Connect with us

Arkitekturë

Shndërrimi i një shtëpie të ndërtuar keq, nga Frari Architecture

Published

on

Ky projekt synon të korrigjojë mosfunksionimet e organizimit hapësinor të një projekti të ndërtuar keq. Për më tepër, ambicia e projektit është të rehabilitojë shtëpinë për t’i dhënë kushte të reja të banimit, dhe të sigurojë që ajo të bëhet më e gjithanshme dhe me detaje më të mira ndërtimi.

Terreni ku pozicionohet ka dy zona të dallueshme, një urbane me rrugën kryesore përballë dhe zona e mbetur rurale e përdorimit të pyjeve, ku parashikohet një intervenim me një hapësirë për kohës të lirë.

Kjo hapësirë e re është vazhdimësia e zgjerimit të planifikuar për aneksin, i cili do të mbyllet me xham dhe do të bëhet sallë pritjeje për ngjarje për shoqëri dhe familje.

This slideshow requires JavaScript.

Arkitekturë

Po mbahet konkursi për ndërtimin e “Tirana Multifunctional Center”, kryeqytetit shqiptar mund t’i shtohet edhe një kullë

Published

on

Sot në Tiranë po zhvillohet Konkursi Ndërkombëtar për projektin fitues midis 5 studiove të arkitekturës bashkëkohore për ndërtimin e “Tirana Multifunctional Center”. Kryebashkiaku i Tiranë e ka shpërndarë videon ku po paraqiten projektet e kërkuara nga qeveria shqiptare me këtë shënim:

“Tirana Multifunctional Center”- Konkursi Ndërkombëtar për projektin fitues mes 5 studiove prestigjoze të arkitekturës bashkëkohore, për një ndërtim tejet ambicioz në qendër të Tiranës, i cili do të forcojë më tej profilin e metropolit rajonal të së ardhmes për kryeqytetin tonë”.

Ndër prezantimet, vihet re ndërtimi i një kulle shumëkatëshe në zemër të kryeqytetit, pas Teatrit të Operas dhe të Baletit, për të cilin arkitekti drejtues që e prezantoi tha se ishte mbështetur në traditën shqipptare e konkretisht, në stilin e shtëpisë së Zekatëve në Gjirokastër, të Pallatit me Kuba në Tiranë, të qytetit të njëmijë dritareve dhe kështjellës së Beratit.

Sikurse shihet nga pamjet, kulla e re që propozohet ngrihet pikërisht mbi lulishten pas Teatrit të Operas dhe Baletit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Dita Botërore e Arkitekturës festohet të hënën e parë të çdo tetori!

Published

on

Në vitin 1996, në Kongresin e Unionit Ndërkombëtar të Arkitektëve të mbajtur në Barcelonë, Spanjë, organizata vendosi që Dita Botërore e Arkitekturës të përkonte me Ditën Botërore të Habitatit të UN-Habitat.

Prandaj, Dita Botërore e Arkitekturës festohet të hënën e parë të çdo tetori, për të festuar përkushtimin e arkitektit për shoqëritë tona, ekosistemet tona dhe qytetet tona.

Megjithatë, disa vende anembanë botës mbajtën festimet e tyre kombëtare, duke theksuar momentet e tyre historike. A e dini se Brazili feston Ditën e Arkitekturës në dhjetor duke bërë homazhe për ditëlindjen e Oscar Niemeyer?

Në rend kronologjik, këto vende festojnë Ditën e Arkitekturës në datat e mëposhtme:

Paraguaj: 16 maj

Paraguai feston Ditën e Arkitekturës më 16 maj, duke i bërë homazhe themelit të Shoqatës së Arkitektëve Paraguaj (Asociacion Paraguaya de Arquitectos, APAR) në 1946. APAR shtyu themelimin e shkollës së parë të arkitekturës në vend derisa më në fund ndodhi në 1957.

Peru: 8 qershor

Peruja feston Ditën e Arkitekturës më 8 Qershor, duke theksuar ligjin që lejoi themelimin e Kolegjit të Arkitektëve të Perusë (Colegio de Arquitectos del Perú, CAP) në 1962.

Argjentinë: 1 korrik

Argjentina feston Ditën e Arkitekturës më 1 korrik, duke kujtuar themelimin e Unionit Ndërkombëtar të Arkitektëve (UIA) në 1949.

Venezuelë: 4 korrik

Venezuela feston Ditën e Arkitekturës më 4 korrik, duke i bërë homazhe themelit të Shoqërisë Venezueliane të Arkitektëve (Sociedad Venezolana de Arquitectos, SVA). Në vitin 1966 SVA ndryshoi emrin e saj në Dhoma e Arkitektëve të Venezuelës (Colegio de Arquitectos de Venezuela) dhe vendosi 4 korrikun si ditën zyrtare të festimit.

Kili: 4 gusht

Kili feston Ditën e Arkitekturës më 4 gusht, duke kujtuar themelimin e Dhomës së Arkitektëve (Colegio de Arquitectos de Chile) në vitin 1942. Organizata jep çmimet CA në të njëjtën ditë.

UIA (Unioni Ndërkombëtar i Arkitektëve)

Në vitin 1985, Unioni Ndërkombëtar i Arkitektëve vendosi 1 korrikun si datën zyrtare në homazh të themelimit të tij në Zvicër, 1949. Megjithatë, një sesion pasues i mbajtur në Barcelonë (1996) vendosi që Dita Botërore e Arkitekturës duhet të përkojë me Habitatin Botëror të UN-Habitat Dita.

Kolumbi: 27 tetor

Kolumbia feston Ditën e Arkitekturës më 27 tetor.

Bolivi: 13 nëntor

Bolivia feston Ditën e Arkitekturës më 13 Nëntor, me rastin e shpalljes së Ligjit 1373 të Praktikës Profesionale të Arkitektit në 1992.

Uruguai: 27 nëntor

Uruguai feston Ditën e Arkitekturës më 27 Nëntor si një homazh për themelimin e Shkollës së parë të Arkitekturës në Uruguaj në 1915.

Brazil: 15 dhjetor

Brazili shënon 15 dhjetorin si Ditën e Arkitekturës, duke festuar ditëlindjen e Oscar Niemeyer./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Bienalja e 10-të e Arkitekturës në Roterdam, vështron të kaluarën dhe të ardhmen e ndryshimeve klimatike

Published

on

Edicioni i 10-të i Bienales së Arkitekturës në Roterdam, është një manifestim shtatëjavor që tregon kurse realiste drejt një të ardhmeje të jetueshme në një kohë kur pasojat e ndryshimit të klimës po bëhen gjithnjë e më të dukshme. Gjysmë shekulli më parë, pasojat e ndryshimit të klimës u parashikuan në raportin “Limits of Growth” të vitit 1972.

Kjo përshkruan pasojat e mundshme të një rritjeje eksponenciale të popullsisë, prodhimit bujqësor dhe nxjerrjes së burimeve. Raporti shihet nga shumë njerëz si fillimi i ndërgjegjësimit mjedisor.

Bienalja e Arkitekturës në Roterdam synon t’i sjellë këto ndryshime në perspektivë duke parë si të kaluarën ashtu edhe të ardhmen e mundshme.

Bienalja e shikon çështjen nga tre këndvështrime: ri-analizimi i kërkimit historik (që nga viti 1972), paraqitja e shembujve praktikë frymëzues (anno 2022) dhe vështrimi i skenarëve të ardhshëm (drejt vitit 2072). Kjo përmbledhje paraqet një pamje që është edhe shqetësuese dhe shpresëdhënëse. Titulli, It’s About Time, lë të kuptohet për presionin gjithnjë në rritje të kohës nën të cilin ne po përpiqemi të kundërshtojmë efektet e ndryshimeve klimatike dhe t’i lidhim ato me sfida të tjera sociale.

Ky edicion i Bienales së Arkitekturës në Roterdam zhvillohet nga 22 shtatori deri më 13 nëntor 2022 në portet e qytetit të Roterdamit. Ekspozita “It’s About Time” prezantohet në Ferro, një ish objekt i ruajtjes së gazit në zonën e portit perëndimor. Keilepand aty pranë pret punën e “Brezi i Ardhshëm”, një ekspozitë që tregon projektet e diplomimit nga Holanda dhe Belgjika. Një program i gjerë me turne, leksione dhe debate të drejtuara përmirëson ekspozitat dhe synon të krijojë dialog, akumulim njohurish dhe eksperimente.

Continue Reading

Trending