Connect with us

Aktuale

Avokati i Pal Lekajt thotë se nëse ka shkelje përgjegjësia bie mbi shërbyesit civilë e jo këshilltarët politikë

Published

on

Mbrojtësi i ish-këshilltarit të ministrit Lekaj, Eset Berisha, avokati Afrim Salihu deklaroi se qëndron prapa kundërshtimeve dhe kërkesave për hedhje të aktakuzës.

Sipas tij, dallimi ndërmjet një këshilltari politik dhe një shërbyesi civil është se këshilltari politik emërohet një person i cili është i besuar nga ministri, i njëjti jep këshilla për ministrin, konsulta dhe bën përpjekje maksimale që ministri dhe komplet dikasteri politik të funksionojë në mënyrë perfeksionale. Detyra këto, që sipas tij, i mbrojturi i tij i ka kryer me dinjitet, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Në rastin konkret sipas tij, përgjegjësi thelbësore lidhur me keqpërdorimin e detyrës zyrtare, në qoftë ekzistojnë rrethana duhet ta kenë shërbyesit civil, e jo këshilltari politik.

“Janë një mori shkeljes, për të cilat ai tha se kanë kërkuar që të përjashtohen disa prova të siguruara në procedurë paraprake, baza kryesore për të cilën gjykata duhet të mos e lejojë këtë aktakuzë të ecë më tutje është se kemi të bëjmë me kalimin e afatit të parashkrimit sipas nenit 250 par.1 nën par.3, sepse ekzistojnë rrethana tjera që e pengojnë ndjekjen”, ka thënë avokati Salihu.

Një deklarim të tillë avokati Salihu e ka bërë të premten në seancën e shqyrtimit të dytë në rastin ku përpos Berishës, ish-sekretarit Nebih Shatri, ish-Ministri Pal Lekaj është i përfshirë edhe Besim Tahirit, drejtor i Prokurimit Publik në këtë ministri, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Ai tha se siç shihet në shkresat e lëndës, kallëzimi penal i Policisë është dorëzuar më 4 korrik 2019, ndërsa hetimet fillimisht janë iniciuar ndaj 3 personave, duke përfshirë edhe ish-ministrin Lutfi Zharku, ndërsa ky aktvendim është marrë më 7 gusht 2019, çka nënkupton se ka kaluar afati 30 ditor.

Ai tha se sipas mendimit juridik të Gjykatës Supreme, e eleboron në mënyrë mjaft profesionale se nga kallëzimi penal e deri te marrja e aktvendimit mbi fillimin e hetimeve ose pushimin e saj, nuk guxojnë të kalojnë 30 ditë.

Ai tha se është shkelur edhe vendimi i ish-kryeprokurorit Lumezi, i cili më 29 prill 2016 ka kërkuar nga të gjitha prokurorët e prokurorive që t’i përmbahen udhëzimit 258-2016, që sapo të deponohet kallëzimi penal, në afat prej 30 të merret vendimi nga Prokurori i Shtetit.

Shkelja më e madhe, sipas tij, e cila ka bazueshmëri në nenin 159, është se pas marrjes së vendimit për fillim të hetimeve për 3 persona.

”Prokuroria e Shtetit ka kërkuar nga gjyqtari i procedurës paraprake që të vazhdohet edhe për 6 muaj. Ky gjyqtar e ka aprovuar kërkesën, ndërsa prokuroria pas disa jave merr aktvendim për zgjerim të hetimeve edhe ndaj disa personave. Kjo është shkelja thelbësore e cila e ndalon mbarëvajtjen e këtij procesi gjyqësor”, ka thënë avokati Salihu.

Ndërsa, i akuzuari Berisha tha se e mbështet në tërësi deklarimin e mbrojtësit të tij lidhur me kërkesën e dorëzuar edhe me shkrim.

Po ashtu, ai tha se sa i përket transmetimit të kërkesës për hartimin e opionionit ligjor në adresë të Departamentit ligjor të MI, se këto detyra, sa i përket transmetimit të kërkesave, të eprorit politik, ndaj shërbyesve civil, rrjedhin nga Rregullorja 2/2011 për fushat e përgjegjësive administrative të Zyrës së Kryeministrit dhe Ministrive.

Berisha tha se është tërësisht e pakuptimtë dhe jo reale të besohet se një këshilltar politik ka aftësi të tilla të vë në lajthitje një Komitet Drejtues Ndërministror prej 5 anëtarëve, një Qeveri me kryeministrin dhe 5 zv. kryeministra dhe 21 ministra, një sekretariat koordinues shtetëror përgjegjës për mbarëvajtjen e takimeve të qeverisë, vetëm me qëllim të realizimit të ndonjë kërkese të cilën Prokuroria e Shtetit ia vë në barrë në mënyrë të padrejtë.

Në seancën e sotme, edhe mbrojtësi i të akuzuarit Pal Lekaj, avokati Musa Damati deklaroi se mbrojtja qëndron në tërësi pranë kundërshtimeve të deponuara. Po ashtu, shton se kjo aktakuzë nuk i përmbush kërkesat bazike ligjore, është në vete kundërthënëse dhe e paqartë dhe se pika 1 dhe 2 aktit akuzues nuk ka arritur që të përshkruajë saktë dhe në mënyrë koncize se në çfarë vendi, mënyre dhe kohe dhe cilat janë veprimet inkriminuese të të mbrojturit tim, ish ministrit Pal Lekaj.

Edhe mbrojtësi i ish-sekretarit të Ministrisë së Infrastrukturës, Nebih Shatri, avokati Driton Musliu ka thënë se pagesa prej 53 milionë eurove nuk ka pasur alternativë. Ka thënë se nëse nuk do të bëhej pagesa e 53 milionë eurove lënda do të shkonte në Gjykatën e Arbitrazhit dhe shteti do të humbte edhe më shumë para.

Më 4 maj, ish-ministri i Infrastrukturës, Pal Lekaj  dhe të tjerët ishin deklaruar të pafajshëm në rastin e “53 milionë eurove”.

Ndryshe, Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës (PSRK) më 4 shkurt 2021, kishte ngritur aktakuzë Lekajt dhe të tjerëve në rastin e 53 milionëve të autostradës./Media Ndërtimi.

Aktuale

Edhe këtë vit Qeveria paguan koston e policës kufitare për bashkatdhetarët

Published

on

Për dallim nga dy vitet paraprake, kur polica e subvencionuar merrej në pikën kufitare, këtë vit ka ndryshuar procedura, deklaroi ministri i Financave, Hekuran Murati.

“Procedura vazhdon të jetë e thjeshtë dhe nuk ju merr kohë, e madje mund të evitoni edhe pritjet në kufi kur e bleni online para se të niseni.”, deklaroi Murati.

Pasi ta keni blerë policën, ju mund të aplikoni për rimbursim të pagesës në formularin online të Ministrisë së Financave.

✅Hapi 1:

Para se të niseni për në Kosovë, policën kufitare mund ta bleni online përmes linkut më poshtë:

https://api.bks-ks.org/PolicaOnline/sq-AL

✅Hapi 2:

Pasi ta keni blerë policën, ju mund të aplikoni për rimbursim të kostos duke plotësuar këtë formular:

https://masa4-5.rks-gov.net

Polica mund të blihet edhe fizikisht në pikat kufitare hyrëse, mirëpo, që të mos keni nevojë të prisni në kufi, e të mos shkaktohen kolona, rekomandohet që polica të blihet online para se të niseni për Kosovë.

Mbështetja vlen për autoveturat për pasagjerë dhe motoçikletat, dhe rimbursimi bëhet për qëndrime deri në 3 muaj brenda vitit kalendarik.

  1. Rimbursimi mund të kërkohet për të gjitha policat që keni blerë nga data 1 janar 2022 e këtej, me kusht që periudha e tërësishme e mbulueshmërisë për një automjet të mos kalojë 3 muaj brenda vitit.

Continue Reading

Aktuale

‘Qytetarët Aktiv’ reagojnë ndaj Elbert Krasniqit dhe Përparim Ramës për pronën e “Sunny Hill”

Published

on

Aktivistja nga organizata joqeveritare ‘Qytetarët Aktiv’, Flutra Zymi, ka thënë se toka që i është dhënë dhënë në shfrytëzim kompanisë “The Sunny Hill” SH.P.K. është e regjistruar si tokë bujqësore.

Zymi ka thënë se në emisionin “Kallxo Përnime”, ku të ftuar ishin kryetari i Prishtinës, Përparim Rama dhe ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal, Elbert Krasniqi, nuk është diskutuar për rëndësinë e tokës bujqësore.

“Asnjëherë nuk u diskutua as nga Perparimi, Elberti apo Jeta që kjo tokë është e regjistruar si tokë bujqësore klasa e 3-të, e cila do duhej sipas ligjit të ndërrohet. Pra 0 diskutim për rëndësinë e tokës bujqësore”, ka thënë ajo.

Zymi po ashtu ka reaguar lidhur me deklaratën e kryetarit të Prishtinës, Përparim Rama, i cili ka thënë se toka nuk është dhënë për 99 vite.

“Perparim Rama marrëveshja valide është e protokolluar me nënshkrimin tënd dhe ajo është votua në kuvend, pikat tjera aty nuk ka përpos 99 vjet shfrytëzim pra konkludimet 25 vjet blla blla ishin fjalë me zbutë pak këtë marrëveshje”, ka thënë Zymi.Rama në emisionin “Kallxo Përnime” ka deklaruar se sipas draft-kontratës, festivali do ta shfrytëzonte pronën prej 17 hektarësh deri në 99 vite, dhe jo gjithsesi për kaq vite.

Sepse, sipas tij, pas 25 vitesh vendoset nëse do t’i zgjatet festivalit e drejta e shfrytëzimit edhe 25 vite të tjera, për të cilën thotë se janë disa kushte.

“Në 25 vite vendos, që jemi në rregull – vazhdon, atëherë shkon +25, +25 deri në maksimum 99 vite. 99-vitëshi është një element, nëse krejt Kosova e ka harru atë tokë, i kthehet automatikisht. Nuk është vetëm në 99 vite edhe u kry puna”, deklaroi Rama.

Në emisionin “Kallxo Përnime” është diskutuar për çështjen e festivalit “Sunny Hill”, e cila zgjoi debat në opinion gjatë muajit qershor pas lajmit se është anuluar mbajtja e tij në Prishtinë.

Në debat kanë qenë të ftuar ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal, Elbert Krasniqi dhe kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama.

Më 10 maj, Kuvendi Komunal i Prishtinës kishte votuar që kompanisë “Sunny Hill” t’i jepet prona 17-hektarëshe në Bërnicë të Poshtme në shfrytëzim për 99 vite./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Bashkimi i tregut të punës me Shqipërinë, vetëm në letër

Published

on

Xhorxhina Bami, nga Tirana, jeton në Prishtinë qysh në vitin 2015. Fillimisht ka studiuar, ndërsa në dy vjetët e fundit është e angazhuar si gazetare në një rrjet rajonal të lajmeve.

Për të punuar dhe qëndruar në Kosovë, 25-vjeçarja – si çdo qytetar tjetër që nuk është shtetas i Republikës së Kosovës – duhet të pajiset me leje të përkohshme qëndrimi dhe leje të punës, ashtu siç e parasheh Ligji për të huajt në Kosovë.

Duke folur për Radion Evropa e Lirë, Xhorxhina tregon se procedurat për sigurimin e këtyre lejeve janë më të thjeshta në dy vjetët e fundit, nëse krahasohen me periudhën e mëparshme.

“Unë, para një muaji, e kam bërë aplikimin për të marrë lejen e qëndrimit për pesë vjet dhe ma kanë aprovuar javën e kaluar. Në këtë rast më është dashur kontrata e punës dhe kontrata e banesës, ose një vërtetim që jam duke jetuar ligjërisht në Prishtinë ose në ndonjë qytet tjetër në Kosovë”, tregon Xhorxhina.

Sipas Ligjit në Kosovë, i huaji mund të punojë në bazë të lejes së dhënë për qëndrim, e cila përfshin edhe lejen për punë.

Xhorxhina thotë se, deri këtë vit, ka pasur leje njëvjeçare qëndrimi. Ajo tregon se procedura për sigurimin e saj deri në vitin 2020 ka qenë më e komplikuar, pasi janë kërkuar më shumë dokumente, përfshirë: dëshminë që posedon mjete të mjaftueshme për jetesë, që nuk përbën kërcënim për sigurinë shtetërore, rendin publik ose shëndetin publik, sigurimin shëndetësor e të tjera.

Procedura duket se ka nisur të thjeshtëzohet nga koha kur Qeveria e Kosovës dhe ajo e Shqipërisë kanë nënshkruar një marrëveshje për bashkim të tregut të punës.

E njohur si Marrëveshja për Mobilitet në Punë, ajo parasheh që qytetarët e Shqipërisë që duan të punojnë në Kosovë, nuk kanë nevojë të pajisen me leje qëndrimi, përkatësisht leje të punës dhe anasjelltas.

Nga Ministria e Punëve të Brendshme të Kosovës konfirmojnë për Radion Evropa e Lirë vetëm lehtësimin e procedurave për pajisjen e shtetasve të Shqipërisë me leje qëndrimi, por nuk tregojnë se kur mund të nisë zbatimi i Marrëveshjes për Mobilitet në Punë, e cila nuk kërkon fare leje qëndrimi.

“Për t’u pajisur me leje qëndrimi të përkohshme, shtetasit [e Shqipërisë] duhet të kenë vetëm dokumentin e udhëtimit të vlefshëm dhe adresën e saktë të qëndrimit në territorin e palës tjetër, e vërtetuar me dokumentin përkatës [kontratë qiraje, ose certifikatë e pronësisë, ose deklaratë noteriale]”, thuhet në deklaratën e MPB-së.

Shpëtim Kalludra, udhëheqës i Divizionit për zhvillimin e masave aktive të tregut të punës dhe analiza në Agjencinë e Punësimit të Kosovës, thotë se për zbatimin e plotë të Marrëveshjes për Mobilitet në Punë nevojitet eliminimi edhe i disa procedurave të tjera, por nuk i specifikon ato.

“Ka lehtësim të procedurave, por ende ka punë… Sepse, krejt Marrëveshja e Mobilitetit nënkupton një bashkëpunim shumë të ngushtë në mes të Agjencisë së Punësimit të Kosovës dhe asaj të Shqipërisë”, thotë Kalludra./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending