Connect with us

Infrastrukturë

Bankat komerciale në Kosovë kanë rritur tarifat 700 %

Published

on

Bankat Komerciale në vend kanë ulur normat e interesit, mirëpo kanë rritur tarifat.

E lidhur më këtë profesoresha universitare e ekonomisë Albulenë Kastrati, ka thënë për Ekonomia Online se bankat komerciale në Kosovë, i kanë rritur tarifat për normën 700 %.

Ajo shtoi se nëse para 4-5 viteve një shërbim depozitar ka kushtuar 30 cent tash kushton i njëjti shërbim 2 euro e 30, që do të thotë kemi mesatarisht rritje 700% të tarifave.

Sipas saj bankat komerciale në vend i kanë ulur normat e interesit në kredi, mirëpo i kanë rritur tarifat, e që sipas saj ky është problemi kryesor që duhet ta ngrisim sa u përket bankave komerciale.

“Sa i përket normave të interesit të bankat edhe këtu duhet ta kemi parasysh që historikisht kanë qenë norma të larta për nja 15 vite thuajse kanë qenë rreth 14% mesatarisht. Këto vitet e fundit prej vitit 2013 e tutje ka rënë norma e interesit e sidomos këto dy vitet e fundit gati çdo 2-3 muaj norma e interesit në kredi bie 0.1% që është trend relativisht i shpejtë i rënies. Aktualisht norma efektive e interesit në kredi është 5.8% domethënë që ka rënë prej 6%”, tha ajo.

Sipas Kastratit, problemi s’është tashmë tek normat e interesit në kredi, por tek tarifat që bankat i kanë rritur në normën 700 %.

“Problemin nuk e shoh tashmë të normat e interesit, meqenëse normat e interesit në kredi janë ulur. Problemin kryesor që duhet ta ngrisim në rastin e bankave komerciale janë tarifat. Për shkak se bankat këto vitet e fundit i kanë ulur normat e interesit, por megjithatë e kanë gjetur në një mënyrë shumë të lirë për ta realizuar fitime duke i rritur në mënyrë enorme tarifat në shërbime depozitare në tërheqje në transfere në pagesa në depozitim”.

“Përshmbull nëse para 4-5 viteve një shërbim depozitar ka kushtuar 30 cent tash kushton i njëjti shërbim 2 euro e 30. Që do të thotë kemi mesatarisht rritje 700% të tarifave. Bankat është e vërtetë që shumicën e fitimeve argëtojnë nga normat e interesit në kredi, mirëpo vetëm rreth 40% e popullatës është e kredituar dhe merr kredi”, tha ajo.Sipas saj për rritje të tarifave është dashur të reagojë Banka Qendrore e Kosovës. “

Ndërsa, të gjithë ata klientë që kanë një llogari bankare në bankë të gjithë ata duhet të paguajnë provizione siç i quajmë në popull apo tarifa në shërbime depozitare dhe rritjen e tarifave unë e shoh si çështje shumë më problematike dhe e shoh si diçka që tashmë është dashur edhe vetë Banka Qendrore të reagoj”, tha Kastrati./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending