Connect with us

Arkitekturë

BIG zbulon dizajnin e përditësuar për sallën e Filarmonisë Vltava në Pragë

Published

on

Pasi fitoi konkursin ndërkombëtar për projektimin e Sallës së Filarmonisë Vltava në maj 2022, studio daneze BIG-Bjarke Ingels Group e ka zhvilluar tani dizajnin në një studim të detajuar arkitektonik.

Projekti vazhdon konceptin qendror të konkursit, atë të lidhjes së bregut të lumit me çatinë e lokalit nëpërmjet një shtegu gjarpërues që zgjeron hapësirën publike dhe fton vizitorët të përfshihen me ndërtesën e re. Ndërtimi pritet të nisë në vitin 2027, pas përfundimit të dokumentacionit të projektit për lejen e ndërtimit dhe përzgjedhjes së kontraktorit. Salla e Filarmonisë pritet të hapet në vitin 2032.

Pas përfundimit, Salla e re e Filarmonisë do të bëhet shtëpia e Filarmonisë Çeke, Orkestrës Simfonike FOK të Pragës dhe Departamentit të Muzikës të Bibliotekës Komunale të Pragës. Projekti i BIG merr gjithashtu parasysh aktorët e komunitetit lokal dhe banorët e Pragës 7. Dizajni u ndikua gjithashtu nga diskutimet e thelluara me ekspertë në akustikë, transport dhe gjelbërim. Funksioni kryesor që përmbushin auditorët plotësohet me ambiente shtesë si Creative Hub, ku do të strehohet edhe biblioteka muzikore.

E vendosur në buzë të lumit Vltava, ndërtesa e re është e pozicionuar për t’u lidhur me hapësirat publike përreth, duke lejuar krijimin e një sheshi madhështor të qytetit të lidhur me hollin publik. Secila anë e strukturës ka një karakter të ndryshëm, nga ana tjetër përballet me një shesh, rrugë të përbashkët, viadukt dhe bregdet. Bimësia dhe peizazhi janë integruar në dizajn për të përcjellë një narrativë konceptuale për të rilidhur lumin dhe qytetin. Kolona të holla mbështesin tarracat e ndryshme të ndërlidhura nëpërmjet një shtegu të përbashkët që të çon në majë të ndërtesës. Shkallët lidhin hyrjet e ndërtesës me tarracat e çatisë, duke kontribuar në imazhin dinamik të ndërtesës.

Në një shënim të ngjashëm, BIG është përzgjedhur si pjesë e një ekipi ndërkombëtar të arkitekturës për të dizajnuar shtëpinë e re të performancës së Qendrës së Arteve Performuese në Tennessee.

Zyra gjithashtu ka zbuluar së fundmi një bashkëpunim me grupin danez WhoMadeWho për të krijuar një skenë gjithëpërfshirëse për turneun e tyre botëror. Të projektuara gjithashtu prej tyre, kullat gjarpëruese të zhvillimit të One High Line janë drejt përfundimit në ‘Architecture Row’ në Nju Jork.

Në një shënim të ngjashëm, BIG është përzgjedhur si pjesë e një ekipi ndërkombëtar të arkitekturës për të dizajnuar shtëpinë e re të performancës së Qendrës së Arteve Performuese në Tennessee. Zyra gjithashtu ka zbuluar së fundmi një bashkëpunim me grupin danez WhoMadeWho për të krijuar një skenë gjithëpërfshirëse për turneun e tyre botëror. Të projektuara gjithashtu prej tyre, kullat gjarpëruese të zhvillimit të One High Line janë drejt përfundimit në ‘Architecture Row’ në Nju Jork.

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Historia e teknikave të hartimit të hartave në arkitekturë

Published

on

Duke u angazhuar me teknika të ndryshme, hartimi arkitektonik është një hetim ndërdisiplinor në të cilin rrëfimet hapësinore dhe vizuale kryqëzohen për të prodhuar njohuri arkitekturore. Duke ofruar njohuri të zgjeruara për qytetin, hartat alternative shfaqin lidhjen midis topologjisë, hapësirë-kohës dhe kujtesës kolektive për të kuptuar më tej gjërat, konceptet, kushtet, proceset ose ngjarjet që lidhen me atë vend specifik. Si proces i konvertimit të të dhënave në paraqitje hapësinore, hartimi arkitektonik është një hetim urban.

Hartbërja arkitekturore është tregimi i hapësirave kalimtare që shpalosen në kohë brenda sferave urbane. Mënyrat e rrëfimit hartografik janë shfaqur, evoluar dhe avancuar në kërkim të një kuptimi më të thellë hapësinor të qytetit që nga fillimi i praktikës arkitekturore. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me hartën moderne hapësinore dhe teknikat alternative të krijimit të hartave.

E përmendur si puna pioniere në hartimin hapësinor modern nga Felix Mayer, The Nuova Pianta di Roma dokumenton të gjitha ndërtimet e qytetit me një metodë të veçantë por me ndikim. Duke përdorur një perspektivë ortogonale në planimetrinë e tij të figurës, me përdorimin e çeljes dhe konturimit të detajuar, Nolli arrin të krijojë një fluks midis ndërtesave dhe rrugëve, shesheve dhe oborreve të lëna në të bardhë. Përtej regjistrimit të hapësirave pozitive dhe negative, dallimi midis ndërtesave antike dhe postantike dhe dallimet në lartësi midis strukturave tregohen thellësisht.

Hartbërja arkitekturore në studimin e hapësirës shkon përtej përshkrimit të gjendjes ekzistuese; në të kundërt, është një shprehje imagjinative e angazhimit brenda procesit hartografik. Një shembull i jashtëzakonshëm i një angazhimi të tillë mund të shihet në hartën kognitive të Guy Debord, një seri hartash ose udhërrëfyes psikogjeografikë të Parisit, që ilustron leximin e alternuar të qytetit dhe mënyrën e rrëfimit të realitetit të tij imagjinativ. Hartat janë rezultate të të dhënave të Debordit për bredhjet e tij përgjatë qytetit.

Një teknikë bashkëkohore për krijimin e hartave është shtresimi, i cili përfshin mbivendosjen e shtresave të ndryshme të pavarura mbi njëra-tjetrën. Sipas Corner, fokusi i ngushtë i masterplanit të vetëm ose i planit të zonimit, të cilat të dyja grupojnë, prioritizojnë dhe izolojnë elementët përbërës të tyre, nuk mund të japin një thellësi dhe kompleksitet të tillë. Çdo shtresë ka një kornizë, informacion dhe strukturë organizative specifike për përdorimin ose funksionin e synuar.

Nga ana tjetër, një larmi e konsiderueshme burimesh në internet përfshijnë cadmapper.com, mapacad.com dhe schwarzplan.eu, osm2world.org dhe Google Earth përdoren shumë në metodat e hartimit të hartave që mundësojnë përfaqësime me cilësi të lartë në hartimin e hartave arkitekturore. Arritjet në teknologji dhe përparimet në AI do të lejojnë dizajnerët urbanë, arkitektët, arkitektët e peizazhit dhe studentët e fushave të tejkalojnë teknikat e hartimit të hartave dhe të shtyjnë kufijtë e krijimtarisë në mënyrat e përfaqësimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending