Connect with us

Aktuale

Australia po përballet me mungesë të punëtorëve, shteti tenton të përshpejtojë dhënien e vizave për emigrantët

Published

on

Për më shumë se dy vite i mbajti kufinjtë e mbyllur, shkaku i pandemisë së Covid 19 që kishte kapluar botën.

Por mbyllja e kufinjve pati efekt negative për Australinë sa i përket fuqisë punëtore.

Kjo pasi shteti kontinent tash po përballet me mungesë të punëtorëve.

Dhe për të luftuar këtë problem, qeveria australiane këtë vit ka rritur numrin e imigrantëve që do të mund të marrin leje të përhershme në 195 mijë, 35 mijë më shumë se sa që ka pranuar viteve të kaluara.

Punëdhënësit shpresojnë se ku vendim do të ndihmojë në nevojat e tyre për fuqi punëtore, por me gati gjysmë milioni vende të lira pune, dhe me një normë papunësie prej 3.4 përqind, më e ulëta në 50 vitet e fundit, nevojiten shumë më shumë punëtor se aq.

Por problemi nuk qëndron vetëm tek mbyllja e kufinjve gjatë pandemisë, pasi sipas ekspertëve sistemi i dhënies së vizave e ka bërë të vështirë ardhjen e punëtorëve potencial nga jashtë.

Kryeministri Australian Antony Albanese thotë se qeveria e udhëhequr nga ai ka trashëguar një numër prej 1 milionë aplikime për viza, të cilat po mundohet të i zgjidhë.

“Shumë prej tyre janë punëtor ose punëtor potencial të cilët veqse kishin arritur marrëveshje pune me punëdhënësit, dhe ishin në pritje për aprovim” thotë Albanese.

Në një samit pune ai premtoi ndarjen e një shume prej 36 milionë dollarësh Australian për zgjidhjen e këtij ngërçi, por ekspertët thonë se për zgjidhjen ngërçit ndoshta edhe Qeveria mund të mos ketë mjaftueshëm punëtor./Media Ndërtimi

Aktuale

Rritet çmimi i faturës së mbeturinave nga 4.70 euro në 6.20 euro

Published

on

Çmimi i faturave të mbeturinave do të rritet nga 4.70 euro në 6 euro e 20 cent. Kjo pasi Kuvendi Komunal i Prishtinës votoi rregulloren e re.

Kryeshefi i kompanisë Pastrimi, Petrit Reçica tha për Radio Kosovën se kjo nuk është ndonjë rritje e madhe pasi që kompania ka shpenzime të mëdha. Ndërkohë që Radio Kosova merr vesh se faturat do të rriten nga janari  2024.

Kuvendi Komunal i Prishtinës ka miratuar të enjten rregulloren e re për menaxhimin e mbeturinave, e cila parasheh ndryshime në fatura të mbeturinave. Kryeshefi i ndërmarrjes “Pastrimi”, Petrit Rreçica, tha për Radio Kosovën se në rregulloren e re përfshihet edhe rritja e çmimit të faturave nga 4.70 cent në 6.20 cent.

“Në mesin e ndryshimeve në rregullore të re përfshihet edhe ndryshimi i çmimit të tarifës për shërbime të qytetarëve. Nuk është ndonjë rritje e madhe nga 4.70 euro është diku 6.20 cent”, tha ai.

Reçica, tha se si kompani e kanë mirëpritur këtë rritje për shkak të shpenzimeve jashtëzakonisht të mëdha, siç thotë ai të kompanisë. Ai shtoi se këto çmime do të ndikojnë në sigurim të makinave të reja dhe shërbime sa më cilësore për qytetarët.

“Kemi shpenzime jashtëzakonisht të mëdha duke përfshirë derivatet, pjesëve, mirëmbajtjes së kamionëve dhe duke shtuar faktin se ka ndryshime edhe të çmimeve kanë prekur edhe operimin tonë çdo ditë. Ne si kompani kemi shpenzime jashtëzakonisht të mëdha edhe në deponi, ku ne kemi një vendim të qeverisë i cili rritë me automatizëm çdo 1 janar të vitit për një euro në ton. Prandaj kjo rritje e faturave do të ndikojë sadopak që si kompani të arrijmë të sigurojmë makineri të reja dhe të ofrojmë shërbim sa më cilësor edhe për qytetarët”, shtoi ai.

Reçica, nuk bëri të ditur se prej cilës datë do të zbatohet rritja, mirëpo Radio Kosova merr vesh se kjo do të ndodhë në janar 2024./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Tregu i Fundvitit në Prishtinë, bizneset do të përzgjidhen me short

Published

on

Komuna e Prishtinës ka thënë se për arsye të numrit të lartë të bizneseve të cilat i kanë përmbushur kriteret e thirrjes publike për Tregun e Fundvitit dhe numrit të kufizuar të shtëpizave, është vendosur që përzgjedhja të bëhet përmes procedurës së shortit.

Ata kanë ftuar të gjitha bizneset të cilat i kanë plotësuar kriteret dhe emrat i gjejnë në listën që sot në ora 10:00 në sallën e Kuvendit Komunal të jenë të pranishëm në zhvillimin e procedurës së përzgjedhjes me short.

Tutje është thënë se bizneset të cilat nuk i kanë përmbushur kriteret, rrjedhimisht nuk janë ftuar në procesin e shortit, kanë të drejtë ankese tri ditë.

Ankesa u tha se duhet të drejtohet në Komisionin për Ankesa dhe Parashtresa./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Targat KM gati po zhduken nga veriu i Kosovës

Published

on

Targat me shkurtesën KM (Mitrovicë e Kosovës) dikur përbënin shumicën e targave të automjeteve që qarkullonin në veriun e Kosovës të banuar me shumicë serbe. Mirëpo, vetëm gjatë javëve të fundit, mijëra serbë të Kosovës i kanë konvertuar ato në targa RKS, nën frikën se do t’iu ndalohet qarkullimi.

https://www.evropaelire.org/a/veriu-pa-targat-km-/32708694.html

Continue Reading

Trending