Connect with us

Infrastrukturë

Banorët e fshatit Nasalë të Gjilanit me vetëfinancim asfaltojnë rrugën që ishte obligim të ndërtohej nga komuna

Published

on

Disa nga banorët e fshatit Nasalë të Komunës së Gjilanit me vetëfinancim e kanë shtruar një pjesë të asfaltit para shtëpive të tyre në mënyrë që të lidhen me rrugën kryesore.

Ndërtimi i rrugës kryesore në fshat është bërë nga Komuna e Gjilanit bazuar në kontratën e lidhur në vitin 2022 në vlerë prej 114,905 euro me kompaninë “Pro & Co Group”.

Por, në projekt nuk është paraparë fare lidhja e rrugës kryesore me oborret e banorëve, përkatësisht portave hyrëse në oborre. Në lidhje me këtë projekt, kryetari i Këshillit të fshatit Nasalë, Ruzhdi Selimi, ka treguar se kishin kërkuar që asfaltimi të përfshijë edhe pjesën para dyerve të oborreve të tyre, që figurojnë si prona publike.

Sipas tij, këtë Komuna nuk e pranoi por tha se lejoi që disa banorë të paguajnë vetë kompaninë fituese të tenderit, që të shtrojë asfalt para shtëpive të tyre.

Një nga pozicionet në kontratë ishte edhe hapja e kanaleve për largimin e ujërave atmosferike në formë të trapezit dhe thellësi prej 50 centimetrave. Megjithatë, në raportin përfundimtar mbi punët e përfunduara, thuhet se është hapur vetëm gjysma e kanaleve të parapara.

Në raportin përfundimtar mbi punët e përfunduara që është nënshkruar nga dy menaxherë të kontratës dhe mbikëqyrësi direkt i tyre janë përmendur edhe disa pozicione të tjera që nuk janë realizuar siç ishte paraparë në kontratë.

Pozicionin e paraparë në kontratë për “furnizmin me material dhe punimi i lëshesave gypore Ø600 së bashku me kokat hyrëse dhe dalëse për kalimin e ujërave atmosferike në rrugë, me një gjatësi prej mesatare 8.0 metra (4 x 8 metra = 32 metra)” nuk është realizuar. Për këtë pozicion ishin paraparë 4 gypa të tillë dhe ishin kontraktuar me 450 copa, apo 1,800 euro për gjithë pozicionin.

Në këtë dokument thuhet se “me lejen të punëdhësit dhe projektantit janë vendosur gypa të brinjëzuar Ø300 të cilët nuk janë faturuar fare”.

Ky tender ishte hapur nga Komuna e Gjilanit më 26 maj 2022 dhe vlera e parashikuar e kontratës ishte 134 mijë e 377 euro. Për këtë tender kishin ofertuar gjithsej 7 operatorë ekonomikë, ndërkaq fitues i kontratës ishte shpallur “Pro & Co Group ”, me çmim të ofertuar prej 114 mijë e 905 eurove. Kontrata në mes të Komunës së Gjilanit dhe kompanisë “Pro&Co Group” është nënshkruar më 19 korrik 2022./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Historike! Kontejnerët ‘Made in Kosova’ akomodohen në projektin gjigant të ndërtimit “Stuttgart 21” të STRABAG dhe ZÜBLIN

Published

on

Kontejnerët e prodhuar nga fabrika GAMP, pas eksportimit nga Kosova, tashmë kanë nisur të pozicionohen për nevojat e mega projektit të ndërtimit “Stuttgart 21”.

Kontejnerët e parë të ndërtuar nga GAMP, do të shërbejnë për akomodimin e mijëra punëtoreve të këtij projekti, me nënkontraktor ‘Amiri Bauunternehmen GmbH’.

Kontejnerët e transporti, të bërë kryesisht nga çeliku i fortë, ofrojnë një bazë të qëndrueshme dhe të fortë për ndërtim.

Ato janë të përshtatshme për të krijuar shtëpie, zyre, dyqane, lokale tregtare, restauronte, galeri arti dhe shumë ambiente të tjera banimi.

Projekti “Stuttgart 21”, përfshinë ndërtimin e stacionit nëntokësor me një kalim luginash, si pjesë e projektit në shkallë të gjerë dhe po ndërtohet nga kompanitë gjigante të ndërtimit STRABAG dhe ZÜBLIN.

Gjeografikisht, projekti i ndërtimit ndahet në Kokën Veriore, Sallën e Stacionit dhe Kreun e Jugut. Tuneli Nordkopf DB, i cili do të ndërtohet duke përdorur metodën e ndërtimit të hapur, lidhet me dy tunelet e minuar drejt Feuerbach dhe Bad Cannstatt dhe përfundon me kalimin në sallën e stacionit.

Salla e stacionit, e vendosur midis majave veriore dhe jugore, është 450 m e gjatë dhe 80 m e gjerë dhe ka kulmin arkitekturor të çatisë së guaskës, është thelbi dhe pika fikse e projektit të përgjithshëm “Stuttgart 21”.

Javë më parë, në Lipjan, është përuruar fabrika e kontejnerëve modularë “GAMP”, një investim 7 milionë euro i një kompanie kosovare dhe një gjermane.

Fabrika 7 mijë m² shtrihet në 20 mijë m² në fshatin Konjuh të Lipjanit dhe është arritur të ndërtohet për gjashtë muaj.

Bashkëinvestitori Valon Vataj, pronar i kompanisë “KAWA”, deklaroi se GAMP do të kontribuojë në hapjen e vendeve të reja të punës dhe prodhimet “Made in Kosova”, e cila do të “pushtojë” tregjet ndërkombëtare.

Continue Reading

Infrastrukturë

Pas Konventës së Bernës, 30 organizata mjedisore kërkojnë ndalimin e punimeve në aeroportin e Vlorës

Published

on

30 organizata mjedisore nga “Aleanca e Mesdheut për Ligatina”, një rrjet ndërkombëtar nga 15 shtete kanë kërkuar të ndalohen punimet e aeroportit të Vlorës në Vjosë-Nartë, duke e konsideruar vijimin e punimeve si “shkatërrimtare për xhevahirin mesdhetar që është shtëpi për 70 specie të rrezikuara, 200 lloje shpendësh apo llojesh endemike”.

Në këtë letër përmenden mundësitë alternative të ndërtimit infrastrukturor, pa dëmtuar mjedisin. Një prej këtyre alternativave përfshin zgjerimin e madhësisë së Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës ose ndërtimin e një hekurudhe të shpejtë për të lidhur jugun e vendit me Tiranën.

“AOS dhe PPNEA kanë propozuar shqyrtimin e vendndodhjeve alternative për aeroportin siç janë Risili, Kafaraj ose Levan, në varësi të një vlerësimi të përshtatshmërisë së mjedisit apo rrezikshmërisë”.

Kjo deklaratë vjen një ditë pas vendimit të Konventës së Bernës, e cila i ka kërkuar autoriteteve shqiptare të pezullonin punimet për ndërtimin e aeroportit të Vlorës brenda zonës së mbrojtur Vjosë – Nartë derisa të kryhet një vlerësim i plotë i ndikimit në mjedis.

Komisioni Evropian, në cilësinë e anëtarit të Komitetit Drejtues të Konventës, e mbështeti vendimin. Të gjitha palët anëtare të Komitetit Drejtues e mbështetën atë unanimisht. Ky vendim është marrë në një mbledhjen e 26 qershorit (2023) të Byrosë së Komitetit Drejtues, por u zyrtarizua në 13 shtator.

Vendimi i Konventës së Bernës çon në tre numrin institucioneve politike europiane që kundërshtojnë ndërtimin e aeroportit, qysh nga çelja e negociatave të Shqipërisë me Bashkimin Europian (BE). Më herët në korrik të këtij viti edhe Parlamenti Europian kërkoi ndalimin e aeroportit.

Të premten dhe të shtunën e javës së shkuar, organizatat mjedisore protestuan përballë Ministrisë së Mjedisit dhe më pas përballë Kryeministrisë dhe kërkuan zbatimin e Konventës së Bernës, që Shqipëria e ka ratifikuar në janar të vitit 1999.

Zona ku sot po ndërtohet aeroporti i Vlorës, deri në vitin 2021 kategorizohej si zonë e rëndësisë së veçantë, pjesë e Peizazhit të Mbrojtur Vjosë-Nartë (Kategoria V). Planet për ndërtimin e këtij aeroporti kishin nisur prej muajit janar të vitit 2018./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Masterplani i Trojenës ka “harmoninë holistike”

Published

on

Drejtori i projektit LAVA, Lukas Kronawitter, ka përshkruar mendimin pas masterplanit të vendpushimit të skive Trojena që po zhvillohet si pjesë e projektit Neom në Arabinë Saudite.

Duke folur në një panel të fokusuar në Trojena në konferencën Cityscape në Riad, Kronawitter shpjegoi se si projekti synon të kombinojë peizazhin malor me zhvillimet turistike të integruara në peizazh.

Sipas Kronawitter, kjo qasje do të lejojë që zhvillimi turistik, i cili do të përfshijë një vendpushim skish dhe një kullë 330 metra të lartë, të projektuar nga Zaha Hadid Architects, të jetë në harmoni me peizazhin.

E shpallur vitin e kaluar, Trojena është planifikuar si një destinacion turistik në malet e rajonit Tabuk të Arabisë Saudite si pjesë e zhvillimit më të gjerë të Neom.

Masterplani do të ndërtohet rreth një liqeni të madh, të krijuar nga njeriu, i rrethuar nga hotele dhe shtëpi. Krahas liqenit, një mal do të jetë në majë nga një vendpushim skish i projektuar gjithashtu nga LAVA, ndërsa tjetri do të jetë në krye të rrokaqiellit të projektuar nga Zaha Hadid Architects.

/Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending