Connect with us

Arkitekturë

“Bashkëjetesa dinamike e të egrës, të zbuturit dhe njeriut” është në qendër të Pavijonit të Kroacisë në Bienalen e Arkitekturës

Published

on

Pavioni kroat në Bienalen e Arkitekturës së Venecias eksploron një nga ligatinat më të mëdha të Evropës

“Bashkëjetesa dinamike e të egërs, të zbuturit dhe njeriut” është në qendër të Pavijonit Kroat në Bienalen e Arkitekturës së Venecias, e cila fokusohet në ligatinat e Lonjas dhe është zbuluar ekskluzivisht në Dezeen.

Kuratorët Mia Roth dhe Tonči Čerina dhe ekipi redaktues Luka Fatović, Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević dhe Ivica Mitrović krijuan pavijonin, të quajtur “Njëlloj siç ishte ndonjëherë”, për të pasur një “prezencë të dyfishtë”.

Ai përfshin një instalim fizik në Arsenale si dhe një seri punëtorish, bisedash dhe tekstesh që do të prodhohen dhe mbahen në vende të ndryshme në Kroaci, Slloveni dhe Itali gjatë Bienales.

Projekti shikon ligatinat e Lonjës në Kroaci, të cilat ndodhen rreth lumenjve Sava dhe Lonja dhe janë ndër më të mëdhenjtë në Evropë.

Në qendër të pavijonit, një pjesë e madhe skulpturore e bërë nga druri i endur i hirit – një material që është vendas në ligatinat – rri pezull në një rrjet drejtkëndor.

Një pjesë zanore që i referohet faunës së ligatinave të Lonjës, me një kompozim dixhital perkusiv që përfaqëson një dialog imagjinar muzikor midis tre lejlekëve, buron nga skulptura.

Qëllimi ishte krijimi i një instalacioni që do të mbështetej tek vizitorët që njihnin elementë nga kujtesa kolektive e njerëzve.

“Nuk është një kujtim apo mimikë e mirëfilltë, por ekziston në kufirin e të njohurës dhe të njohurës nënndërgjegjeshëm, duke nxitur dëshirën për t’u afruar”, thanë kuratoret për veprën.

“Ai vepron si një pajisje për të ndryshuar shkurtimisht këndvështrimin, një mishërim i një teme të kuptuar më mirë nga një përvojë në hapësirë ​​sesa një statistikë.”/Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Prania e padëshiruar e NEOM në Venecia përforcon nevojën për ndryshime rrënjësore

Published

on

Bienalja e Arkitekturës së Venecias këtë vit ishte një moment domethënës – një moment entuziazmi, një moment rinie, një moment për të festuar të ardhmen. Por krahas ngjarjes kryesore, një vizion konkurrues i së ardhmes u prezantua në Venecia, një vizion që kërcënoi të errësojë shkëndijën e Ekspozitës së 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës.

Pothuajse në vijën e syrit të zonës kryesore të bienales, pikërisht përtej Kanalit të Madh, ekspozita e Urbanizmit Zero Gravity e Neom-it shfaqi një “vizion” konkurrues, bombastik për të ardhmen e qyteteve.

E quajtur Laboratori i së Ardhmes, bienalja e arkitekturës e këtij viti synoi të ndriçojë në qendër të vëmendjes temat e dekolonizimit dhe dekarbonizimit duke e vendosur kontinentin e Afrikës në qendër të shfaqjes për herë të parë. Kuratorja Lesley Lokko, gruaja e parë me ngjyrë që drejtoi mbledhjen më të rëndësishme globale të arkitekturës, mblodhi së bashku një shumëllojshmëri qasjesh dhe pjesëmarrësish të pa parë më parë në bienale.

Në mënyrë të përshtatshme, mbi gjysma e 89 pjesëmarrësve në ekspozitën kryesore të Lokkos ishin nga Afrika ose diaspora e saj. Për më tepër, 43 ishte mosha mesatare e të gjithë të përfshirëve dhe ky numër ra më tej – në një mesatare prej 37 – në seksionin e projekteve speciale të kuratorit.

Ekspozita Neom, nga ana tjetër, shfaqi një kontrast të fortë.

Ky etikë thelbësore kuratoriale u përsërit në ekipet që projektuan shumë nga pavionet kombëtare – pavijoni britanik, për shembull, u kurua nga një ekip prej katër personash, të rinj, me ngjyrë – Jayden Ali, Joseph Henry, Meneesha Kellay dhe Sumitra Upham.

Kjo solli një energji rinore në bienale, pasi kontribuuesit synuan të tërhiqnin vëmendjen ndaj çështjeve të shumta, shpesh të rënda, me të cilat përballet bota dhe t’i përballonin ato duke parashikuar shtigje alternative.

Ekspozita Neom, nga ana tjetër, shfaqi një kontrast të fortë. Edhe pse nuk ishte pjesë e programit zyrtar të bienales, shfaqja u caktua për t’u përshtatur me të, duke u hapur për publikun në të njëjtën ditë në një suitë marketingu super të përmasave kushtuar mega-projektit saudit.

Ndërsa Patrik Schumacher, studioja e të cilit Zaha Hadid Architects po punon gjithashtu në Neom, u ankua për mungesën e arkitekturës tradicionale në bienale, ekspozita ishte e mbushur plot me modele në shkallë të gjerë dhe vizualizime të zhvillimit të planifikuar.

Një fotografi zyrtare e shpërndarë gjerësisht e kontribuesve në ekspozitë (sipër) ishte mbresëlënëse në homogjenitetin e saj. Ndërsa vetë Neom është shumë i diskutueshëm për shkak të dëbimeve të raportuara me forcë dhe dënimeve me vdekje të lidhura me projektin që janë kritikuar nga grupet e të drejtave të njeriut, Amnesty International dhe OKB-ja, fotografia shtron pyetje të mëtejshme se kush po e projekton këtë qytet të së ardhmes.

Pra, duhet shtruar pyetja: në cilën anë të linjës do të zbresim? A janë stabilimentet e vjetëruara më të mirat për të dizajnuar qytetet tona të ardhshme? Apo duam një gamë të gjerë zërash të rinj, të shtyrë dhe të larmishëm që formësojnë hapësirat që do të vijnë?

Asgjë nuk e bën rastin për një ndryshim rrënjësor të rojes arkitekturore më mirë se prania e padëshiruar e Neom në Venecia. Kjo është një e ardhme e ndërtuar mbi idetë nga e kaluara – një turmë e fundit për epokën e mjeshtrit, ku forma gjeometrike të paqëndrueshme, fjalë për fjalë përçarëse realizohen në një shkallë të paparë më parë.

Ai kontraston kaq thellë, dhe duke e bërë këtë, thekson pikat e forta të vizionit të Lokkos. Ëndrrat e saj për një të nesërme të pasur dhe vërtet të frymëzuar – një të nesërme që sjell trashëgimi të reja, krijuese nga një grup i gjerë kujdestarësh kulturorë dhe ekologjikë – që të gjithë duhet të shpresojmë ta shohim të realizuar.

Shkruar nga Tom Ravenscroft, redaktori i revistës për arkitekturë dhe dizajn ‘Dezeen’.

 

Continue Reading

Arkitekturë

Ekspozita e Kopenhagës tregon arkitekturën më të mirë dhe më të keqe të qytetit

Published

on

Një ekspozitë është hapur në Qendrën Daneze të Arkitekturës në Kopenhagë, e mbushur me modele që eksplorojnë historinë dhe të ardhmen e ndërtesave dhe peizazheve të qytetit.

‘Copenhagen in Common’ tregon historinë e arkitekturës dhe dizajnit urban të suksesshëm të kryeqytetit danez, por gjithashtu identifikon sfidat me të cilat përballen dizajnerët që punojnë sot në qytet.

Me qytetin e emëruar nga UNESCO si Kryeqyteti Botëror i Arkitekturës për vitin 2023, duke pritur Kongresin Botëror të Arkitektëve UIA në korrik, ekspozita synon jo vetëm të nxjerrë në pah sukseset e qytetit, por edhe problemet e tij.

Në qendër të ekspozitës është një model dixhital që përshkruan zhvillimin e Kopenhagës që nga viti 1947, kur bashkia publikoi strategjinë urbane të Planit Pesë Gishti, deri në ditët e sotme.

Projekte të tjera të paraqitura përfshijnë vizionin e MAST për ndërtesat lundruese dhe Izraelin Plads të projektuar nga COBE, një ish-parkim makinash që u rifitua si një hapësirë ​​për kohën e lirë publike.

‘Copenhagen in Common’ shfaqet në Qendrën Daneze të Arkitekturës nga 5 maji deri më 23 tetor 2023./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Stili brutalist i AMC Multimedia, fitues i Çmimit të Arkitekturës BIG SEE 2023

Published

on

AMC MULTIMEDIA është fituese e Çmimit Grand Prix në kategorinë e ndërtesave kulturore.

Arkitektura e ndërtesës së projektuar nga Maden Group karakterizohet nga një stil brutalist, duke përdorur materiale që karakterizohen në vend si blloqe betoni dhe balte.

Materialet si betoni dhe blloku përfaqësojnë kulturën e ndërtimit në vendin tonë ndër vite.

Trajtimi i materialeve në objekt bëhet duke lënë ngjyrën natyrale të vetë materialit dhe në këtë mënyrë krijohet një ritëm dhe harmoni midis formës së objektit dhe ngjyrës së tij.

Karakteristikë e objektit është se modulet janë krijuar në atë mënyrë që loja hije-dritë të zhvillohet si brenda dhe jashtë objektit.

Çmimet BIG SEE që jepen në kryeqytetin slloven, kontribuojnë në promovimin e arritjeve unike dhe origjinale krijuese në arkitekturë, interier, dru, turizëm, produkte dhe dizajn të modës globalisht./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending