Connect with us

Infrastrukturë

Çka i bën investitorët e huaj të tërhiqen nga Maqedonia e Veriut?

Published

on

Ekspertët e ekonomisë thonë se korrupsioni dhe mungesa e punëtorëve bëjnë që të Maqedonia e Veriut të mos jetë vend atraktiv për investitorët e huaj.

“Njëri nga faktorët kryesorë që tani, dhe në të ardhmen, do të jetë shkak për mosgatishmërinë e investitorëve të huaj për të investuar në Maqedoninë e Veriut, në radhë të parë është fuqia gjithnjë e më e pakët e fuqisë punëtore në vend, e cila duhet t’iu përgjigjet kërkesave të investitorëve” ka thënë Arben Halili, ligjërues në Fakultetin e Ekonomisë në Universitetin e Tetovës.

Në raportin e organizatës ndërkombëtare, Transparency International, sa i përket Indeksit për Përceptim të Korrupsionit, për vitin 2023, Maqedonia e Veriut është renditur në listën e vendeve ku drejtësia e dobët mundëson lulëzim të korrupsionit.

Ky vend ka shënuar përparim të lehtë, me 42 pikë – dy më shumë se vitin e kaluar – por që, sipas raportit, progresi ka shënuar kthim mbrapa, pas ndryshimeve që janë bërë në Kodin Penal.

Indeksi radhit çdo vit 180 shtete dhe territore të botës në bazë të nivelit të perceptuar të korrupsionit në sektorin publik. Ai përdor një metodologji pikësh, sipas së cilës zero tregon për një vend shumë të korruptuar, ndërsa 100 për një vend të pastër nga kjo dukuri.

Ndërkohë, pushteti dhe opozita i interpretojnë ndryshe rezultatet sa u përket investimeve të huaja në Maqedoninë e Veriut.

“Nëse i shikojmë të dhënat ndër vite, për periudhën 2006-2016, gjithsej investimet e huaja direkte arritën në 3.024.25 milionë euro, ose mesatarisht 274.93 milionë euro në vit. Ndërsa, në periudhën kohore 2017-2023, gjithsej shtatë vjet kalendarikë, fluksi i përgjithshëm i investimeve të huaja direkte (IHD) në Maqedoninë e Veriut arriti në 3.237,03 milionë euro, ose mesatarisht rreth 462.43 milionë euro për secilin nga shtatë vjetët”, ka theksuar zëvendëskryeministri i Maqedonisë së Veriut, Fatmir Bytyqi.

Por, për opozitën maqedonase, VMRO-DPMNE-së, trendin e rënies së investimeve e tregon fakti se Maqedonia e Veriut, në bazë të të dhënave të Bankës Botërore, radhitet në mesin e vendeve me më pak investime të huaja.

“Rezultatet në fushën e investimeve të huaja direkte janë katastrofale në krahasim me vendet e Ballkanit Perëndimor. Së bashku me Bosnje-Hercegovinën, Maqedonia [e Veriut] është në fund të tabelës, për sa u përket investimeve të huaja në tre vjetët e fundit”, kanë thënë zyrtarë të kësaj partie opozitare.

Në Maqedoni të Veriut, qysh prej vitit 2006 është investuar në promovimin e vendit si shtet me mundësi të mëdha investimi, duke bërë edhe ndryshime ligjore që përfshinin lehtësime si shmangja e taksave, subvencionet për kompanitë importuese, subvencionet për pagesën e kontributeve për sigurimin e të punësuarve, grante për infrastrukturë, tokë ndërtimore të subvencionuar e tjera.

Me këtë rast ishte hapur edhe Agjencia për Investime të Huaja, Drejtoria për Zona Teknologjiko-Industriale, të cilat kanë për detyrë promovimin e Maqedonisë së Veriut si shtet të volitshëm për investime të huaja, përmes fushatave të ndryshme dhe mbështetjes administrative për investitorët potencialë./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Kontraktori kinez i tuneleve pretendon rekord të ri në drejtimin e tunelit të autostradës së Gjeorgjisë

Published

on

China Railway Tunnel Group ka pohuar po punon për shpimin rekord të një tuneli të ri gjatë ndërtimit të autostradës së re në Gjeorgji.

Kompania tha se kishte arritur një përparim maksimal mujor prej 426 metrash në tunelin Gudauri në autostradën KK Veri-Jug të Gjeorgjisë.

Ky ishte një rekord në ndërtimin e tunelit TBM me diametër të madh, duke tejkaluar maksimumin e njohur më parë të industrisë prej 320 metrash në muaj, pohoi ai.

Për projektin ka përdorur TBM Kaukazi, i cili është 182 metra i gjatë dhe peshon 3900 ton. Ka një shtytje maksimale prej 22.600 ton dhe fuqi totale prej 9.900 kilovat. Kompania pretendoi se me një diametër gërmimi prej 15.08 metrash, është një nga më të mëdhenjtë e këtij lloji.

Autostrada me dy kate, me dy karrexhata KK Highway është 22.7 km e gjatë dhe seksioni 1 i lotit 10 km, i cili përfshin tunelin Gudauri 8,860 m të gjatë, po ndërtohet nga China Railway Tunnel Group.

China Railway Tunnel Group tha se e kishte përfunduar tunelin përpara afatit. Pasi të përfundojë, autostrada e re pritet të shkurtojë kohën e udhëtimit përgjatë shtrirjes nga një orë në 20 minuta./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rindërtimi i Ukrainës “duhet të fillojë tani”

Published

on

Mesazhi nga konferenca e Rindërtimit të Ukrainës në Intermat ishte se përpjekjet e rindërtimit kishin filluar tashmë dhe kontraktorët dhe furnitorët duhet të përfshiheshin tani në vend që të prisnin përfundimin e luftës.

Nataliia Kozlovska, zëvendësministrja e Ukrainës për komunitetet, territoret dhe zhvillimin e infrastrukturës, tha në ngjarjen e mbushur plot se puna e rindërtimit kishte vazhduar që në fillim të konfliktit dhe se shkalla e punës së kërkuar ishte e madhe.

“Prej sot, pushteti lokal na thotë se më shumë se 360.000 struktura janë shkatërruar nga Rusia, dhe shumica janë banesa”, tha Kozlovska.

Ajo tha se Ukraina po synonte të ndërtohej më mirë; “Ne duhet të rindërtojmë me metoda inovative…dhe na duhet një përpjekje gjithëpërfshirëse evropiane. Ukraina mund të bëhet një platformë për qasje inovative.”

Vlerësimi i fundit i Bankës Botërore për kostot e rindërtimit është pothuajse 500 miliardë dollarë, me 100 miliardë dollarë prej tyre në formën e materialeve të ndërtimit dhe makinerive.

Ambasadori i Ukrainës në Francë, Vadyn Omelchenko, tha se presidenti Zelenski kishte filluar të fliste për rindërtimin edhe gjatë muajve të parë të luftës; “Ishte e çuditshme të dëgjoje. Presidenti tashmë po priste me padurim.”

Omelchenko tha se presidenti francez Macron ka qenë mbështetës që në fillim, “Mesazhi i tij për kompanitë franceze ishte, ne duhet të shkojmë tani, jo kur lufta të ketë përfunduar”.

Konferenca dëgjoi nga një përfaqësuese e qeverisë rajonale të Kievit, Mykyta Gerashchenko, rreth punimeve të rindërtimit në vazhdim, me 17,600 struktura të rindërtuara nga më shumë se 29,000 të shkatërruara ose të dëmtuara në rajon që nga fillimi i luftës, duke përfshirë më shumë se 17,000 shtëpi të reja.

Një fushë e punës është ndërtimi i strehimoreve brenda çdo shkolle për të lejuar vazhdimin e mësimdhënies personalisht. Pothuajse 1200 struktura të tilla janë përfunduar tashmë në Kiev, por nevojiten qindra të tjera./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hap dyert ‘Zenova Home’, partneri juaj për mobilimin e shtëpisë

Published

on

Të mërkurën në Prishtinë, ka hapur dyert ‘Zenova Home’ e cila do ta revolucionojë tregun shqiptar të mobileve.

“Kemi kënaqësinë te ju prezantojmë brendin tonë më të ri 𝐙𝐄𝐍𝐎𝐕𝐀 𝐇𝐎𝐌𝐄.

Sot, një kapitull i ri hapet me 𝐙𝐄𝐍𝐎𝐕𝐀 𝐇𝐎𝐌𝐄, që prej tani e tutje do të zbukurojë familjen tonë të madhe. Së bashku me Berat Vllasa  dhe ekipin tonë të shkëlqyer, ne do të ndryshojmë bindshëm panoramën e industrisë së mobiljeve.

Me sytë ngulur drejt horizonteve të reja, 𝐙𝐄𝐍𝐎𝐕𝐀 është gati të përhapet me shpejtësi përgjatë Europës dhe më tej!”, deklaroi drejtori Valon Vataj, i cili është i njohur me kompanitë e tij në industrinë e ndërtimit.

Midis linjës së saj dekorative, ‘Zenova Home’ ofron një shumëllojshmëri të produkteve që zbukuron çdo ambient.

Fleksibiliteti në prodhimtari i ‘Zenova Home’ rrjedh nga gama e gjerë e dizajnëve të cilat i ofron për klientët që udhëhiqen nga atmosfera elegante dhe tërheqëse.

Gama e gjerë e ‘Zenova Home’ u jep arkitektëve dhe dizajnerëve lirinë për të eksploruar dhe mundësi të pafundme në punën e tyre formësuese.

Duke pasur parasysh rolin e industrializimit dhe globalizimit në industrinë e ndërtimit, ‘Zenova Home’, synon të lërë gjurmë industrinë e mobileve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending