Connect with us

Ide & Sugjerime

Këshillat që duhet t’i mbaj mend çdo arkitekt, kur aplikon për punë

Published

on

Marrja e një vendi pune apo praktike në një firmë arkitekture nuk varet vetëm nga aftësitë tuaja si arkitekt (ose student). Mënyra se si paraqisni aftësitë tuaja luan një rol thelbësor.

Në një kohë të konkurrencës së madhe profesionale dhe me rinisjet që po bëhen më të globalizuara, grumbullimi i një portofoli mund të duket si një punë e përditshme dhe shpesh shumë përfshirëse: Cilat projekte i listoj? Cilat informata personale duhet të shtoj? A duhet të përfshij dokumentet e mia akademike në portofolet profesionale?

Mbani mend:

Prezantimi i portofolit tuaj është po aq i rëndësishëm sa përmbajtja e tij

Përbërja vizuale mund të bëjë ose të thyejë portofolin tuaj. Kjo tregon aftësinë tuaj thelbësore: dizajnin grafik. Edhe portofolet me projekte të mahnitshme kanë tendencë të anashkalohen ose të bëhen të padukshme kur krahasohen me ato që kanë prezantim më tërheqës.

Mos e mbingarkoni portofolin tuaj me shumë informacione për ta bërë atë të duken më të plotë: sa më konciz dhe tërheqës, aq më mirë. Zakonisht njerëzit që shohin këto dokumente mund të tregojnë se çfarë informacioni është relevant dhe çfarë është thjesht “filler”. Të shkruarit, kufijtë, struktura dhe proporcioni i një faqeje tregojnë shumë për aftësinë tuaj si arkitekt.

Përfshini shumë informacione personale

Puna e një arkitekti është shumëdisiplinore. Por, praktikisht për çdo arkitekt  apo praktikant është e rëndësishme që të ketë njohuri të përgjithshme që tejkalon projektin teknik ose projektin e ndërtimit.

Personaliteti është kritik për punën. Nëse poezitë tuaja janë të mira, nëse vizatimet tuaja janë të ftohta, nëse shkruani mirë, nëse doni art, nëse merrni fotografi të shkëlqyera. Nuk ka asnjë arsye për të fshehur asnjë nga ato në portofolin tuaj të arkitekturës. Zyrat pothuajse gjithmonë kërkojnë arkitektë që mendojnë për veten e tyre. Përveç kësaj, ky informacion mund ta bëjë portofolin më zbavitës. Ata gjithashtu duhet të shfaqen me sy.

ID juaj e fotografisë ose një veturë e një grupi shokësh në plazh nuk janë me të vërtetë të përshtatshme, por një foto edhe abstrakte që tregon personalitetin tuaj dhe se si paraqisni veten ose përfaqësoni interesat tuaja mund të shtoni një prekje të këndshme: imazhe që pasqyrojnë, më e rëndësishmja, personalitetin tuaj dhe interesat tuaja.

Një portofol i gjatë nuk është më i mirë se një i shkurtër

Në të kundërtën. Disa zyra marrin dhjetëra rinisje në ditë dhe kështu është e rëndësishme të jesh i shkurtër dhe i ëmbël. Portofolit me shumë faqe rrallë shikohen plotësisht. Vendosni projektet tuaja më të mira në fillim. Mbylle me diçka shumë tërheqëse, por përshtypja e parë është ajo që numëron.

Nëse keni shumë projekte që mendoni se janë të mira, mos i vendosni të gjitha. Vetëm më të mirën e më të mirave.

Projektet e medikamenteve – ato që nuk jeni krenarë ose keni ndonjë dyshim – largoni, ato mund të kenë qenë të rëndësishme për ju, por mos i varni. Është më mirë të kemi dy projekte të shkëlqyera sesa 10 mesatare.

Nuk ka rregull për numrin e faqeve, por një dokument prej 40 faqesh tashmë duket shumë i gjatë.

Mos harroni: fillimisht dokumenti do të shikohet jo më shumë se një minutë para se të kalojë.

Zgjidhni projektet që shkojnë me profilin e punës për të cilën po aplikoni

Ju duhet të bëni portofole paksa të ndryshme për secilin vend për të cilin po aplikoni. Disa dizajne, për shembull, mund të përshtaten me disa zyra, por duhen të largohen nga një tjetër. Studioni kompaninë, mësoni pak nga filozofia e tyre dhe krijoni diçka unike për ta. Kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të përfshini projekte “të pazakonta”.

Përkundrazi, zyrat zakonisht janë shumë të hapura për stilet e reja të arkitekturës, përderisa ato janë të bazuara. Kini kujdes të mos pasqyrojnë projektet e zyrës në të cilën jeni duke u përpjekur të punoni. Pak gjëra janë më të bezdisshme për një zyrë sesa për të parë një kopje të një projekti ose “stilin” e tyre në një portofol që ata marrin.

Të jesh origjinale dhe të mendosh për veten tënde janë karakteristika themelore./Ndertimi.info/

Ide & Sugjerime

Cilat hapa duhet t’i ndërmerrni para se të investoni në blerjen e shtëpisë?

Published

on

Çmimi i blerjes është vetëm një pjesë e zotërimit të një shtëpie, por ka edhe shumë aspekte të tjera që e bëjnë një prone ideale për ju, ose jo. Më poshtë po ju paraqesim disa gjera që duhet të dini për blerjen e një shtëpie.

Përdorni një agjent të besuar

Të gjithë e dimë se sekserët marrin një ulje të çmimit të shitjes së një shtëpie, gjë që i bën disa blerës të hezitojnë të përdorin një sekser: ata besojnë se kjo rrit koston e përgjithshme. Por në fakt duke marr ndihmën e një agjenti ju kurseni para. Një agjent i zgjuar që punon për ju mund të mbrojë interesat tuaja dhe t’ju udhëheqë gjatë proçesit të blerjes: nga prezantimi i shtëpisë , tek negocimi i saj e deri tek sqarimi i kontratës.

Shumë vëmendje te kontrata

Kur jeni duke blerë një shtëpi, ka një qerre me letra për të nënshkruar. Shumë nga ato letra të cilat në fakt janë kontrata duken si kontrata “standarde” të blerjes së shtëpive pa hapësirë ​​​​për negociata. Kjo nuk është e vërtetë. Kontratat janë të destinuara për t’u negociuar.

Keni parasysh të ardhmen

Para se të pranoni të blini atë që mendoni se mund të jetë shtëpia juaj e ëndrrave, merrni parasysh planet tuaja afatgjata. A po planifikoni të qëndroni në punën tuaj aktuale? Të martohesh? Të kesh fëmijë? Shtëpi që po blini duhet të jetë e përshtatshme edhe për përgjigjet e këtyre pyetjeve.

Mos harroni sa angazhim ka një shtëpi

Kur martoheni, ligjet e shtetit tuaj në përgjithësi përcaktojnë se si trajtohen pasuritë tuaja  dhe në fund si shpërndahen ato pas divorcit. Të njëjtat rregulla nuk zbatohen domosdoshmërisht kur nuk jeni i martuar. Kjo do të thotë që ju duhet të mendoni afatgjatë. Kur blini një shtëpi me të dashurin tuaj që nuk është bashkëshorti juaj, sigurohuni që të keni një plan të detajuar edhe nëse gjërat nuk shkojnë ashtu siç ju shpresoni.

Vendndodhja

Me siguri e keni dëgjuar më parë. Por gjërat më e rëndësishme që duhet mbajtur parasysh gjatë kohës që ju po shikoni për një shtëpi është vendndodhja e saj. Vendndodhja është e vetmja gjë për shtëpinë tuaj që nuk mund ta ndryshoni, dhe për këtë arsye duhet të jetë vendimi i vetëm më i rëndësishëm që duhet të keni parasysh para se të nënshkruani kontraten e blerjes./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ide & Sugjerime

ATK rikujton bizneset se Dokumentimi i mallit është obligim ligjor

Published

on

Administrata Tatimore e Kosovës, rikujton të gjithë personat të cilët merren me aktivitete afariste, se në bazë të legjislacionit tatimor janë të obliguar të: regjistrohen, mbajnë dokumentacion, deklarojnë dhe të paguajnë saktë detyrimet tatimore.

Bazuar në Planin Strategjik 2022-2026 dhe Planin e Trajtimit të Rreziqeve për vitin 2022, ATK ka hartuar Planin e  Veprimit për të përmirësuar përmbushjen tatimore “Mungesa në stoqe dhe malli pa origjinë”, ku përmes këtij plani do të kryejë aktivitete intensive te tatimpaguesit me qëllim të identifikimit të personave, të cilët nuk përmbushin detyrimet e tyre të përcaktuara me Ligj.

📢Administrata Tatimore e Kosovës, u bënë thirrje të gjithë personave që të përmbushin të gjitha detyrimet tatimore të parapara me legjislacionin tatimor, si:

🔹Deklaroni dhe paguani saktë tatimin;

🔹Mbani dokumentacionin sipas Ligjit;

🔹Dokumentoni mallrat në stoqe sipas kërkesave ligjore;

🔹Dokumentoni mallrat të cilat i mbani në konsignacion;

🔹Dokumentoni mallrat gjatë transportit;

🔹Dokumentoni mallrat gjatë shitjeve ambulante;

🔹Lëshoni faturë tatimore për transaksionet biznes për biznes;

🔹Lëshoni kuponë fiskal për transaksionet Biznes për konsumatorin final (person fizik jo afarist), etj.

🏢Administrata Tatimore e Kosovës, inkurajon të gjithë personat fizikë afarist dhe personat juridikë t’u përgjigjen detyrimeve tatimore, në të kundërtën, do të ndërmerren masat e përcaktuara me legjislacionin tatimor.

✅Me kryerjen e detyrimeve tuaja tatimore, ju kontribuoni direkt në ofrimin e shërbimeve publike, arsimim me standarde të larta, shërbime më të mira shëndetësore dhe sociale, mbrojtje ligjore dhe siguri, si dhe infrastrukturë të përgjithshme për një mirëqenie të qëndrueshme ekonomike dhe shoqërore. Dokumentimi i mallit është obligim ligjor!/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ide & Sugjerime

Mbahet punëtoria informuese për fushën e Efiçiencës së Energjisë në Ndërtesa

Published

on

Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, në bashkëpunim me projektin e Kosovës për Energji – KEP, GFA consulting, të mbështetur nga GIZ në Kosovë, ka filluar punëtorinë informative, në të cilën do të trajtohen tema në lidhje me “Zbatimin e Kornizës Ligjore dhe Rregullative për fushën e Efiçiencës së Energjisë si dhe Energjinë e Ripërtëritshme”.

Kjo punëtori është vetëm njëra prej pesë punëtorive të tjera që do të mbahen gjatë kësaj jave, qëllimi i të cilave është t’i mundësoj palëve të interesit të adaptojnë dhe të zbatojnë propozime të ndryshme ligjore dhe financiare të analizuara nga ky projekt.

Për më tepër, qëllimi i kësaj punëtorie është të informojë pjesëmarrësit për sfidat dhe pengesat legjislative dhe rregullativa për fushën e Energjisë Efiçiente dhe të Ripërtëritshme në ndërtesa si dhe për hapat e mëtutjeshëm që duhet të merren.

Punëtoria do t’i sigurojë pjesëmarrësve detaje për:

  • Legjislacionin ekzistues të EE/ER për ndërtesat dhe sfidat që lidhen me zbatimin e tij;
  • Veprimet e nevojshme për ta bërë kornizën më efektive dhe të zbatueshme në përputhje me praktikat e BE-së; si dhe
  • Propozimet legjislative të nevojshme për të arritur këtë objektiv në fushën e Performancës Energjetike në Ndërtesa.

Continue Reading

Trending