Connect with us

Ndërtim

Britania po përjeton një krizë të vazhdueshme të sigurisë së ndërtesave

Published

on

Pas hetimit të Grenfell Tower, arkitektët duhet të përballen me përgjegjësinë e tyre për krizën e sigurisë së ndërtesave në Britani në vend që të fajësojnë kontratat që pakësojnë ndikimin e tyre, shkruan Peter Apps.

Mund të mos jetë më tituj kombëtarë, por Britania po përjeton një krizë të vazhdueshme të sigurisë së ndërtesave. Pas zjarrit shkatërrues të Grenfell Tower në vitin 2017, mijëra ndërtesa të tjera janë gjetur të kenë materiale të djegshme në muret e tyre ose probleme të tjera serioze të sigurisë nga zjarri. Në një vend me një mbështetje të gjatë për t’u thënë njerëzve në ndërtesat e djegura të “qëndrojnë” për shkak të besimit të natyrshëm se struktura do të përmbajë flakët, ky është një problem madhor.

Një numër i pallogaritshëm njerëzish – me gjasë në dhjetëra apo edhe qindra mijëra – po vuajnë pasojat financiare dhe emocionale të jetesës në shtëpitë që janë ndërtuar duke përdorur materiale të papërshtatshme. Pavarësisht përpjekjeve të tëra, qeveria nuk ka mundur ta zgjidhë këtë çështje.

Sa herë që flas me një arkitekt, jam duke numëruar mbrapsht derisa të dëgjoj të njëjtën gjë

Sa herë që flas me një arkitekt për situatën, po numëroj në kokë derisa të dëgjoj të njëjtën gjë. Një tundje e urtë e kokës dhe më pas një pyetje retorike: “Epo, a e dini cili është problemi i vërtetë?” Përgjigja: kontrata “projektimi dhe ndërtimi”, të cilat heqin kontrollin nga arkitekti mbi një projekt dhe e vendosin atë në duart e kontraktorit kryesor.

Logjika është se dizajnet zvogëlohen dhe materialet ndërrohen nga kontraktorët e etur për fitim me një sy në marzhin e tyre. Dhe kjo, nëse duhen besuar shumë e shumë arkitektë, është rrënja e të gjitha të këqijave në sektorin e ndërtimit. Nëse do t’i vendosnim arkitektët në një pozicion me më shumë ndikim, problemet thjesht do të shkriheshin.

Megjithatë, problemi është se ky argument nuk i reziston kontaktit me realitetin e krizës së sigurisë së ndërtesave.

Në çdo shtresë, kishte një dështim për të shqyrtuar siç duhet pajtueshmërinë dhe sigurinë dhe një supozim dembel se kjo përgjegjësi qëndronte me dikë tjetër në zinxhir. Në këtë rast, me të gjithë që shikonin diku tjetër, kjo përgjegjësi nuk u ul askund dhe siguria thjesht ra në anash – një shqetësim dytësor për efikasitetin termik, estetikën dhe (mbi të gjitha) koston.

Të kuptuarit se si të reformohet industria kërkon që të gjithë në ndërtim të shikojnë në mënyrë kritike rolin e tyre – jo jashtë të tjerëve. Në fakt, ky është pikërisht qëndrimi që na çoi këtu në radhë të parë.

Pra, jo, vënia nën kontroll e arkitektëve nuk do të zgjidhë, në vetvete, problemet që na sollën krizën e sigurisë së ndërtesave. Të paktën jo derisa arkitektët, së bashku me pjesën tjetër të industrisë, të jenë në gjendje të përballojnë me ndershmëri gabimet që na çuan këtu.

Shkruar nga: Peter Apps është zëvendës redaktor në Inside Housing./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Kompanitë e ndërtimit shohin përfitime në efikasitet për shkak të dimrave të butë?

Published

on

Në gjithë globin, ciklet rajonale të dimrit shihen si periudha në rënie për produktivitetin e ndërtimit, por një raport i ri nga institucioni financiar holandez ING sugjeroi se tregu evropian ka rritur efikasitetin mes stinëve të ftohtë.

“Moti më i ngrohtë i dimrit do të thotë që kontraktorët evropianë të ndërtimit po përjetojnë më pak ndërprerje të biznesit ndërsa klima jonë ngrohet,” tha ekonomisti i lartë i ING Maurice van Sante në raportin e titulluar Kompanitë e ndërtimit shohin përfitime në efikasitet për shkak të dimrave më të butë.

Duke ofruar të dhëna të përpiluara nga ING Research, NASA dhe Our World in Data, van Sante vuri në dukje se anomalitë e temperaturës në hemisferën veriore arritën lartësi rreth dy gradë (Celsius) më të larta, mesatarisht, se në 1985.

“Ne donim të shihnim nëse temperaturat në rritje kanë pasur tashmë një ndikim të matshëm në ciklet vjetore të prodhimit të kompanive evropiane të ndërtimit,” tha Van Sante, duke vënë në dukje se dy tregues janë përdorur në matje:

Pjesa e kompanive që përmendin nivelet e tyre të prodhimit ishte e kufizuar gjatë periudhave të dimrit (janar dhe shkurt) dhe verës (korrik dhe gusht) për shkak të kushteve të motit.

Ndryshimi i vëllimeve aktuale të ndërtimit në këto periudha

Ajo që gjeti studimi ishte një reduktim me më shumë se 30% i kontraktorëve të BE-së, gjatë tre dekadave të fundit, të cilët thanë se aktivitetet e tyre ishin të kufizuara për shkak të motit të keq nga janari në shkurt.

Vera me vapë mbytëse nuk është problem për ndërtimin evropian!

Gjersa fitimet në produktivitet në dimër mund të shihen si pozitive, temperaturat në rritje globale – në përgjithësi – nuk janë.

Megjithatë, van Sante tha se një humbje reciproke e produktivitetit në verë (nga nxehtësia ose moti ekstrem) thjesht nuk po ndodh në një mënyrë të matshme.

Megjithatë, ai vuri në dukje se nivelet rekord në verë po rrisin shpeshtësinë e ditëve të punës të anuluara.

Përderisa mund të duket sikur se një planet në ngrohje ka krijuar një mjedis ideal për aktivitetet e ndërtimit në disa seksione të Hemisferës Veriore, van Sante paralajmëroi në raportin e tij se këto ndryshime janë ‘diamante’ në atë që është bërë një mjedis gjithnjë e më i ashpër./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Rritja e shitjeve në sektorin e ndërtimit u frenua në vitin 2023

Published

on

Pas rritjes dyshifrore në vitin 2022, ritmet e shitjeve në volum në sektorin e ndërtimit janë frenuar disi në vitin 2023, sipas të dhënave që INSTAT ka grumbulluar te kompanitë e ndërtimit.

Zakonisht në 3-mujorin e fundit të çdo viti ka një rritje të shitjeve në banesa, për shkak të blerjeve që bëjnë kryesisht emigrantët në këtë periudhë (shiko grafikun bashkëngjitur).

Në 3-mujorin e fundit të 2023, volumi i shitjeve në ndërtim u rrit me vetëm 1% nga 16.1% që ishte rritja në tremujorin e fundit 2022.

Gjatë gjithë tremujorëve të 2023, ritmet e rritjes së shitjeve në volum ishin më të ulëta se më 2022.

P.sh. në tremujorin e dytë 2023, volumi i shitjeve u rrit me vetëm 0.2%, në tremujorin e dytë rritja ishte me 5.2% nga 11.5% në të njëjtën periudhë të vitit 2022, shkruan Monitor.al

Me gjithë frenimin e ritmeve të rritjes, volumet e ndërtimit dhe shitjeve po rriten në sektorin e ndërtimit, edhe pse treguesit demografikë dhe inflacioni i lartë nuk po e frenojnë këtë trend si në Europë.

Tregu i pasurive të paluajtshme në Europë është në një fazë stanacioni nga rënia e kërkesës, teksa lufta në Ukrainë ka krijuar një efekt psikologjik negativ për investime në pasuri të paluajtshme.

Pavarësisht ngadalësimit, ndërtuesit vendas mbeten optimistë. Pas një rënie me 8 pikë në janar 2024, treguesi i besimit në ndërtim që matet nga Banka e Shqipërisë u rrit me 6.8 pikë përqindje në muajin shkurt. Ky tregues qëndron rreth 25 pikë përqindje mbi mesataren afatgjatë.

Rritja këtë muaj u përcaktua kryesisht nga vlerësimet më të mira për aktivitetin aktual ndërtues. Paralelisht me të, pritjet për punësimin dhe ato për çmimet në të ardhmen janë në rritje. Nga ana tjetër indeksi i besimit konsumator u rrit në disvarfor të blerjeve të mëdha në dy muajt e parë të vitit 2024.

Sektori i ndërtimit pësoi një rritje të vrullshme pas vitit 2016, kryesisht në sektorin e banesave. Rritja e lejeve në rekorde historike dhe sipërfaqes në ndërtim në pesë vjeçarin e fundit erdhi në një kohë që popullsia po pakësohet dhe po plaket nga rënia e lindjeve dhe emigracioni lartë të rinjve. Në kontradite më këto zhvillime çmimi i banesave është rritur me shpejtësi.

Ndërtimi është kthyer në motorin e rritjes ekonomike vitet e fundit. Në vitin 2022, sektori kontribuoi me 11.1 pikë % të vlerës së shtuar nga 9.4 pikë % që kontribuoi në vitin 2019. Ky kontribut u rrit më tej në vitin 2023, referojnë të dhënat jo përfundimtare.

Aktualisht, Shqipëria është vendi më i varfër i Europës dhe ka ekspozimin më të lartë të sektorit të ndërtimit në kontinent. Sipas Eurostat, në vitin 2022, ndërtimi kontribuoi me 11.2% të vlerës së shtuar bruto, ndërsa në BE, ky sektor kontribuoi me 5.5%./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Skanska do të ndërtojë një kampus të dhënash në vlerë prej 242 milionë dollarë në SHBA

Published

on

Skanska me bazë në Suedi, një kompani globale ndërtimi dhe zhvillimi, njoftoi se ka marrë një kontratë të re me vlerë rreth 2.5 miliardë SEK (242 milionë dollarë) në shtetin e Virxhinias në SHBA.

Projekti synon të ndërtojë një kampus të dhënash prej 23,000 m2.

Firma njoftoi se do të kryejë gjithashtu punë në terren dhe shërbime për qendrën e re.

“Fushërimi përfshin gjithashtu një përshtatje të një hapësire administrate dhe tre salla të dhënash,” tha Skanska.

Puna filloi këtë muaj me një datë të pritshme përfundimi deri në dhjetor 2025./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending