Connect with us

Infrastrukturë

Cilat janë 5 tunelet më të gjata që po ndërtohen aktualisht në mbarë botën

Published

on

Këtu janë pesë tunelet rrugore më të gjata aktualisht në ndërtim në mbarë botën:

5 Tuneli Nr.1 ​​Daliangshan, Kinë

Byroja e 18-të e Hekurudhave të Kinës po ndërton tunelin Nr.1 ​​të Daliangshan si pjesë e autostradës Sichuan Lexi 152 km të gjatë në Kinën jugperëndimore.

Tuneli i rrugës së shpejtë 15.3 km, që kalon nëpër malet Liangshan, është raportuar më i gjati në rajon.

Në vend të shpërthimit dhe shpimit, projekti po përdor një makineri të shpimit të tunelit (TBM) për të shpuar tunelin.

Shkëmbi që rrethon tunelin është kryesisht gur ranor dhe baltë, me TBM me diametër 7,9 m ‘Yuecheng Liangshan’ që duhet të kalojë nëpër kushte të vështira gjeologjike, duke përfshirë defektet në shkëmb dhe pjesët ku ka një rrezik të shtuar të rrjedhjes së ujit.

I gjithë projekti i rrugës së shpejtë pritet të përfundojë në korrik 2025.

4 Forbifart Stokholm

Förbifart Stockholm është një seri tunelesh nëntokësore në ndërtim për të anashkaluar kryeqytetin suedez të Stokholmit.

Një total prej 18 km nga shtrirja e re 21 km e autostradës E4, e cila do të lidhë veriun dhe jugun e Stokholmit përbëhet nga tunele.

Ndërtimi i projektit filloi në vitin 2016 dhe pritet të përfundojë në vitin 2031 me një kosto prej 41.7 miliardë SEK (3.8 miliardë dollarë amerikanë).

Kontraktorët kanë përfunduar gati 10 km tunele shkëmbore, të cilat shkojnë deri në 70 m të thella, duke përdorur metodën e shpimit dhe shpërthimit për shkak të shkëmbinjve të gneiss dhe granitit që mbizotërojnë kryesisht në zonë, të siguruar nga bulonat e shkëmbinjve dhe hekuri.

Pas shpërthimit, do të bëhen punime mbështetëse dhe punime për ngritjen e mureve të parafabrikuara të tunelit. Kontraktorët janë vendosur gjithashtu të vendosin tubacione për kabllot dhe sistemet e ujit dhe kanalizimeve dhe të hedhin themelet për shenjat rrugore dhe kamerat e monitorimit të trafikut.

Kontrata për ndërtimin e bypass-it është e ndarë në gjashtë lote. Implenia fitoi një marrëveshje për të ndërtuar tunelin e Johannelund 3,6 km të gjatë, që do të përfundonte në 2024. AF Gruppen u caktua të ndërtonte 6 km të E4 Förbifart Stockholm në 2020., duke përfshirë 6 km tunel me dy tuba dhe 7 km tunele me rampë. Kontraktorë të tjerë duke përfshirë Skanksa, Veidekke Construction dhe NCC gjithashtu fituan kontrata si pjesë e skemës.

3 Fehmarnbelt

Rripi Fehmarn i Danimarkës 18 km i gjatë, që lidh Danimarkën me Gjermaninë, do të jetë tuneli më i gjatë i tubave të zhytur (IMT) në botë kur të përfundojë projekti prej 7.1 miliardë eurosh (7.5 miliardë dollarë).

Do të jetë gjithashtu tuneli rrugor dhe hekurudhor më i gjatë i kombinuar në botë.

Ekipi që qëndron pas projektit favorizoi një IMT sepse është më i mundshëm ekonomikisht se një tunel i mërzitur dhe më pak i rrezikshëm se një urë në një zonë me erëra të forta lindore-perëndimore.

Tuneli Fehmarnbelt do të jetë gati tre herë më i gjatë se seksioni IMT i Lidhjes Fikse Hong Kong-Zuhai-Macau, aktualisht tuneli më i gjatë i tubave në botë.

Femern A/S, kompania përgjegjëse ka shpenzuar dy vjet duke ndërtuar një port të ndërtuar posaçërisht, i aftë për të marrë deri në 80,000 ton material çdo javë. Ndërkohë, fabrika më e madhe e tunelit në botë do të krijojë seksione tuneli në hyrje të tunelit danez në Rødbyhavn.

Fehmarn Belt Contractors (FBC), një sipërmarrje e përbashkët midis Boskalis dhe Van Oord ka kryer punën kryesore të pastrimit dhe detit.

Konsorciumi Fehmarn Link Contractors (FLC), i cili përfshin Vinci, BAM, Per Aarsleff, Wayss & Freytag Ingenieurbau dhe Max Bögl Stiftung, ka ndërtuar tunelin, ndërtesat e portalit, fabrikën e derdhjes dhe strehimin e punëtorëve që nga janari 2021.

Femern Systems Contractors (FSC) do ta pajisë tunelin me sisteme ndriçimi dhe sigurie, ndërsa Elecnor po ndërton një stacion të madh transformatorësh në Rødbyhavn për të furnizuar me energji hekurudhën e tunelit.

Tuneli pritet të hapet në mesin e vitit 2029. Lexoni më shumë rreth projektit këtu.

2 Tuneli Tianshan Shengli Daban, Kinë

China Communications Construction Company (CCCC) po ndërton tunelin Tianshan Shengli 22.1 km të gjatë, i cili është tuneli më i gjatë i autostradës në ndërtim në Kinë.

Tuneli shtrihet nën malet e largëta Tianshan në një lartësi prej 3200 metrash në rajonin autonom të Xinjiang Uygur të Kinës veriperëndimore.

Është pjesë e një autostrade ekspres 1300 km që lidh kryeqytetin e Xinjiang-ut Urumqi me kontenë Yuli.

Filluar në vitin 2020, projekti gjashtë-vjeçar përfshin ndërtimin e tunelit në tre seksione, me katër boshte në mes tyre, duke përdorur makineri për shpimin e tunelit të prodhuara nga prodhuesi kinez Zhongjiao Tianhe.

1 Tuneli Rogfast, Norvegji

Tuneli Rogfast (i njohur gjithashtu si Tuneli Boknafjord) në Norvegji do të jetë tuneli më i gjatë dhe më i thellë i rrugës nënujore në botë, në një thellësi maksimale prej 392 m nën nivelin e detit dhe një gjatësi totale prej 26.7 km.

Tuneli do të lidhë komunat e Randaberg pranë Stavanger dhe Bokn në Rogaland, duke transportuar autostradën E39.

Puna e ndërtimit fillimisht filloi në vitin 2018, por më pas u ndal përsëri në tetor 2019 për shkak të tejkalimeve të kostove.

Administrata Norvegjeze e Rrugëve Publike e ka ndarë projektin në tre kontrata të mëdha tunelimi. Ato mbulojnë segmentin e tunelit të gjatë që shkon në jug nga Bokn, segmentin e tunelit Kvitsøy dhe segmentin e tunelit të gjatë që shkon në veri nga Randaberg.

Deri më tani, Skanska ka fituar marrëveshjen E04 5 miliardë NOK (460 milionë USD) për të ndërtuar pjesën veriore të tunelit. Puna përfshin një segment të dyfishtë me 18.5 km rrugë në tunel dhe 2 km mbi tokë.

Ndërkohë një sipërmarrje e përbashkët midis Implenia dhe Stangeland Maskin kanë fituar segmentin E03, i përbërë nga një tunel me dy tuba 8.6 km i gjatë që shkon nga Harestad në veri deri në gjysmë të rrugës midis Tungenes dhe Kvitsøy. Kontrata e JV-së vlerësohet në 4 miliardë NOK (370 milion dollarë).

Segmenti Kvitsøy nuk është dhënë ende.

Skanska pritet të përfundojë vlerën e saj në 2029 dhe Implenia-Stangeland Maskin JV në 2030.

Sfidat e përfshira në punë, sipas Statens Vegvesen, Administrata Norvegjeze e Rrugëve Publike, përfshijnë ndërfaqet e gjata të tunelit, kushtet sfiduese gjeologjike, presionin e lartë të ujit dhe parandalimin kompleks të rrjedhjeve, dhe ventilimin gjatësor./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Kërkesa për instalues ​​diellor po rritet në Kosovë

Published

on

Industria diellore fotovoltaike në Kosovë ka treguar rritje të konsiderueshme këto vitet e fundit. Së bashku me rritjen e industrisë dhe objektivat e vendosura në Strategjinë e Energjisë 2022-2031, kërkesa për instalues ​​diellor po rritet gjithashtu dhe punësimi i tyre parashikohet të rritet shumë më shpejt se mesatarja për të gjitha profesionet.

Me qëllim të rritjes dhe përshtatjes së aftësive të fuqisë punëtore të Kosovës me kërkesat në zhvillim të tregut të punës, UNDP në Kosovë organizoi një trajnim për instalimin e paneleve diellore. Qëllimi i trajnimit është që individët e trajnuar të transferojnë këtë njohuri të fituar tek profesionistët e rinj aspirantë në Qendrën e Trajnimit Profesional (QAP-QAP) në Kosovë, duke i pajisur ata me njohuritë dhe aftësitë e nevojshme për mundësitë e ardhshme të punësimit.

Pesë të trajnuarit e përzgjedhur (përfaqësues nga QAP Prishtina, Prizreni, Mitrovica, Gjakova/Đakovica dhe Ferizaj/Uroševac) iu nënshtruan një programi intensiv trajnimi 16-ditor, i dizajnuar për të mbuluar aspektet teorike dhe praktike, duke përfshirë: konceptet elektronike dhe elektrike në lidhje me energjia diellore, kategorizimi i sistemeve diellore bazuar në klasat dhe llojet e instalimeve, metodat e ndërtimit, si dhe llojet e sistemeve diellore, ndër të tjera.

“Trajnimi ka qenë jashtëzakonisht i dobishëm, veçanërisht në aspektet e instalimit të sistemeve fotovoltaike, si dhe në projektimin e tyre duke përdorur një Softuer të Projektimit të Impiantit Diellor. Jam i bindur se njohuritë e marra gjatë këtij trajnimi jo vetëm që më mundësojnë të transferoj në mënyrë efektive aftësitë te profesionistët e rinj në Qendrën e Trajnimit Profesional (QAP-QAP) në Kosovë, por gjithashtu kontribuojnë në avancimin e rrugëtimit tim profesional dhe të ardhmes. sipërmarrjet.” thotë Fatmir Buzhala, pjesëmarrës.

Aktiviteti i Trajnimit të Instaluesve Diellorë synon të mbështesë integrimin e modulit të instalimit diellor në Qendrat e Trajnimit Profesional, është krijuar për të promovuar rimëkëmbjen e gjelbër, zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik dhe tranzicionin e energjisë, i mbështetur nga Projekti Premtimi Klimatik i financuar nga Qeveria e Suedisë dhe i zbatuar nga UNDP Kosova./Media Ndërtimi

https://undpkosovo.exposure.co/next-generation-of-solar-installers

Continue Reading

Infrastrukturë

Prizreni pa bibliotekë, ndërtimi i saj nuk përfundoi as pas 10 vjetësh

Published

on

Në Kosovë, ka një qytet me të cilin të gjithë krenohen, por në të cilin nuk ka as bibliotekë. Ky është Prizreni. Në fakt, në qytetin historik, bibliotekë kishte edhe në vitin 1513 dhe në vitin 1800. Por tani, objekti që nisi për këtë qëllim, gati dhjetë vjet më parë, është shndërruar në strehë për narkomanët.

Prizreni kishte bibliotekë, madje që në vitin 1513. E në vitin 1800 ekzistonte biblioteka e parë publike. Por tani kjo është vetëm histori, pasi në këtë qytet të vjetër nuk ka asnjë bibliotekë.

“Është e patolerueshme, e pakrahasueshme, e pakuptueshme se si deri më tani nuk ka arritur qyteti i Prizrenit që ta ketë bibliotekën, ngase vendet, Këndi Amerikan ,vendet e tjera përveç universitetit, janë të ngushta për të lexuar”, tha prof. Muharrem Gashi.

Në fakt, gurthemeli i ndërtimit të objektit të bibliotekës u vendos në vitin 2014, por gati dhjetë vjet mëvonë, ai shërben si strehë e përdoruesve të drogës. Në kushte të tilla, studentët sikurse Rafet Elezi,kohën për studim e kalojnë në hapësirat e “Këndit Amerikan”, ku është zhvendosur mbi një vit edhe biblioteka komunale.

“Jam specializant i kirurgjisë orale, jam në vitin e fundit dhe gjithmonë kur kam kohë të lirë e shfrytëzoj bibliotekën e Prizrenit, për hulumtime, për mësim, për të gjitha senet. Unë edhe pak e kryej, për gjeneratat e tjera besoj që ai objekti tjetër ka me qenë më i mirë”, tha Rafet Elezi, student.

Hapësira ku është vendosur biblioteka komunale është e qasshme, por mirëmbajtësit vazhdimisht duhet t`i zhvendosin botimet e reja.

“Janë hapësira mund të themi shumë funksionale për lexuesin, pasi që çdo lexues, pa marrë parasysh është me nevoja të veçanta apo lexues i rregullt, është fëmijë apo i pensionuar, qasjen e ka shumë të afërt. është një problem tek ne pasi që, hapësira e leximit, ku e shfrytëzojnë edhe studentët edhe të rriturit edhe punëtorët mund të jetë pak e ngarkuar tu e pas parasysh se qëndron në të njëjtin sektor bashkë me atë të të rriturve”, tha Sahadete Sadikaj, drejtoreshë e bibliotekës.

Drejtori për Kulturë, Rini dhe Sport në Prizren, Adem Morina, thotë se ky vit është i fundit që e gjen objektin në këtë gjendje, pasi e kanë siguruar lejen nga Instituti për mbrojtjen e monumenteve në këtë rast ku gjendet spitali i vjetër “Rruzhdie”.

“Do të fillojmë në vitin 2024 nga e para, do të bëjmë një projekt gjeneral, një projekt i cili do të përmbushë të gjithë kushtet dhe kriteret për ta përfunduar bibliotekën e qytetit . Kemi ndarë një buxhet i cili në vitin 2024 fillon , po ashtu do ta ndjekim edhe në vitin 2025 ku shpresojmë që brenda një periudhe dy vjeçare të përfundojë”, tha Adem Morina, Drejtor i drejtorisë për kulturë rini dhe sport në Prizren.

Sidoqoftë , qytetarët shpresojnë që ky objekt që tash për tash po ndikon negativisht në shoqëri, t’i kthehet në shërbim qytetit të traditës dhe kulturës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Kanadaja dhe Emiratet e Bashkuara Arabe kryesojnë iniciativën për të ulur emetimet e karbonit betonit

Published

on

Kanadaja dhe Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) kanë nisur së bashku iniciativën e re të Përparimit të Çimentos dhe Betonit në COP28 në Dubai.

Ata do të bashkëdrejtojnë nismën, e cila u mundëson vendeve të ndajnë praktikat më të mira mbi politikat dhe masat e tjera për të dekarbonizuar sektorët e tyre të çimentos dhe betonit.

Ai vjen pas nisjes në Cop26 në 2022 të Axhendës së Përparimit, e cila ofron një kornizë për iniciativat që u mundësojnë vendeve të përshpejtojnë veprimet e dekarbonizimit, duke filluar në pesë sektorë kyç: fuqia; transport rrugor; çeliku; hidrogjeni dhe bujqësia.

Tani, në COP28, janë shtuar dy iniciativa shtesë – ndërtesat, çimentoja dhe betoni, duke e shtrirë Axhendën e Përparimit në sektorët përgjegjës për 60% të emetimeve globale.

François-Philippe Champagne, ministër i inovacionit, shkencës dhe industrisë, dhe Omar Ahmed Suwaina Al Suwaidi, nënsekretar i ministrisë së industrisë dhe teknologjisë së përparuar në Emiratet e Bashkuara Arabe, së bashku njoftuan nisjen në COP28 sot (6 dhjetor)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending