Connect with us

Infrastrukturë

Qytetarët e Pozheranit dhe Sadovinës kërkojnë rregullimin e infrastrukturës rrugore

Published

on

Komuna e Vitisë, ka vazhduar dje me ciklin e diskutimeve publike për planifikimin e buxhetit komunal 2018-2018, në Pozheran dhe Sadovinë të Çerkezëve.

Fillimisht gjatë këtij takimi banorët janë njoftuar me draft buxhetin komunal për vitin në vijim dhe ndarjen e saj në kategoritë e ndryshme buxhetore, në veçanti edhe në kategorinë e Investimeve kapitale.

Në pjesën e dytë të këtij takimi banorët kanë shprehur kërkesat dhe nevojat e tyre për investime.

Zv.kryetari i komunës së Vitisë, Hasan Aliu gjatë këtyre diskutimeve publike bëri me dije se Komuna e Vitisë, mbetet e vendosur që listën e investimeve kapitale të bëjë në bashkëpunim me qytetarët e saj, duke potencuar se nevojat e qytetarëve janë më të mëdha sesa mjetet buxhetore.

“Jemi të vendosur të bëjmë ndarjen e drejtë të buxhetit komunal. Por duhet të kemi parasysh se kemi lokalitete ku nevoja për investime janë më të mëdha, por gjithashtu duhet të kemi parasysh se për vitin në vijim në kategorinë e investimeve kapitale janë 2 milionë e 213 mijë euro dhe sigurisht se po të investonimin këto mjete vetëm në një lokalitet prapë do të kishim kërkesa nga qytetarët”, u shpreh zv.kryetari Aliu.

Kurse Ibrahim Rama, drejtor për Ekonomi, Financa dhe Zhvillim tha se 90% e buxhetit komunal në vlerë prej 9 milionë e 800 mijë euro vjen nga niveli qendror dhe se ajo ndahet në tri kritere bazë si: numri i banorëve, numri i nxënësve dhe vizitat mjekësore në institucionet shëndetësore.

E Naim Pira, Kryesues i Kuvendit Komunal të Vitisë, i cili mori edhe pjesë në diskutimin publik për planifikimin e buxhetit komunal në Pozheran tha se institucionet komunale kanë realizuar disa projekte më rëndësi në këtë lokalitet duke përmendur ndërtimin e Qendrës së Mjekësisë Familjare, ndërtimin e sheshit, asfaltimin e disa rrugëve lagjore, pavarësimin e shkollës si dhe projektin për ndërtimin e objektit të ri shkollor si dhe stadiumin.

Kurse pozheranasit kërkuan që komuna e Vitisë, të bënë asfaltimin e disa rrugëve lagjore, të vendosët një pikë e shërbimit të zjarrfikësve dhe shpëtimit, të bëhet ndriçimi publik nëpër lagje si dhe që qendra kryesore e mjekësisë familjare në Pozheran të pajiset me një autoambulancë e cila do të ishte 24 orë në gjendje gatishmërie për rastet emergjente.

Gjithashtu ata kërkuan që të shikohen mundësitë buxhetore dhe të bëhet ndërtimi i një çerdhe, të ndërtohet trotuari nga shkolla e parë shqipe deri të “Ura e Kurteshit”, të bëhet rregullimi i disa rrugëve bujqësore si dhe të bëhet kyçja e të gjithë qytetarëve në rrjetin e ujësjellësit dhe kanalizimit.

Kurse banorët e fshatit Sadovinë të Çerkezëve, kërkuan që të realizohen disa projekte infrastrukturore si asfaltimi i rrugëve lagjore, në veçanti segmenti i rrugës së “Rekofcit”, të bëhet kyçja individuale e qytetarëve në rrjetin e ujësjellësit, të ndërtohet një trotuar për sigurinë e nxënësve, të bëhet rregullimi i rrugëve bujqësore si dhe të bëhet ndriçimi publik në gjitha rrugët e fshatit.

 

Infrastrukturë

Asfaltohen disa rrugë në Komunën e Prizrenit

Published

on

Në vazhdën e punimeve të shumta infrastrukturore, në rrugë të ndryshme, lagje e fshatra, në Komunën e Prizrenit, të martën kryetari i Prizrenit, Shaqir Totaj vizitoi nga afër punimet që po zhvillohen në rrugën “Rugova” në lagjen mbi spital.

Poashtu, në këtë lagje së shpejti fillon asfaltimi në Rrugën “Norë Kelmendi”, pasi të bëhet nivelizimi i pusetave.

Kryetari i Prizrenit, Shaqir Totaj, këto projekte i konsideroj se janë shumë të rëndësishme për rregullimin e infrastrukturës për banorët e zonës duke e lehtësuar jetën e tyre pas një periudhe të gjatë me vështirësi.

“Gjatë muajit tetor do të punojmë për rregullimin e infrastrukturës në shumë lagje brenda qytetit dhe në segmentet që lidhin të gjitha zonat e Komunës së Prizrenit, në përgjithësi, me ç’rast do të lehtësohet jeta e të gjithëve. Së bashku e ndërtojmë Prizrenin!”, deklaroi kryetari Totaj./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapen dy objektet e reja parashkollore në Gjakovë

Published

on

Të martë, u hapën dy objektet e reja parashkollore në kuadër të Institucionit parashkollor “Ganimete Tërbeshi”, njërën në lagjen e Çabratit dhe tjetrën në Novosellë.

“Jemi përkujdesur në detaje që këto ambiente të përmbushin të gjitha kriteret e nevojshme për edukim të duhur për më të vegjlit tanë. Investime si këto do të vazhdojnë edhe më tutje në lagje dhe fshatra të tjera të komunës, për faktin se kërkesat vazhdojnë të jenë të mëdha” u shpreh Kryetari i Komunës, Ardian Gjini.

Continue Reading

Infrastrukturë

Planet e Gjermanisë, të bëhet me central të gjelbër

Published

on

Kompania energjetike me bazë në Gjermani, Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG) thuhet se po planifikon të vendosë 7 GW kapacitet të energjisë së rinovueshme në zonat minerare të Luzacias deri në vitin 2030. Kompania shpreson se kjo do të funksionojë duke i dhënë një shtysë të konsiderueshme tranzicionit të energjisë në rajon.

LEAG vlerëson se plani do të përfshijë investime prej më shumë se 10 miliardë euro (9.7 miliardë dollarë amerikanë) përveç krijimit të vendeve të punës në Gjermaninë lindore.

Nisma, me nofkën GigawattFactory, do të kombinojë zgjidhjet e ruajtjes së energjisë, hidrogjenin e gjelbër si dhe termocentralet e erës dhe diellore për të vënë në dispozicion energjinë miqësore me mjedisin në rajonin e Gjermanisë Lindore.

Parqet fotovoltaike (PV) dhe me erë do të ndërtohen në zonat pas minierave të LEAG në bashkëpunim me partnerin dhe zhvilluesin e projektit EP New Energies GmbH (EPNE).

Drejtori menaxhues i EPNE, Dominique Guillou, komentoi se Fabrika Gigawatt me një kapacitet prej 7 GW dhe potenciali i mëtejshëm përtej 2030-ës janë një moment historik në tranzicionin gjerman të energjisë dhe do të avancojë ndjeshëm ndryshimin strukturor në zonat e minierave të hapura të Luzacias./Media Ndëtimi.

Continue Reading

Trending