Connect with us

Aktuale

Opozita e qytetarët në Shtërpcë ankohen për zvarritjen e disa projekteve rrugore

Published

on

Subjekti opozitar Nisma Socialdemokrate, dega në Shtërpcë, dhe qytetarët e kësaj komune janë ankuar se projekti i rrugës Brezovicë-Qendra e skijimit dhe pjesa tjetër e rrugës në drejtim të Bajnicës prej disa muajsh po zvarritet pa ndonjë arsyeje konkrete.

Ndërkaq, në kuadër të këtyre projekteve përfshihet edhe asfaltimi i rrugës Brezovicë-Shtërpcë-Drajkovc, në vlerë prej rreth katër milionë eurosh me buxhet të Ministrisë së Infrastrukturës. Sipas vizitorëve në Qendrën e skijimit, rruga kryesore është e degraduar dhe po e vështirëson qarkullimin e automjeteve.

Edhe zyrtarët komunalë në Shtërpcë kanë thënë se asfaltimi i këtyre rrugëve është mjaft e rëndësishme, mirëpo për shkak të kushteve atmosferike ato janë ndërprerë në fund të vitit të kaluar, raporton Koha Ditore.

Rifat Rrustemi, këshilltar në KK të Shtërpcës nga radhët e Nisma Socialdemokrate, ka thënë se komuna duhet të angazhohej më shumë për finalizimin e këtyre projekteve rrugore.

“Punimet në këto rrugë po zvarriten prej disa muajve pa ndonjë arsyeje konkrete, në anën tjetër vizitorët në Qendrën e skijimit po ankohen se rruga është e degraduar. Po ashtu punimet po zvarriten edhe në projektet e tjera, të cilat po realizohen nga Ministria e Infrastrukturës. Në këto raste komuna duhet t’i bëjë presion institucional nivelit qendror, sepse interesi është i përgjithshëm”, ka thënë Rrustemi. “Qendra e skijimit sikurse edhe vjetëve tjera ka mjaftë shumë vizitorë, andaj të gjitha mjetet po vazhdojnë të grumbullohen nga strukturat paralele. Sidoqoftë, rruga e degraduar në këtë pjesë është shumë shqetësuese, sepse po e vështirëson qarkullimin e automjeteve”, ka shtuar ai.

Qerim Hasani, vizitor në Qendrën e skijimit në Brezovicë, ka thënë se rruga kryesore është degraduar, ndërkohë po vështirësohej qarkullimi. Sipas tij, duhet të krijohen kushte më të mira për vizitorë në këtë qendër.

Ministri e Infrastrukturës gjatë së premtes nuk i është përgjigjur pyetjeve të gazetës rreth kësaj çështje.

Ndërkaq, Fikri Hasani, nënkryetar i Komunës së Shtërpcës , ka thënë se Ministria e Infrastrukturës është duke investuar katër milionë euro për një projekt, i cili përfshinë disa akse rrugore. Sipas tij, në kuadër të kësaj përfshihet edhe rruga Brezovicë-Qendra e skijimit.

“Vitin e kaluar Ministria ka filluar edhe ndërtimin e rrugës prej Brezovices deri në Drajkovc afër Shtërpcës. Në këtë aks ka përfunduar asfaltimi, ndërkohë po presim që të vazhdojnë punimet edhe nga Qendra e skijimit. Kemi informacione se punimet janë ndërprerë për shkak të kushteve atmosferike, mirëpo po besojmë se në pranverë do të rifillojnë. Ndërkohë së bashku me komunën e Kaçanikut jemi duke planifikuar asfaltimin e një rruge dytësore përgjatë lumit Lepenc, e cila lehtëson qarkullimin e qytetarëve”, ka thënë Hasani.

Aktuale

Si të bëheni arkitekt në Inteligjencën Artificiale?

Published

on

Inteligjenca artificiale është larg të qenit një koncept i huaj dhe i ri. Arkitektët kanë eksploruar AI që nga vitet 1960, duke u thelluar në koncepte të tilla si shkrimi, arkitektura parametrike, algoritmet evolucionare, automata celulare, fraktale dhe sistemet L. Skriptimi është i ngjashëm me krijimin e një ekuacioni që gjeneron rezultate të projektimit në vend të vlerave numerike.

Në arkitekturë, një arkitekt i AI është përgjegjës për zhvillimin e skripteve, studimin e algoritmeve, sigurimin që rezultatet e projektimit plotësojnë nevojat e projektit dhe krijimin e algoritmeve kur është e nevojshme. Me fjalë të thjeshta, AI Architects janë projektues që ndërtojnë sisteme të inteligjencës artificiale për të zgjidhur problemet. Kompanitë në ditët e sotme varen nga arkitektura gjeneruese dhe mjetet e AI për të përfunduar projektet e tyre komplekse; Këtu nevojiten arkitektë të AI që kanë një kuptim të qartë në teknologjinë e informacionit dhe inteligjencën artificiale për të kontrolluar zgjidhjet e AI brenda organizatës duke siguruar që projekti të funksionojë pa probleme.

Roli i përgjithshëm i AI Architects është të përmirësojë operacionet e biznesit duke hartuar plane të detajuara për sistemet e AI, duke bashkëpunuar me anëtarët e ekipit si inxhinierë dhe shkencëtarë kompjuterikë për të siguruar një proces të qetë dhe për të mbikëqyrur zbatimin duke siguruar që zgjidhjet e AI që ata ofrojnë janë në përputhje me projekti duhet të prodhojë rezultate të sakta dhe të dobishme.

Është e rëndësishme të pranohet se inteligjenca artificiale nuk mund të zëvendësojë kurrë intuitën dhe ndjeshmërinë njerëzore në arkitekturë. Gjithmonë mbani mend se ju e kontrolloni mjetin, jo anasjelltas. Prandaj, është e nevojshme të shfrytëzojmë përparimet e vazhdueshme në teknologji, e cila ka qenë e vazhdueshme për 70 vitet e fundit, në dobinë tonë duke krijuar asistentë robotikë që na ndihmojnë të arrijmë të pamundurën duke ndikuar pozitivisht në mjedis, i cili ka nevojë të dëshpëruar për t’u marrë në konsideratë. dhe kujdesi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritja e kërkesës për rrymë do t’i mbajë gjallë termocentralet me thëngjill

Published

on

Kërkesa për rrymë në botë është duke shënuar rritjen më të shpejtë në gati 20 vjet, për shkak të përdorimit të kondicionerëve, si pasojë e rritjes së temperaturave, ka thënë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, në një raport të publikuar të premten.

Sipas gjetjeve, ky trend, që pritet të vazhdojë edhe më 2025, nënkupton vazhdimësinë e përdorimit të energjisë me thëngjill, ndonëse do të rriten kapacitetet e energjisë së ripërtrishme.Shumë vende në botë janë duke regjistruar temperature rekorde dhe valë të të nxehtit, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Rritja e konsumit global të energjisë pritet të shkojë në gati 4 për qind më 2024 – më e madhja prej vitit 2007.

Rritje e njëjtë është parashikuar edhe për vitin 2025, në krahasim me 2.5 për qind të rritjes së kërkesës më 2023.India pritet të jetë lidere në këtë aspekt, e pasuar nga Kina.Në gjetjet e raportit është përmendur që në këtë periudhë do të rriten edhe kapacitetet për energji të ripërtrishme dhe që kjo energji të tejkalojë atë me thëngjill më 2025.

Megjithatë, mënyrat për prodhim të energjisë që shkaktojnë më shumë ndotje, siç është ajo me thëngjill, do të vazhdojnë të jenë të qëndrueshme, sidomos në Kinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Pas freskimit të motit, shfuqizohet ndalimi i qarkullimit të kamionëve mbi 7.5T

Published

on

Zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi, ka njoftuar se është shfuqizuar vendimi i datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T, shkruan Ekonomia Online.

“Duke marrë parasysh parashikimin e motit nga Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, sipas të cilit parashihen rënie të ndjeshme të temperaturave ditëve në vijim, kemi marrë vendim për shfuqizimin e vendimit të datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T”, ka njoftuar Durmishi.

“Faleminderit për mirëkuptimin tuaj gjatë këtyre ditëve me temperatura të larta”, ka shkruar ai./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending