Connect with us

Arkitekturë

Cilat janë top 5 ngjarjet e Arkitekturës për t’u kushtuar vëmendje në 2024?

Published

on

Duke përfshirë kontinente dhe kultura, ngjarjet e fokusuara në arkitekturë shërbejnë si platforma për mbledhjen e grupeve të ndryshme profesionistësh për të ndarë risitë dhe për të nisur dialogun në lidhje me disa nga çështjet më të ngutshme me të cilat përballet profesioni i arkitektit.

Duke mishëruar frymën e bashkëpunimit, duke theksuar kulturat dhe praktikat lokale dhe duke nxitur debate të hapura, lista e ngjarjeve të këtij viti mbulon një gamë të larmishme bienalesh, forumesh, festimesh në mbarë qytetin, panaire ndërkombëtare dhe çmime.

Nga festimi njëvjeçar i Kryeqytetit Botëror të Dizajnit në qytetet fqinje të San Diego dhe Tijuana, deri në Bienalen inauguruese të Katarit në Doha, që fillon këtë shkurt; nga festimi i hapësirave publike në Spanjë gjatë Concéntrico 10 deri te bienalet lokale të përfshira në Evropën Lindore, këto konventa, ekspozita dhe festime globale përpiqen të bashkojnë komunitetet e arkitekturës dhe dizajnit për të formuar së bashku të ardhmen e mjedisit të ndërtuar.

Kryeqyteti Botëror i Dizajnit 2024: San Diego dhe Tijuana

SHBA, Meksikë: 2024

Qytetet San Diego dhe Tijuana janë shpallur së bashku si Kryeqyteti Botëror i Dizajnit për vitin 2024, duke shënuar përcaktimin e parë ndërkufitar në historinë e ngjarjes. I zgjedhur çdo dy vjet, Kryeqyteti Botëror i Dizajnit është një projekt mbarëbotëror i përqendruar në qytetin që synon të promovojë profesionin e dizajnit në mjedise të ndryshme. Është nisur një program njëvjeçar i ngjarjeve, instalacioneve artistike dhe iniciativave komunitare, në festimin e komuniteteve të forta që janë formuar në dy qytetet fqinje.

Bienalja e Dizajnit të Dohas

Katar: duke filluar nga 24 shkurt 2024

Në një bashkëpunim midis Muzeut të Katarit, një bienale e re e dizajnit është planifikuar të zhvillohet në Doha duke filluar më 24 shkurt 2024. Me një program ekspozitash, diskutimesh dhe aktivitetesh të ndryshme që shtrihen shumë përtej datave të inaugurimit, ngjarja shpreson të shërbejë si një platformë për nxitjen e kreativitetit dhe përsosmërisë së dizajnit duke theksuar kulturën dhe skenën e dizajnit të Katarit në rajonin MENA.

Salone del Mobile.Milano

Itali: 16-21 Prill 2024

Një nga ngjarjet më të pritura të dizajnit, Salone del Mobile Milano organizohet çdo vit, me shumicën e panaireve dhe ngjarjeve të vendosura në ambientet e ekspozitës Rho Fiera në Milano. Mbi 370,000 njerëz morën pjesë në panair vitin e kaluar, me mijëra marka që shfaqën produktet e tyre gjatë ngjarjes njëjavore. Përveç produkteve të ekspozuara, instalime të përkohshme janë të shpërndara në të gjithë qytetin, duke ofruar mbështetje për ngjarjet, bisedimet dhe debatet e shumta.

Concéntrico 10

Spanjë: 25 prill – 1 maj 2024

Organizuar çdo vit që nga viti 215 në qytetin spanjoll të Logroño, festivali ndërkombëtar i arkitekturës dhe dizajnit mbledh dizajnerë dhe arkitektë në zhvillim për të paraqitur një sërë instalimesh të përkohshme, ku secili ka lirinë për të eksperimentuar me perceptimin e hapësirave publike në qytet. Edicioni i vitit 2024 ka shpallur tashmë fituesit e thirrjes së hapur për tre ndërhyrje që do të ndërtohen në lokacione kyçe.

Arkitektura ka rëndësi
Gjermani: 15 – 16 maj 2024

E nisur nga Nadin Heinich në 2016, Architecture Matters është një konferencë ndërkombëtare e fokusuar në të ardhmen e arkitekturës dhe qytetit. Për këtë edicion të tetë, eventi ka zgjedhur temën “Kriza kundër krizës”, duke trajtuar çështjet urgjente të kohës sonë. Temat ndahen në katër fusha kryesore: tregjet e kapitalit, stoqet ekzistuese, standardet e ndërtimit dhe të menduarit radikal./Media Ndërtimi

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Historia e teknikave të hartimit të hartave në arkitekturë

Published

on

Duke u angazhuar me teknika të ndryshme, hartimi arkitektonik është një hetim ndërdisiplinor në të cilin rrëfimet hapësinore dhe vizuale kryqëzohen për të prodhuar njohuri arkitekturore. Duke ofruar njohuri të zgjeruara për qytetin, hartat alternative shfaqin lidhjen midis topologjisë, hapësirë-kohës dhe kujtesës kolektive për të kuptuar më tej gjërat, konceptet, kushtet, proceset ose ngjarjet që lidhen me atë vend specifik. Si proces i konvertimit të të dhënave në paraqitje hapësinore, hartimi arkitektonik është një hetim urban.

Hartbërja arkitekturore është tregimi i hapësirave kalimtare që shpalosen në kohë brenda sferave urbane. Mënyrat e rrëfimit hartografik janë shfaqur, evoluar dhe avancuar në kërkim të një kuptimi më të thellë hapësinor të qytetit që nga fillimi i praktikës arkitekturore. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me hartën moderne hapësinore dhe teknikat alternative të krijimit të hartave.

E përmendur si puna pioniere në hartimin hapësinor modern nga Felix Mayer, The Nuova Pianta di Roma dokumenton të gjitha ndërtimet e qytetit me një metodë të veçantë por me ndikim. Duke përdorur një perspektivë ortogonale në planimetrinë e tij të figurës, me përdorimin e çeljes dhe konturimit të detajuar, Nolli arrin të krijojë një fluks midis ndërtesave dhe rrugëve, shesheve dhe oborreve të lëna në të bardhë. Përtej regjistrimit të hapësirave pozitive dhe negative, dallimi midis ndërtesave antike dhe postantike dhe dallimet në lartësi midis strukturave tregohen thellësisht.

Hartbërja arkitekturore në studimin e hapësirës shkon përtej përshkrimit të gjendjes ekzistuese; në të kundërt, është një shprehje imagjinative e angazhimit brenda procesit hartografik. Një shembull i jashtëzakonshëm i një angazhimi të tillë mund të shihet në hartën kognitive të Guy Debord, një seri hartash ose udhërrëfyes psikogjeografikë të Parisit, që ilustron leximin e alternuar të qytetit dhe mënyrën e rrëfimit të realitetit të tij imagjinativ. Hartat janë rezultate të të dhënave të Debordit për bredhjet e tij përgjatë qytetit.

Një teknikë bashkëkohore për krijimin e hartave është shtresimi, i cili përfshin mbivendosjen e shtresave të ndryshme të pavarura mbi njëra-tjetrën. Sipas Corner, fokusi i ngushtë i masterplanit të vetëm ose i planit të zonimit, të cilat të dyja grupojnë, prioritizojnë dhe izolojnë elementët përbërës të tyre, nuk mund të japin një thellësi dhe kompleksitet të tillë. Çdo shtresë ka një kornizë, informacion dhe strukturë organizative specifike për përdorimin ose funksionin e synuar.

Nga ana tjetër, një larmi e konsiderueshme burimesh në internet përfshijnë cadmapper.com, mapacad.com dhe schwarzplan.eu, osm2world.org dhe Google Earth përdoren shumë në metodat e hartimit të hartave që mundësojnë përfaqësime me cilësi të lartë në hartimin e hartave arkitekturore. Arritjet në teknologji dhe përparimet në AI do të lejojnë dizajnerët urbanë, arkitektët, arkitektët e peizazhit dhe studentët e fushave të tejkalojnë teknikat e hartimit të hartave dhe të shtyjnë kufijtë e krijimtarisë në mënyrat e përfaqësimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending