Connect with us

Infrastrukturë

Çfarë do të thotë ndalimi i pjesshëm i naftës ruse?

Published

on

Ndalimi i naftës në det synon t’i ndërpresë fondet për makinerinë e luftës së Kremlinit, ndonëse disa paralajmërojnë se kjo mund ta ndihmojë Moskën në një periudhë afatshkurtër.

Çfarë është dakorduar?

Pas gati një muaji mospajtimesh, Bashkimi Evropian ka rënë dakord për një ndalim të pjesshëm të naftës ruse, me synimin për ta ndërprerë financimin e makinerisë së luftës së Kremlinit, shkruan The Guardian.

Sipas presidentit të Këshillit Evropian, Charles Michel, tri të katërtat e importeve të naftës ruse do të preken menjëherë, duke u rritur në 90% deri në fund të vitit.

Cilat vende janë përjashtuar nga ky dakordim dhe pse?BE-ja do ta ndalojë menjëherë naftën nga deti, e cila i mbulon rreth dy të tretat e importeve ruse në BE.

Nafta e transportuar përmes tubacionit kritik Druzhba (“miqësia”) do të përjashtohet nga ndalimi, një koncesion kyç për Hungarinë, e cila është shumë e varur nga nafta ruse.

BE-ja është e bindur se shumica e flukseve të naftës ruse do të ndalohen deri në fund të vitit, sepse Gjermania dhe Polonia, vende në degën veriore të Druzhbës, kanë premtuar të heqin dorë nga furnizimet e saj.

Vendet në degën jugore të gazsjellësit të epokës sovjetike – Hungaria, Sllovakia dhe Republika Çeke – do të përfitojnë nga përjashtimi i përkohshëm.Kur do të kalojë BE në një embargo të plotë të naftës?

ërpara se BE-ja të dakordohej për embargon e naftës, disa vende tashmë po i konsideronin sanksionet e mëtejshme kundër eksportit më të madh të Rusisë: gazit.

Para luftës në Ukrainë, Rusia furnizonte 40% të gazit të BE-së, por udhëheqësit e BE-së kanë premtuar se do ta heqin gradualisht këtë varësi nga Rusia. Megjithatë, aleatët më të hapur të Ukrainës në BE, Polonia dhe shtetet baltike, mendojnë se BE-ja tani duhet ta vendosë një datë përfundimi për gazin rus.

Ky hap nuk është aspak i sigurt dhe do të jetë edhe më i vështirë se bisedimet për embargon e papërfunduar të naftës./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending