Connect with us

Infrastrukturë

BE-ja ofron 17 milionë euro për sistemin inovativ hekurudhor magnetik

Published

on

Bashkimi Evropian (BE) i ka ofruar financim deri në 17.5 milionë euro, Nevomo, një startup teknologjik polak që punon në një sistem inovativ hekurudhor magnetik.

Kompania thotë se teknologjia e saj MagRail do të lejojë zgjerimin me kosto efektive të kapacitetit në linjat ekzistuese hekurudhore, me mjetet e saj magnetike të afta të lëvizin në të njëjtën rrugë si trenat konvencionale, në mënyrë të ndërsjellë.

Në vitin 2019, Nevomo zhvilloi një demonstrim në shkallë 1:5 të teknologjisë së tij, përpara se të prezantonte një test të përmasave të mesme në dhjetor 2020. Në fillim të këtij viti, kompania përfundoi ndërtimin e asaj që pretendon se është pista më e gjatë e testimit në shkallë të plotë për levitacionin magnetik pasiv në Evropë.

Këshilli Evropian i Inovacionit (EIC) tani i ka dhënë kompanisë një grant fillestar prej 2.5 milionë euro, me fonde shtesë deri në 15 milionë euro në dispozicion, me kusht që të plotësohen etapat e përcaktuara, të cilat do të përcaktohen në vitin 2023.

Nevomo thotë se qëllimi i tij afatgjatë për sistemin MagRail është që të ketë automjete maglev plotësisht të automatizuara që lëvizin përtej rrjeteve ekzistuese hekurudhore. Duke përdorur teknologjinë e vakumit të frymëzuar nga hiperloop, kompania thotë se automjetet e saj më pas mund të transportojnë pasagjerë me shpejtësi deri në 1200 km / orë.

Daniel Minx, kreu i financave në Nevomo, tha se çmimi fillestar “konfirmon besueshmërinë e strategjisë sonë për të zhvilluar teknologjinë e shekullit të 21-të për transportin hekurudhor.

“Financimi i EIC do të na mundësojë të përshpejtojmë punën tonë në testimin dhe zhvillimin e teknologjisë sonë përparimtare, e cila shpresojmë se së shpejti do të ndryshojë fytyrën e industrisë së lëvizshmërisë.”/Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending