Connect with us

Aktuale

Bizneset e Kosovës në hall, nuk po gjejnë fuqi punëtore

Published

on

Mungesa e fuqisë punëtore po sjellë probleme të mëdha për bizneset vendore. Këtë e pohojnë nga Sindikata e Sektorit Privat në Kosovë.

Ekonomistët vlerësojnë se trajtimi jo i mirë ndaj punëtorëve, ka sjellë këtë situatë. Përderisa publikimet e fundit të ASK-së flasin për rreth 750 mijë persona ekonomikisht jo aktivë në tregun e punës.

Të dhënat e fundit të publikuara nga Agjencia e Statistikave të Kosovës, vlerësojnë se mbi 77 mijë persona janë të papunë dhe rreth 750 mijë janë ekonomikisht joaktivë.

Duke folur për Radio Kosovën, Jusuf Azemi, nga Sindikata e Sektorit Privat në Kosovë, shpreh skepticizmin e tij lidhur me të dhënat e publikuara në ASK për fuqinë jo aktive në vend.

Ai thotë se bizneset janë në telashe të mëdha me mungesë të fuqisë punëtore.

“Një kompani më kërkoi që t’ia gjejë një punëtor me 500 euro pagë, ushqim dhe transport. Unë ende nuk po mund ta gjej një punëtor që do të punonte në këto kushte, sepse ka mungesë të tyre. Bizneset janë në telashe të mëdha me mungesë të fuqisë punëtore. Tash, një punëtor të thjeshtë që vetë e kërkova në bazë të një kërkese të një kompanie e me kushte të mira, nuk po mund ta gjej, derisa të dhënat e ASK- nuk e di sesi i freskojnë ato, por në realitet nuk qëndron ajo”, tha ai.

Punësimet jo adekuate në profile të caktuara për çka edhe studiojnë, pagat e ulëta dhe orari i stërzgjatur, janë disa nga shkaqet që hezitojnë personat të kërkojnë punë, vlerëson ekonomisti Ardijan Sahiti.

Sipas tij, bizneset tona nuk e trajtojnë si duhet punëtorin në vendin e punës.

“Qytetarët kërkojnë shumë e më shumë dhe kërkesat e tyre janë në përputhje me mundësitë e biznesit, por vetë bizneset nuk reagojnë. Unë problemin e shoh te vetë sipërmarrësi në vendin tonë, nuk i fajësojë punëtorët, po të ishte problemi te fuqia punëtore jo aktive, apo problemi te popullsia jonë, atëherë vendet si Gjermania nuk do të kishin kërkuar punëtorë dhe nuk do të kishin bërë lehtësira në ambasadat e tyre për Kosovë. Problemi nuk është te popullsia apo te kultura jonë si shoqëri, por te mentaliteti biznesor, i cili për fat të keq nuk duket që po ndryshon”, tha ai.

Sidoqoftë, njohësit e ekonomisë vlerësojnë se duhet që institucionet të kenë një qasje serioze ndaj këtij fenomeni./Media Ndërtimi.

Aktuale

Banka Botërore me projekt për avancimin e të drejtave pronësore në Kosovë

Published

on

Nisma për të Drejtën e Pronës është projekti i radhës që ka përfituar Kosova nga Banka Botërore, përkatësisht nga Fondi për Paqe dhe Shtet-Ndërtim që zbatohet nga ATRC. Ky projekt i cili ka filluar të implementohet nga viti i kaluar ka për qëllim që përmes avokimit publik t’i njoftojë qytetarët me të drejtat e tyre pronësore që u takojnë, e po ashtu edhe të reduktojë pabarazitë ekzistuese mes grupe të ndryshme, përfshirë pjesëtarët e komuniteteve, gratë dhe të rinjtë. Kështu bënë të ditur për KosovaPress, zyrtarja për Komunikim dhe Informim Publik në Projektin PIAKOS, të Bankës Botërore në Kosovë, Adelina Nitaj.

Nitaj thotë se me aktivitete të ndryshme dhe në bashkëpunim edhe me institucionet vendore, projekti do të ketë shtrirje në 27 komuna të Kosovës, në të cilat qytetarët do të informohen në mënyra të ndryshme se si të mbrojnë dhe përfitojnë nga të drejtat pronësore.

Mes tjerash, me Nismën për të Drejtën e Pronës, synohet të rritet edhe përqindja e grave që janë pronare të pronës së paluajtshme.

“Nisma për të drejtën e pronës është në linjë me kornizën kombëtare për partneritet të Bankës Botërore me Republikën e Kosovës dhe si qëllim i projektit është avancimi i të drejtave pronësore. Këtë presim ta arrijmë përmes avokimit të drejtpërdrejtë për gratë, grupet e cenueshme dhe të rinjtë, dhe gjithashtu përmes kampanjave të ndryshme mediale, të cilat do të ngrisin vetëdijen qytetare për pronën dhe do të rrisin gjithashtu edhe numrin e pronarëve, titullarëve të pronës së paluajtshme. Bazuar në statistikat zyrtare, aktualisht vetëm 19.8 për qind të grave janë pronare të pronës së paluajtshme. Ne si projekt presim që deri në përfundim të aktiviteteve, kjo përqindje të rritet, dhe që të krijojmë pak a shumë një barazi mes regjistrimit të pronës, mes grupeve të ndryshme, mes gjinisë dhe të krijojmë një kohëzion social mbi të gjitha”, bënë të ditur Nitaj.

Continue Reading

Aktuale

Firmat më të mëdha të arkitekturës në Australi nuk arrijnë të përmbushin hendekun e pagave gjinore

Published

on

Të dhënat për herë të parë mbi boshllëqet e pagave gjinore në Australi kanë zbuluar se 22 firmat më të mëdha të arkitekturës në vend i paguajnë burrat midis 5 dhe 27 për qind më shumë se gratë, duke dështuar të përmbushin diapazonin e synuar të qeverisë për diferencën e pagave.

Të publikuara dje në një mjet online nga Agjencia për Barazi Gjinore në Vendin e Punës (WGEA), një agjenci federale e qeverisë, të dhënat përfshinin shifra nga të gjitha kompanitë private në Australi me njëqind punonjës ose më shumë. Ishte hera e parë që boshllëqet gjinore të pagave nga punëdhënësit individualë ishin publikuar në vend.

Nga një total prej rreth 5,000 kompanish, 22 ishin studio arkitekturore dhe arkitekturore peizazhi, duke përfshirë Grimshaw, Hassell dhe Woods Bagot.

Të 22 studiot kishin një hendek total mesatar të pagave gjinore në favor të burrave dhe nuk kishin diferenca pagash brenda kufirit të synuar prej plus ose minus pesë për qind, gjë që lejon “luhatjet normale të biznesit dhe lëvizjet e punonjësve”, sipas CEO të WGEA, Mary Wooldridge.

Shumica e kompanive raportuan boshllëqe në paga mbi pesë për qind

Në krahasim, 62 për qind e të gjitha kompanive në të dhëna kishin boshllëqe mesatare të pagave gjinore prej më shumë se pesë për qind në favor të burrave.

Nëntë nga studiot kishin diferencë pagash gjinore më të mëdha se mesatarja kombëtare prej 19 për qind.

Është hera e parë që publikohenn boshllëqet gjinore të pagave nga punëdhënësit individualë. Në 10 vitet e mëparshme, organizata publikoi boshllëqet mesatare të pagave gjinore në industri dhe profesione të ndryshme.

Continue Reading

Aktuale

Fakulteti i Inxhinierisë dhe Ndërtimit kujton konstruktorin e shquar shqiptar Gjovalin Gjadri

Published

on

Në ambientet e FIN do të organizohet një ngjarje e veçantë në kujtim të 50-vjetorit të ndarjes nga jeta të shkencëtarit dhe patriotit të shquar, Gjovalin Gjadri, i cili ishte profesor, inxhinier, konstruktor i shquar në projektimin dhe ndërtimin e urave.

Me nder dhe respekt, Fakulteti i Inxhinierise së Ndërtimit (FIN) dëshiron të njoftojë të gjithë stafin dhe bashkëpunëtorët se në datën 13 mars 2024, duke filluar nga ora 10:00, në ambientet tona do të organizohet një ngjarje të veçantë në kujtim të 50-vjetorit të ndarjes nga jeta të shkencëtarit dhe patriotit të shquar, Gjovalin Gjadrit.

“Ngjarja, e cila do të mbahet nën titullin “Dita e Kujtimit për Gjovalin Gjadri”, synon të nderojë trashëgiminë e shkëlqyer të Gjadrit, për historinë tonë. Këtë rast, do ta përdorim për të reflektuar në kontributin e tij të jashtëzakonshëm në fushën e shkencës dhe si një patriot i përkushtuar për zhvillimin e kombit tonë.

Ju lutemi të jeni të pranishëm në këtë ngjarje të veçantë për të përjetuar momente të rëndësishme të reflektimit dhe për të ndarë kujtime dhe përvoja për Gjovalin Gjadrin.

Ju ftojmë të merrni pjesë dhe të përfaqësoni një pjesë të rëndësishme të komunitetit tonë në këtë rast të veçantë.”, shkruan në njoftim./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending