Connect with us

Qiellgërvishtësi Scalpel në Londër gati të përfundojë

Published

on

Studioja e Arkitekturës Kohn Pedersen Fox ka përfunduar gradacelën 190 metra të gjatë Skalpel së bashku me ndërtesën e Lloyd në qytetin e Londrës.

Scalpel është qiellgërvishtësja më e fundit që do të ndërtohet në Qytetin e Londrës. Kohn Pedersen Fox (KPF) krijoi formën këndore të gradacelës 38 katëshe, së cilës i dha emrin Skalpel, për të lejuar që ajo të ndërtohej përgjatë Rrugës Leadenhall pa ndërhyrë në asnjë nga pamjet e mbrojtura të Londrës.

KPF demonstroi potencialin për një ndërtesë të gjatë në zonë që do të ruajë skajin e rrugës, do të ruajë pamjet e mbrojtura dhe do të sigurojë një hapësirës së re publike midis 52 Lime Street, Building Willis dhe Ndërtesa e Lloyd.

Pamjet kinetike luanin një rol të rëndësishëmnë formën e ndërtesës, u shpreh projektuesi. Për të mbrojtur pamjen e Katedrales së Shën Palit, ndërtesa duhej të hapet ose të përkulet pas kupës qiellore.

Forma e prirur dhe e tendosur skulpturore ofron një siluetë të qetë, si dhe sigurimin e një larmie më të gjerë të llojeve të pllakave të dyshemesë dhe efikasitet më të madh, vazhdoi ai.

Sipas arkitektit ndërtesa ishte krijuar për të shtuar dramën e grupit të rrokaqiejve të qytetit të Londrës dhe pasqyruar formën e Ndërtesës Leadenhall. Sidoqoftë, ndryshe nga kullat e tjera që kanë ruajtur emrat e tyre zyrtarë, ky rrokaqiell ka adoptuar pseudonimin e tij zyrtarisht.

Scalpel është veshur pothuajse tërësisht në xhami me performancë të lartë, me ashensorin dhe dhe shkallët të vendosura në fasadën jugore për ti bërë hije hapësirave të brendshme.

Makineritë

JCB prezanton ngarkuesin e saj të parë plotësisht elektrik

Published

on

JCB ka prezantuar ngarkuesin e saj të parë plotësisht elektrik me rrota, i cili mburret me paketën më të madhe të baterive standarde në klasën e tij, me një kapacitet 20 kWh dhe produktivitet që përputhet me homologun e tij me naftë.

I lansuar në selinë gjermane të kompanisë në Frechen, afër Këlnit, dhe i fundit në një seri produktesh elektrike nga JCB, 403E përshkruhet si një mënyrë për të “ndihmuar klientët për të përballuar sfidën e reduktimit të karbonit në vend”.

Thuhet se është në gjendje të plotësojë një ditë të plotë pune, ose midis katër deri në pesë orë përdorim të vazhdueshëm në një cikël të përzier pune.

E përbashkët me gamën JCB E-Tech, 403E ka një karikues të integruar që lejon lidhjen me një sërë burimesh energjie në vend, me karikuesin e shpejtë jashtë bordit të kompanisë, i aftë për të ofruar një karikim të plotë nga një trefazor furnizimi në dy orë.

Një veçori tjetër e makinës janë tre shpejtësitë e saj të drejtimit – Modeli Hare (maksimumi 20 km/orë), Modaliteti Tortoise (8 km/orë) dhe Modaliteti i Kërmillit (5 km/orë). Krahët standard të ngritjes japin një lartësi gjilpëre prej 2,9 m, ndërsa modeli me ngritje të lartë arrin 3,1 m.

JCB njoftoi se ka arritur një arritje të madhe të prodhimit me motorin e saj të 50-të me djegie hidrogjeni pasi një ekip prej 150 inxhinierësh punuan në zhvillimin e tij për gati dy vjet.

Kompania tha se motorët e saj të hidrogjenit tashmë po fuqizojnë ngarkuesit prototip dhe mbajtësit teleskopik Loadall dhe gjithashtu ka zbuluar kohët e fundit bombarduesin e vet të projektuar dhe të ndërtuar për furnizimin me karburant për makinën./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Anulohet projekti afaristo-banesor 120 milionësh në Lakrishtë

Published

on

Pas më shumë se dy vitesh, ka marrë epilog final kontesti për projektin afaristo-banesor të Ndërmarrjes Publike Banesore (NPB) në Prishtinë.

Aksionarët komunalë të Ndërmarrjes Publike Banesore kanë vendosur sot për anulimin e kontratës.

Në një konferencë për media të enjten, aksionari i NPB-së, Leutrim Retkoceri nga radhët e Partisë Demokratike të Kosovës, tha se vendimi për anulimin e projektit bazohet mbi vlerësimin e Zyrës Ligjore të Komunës së Prishtinës.

Retkoceri tha se Zyra Ligjore e komunës ka konkluduar se projekti është në kundërshtim me rregulloret në fuqi të NPB-së.

“Kontrata në fjalë duhet të drejtohet në organet kompetente lidhur me të. Ne kemi gjetur rrugën e duhur ligjore për të kontestuar këtë kontratë. Siç jeni në dijeni, së fundmi ka pasur bastisje nga Policia e Kosovës për ish-zyrtarë të NPB-së mbi dyshimet se kanë lidhur kontratë me procedura të përshpejtuara lidhur me projektin afaristo-banesor në lagjen Lakrishtë”, tha ai.

“Pas pranimit të opinionit ligjor nga Zyra Ligjore e Komunës së Prishtinës, përmes së cilët janë dhënë konkluzionet se ndërtimi është në kundërshtim me legjislacionin në fuqi, ne aksionarët, kemi nxjerr vendim si në vijim: Anulohet vendimi i datës 27.04.2021 i komisionit komunal të aksionarëve për miratimin e draft-marrëveshjes kryesore për bashkëinvestim të propozuar në mbledhjen e datës 22.04.2021 nga Kryeshefi Ekzekutiv”, deklaroi Retkoceri.

Lidhur me rastin, NPB-ja është ballafaquar në gjykatë edhe me padi nga Qeveria e Kosovës, por rastin e ka fituar me vendim të formës së prerë të gjykatës.

Projekti për objektin afaristo-banesor në “Lakrishtë”, i cili është iniciuar nga NPB-ja dhe do të ndërtohet në partneritet publiko-privat, ishte pezulluar pas padisë së ushtruar nga Ministria e Ambientit.

Vendimin për pezullim e kishte nxjerrë Ministria e Ambientit në muajin tetor të vitit të kaluar, pas dyshimeve të ngritura për shkatërrim mjedisor përmes azbestit, gjatë rrënimit të objekteve që ndodheshin në pronën e NPB-së.

Kontrata, përmes Avokaturës Shtetërore, është dërguar me Kallëzim Penal në Prokurori Speciale e cila veten e ka shpallur jo kompetente dhe është iniciuar rast në Gjykatën Themelore për anulimin e kontratës.

Continue Reading

Aktuale

Arkitektët mblidhen në Kopenhagë për Kongresin Botëror

Published

on

Kongresi Botëror i Arkitektëve UIA 2023 është një ftesë për arkitektët nga e gjithë bota që të takohen në Kopenhagë nga 2 deri në 6 korrik për të eksploruar dhe komunikuar se si arkitektura ndikon në të 17 Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së (SDG).

Për më shumë se dy vjet, Science Track dhe Komiteti i tij Shkencor ndërkombëtar kanë analizuar mënyrat e ndryshme në të cilat arkitektura i përgjigjet SDG-ve.

Puna ka rezultuar në formulimin e gjashtë paneleve shkencore: dizajni për përshtatjen klimatike, dizajni për burimet e rimenduara, dizajni për komunitetet elastike, dizajni për shëndetin, dizajni për përfshirjen dhe dizajni për partneritetet për ndryshim.

Një thirrje ndërkombëtare për dokumente u dërgua në vitin 2022 dhe 296 nga më shumë se 750 aplikime nga 77 vende janë ftuar për të paraqitur në Kongresin Botëror të Arkitektëve të UIA 2023 në Kopenhagë./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending