Connect with us

Arkitekturë

Çfarë është një periferi dhe si mund të përcaktohet ajo?

Published

on

Rrethinat kanë përjetuar një lloj rilindjeje gjatë dekadës së fundit. Gjatë pandemisë COVID-19, njerëzit u larguan nga qendrat urbane në favor të hapësirës së hapur dhe komoditeteve të decentralizuara. Për disa njerëz, fjala “periferi” ose “periferi” ndez imazhet e lëndinave të zbukuruara dhe rreshtave të shtëpive identike, por ajo që e bën një periferi të suksesshme mund të ketë më shumë të përbashkëta me qytetet sesa mund të mendoni.

Është e rëndësishme të kuptojmë se çfarë është një periferi dhe si mund të përcaktohet ajo.

Në vitin 2017, HUD dhe Byroja e Regjistrimit të SHBA anketuan më shumë se 75,000 njerëz të cilëve iu kërkua të përcaktonin nëse lagjet e tyre ishin rurale, periferike ose urbane.

Nga kjo popullsi, 21 përqind thanë se jetonin në një zonë rurale, 27 përqind thanë se banonin në një zonë urbane dhe 52 përqind u identifikuan se jetonin në një lagje periferike.

Interesante, kur sondazhi u përsërit tre vjet më vonë, shumë njerëz pretenduan se jetonin në periferi, kur shtëpitë e tyre u identifikuan në të vërtetë se ishin brenda kufijve urbanë.

Megjithatë, përkufizimi më i pranuar gjerësisht i periferive përshkruan zonat e pasluftës me ndërtesa dhe banesa me densitet të ulët. Këto zona shtrihen përtej perimetrit të një qyteti dhe janë kryesisht rezidenciale.

Mënyra se si ne mendojmë për periferitë kundrejt qyteteve është shpesh një qasje polare. Nga njëra anë, ju keni njerëz që preferojnë të jetojnë në rrokaqiejt urbane me 400 njësi kundrejt atyre që jetojnë në shtëpi të vetme familjare periferike.

Ndërsa njëra nuk është domosdoshmërisht më e mirë se tjetra, mënyra se si ne i kornizojmë këto lloje jetese, veçanërisht se si mendojmë për dendësinë dhe aksesin në periferitë tona, do të formojë mënyrën se si këto dy mënyra jetese përzihen së bashku.

Kur banorët e periferisë dëgjojnë se lagjet e tyre janë duke u dendur, ata shpesh mendojnë se kjo do të thotë se gjërat për të cilat ata u përpoqën, duke përfshirë sigurinë, rregullimet e mëdha të jetesës dhe përballueshmërinë, do të zhduken. Por kur projektohen mirë, disa elementë mund të krijojnë zona të suksesshme periferike.

Një gjë që i lejon qytetet të kenë afërsi është mënyra se si ato janë të organizuara. Lundrimi në qytete është shpesh më i lehtë, veçanërisht në vendet që janë planifikuar rreth rrjetave të parashikueshme të rrugëve.

Periferi shpesh nuk e ndjekin këtë lloj organizimi dhe shfaqin rrugë me dredha-dredha, rrugë kryesore dhe sisteme autostradash. Të gjitha këto rrugë kanë rrugë shtesë që lidhin njëra-tjetrën, duke i detyruar vendet të ndjehen edhe më larg. Rrethinat e suksesshme krijojnë gjithashtu një ndjenjë të vendit.

Qytetet, për shkak të dendësisë së tyre, janë në gjendje të kenë veçori të identifikueshme në çdo lagje. Ata përshtatin personalitetin e tyre, në një mënyrë që periferitë shpesh kanë vështirësi ta bëjnë. Duke krijuar qendrat dhe qendrat e tyre të qyteteve, periferitë mund të krijojnë epiqendra të komunitetit dhe tregtisë.

Ne shpesh përqendrohemi në diskutimet rreth mënyrës sesi mund të planifikojmë qytete më të mira dhe të dendësojmë zona të caktuara.

Ndoshta është koha që të rishqyrtojmë se si i përcaktojmë periferitë dhe i planifikojmë ato në një mënyrë që merr cilësitë më të mira të zonave urbane dhe i zbaton ato në periferi.

E ardhmja qëndron në një përzierje të karakteristikave që i bëjnë njerëzit të kërkojnë më shumë hapësirë, paqe dhe qetësi dhe afërsinë dhe lehtësinë për të pasur gjithçka në një distancë të shkurtër./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

“E ardhmja e ujit”, tema e ekspozitës portugeze në Bienalen e Arkitekturës së Venecias 2023

Published

on

Pavioni i Portugalisë në Ekspozitën e 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës – La Biennale di Venezia 2023 do të prezantojë projektin e Ardhmërisë Fertile, të kuruar nga Andreia Garcia dhe ndihmës kuratorët Ana Neiva dhe Diogo Aguiar. Projekti synon të trajtojë çështjet e burimeve ujore në shtatë hidrogjeografi portugeze dhe të inkurajojë reflektimin për ndërtimin e një të ardhmeje të qëndrueshme, të barabartë dhe pjellore. Ekspozita do të mbahet në Palazzo Franchetti nga 20 maj deri më 26 nëntor 2023.

Uji, një element thelbësor për jetën njerëzore dhe jonjerëzore, mbart një kuptim metaforik dhe emocional dhe një dimension politik dhe ekonomik. Prandaj, është urgjente të fillohet një dialog publik për ruajtjen, menaxhimin dhe të ardhmen e këtij burimi natyror. Këto çështje janë globale, por manifestohen dukshëm në disa rajone të Portugalisë. “Fertile Futures” fokusohet në shtatë hidrogjeografi, për të cilat arkitektë të rinj, në bashkëpunim me specialistë të fushave të tjera të studimit, paraqesin modele të qëndrueshme të së ardhmes.

Studimet e rasteve në të ardhmen pjellore theksojnë ndikimin e Antropocenit në ujë në zona të tilla si pellgu i Tâmega, Douro Ndërkombëtar, Tagu i Mesëm, Diga Alqueva, lumi Mira, Lagoa das Sete Cidades dhe lumenjtë Madeira. Projekti synon të prodhojë përmbajtje të paprecedentë, duke eksploruar bashkëpunimin strategjik midis praktikës, teorisë dhe edukimit në arkitekturë. Kjo qasje trepalëshe promovon eksperimentimin dhe reflektimin, duke u fokusuar në territorin portugez.

Fertile Futures angazhon arkitektë të rinj në krijimin e zgjidhjeve inovative për rezervuarët e ardhshëm. Arkitektura luan një rol vendimtar në ndërtimin e një të ardhmeje bashkëpunuese, të dekarbonizuar dhe të dekolonizuar jo vetëm në Portugali dhe Venecia, por edhe në mbarë botën. Dialogu përqendrohet rreth temës Laboratori i së Ardhmes, propozuar nga kuratori Lesley Lokko për Ekspozitën e 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës në Venecia. Pjesëmarrja e “Fertile Futures” në këtë diskutim thekson përkushtimin e saj për një të ardhme të qëndrueshme./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Ruajtja e stilit arkitekturor në Beogradin Brutalist

Published

on

Brutalizmi është një stil arkitekturor thellësisht i ndarë – një nënkategori e lëvizjes moderniste që paraqiste përfundime të zhveshura prej betoni, forma të pazakonta dhe një estetikë padyshim unike.

Teksa rëndësia u shfaqë në Britaninë e Madhe të viteve 1950, shembujt më ikonë të këtij stili arkitekturor gjenden pa dyshim në Evropën Lindore – veçanërisht në territorin e ish-Jugosllavisë.

Duke kërkuar të rindërtonte një vend të prekur shumë nga Lufta e Dytë Botërore, qeveria socialiste ish-jugosllave u përpoq të rindërtonte shtetin, duke nxitur ndërtimin e blloqeve betoni të banimit, qendrave qytetare dhe monumenteve – një identitet vizual i vendosur midis lindjes dhe perëndimit.

Seriali fotografik i Alexey Kozhenkov “Hapësirat për erërat” është një eksplorim i arkitekturës brutaliste të Serbisë së sotme, veçanërisht arkitekturës së periferisë së Beogradit.

Një gamë ngjyrash e heshtur, prania e formave të grumbulluara dhe një ndjenjë dërrmuese e shkallës tipizojnë fotografitë në serinë e Kozhenkov, duke ofruar një pamje ndjellëse në një stil të qëndrueshëm arkitekturor.

Në serinë e Kozhenkov-it shfaqet dukshëm “Beogradi i Ri” – një komunë e Beogradit që paraqet arkitekturën moderniste që të kujton Brasilia dhe Chandigarh. Arkitektët e periudhës së pasluftës së dytë botërore ndërtuan lagje urbane me një mori ndërtesash brutaliste të larta, duke çuar në krijimin e pseudonimit “Blockovi” ose Blloqe, për të përshkruar karakterin arkitektonik të një qyteti që përqafoi të zhveshur- mbrapa, natyra monumentale e arkitekturës brutaliste.

Sidoqoftë, blloqet në vetvete nuk janë monolite në pamje. Konceptet dhe format e vetë blloqeve ndryshojnë nga blloku në bllok, duke krijuar zona dhe lagje urbane shumë të dallueshme, të cilat i përshtaten mirë përdorimit të tyre si hapësira publike – bosh dhe të ftohtë në dimër, por të gjalla dhe dinamike në muajt e verës.

Strukturat e shquara brutaliste në Beograd përfshijnë “Ndërtesën e TV” – një kompleks banimi me një fasadë ekspresive të përbërë nga nxjerrje kuboidale nga muri dhe “Genex Tower” – një pikë referimi artistike, e mirënjohur brutaliste që përmban një kullë rezidenciale dhe tregtare të lidhur. nga një urë dykatëshe.

Ndërtesat e apartamenteve Eastern City Gate gjithashtu shfaqen – një kompleks prej tre ndërtesash apartamentesh, secila prej 28 katesh. Forma trekëndore e ngjashme me hapat krijon një kontrast të thellë vizual me gjelbërimin përreth, dhe ato janë ndërtuar në një rreth, duke bërë që gjithmonë të duket se njëra ndërtesë është midis dy të tjerave.

Kohët e fundit, trashëgimia brutaliste e ish-Jugosllavisë po fiton njohje dhe vlerësim më të gjerë. Në janar të vitit 2021, pjesa qendrore e Beogradit të Ri u shpall monument kulture dhe në janar 2019, fotografitë e një prej ikonëve “Blockovi” – Blloku 23 – u bënë një ekspozitë e përhershme në Muzeun e Artit Modern të Nju Jorkut.

Autoritetet e Beogradit po mendojnë gjithashtu hapjen e më shumë pjesëve të një monumenti të shquar brutalist – ndërtesës së qeverisë së Pallatit të Serbisë – e cila aktualisht është e hapur vetëm një herë në vit.

Arkitektura brutaliste e Evropës, nga Polonia në Britani, është e gjerë në shtrirjen dhe diversitetin e saj, por është e diskutueshme në qytetin e Beogradit që stili arkitekturor gjeti vërtet një shtëpi.

Alexey Kozhenkov është një fotograf dhe entuziast i arkitekturës me bazë në Moskë. Ai është një admirues i zjarrtë i formave arkitekturore dhe një udhëtar, duke i mundësuar atij të fotografojë vende nga kënde që rrallë shihen në media. Veprat e tij përmbajnë një kombinim të gjeometrisë dhe atmosferës së menduar dhe njihen si në format online ashtu edhe në median e shkruar.(Archdaily)/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Stacioni i braktisur i trenit në Spanjë shndërrohet në hotel luksoz

Published

on

Në sfondin e maleve Pirinej të mbuluar me borë, thellë në luginën e Aragonit, shtrihet një ndërtesë mbresëlënëse dhe e bukur.

Mirë se vini në Stacionin Canfranc, dikur një stacion hekurudhor i braktisur, tani një hotel luksoz.

Stacioni Canfranc u hap si një qendër e pasur hekurudhore në vitin 1928, me një ceremoni inaugurimi ku morën pjesë Mbreti i Spanjës dhe Presidenti i Republikës Franceze; Hoteli ndodhet në Spanjë, por jo shumë larg kufirit francez.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Canfranc ishte dëshmitar i arrestimeve, spiunazhit dhe trafikut të arit. Në vitin 1970, stacioni i kishte mbyllur dyert.

Stacioni qëndroi i fjetur për dekada derisa filloi puna për të transformuar ndërtesën ende të bukur, por të lënë pas dore prej kohësh, në një hotel të operuar nga Barcelo Hotel Group.

Pas vitesh rigjenerimi, Canfranc Station mirëpriti mysafirët e tij të parë në janar 2023.

Adhuruesit e hekurudhave dhe historisë kanë zyrtarisht një destinacion të ri në listën e tyre, ndërsa kryebashkiaku i Canfranc Fernando Sánchez Morales thotë se vendasit e kanë pritur hapjen “me entuziazëm”.

“Ne jemi shumë të kënaqur që stacionin e kemi përsëri të gjallë dhe të ndritshëm,” thotë Sánchez Morales.

Edhe si një gërmadhë, Canfranc tërhoqi vizitorët: Fotografët u dyndën në stacion, i projektuar nga arkitekti spanjoll Fernando Ramirez de Dampierre, i etur për të kapur një pjesë të harruar të historisë hekurudhore evropiane.

Ata që gjejnë bukuri në ndërtesat e braktisura mund të sugjerojnë se hoteli ishte më tërheqës në këtë gjendje të frikshme dhe të rrënuar.

Por Stacioni Canfranc gjithashtu duket mjaft spektakolar pas rigjallërimit dhe tashmë po tërheq mysafirë të hotelit.

Arkitekti Thomas O’Hare për herë të parë hasi me Stacionin Canfranc rastësisht disa vjet më parë. Kur zbuloi se qendra e braktisur hekurudhore do të bëhej një hotel, O’Hare u zotua të kthehej pas përfundimit.

Sot, O’Hare, i cili jeton në Belfast në Irlandën e Veriut, është me pushime në hotel me familjen e tij.

“Pjesa e jashtme është shumë madhështore dhe sigurisht të jep përshtypjen e udhëtimit nga një kohë tjetër,” thotë O’Hare.

O’Hares po i kalojnë ditët e tyre duke skijuar në Candanchu, një nga vendpushimet më të vjetra të skive në Spanjë, i cili është fqinj me hotelin./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending