Connect with us

Aktuale

Asociacioni i Komunave në pritje të diskutimit publik për Draft ligjin e Prokurimit

Published

on

Me qëllim informimin e vazhdueshëm në përmirësimin e punës së procesit të prokurimit publik, Asociacioni i Komunave të Kosovës në bashkëpunim me projektin USAID – Integriteti i Komunave të Kosovës (KMI) organizoi takimin  e radhës të Kolegjiumit për Prokurim në kuadër të koordinimit dhe zhvillimit të veprimtarisë me qëllim informimin dhe diskutimin e sidave në prokurimin publik.

Kolegjiumi i Menaxherëve për Prokurim diskutoi për iniciativat e reja të procedurave në prokurimin publik, së bashku me përfaqësues të Komisionit Rregullativ të Prokurimit Publik të Kosovës (KRPP) si: Procesi i monitorimit të aktiviteteve të prokurimit, Draft Manuali për TEMF.

Po ashtu në përpjekje të shkëmbimit të praktikave të mira  u prezantuan: Deklarata nën Betim, Konsistenca e vendimeve të AK në kërkesa për rishqyrtim si dhe Manuali për Specifikime Teknike.

Në kuadër të aktiviteteve konsultuese zyrtarët komunal për prokurim u njoftuan për punën e deritanishme në Projekt Ligjin për Prokurim Publik, i cili si draft ka përfunduar por që ende nuk është në dispozicion për diskutim publik.

Sipas informatave paraprake Ligji për Prokurim ka ndryshime substanciale, të cilat do të kenë edhe efekt në punën dhe procedurat e prokurimit në të ardhmen.

Duke marrë parasysh se Ministria e Financave dhe Transfereve është sponsor i këtij ligji mbetet vetëm momenti kur do ta publikojnë dhe fillojnë edhe procesin për diskutim me palët tjera me interes.

Sfidat e pushtetit lokal në menaxhimin e financave publike komunale, dhe prokurim publik përmes procedurave të tenderimit po shkaktojnë paqartësi dhe telashe të vazhdueshme lidhur me ekzekutimin e projekteve kapitale.

Komunat kanë shprehur dëshirën për një koordinim më të mirë me institucionet qendrore për ndryshimet në projektligjin për prokurimin publik, pasi aktualisht kjo bazë ligjore po shkakton vonesa dhe vështirësi në nivelin lokal për realizimin e shumë projekteve./Media Ndërtimi

Aktuale

Si të bëheni arkitekt në Inteligjencën Artificiale?

Published

on

Inteligjenca artificiale është larg të qenit një koncept i huaj dhe i ri. Arkitektët kanë eksploruar AI që nga vitet 1960, duke u thelluar në koncepte të tilla si shkrimi, arkitektura parametrike, algoritmet evolucionare, automata celulare, fraktale dhe sistemet L. Skriptimi është i ngjashëm me krijimin e një ekuacioni që gjeneron rezultate të projektimit në vend të vlerave numerike.

Në arkitekturë, një arkitekt i AI është përgjegjës për zhvillimin e skripteve, studimin e algoritmeve, sigurimin që rezultatet e projektimit plotësojnë nevojat e projektit dhe krijimin e algoritmeve kur është e nevojshme. Me fjalë të thjeshta, AI Architects janë projektues që ndërtojnë sisteme të inteligjencës artificiale për të zgjidhur problemet. Kompanitë në ditët e sotme varen nga arkitektura gjeneruese dhe mjetet e AI për të përfunduar projektet e tyre komplekse; Këtu nevojiten arkitektë të AI që kanë një kuptim të qartë në teknologjinë e informacionit dhe inteligjencën artificiale për të kontrolluar zgjidhjet e AI brenda organizatës duke siguruar që projekti të funksionojë pa probleme.

Roli i përgjithshëm i AI Architects është të përmirësojë operacionet e biznesit duke hartuar plane të detajuara për sistemet e AI, duke bashkëpunuar me anëtarët e ekipit si inxhinierë dhe shkencëtarë kompjuterikë për të siguruar një proces të qetë dhe për të mbikëqyrur zbatimin duke siguruar që zgjidhjet e AI që ata ofrojnë janë në përputhje me projekti duhet të prodhojë rezultate të sakta dhe të dobishme.

Është e rëndësishme të pranohet se inteligjenca artificiale nuk mund të zëvendësojë kurrë intuitën dhe ndjeshmërinë njerëzore në arkitekturë. Gjithmonë mbani mend se ju e kontrolloni mjetin, jo anasjelltas. Prandaj, është e nevojshme të shfrytëzojmë përparimet e vazhdueshme në teknologji, e cila ka qenë e vazhdueshme për 70 vitet e fundit, në dobinë tonë duke krijuar asistentë robotikë që na ndihmojnë të arrijmë të pamundurën duke ndikuar pozitivisht në mjedis, i cili ka nevojë të dëshpëruar për t’u marrë në konsideratë. dhe kujdesi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritja e kërkesës për rrymë do t’i mbajë gjallë termocentralet me thëngjill

Published

on

Kërkesa për rrymë në botë është duke shënuar rritjen më të shpejtë në gati 20 vjet, për shkak të përdorimit të kondicionerëve, si pasojë e rritjes së temperaturave, ka thënë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, në një raport të publikuar të premten.

Sipas gjetjeve, ky trend, që pritet të vazhdojë edhe më 2025, nënkupton vazhdimësinë e përdorimit të energjisë me thëngjill, ndonëse do të rriten kapacitetet e energjisë së ripërtrishme.Shumë vende në botë janë duke regjistruar temperature rekorde dhe valë të të nxehtit, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Rritja e konsumit global të energjisë pritet të shkojë në gati 4 për qind më 2024 – më e madhja prej vitit 2007.

Rritje e njëjtë është parashikuar edhe për vitin 2025, në krahasim me 2.5 për qind të rritjes së kërkesës më 2023.India pritet të jetë lidere në këtë aspekt, e pasuar nga Kina.Në gjetjet e raportit është përmendur që në këtë periudhë do të rriten edhe kapacitetet për energji të ripërtrishme dhe që kjo energji të tejkalojë atë me thëngjill më 2025.

Megjithatë, mënyrat për prodhim të energjisë që shkaktojnë më shumë ndotje, siç është ajo me thëngjill, do të vazhdojnë të jenë të qëndrueshme, sidomos në Kinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Pas freskimit të motit, shfuqizohet ndalimi i qarkullimit të kamionëve mbi 7.5T

Published

on

Zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi, ka njoftuar se është shfuqizuar vendimi i datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T, shkruan Ekonomia Online.

“Duke marrë parasysh parashikimin e motit nga Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, sipas të cilit parashihen rënie të ndjeshme të temperaturave ditëve në vijim, kemi marrë vendim për shfuqizimin e vendimit të datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T”, ka njoftuar Durmishi.

“Faleminderit për mirëkuptimin tuaj gjatë këtyre ditëve me temperatura të larta”, ka shkruar ai./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending