Connect with us

Trashëgimia

Bashkimi Evropian mbështet gërmimet në qytetin antik të Ulpianës

Published

on

Një projekt afat gjatë kërkimor-studimor pritet të nis këtë verë në Parkun Arkeologjik “Ulpiana”.

Projekti “Misioni Arkeologjik Evropian në Kosovë: nga Ulpiana në Iustiniana Secunda”, në vlerë prej 1 milion eurove i Bashkimit Evropian me mbështetje të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sporti, gjatë tri viteve do të synojë të zbulojë rrënojat e qytetit të dikurshëm antikë të Ulpianës.

Ky projekt i financuar nga BE-ja dhe i mbështetur nga MKRS u promovua nga shefi i Zyrës së BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog dhe zëvendësministrja e MKRS-së Daulina Osmani, gjatë një vizite që bënë në lokalitetin e Ulpianës, më 18 prill në Ditën ndërkombëtare të monumenteve dhe lokaliteteve arkeologjike.

Përmes këtij projekti tre vjeçar, institucionet kosovare të trashëgimisë kulturore synojnë zbulimin e rrënojave dhe themeleve të ndërtesave dhe strukturave të shumta sakrale, profane dhe utilitare, e të identifikuara rishtazi dhe ndër vite e që tashmë do të njihet si sektori i katërt i Ulpianës.

Lokaliteti arkeologjik i Ulpianës përfshinte një sipërfaqe të gjerë të qytetit antik prej afërsisht 100-120 hektarësh.

Kjo e dhënë është konfirmuar edhe falë rezultateve të prospektimeve-incizimeve gjeofizike.

Arkeologu Milot Berisha, përgjegjës në Parkun Arkeologjik të Ulpianës, ka thënë në një bisedë për Kallxo.com se projekti  “..nga Ulpiana në Iustiniana Secunda” që do të realizohet edhe me mbështetje nga një partneritet bashkëpunimi midis Institutit të Arkeologjisë të ENS-Paris, Universitetit të La Sapienza në Romë, Institutit Arkeologjik të Kosovës dhe Universitetit të Prishtinës, synon zgjerimin në mënyrë graduale të Parkut Arkeologjik të Ulpianës./Media Ndërtimi.

Trashëgimia

Kinemaja Lumbardhi në Prizren shënon 70 vjetorin e themelimit

Published

on

Në kuadër të programit për 70 vjetorin e themelimit të Kino Lumbardhit u promovua libri “Lumbardhi: një histori episodike” dhe filloi programi i filmit LXX në Kino Bahçe.

Në këtë ngjarje morën pjesë edhe Ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku, zëvendës ministri, Sejnur Veshall dhe këshilltarët Nora Arapi Krasniqi dhe Onur Canhas.

Ministri Çeku në fjalën e tij bëri të ditur rëndësinë shoqërore dhe historike të kinemasë Lumbardhi si aset në mbrojtje të shtetit, i cili trajtohet me prioritet nga ana e Ministrisë së Kulturës, në kuadër të programit të restaurimeve dhe të reformimit ligjor të institucioneve të kulturës dhe kinematografisë, ndërsa theksoi përkushtimin institucional që kjo kinema të vazhdoj të ruaj vlerat e saj dhe funksionin në shërbim të komunitetit dhe shoqërisë.

Fjalën e morën edhe drejtoresha e Qendrës Filmike të Sarajevës, Ines Tanović, si dhe kuratorët e programit të filmit.

Ngjarja vazhdoi me promovimin e librit “Lumbardhi: një histori episodike” nga Bengi Muzbeg dhe Tevfik Rada, i mbështetur nga Ministria e Kulturës, libër ky që flet për takimin dhe ndërveprimin mes Kino Lumbardhit dhe Prizrenit, prej rrethanave që sollën te hapja e kinemasë në vitin 1952 e deri te ndalja e aktivitetit pas falimentimit të ndërmarrjes shoqërore “Kino Bistrica” në fillim të shekullit të ri.

Në Kino Bahçe programi do të vazhdoj deri në muajin shtator, me mbi 40 shfaqje filmike të prezantuara në orare dhe formate të ndryshme./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia

Polakët pa dy vjetësh rinisin gërmimet arkeologjike në Shkodër

Published

on

Rikthehen gërmimet arkeologjike të ekspeditës shqiptaro-polake!

Projekti kërkimor arkeologjik i misionit Polako-Shqiptar i instaluar në Shkodër që në vitin 2011, rinis gërmimet në Bushat pas një ndërprerje 2-vjeçare për shkak të pandemisë #Covid19.

Këtë vit ekspedita është përqendruar në nivelin e mesëm të qytetit për të kuptuar dhe më mirë shtrirjen e tij, zhvillimin urban dhe një datim më të saktë të fazave të vendbanimit, ndërsa sfida për gërmimet do të vazhdojë deri më gjetjen e emrit të këtij qyteti antik.

Nga 2018, ky mision tashmë po kryen kërkime arkeologjike në zonën e Bushatit, ku vit pas viti po del në dritë një qytet antik i panjohur që daton kryesisht në shek.IV-II para erës sonë.

Projekti drejtohet nga Prof. Piotr Dyczek- Arkeolog, Drejtues i Qendrës për Kërkime në Antikitet për Europën Juglindore në Universitetin e Varshavës- Poloni, Ass.Prof. Saimir Shpuza nga Instituti i Arkeologjisë, Tiranë dhe Helidon Sokoli, arkeolog, Drejtoria Rajonale e Trashëgimisë Kulturore, Shkodër./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia

Promovohet monografia “Ruajtja praktike e trashëgimisë arkitektonike në Kosovë”

Published

on

Shoqata e Intelektualëve “Jakova” ka organizuar promovimin e monografisë profesionale të arkitektit Flamur Doli.

Në muzeun etnografik të Gjakovës, u promovua monografia “Ruajtja praktike e trashëgimisë arkitektonike në Kosovë”.

Kjo monografi, sipas arkitektit Sali Spahiu është udhërrëfyes jo vetëm për arkitektët.

Monografia shtejllon projektet për restaurimin rindërtues të kullave të tipit të Rrafshit të Dukagjinit, i shtëpisë së familjës në konakun e Jashar Pashësh në Pejë dhe Mullirit tradicional në Mitrovicë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending