Connect with us

Arkitekturë

Njihuni me Rinor Komonin, arkitekt në aeroportin gjigant të Abu Dhabit [foto]

Published

on

Shkuarja në Amerikë në moshën 17 vjeçare për të vazhduar vitin e fundit të shkollës së mesme ishte hapi i parë drejtë suksesit në nivel ndërkombëtar në botën e arkitekturës. Një aplikim i thjeshtë për studime në Norwich University në Vermont i mundësoi përgatitjen profesionale në mënyrë që më vonë t’u jap jetë projekteve të rëndësishme në kompaninë e madhe KPF. Është ky arkitekti nga Kosova, Rinor Komoni që arriti t’u jap dorë projekteve të mëdha në SHBA, Kinë e në Lindje të Mesme.

Së fundmi, ai është duke punuar në aeroportin më të madh në botë që gjendet nën një kulm, ndërsa i treti në  botë për sipërfaqen më të madhe, në Abu Dhabi. Ky është rrëfimi i Rinor Komonit për Ndërtimi.info për rrugëtimin e tij të gjatë.

Shkollimi në Amerikëia kishte bërë shumë të lehtë ambientimin në punë. E, dëshira e tij për të ushtruar profesionin në “KPF” kishte lindur si shkak i shtrirjes së veprimtarisë së kësaj kompanie në Kinë dhe në Lindje të Mesme. E, gjithë kjo pasi këto dy regjione në vitet e para të mijëvjeçarit të dytë kishin hov në arkitekturë, dhe kjo tërhiqte arkitektë nga e gjithë bota, shkruan Ndërtimi.info.

KPF (Kohn Pedersen Fox Associates) është kompani amerikane e arkitekturës që ofron shërbime të arkitekturës në të gjitha sferat. Ajo është themeluar nga Eugene Kohn, William Pedersen dhe Sheldon Fox, në New York më 1976. Numri i të punësuarve sot është mbi 550. Është fituese e shumë çmimeve nga AIA.

Punën me kompaninë “KPF” kishte filluar në vitin 2008 në New York, menjëherë pas përfundimit të studimeve master për arkitekturë.

Mirëpo, si pasojë e krizës ekonomike që kishte kapluar botën perëndimore në vitin 2008-2009 shumica e projekte atje kishin ngecur. Por, kjo nuk e kishte ndaluar Komonin që të kërkojë mundësi për të reja për të treguar edhe më tutje vetën në këtë profesion.

Kishte mjaftuar biseda me presidentin e “KPF”-së që ai të shkonte në Kinë për të realizuar projekt arkitektonike.

Rinor Komoni tregoi për Ndërtimi.info fillimin e punës në Kinë dhe kalimin e tij në si mbikëqyrës i disa projekteve në ndërtimin  Aeroportit të Abu Dhabit

“Në vitin 2009 punova në Kinë  për 8 muaj dhe e kisha marrë vizën për punësim, me pasaportë të Kosovës. Pa një kohe qeveria u bë më e njohur në çështjen e Kosovës dhe nuk më lejonin që të qëndroj në Kinë me këtë pasaportë. Shkurtimisht, u ktheva ne New York dhe mundësia e ardhshme më erdhi që të shkoj në Abu Dhabi që të angazhohem në aeroportin e ri. E mora vendimin dhe erdha në Abu Dhabi në vitin 2010. Ndërtimi i aeroportin nuk kishte filluar ende dhe vetëm exkavimi ishte bërë dhe shtyllat e themelit ishin futur”, tregoi ai.

Mirëpo, ai nuk është i vetmi shqiptar që punon në projektin e këtij aeroporti. Arkitekti Komoni, tregoi se së bashku me të punojnë edhe shtatë shqiptarë të tjerë, në punë të ndryshme të këtij projekti.

Ndërkaq, puna e tij në vende të ndryshme të botës ka bërë që në arkitekturë çdo detaj ta ketë në shënjestër.

Padyshim që nuk ka shpëtuar pa i hedhur një sy kritik edhe ndërtimeve në Kosovë.

“Gjithnjë kam qenë i dëshpëruar kur kam ardh në Prishtinë dhe kam vizituar qytete tjera. Kjo ishte rezultat që ligji i urbanizmit nuk zbatohet. Por është bërë çka është bërë, tash vetëm duhet të zbatojmë ligjin rreptësishtë dhe të zbukurojmë atë që është ndërtuar pa leje”, pohoi ai për Ndërtimi.info.

Por, sipas tij nëse fokusi vihet në disa çështje në qytete e Kosovës do të ketë ndryshim.

“Zbatimi i ligjit të urbanizmit është prioritet për qytetet e Kosovës. Vetëm me zbatimin e rreptë të urbanizmit qytetet e Kosovës mund të frymojnë. E dyta është edukimi i personave në mbikëqyrje. Nëse edukimi është i limituar në Kosovë, atëherë duhen te angazhohen kompani konsultuese nga jashtë që kanë eksperiencë në këtë lëmi”, shtoi ai.

E, në anën tjetër bazuar edhe në suksesin që ka arritur deri tani, synimet e Komonit janë që edhe më tutje të qëndrojë në tipologjinë e aviacioni dhe të punojë në arkitekturën e aeroporteve nëpër botë, me qëllim që ato të jenë sa më efikase./Uran Haxha/Ndërtimi.info/

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Historia e teknikave të hartimit të hartave në arkitekturë

Published

on

Duke u angazhuar me teknika të ndryshme, hartimi arkitektonik është një hetim ndërdisiplinor në të cilin rrëfimet hapësinore dhe vizuale kryqëzohen për të prodhuar njohuri arkitekturore. Duke ofruar njohuri të zgjeruara për qytetin, hartat alternative shfaqin lidhjen midis topologjisë, hapësirë-kohës dhe kujtesës kolektive për të kuptuar më tej gjërat, konceptet, kushtet, proceset ose ngjarjet që lidhen me atë vend specifik. Si proces i konvertimit të të dhënave në paraqitje hapësinore, hartimi arkitektonik është një hetim urban.

Hartbërja arkitekturore është tregimi i hapësirave kalimtare që shpalosen në kohë brenda sferave urbane. Mënyrat e rrëfimit hartografik janë shfaqur, evoluar dhe avancuar në kërkim të një kuptimi më të thellë hapësinor të qytetit që nga fillimi i praktikës arkitekturore. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me hartën moderne hapësinore dhe teknikat alternative të krijimit të hartave.

E përmendur si puna pioniere në hartimin hapësinor modern nga Felix Mayer, The Nuova Pianta di Roma dokumenton të gjitha ndërtimet e qytetit me një metodë të veçantë por me ndikim. Duke përdorur një perspektivë ortogonale në planimetrinë e tij të figurës, me përdorimin e çeljes dhe konturimit të detajuar, Nolli arrin të krijojë një fluks midis ndërtesave dhe rrugëve, shesheve dhe oborreve të lëna në të bardhë. Përtej regjistrimit të hapësirave pozitive dhe negative, dallimi midis ndërtesave antike dhe postantike dhe dallimet në lartësi midis strukturave tregohen thellësisht.

Hartbërja arkitekturore në studimin e hapësirës shkon përtej përshkrimit të gjendjes ekzistuese; në të kundërt, është një shprehje imagjinative e angazhimit brenda procesit hartografik. Një shembull i jashtëzakonshëm i një angazhimi të tillë mund të shihet në hartën kognitive të Guy Debord, një seri hartash ose udhërrëfyes psikogjeografikë të Parisit, që ilustron leximin e alternuar të qytetit dhe mënyrën e rrëfimit të realitetit të tij imagjinativ. Hartat janë rezultate të të dhënave të Debordit për bredhjet e tij përgjatë qytetit.

Një teknikë bashkëkohore për krijimin e hartave është shtresimi, i cili përfshin mbivendosjen e shtresave të ndryshme të pavarura mbi njëra-tjetrën. Sipas Corner, fokusi i ngushtë i masterplanit të vetëm ose i planit të zonimit, të cilat të dyja grupojnë, prioritizojnë dhe izolojnë elementët përbërës të tyre, nuk mund të japin një thellësi dhe kompleksitet të tillë. Çdo shtresë ka një kornizë, informacion dhe strukturë organizative specifike për përdorimin ose funksionin e synuar.

Nga ana tjetër, një larmi e konsiderueshme burimesh në internet përfshijnë cadmapper.com, mapacad.com dhe schwarzplan.eu, osm2world.org dhe Google Earth përdoren shumë në metodat e hartimit të hartave që mundësojnë përfaqësime me cilësi të lartë në hartimin e hartave arkitekturore. Arritjet në teknologji dhe përparimet në AI do të lejojnë dizajnerët urbanë, arkitektët, arkitektët e peizazhit dhe studentët e fushave të tejkalojnë teknikat e hartimit të hartave dhe të shtyjnë kufijtë e krijimtarisë në mënyrat e përfaqësimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Çfarë fshihet nën strukturat komplekse sipas arkitektit japonez Sou Fujimoto

Published

on

Në fillim të kohës, arkitektura ishte projektuar në bazë të nevojave njerëzore. Megjithatë, me rritjen dhe evolucionin e vazhdueshëm të botës, ndërtesat filluan të projektohen duke marrë parasysh kulturën dhe sjelljen njerëzore. Kjo është arsyeja pse ju shihni stile të ndryshme arkitekturore në vende dhe rajone të ndryshme. Nëse udhëtojmë 100,000 vjet më parë, arkitektura ishte popullore, duke përdorur materialet lokale dhe burimet e disponueshme për të krijuar strehimore. Shpejt përpara sot, dhe koncepti i arkitekturës popullore mbetet i fortë. Arkitektët si Sou Fujimoto besojnë fuqimisht në ndikimin e sjelljes njerëzore në arkitekturë, duke formuar të gjitha planet e tij rreth këtij koncepti themelor.

Sou Fujimoto u rrit në një ishull të quajtur Hokkaido në Japoninë e Veriut, ku ai ishte i rrethuar nga natyra dhe pyjet gjatë gjithë kohës. Interesi i tij për sjelljen njerëzore në lidhje me botën natyrore rritej dita-ditës dhe e frymëzoi atë të bëhej arkitekti i famshëm që është sot. Që në fëmijëri, ai ishte mahnitur nga shpellat dhe pyjet dhe ideja se funksionet e këtyre hapësirave përcaktoheshin dhe përcaktoheshin në bazë të sjelljes njerëzore. Për të, pyjet ishin më shumë se vetëm pemë; ato ishin të ngjashme me strukturat, duke mbrojtur njerëzit, njësoj si shpellat që shërbenin si strehë për njerëzit në të kaluarën. Fujimoto besonte në diversitetin dhe faktin se njerëzit duhet të formësojnë përvojën e tyre në çdo vend; ky besim e bëri atë ta shikonte arkitekturën nga një këndvështrim më i ndjeshëm dhe më respektues, duke imagjinuar ndjenjat e tij të lirisë kur u rrit mes pyjeve si fëmijë, dhe të rrënjoste të njëjtën ndjenjë të saktë tek përdoruesit e çdo hapësire të ndërtuar.

Fujimoto u frymëzua nga kontrasti midis Hokkaidos, ku u rrit, dhe Tokios, ku përfundoi studimet e tij arkitektonike. Në Tokio, rrugët e vogla të rrethuara me elementë artificialë dhe kabllo i kujtonin atij si një fëmijë që ecte nëpër gjethe, degë dhe pyje. Për Fujimoto, ishte i njëjti koncept, vetëm me kontekst të ndryshëm; Që nga ai moment e tutje, ai filloi të bënte ndryshime në botë me dizajnet e tij të bazuara në një koncept që ai doli – Ardhmëria primitive.

Koncepti Primitive Future bazohet në arritjen e arkitekturës ideale duke përdorur tre strategji kryesore: gradim, marrëdhënie dhe eksperimentale/aksidentale. Gradimi përfaqëson mundësitë dhe sfidat që ndodhin në jetën reale dhe përshtatjen me ato ndryshime në përputhje me rrethanat. Marrëdhëniet përfaqësojnë funksionalitetin në arkitekturë dhe se si çdo hapësirë ka një kuptim të ndryshëm në vende ose shoqëri të ndryshme. Është aftësia për të krijuar diçka të ndryshueshme dhe të adaptueshme për sjelljen njerëzore në lidhje me mjedisin përreth.

Së fundi, Fujimoto besonte se arkitektura duhet të jetë eksperimentale dhe aksidentale, duke i lejuar përdoruesit e një ndërtese të ndërveprojnë me hapësirat brenda në një mënyrë intuitive. Njerëzit krijojnë marrëdhënie me njerëzit e tjerë dhe në të njëjtën kohë me mjediset e tyre, besonte ai. Ai donte që njerëzit të ndërtonin marrëdhëniet e tyre me hapësirën në të cilën ndodhen; ky besim i ka rrënjët që në fëmijërinë e tij në pyjet e Japonisë së Veriut, duke krijuar jetën që ai imagjinonte dhe duke e përjetuar atë në mënyrën e tij. Në thelb, “E ardhmja primitive” inkurajon arkitektët të dizajnojnë hapësira që janë jo vetëm funksionale, por edhe të adaptueshme, spontane dhe të ndryshme, duke reflektuar natyrën në zhvillim të zakoneve njerëzore dhe ndërveprimeve me mjedisin e tyre.

Sou Fujimoto u diplomua në Fakultetin e Inxhinierisë, Universiteti i Tokios, në 1994 dhe hapi firmën e tij të arkitekturës në 2000 – Sou Fujimoto Architects. Me hapjen e firmës së tij, ai fitoi Çmimin e Rishikimit Arkitekturor për arkitektë në zhvillim për tre vjet radhazi, gjë që e bëri atë të fitonte njohje në mbarë botën. Më vonë, në vitin 2007, ai u bë pedagog në Universitetin e Kiotos, ku filloi të ndante njohuritë dhe këndvështrimin e tij mbi arkitekturën dhe sjelljen njerëzore me botën.

Continue Reading

Trending