Connect with us

Arkitekturë

Formulat e Excel-it që çdo arkitekt/e duhet t’i dinë

Published

on

Kjo mund të mos jetë pjesë kryesore e softuerit që arkitekti do të përdorë ndonjëherë, por Excel-i i Microsoft-it është një mjet i fuqishëm që mund t’i ndihmojë arkitektët me pjesët më joshëse të punës së tyre – dhe nëse ata e mësojnë se si ta përdorin atë saktë, kjo mund t’i ndihmojë të kthehen në detyrat që dëshirojnë t’i bëjnë shumë më shpejt.

Në këtë artikull të botuar fillimisht nga ArchSmarter, Michael Kilkelly jep analizën e tij të shkurtër të formulave që çdo arkitekt duhet ta dijë – dhe një shpjegim të shkurtër se si të përdoret secila.

Vendosja e një formule në një qelizë është vërtetë e lehtë. Thjesht shtypni një shenjë të barabartës (=) e ndjekur nga formula. Ju mund të klikoni ikonën e formulës për të hapur dialogun “Funksioni i Futjes” (insert function).

 1. SUM (shuma)

Shton së bashku të gjitha vlerat në vargun e specifikuar. Vargu mund të jetë një kolonë e vetme ose kolona të shumta. Ju mund të specifikoni edhe katrorë (qeli) individuale duke përdorur një presje për t’i ndarë vlerat.

= SUM (A5: A25)

 1. 2. IF (nëse)

Jep një vlerë nëse një kusht është i vërtetë dhe një tjetër nëse gjendja është e rreme. E dobishme për marrjen e një pasqyre të shpejtë të të dhënave tuaja. Ju gjithashtu mund të përdorni AND ose OR brenda PASQYRIMIT IF për të ndërtuar logjikë komplekse.

= IF (A2> B2, “ZONAT E NEVOJSHME”, “AREA OK”)

 1. SUMIF (përzierje e “shumës” dhe “nëse)

Kryen funksionin SUM vetëm në raste që plotësojnë disa kritere. Përdorni SUMIFS për të specifikuar kritere të shumëfishta.

= SUMIF (A1: A7, “> 0”)

= SUMIFS (A1: A7, A1: A7, “> 100”, A1: A7, “<200”)

 1. COUNT, COUNTA, COUNTBLANK (njehsimi)

Njehson numrin e artikujve në vargun e specifikuar. COUNT njehson vetëm numra, jo tekst ose qeli bosh. COUNTA numëron qelitë që nuk janë të zbrazëta. Kjo përfshin numrin, tekstin dhe llojet e tjera të të dhënave. COUNTBLANK numëron vetëm qelizat që janë të zbrazëta.

= COUNT (A5: A25)

= COUNTA (A5: A25)

= COUNTBLANK (A5: A25)

 1. COUNTIF (njehsime të specifikuara)

Ngjashëm me COUNT por do të numërojë vetëm rastet që plotësojnë kriteret e specifikuara. Përdor COUNTIFS për të specifikuar kritere të shumta. Për shembull, dhomat që janë më të mëdha se 200 SF (kriteri i specifikuar) por më pak se 500 SF.

COUNTIF (A1: A8, “> 100”)

COUNTIFS (A1: A8, “> 100”, A1: A8, “<200”)

 1. AVERAGE (mesatarja)

Jep mesataren ose mesataren aritmetike të vargjeve specifike të qelive.

= Average (A5: A25)

 1. MIN (minimalja)

Jep numrin më të vogël në vargun e specifikuar të qelive. Kjo mund të jetë e dobishme për të gjetur zonën më të vogël në një document elektronik të programimit.

= MIN (A5: A25)

 1. MAX (maksimalja)

Ngjashëm me MIN, por kjo formulë e jep numrin më të madh për një varg qelizash.

= MAX (A5: A25)

 1. VLOOKUP (kërkim i avancuar)

VLOOKUP ndihmon Excel-in të funksionojë më shumë si një bazë e të dhënave sesa vetëm si softuer për punë me tabela. Me të, ju mund të kërkoni për vlera në bazë të vlerave të tjera, të cilat mund të gjenden në një pjesë tjetër të fletës së punës ose në një fletë pune plotësisht të ndryshme. Në formulë, duhet të specifikoni vlerën kryesore, vargjet e vlerave që dëshironi të kërkoni dhe numrin e kolonës së vlerës që dëshironi ta jepni. VLOOKUP është pak e ndërlikuar për t’u përdorur kështu që rekomandohet që ta shikoni këtë udhëzues hap pas hapi.

= VLOOKUP (B3, $ A $ 17: $ B $ 20,2)

 1. ROUND  (rrumbullakimi)

Rrumbullakon një numër në një numër të caktuar të shifrave. Gjithashtu mund të përdorni ROUNDUP dhe ROUNDDOWN për të specifikuar drejtimin e rrumbullakimit.

= ROUND (7.86, 1) rezulton në 7.9

= ROUNDUP (7.23, 0) rezulton në 8

= ROUNDDOWN (8.85, 1) rezulton në 8.8

 1. Floor and Ceiling   (dyshemeja dhe tavani)

Këto dy funksione rrumbullakohen një numër lart (CEILING) ose poshtë (FLOOR) deri në shumën më të afërt të specifikuar. E dobishme kur rrumbullakosni monedhën.

= FLOOR (A1, 10)

= Ceiling (A2, 0.25)

 1. Concatenate (lidhja)

Përdorni funksionin CONCATENATE për t’i bashkuar dy qeli. Ky funksion është i mirë për ta bashkuar tekstin që gjendet në kolona të ndara. Gjithashtu mund të përdorni një dhe (&) në vend që të shtypni CONCATENATE.

= CONCATENATE (B1, “,”, A1)

= A3 & “” & B3

Disa gjëra të tjera rreth formulave

Vargjet e emërtuara janë të preferueshme për t’u përdorur me formula. Në vend që të shtypni vargun e qelive (si A3: B4), mund të futni emrin (si “Kati përdhesë”). Plus, në qoftë se vargu ndryshon, vetëm azhornoni atë. Ju nuk keni nevojë të përditësoni çdo formulë.

Ju mund të rishikoni të gjitha formulat e disponueshme duke shkuar tek shiriti i “Formulave” (Formula bar) dhe duke klikuar një nga ikonat në seksionin “Libraria e Funksioneve”. (function library). Të gjitha formatet janë të organizuara sipas kategorisë. Gjithashtu, mund të klikoni butonin “Funksioni i Vendosjes” (insert function) për të parë të gjitha funksionet e disponueshme.

Ju mund të përfshini një formulë në një formulë tjetër. Kjo njihet si “funksioni i folesë”. (nesting function). Në Excel 2013, mund t’ia bëni vendin deri 64 funksioneve.

Formatet e kopjimit dhe të ngjitjes (copy/paste) ndonjëherë mund të jenë të ndërlikuara. Në pjesën e rëndomtë, Excel do të rrisë vargjet e qelive kur të ngjisni një formulë. Ndonjëherë kjo është e dobishme, veçanërisht nëse përdorni SUM për të shtuar një rresht vlerash.

Megjithatë, nganjëherë ju doni të llogarisni qelitë specifike. Për ta bërë këtë, përdorni një “$” para qelizës për ta përcaktuar atë si një referencë absolute. Për shembull, nëse doni ta shumëzoni qelizën B4 me qelizën D3, do ta shkruani formulën si “= B4 * D3”. Tani, në qoftë se doni ta kopjoni këtë formulë poshtë kolonës, por ende doni ta shumëzoni me qelizën D3, do ta shkruani formulën në “= B4 * $ D $ 3”. Kjo e përcakton qelinë D3 si një referencë absolute kështu që Excel nuk e shton atë.

Arkitekturë

Arabia Saudite do të presë Lojërat Dimërore Aziatike në zemër të shkretëtirës

Published

on

Arabia Saudite ka njoftuar se ka fituar të drejtën për të pritur Lojërat Dimërore Aziatike 2029 në vendpushimin e saj Trojena, i cili po projektohet nga Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA dhe Bureau Proberts si pjesë e zhvillimit të Neom.

Lojërat Dimërore Aziatike 2029 do të organizohen në një vendpushim skish dhe aktivitetesh në natyrë prej 60 kilometrash katrorë, i cili do të përfundojë në vitin 2026 si pjesë e Neom, një rajon me energji të rinovueshme në zhvillim në Arabinë Saudite.

“Trojena do të ketë një infrastrukturë të përshtatshme për të krijuar atmosferën dimërore në zemër të shkretëtirës, ​​për t’i bërë këto Lojëra Dimërore një ngjarje të paprecedentë globale,” shpjegoi shefi ekzekutiv i Neom, Nadhmi al-Nasr.

Resorti, i cili do të “ofrojë ski në natyrë gjatë gjithë vitit” po ndërtohet rreth 50 kilometra nga bregu i Gjirit të Akaba në një zonë malore që ka lartësi që variojnë nga 1500 metra deri në 2600 metra.

Do të jetë lokacioni i parë në vend ku do të jetë i mundur skijimi në natyrë.

I quajtur Trojena, zhvillimi është duke u projektuar nga një ekip arkitektësh nga e gjithë bota duke përfshirë studion në Mbretërinë e Bashkuar Zaha Hadid Architects, praktikën holandeze UNStudio, studion ndërkombëtare Aedas, praktikën gjermane LAVA dhe studion australiane Bureau Proberts.

Resorti është një nga 10 rajonet që po zhvillohen si pjesë e rajonit Neom të Arabisë Saudite. Do të lidhet me mega-qytetin The Line, i cili po ndërtohet si një tjetër komponent kryesor i zhvillimit të Neom.

I zbuluar në fillim të këtij viti, The Line do të jetë një rrokaqiell 500 metra i gjatë, i veshur me pasqyrë, i cili është projektuar për të strehuar nëntë milionë njerëz.

Pasi u zbulua, shumë ekspertë të dizajnit urban shprehën skepticizëm për vizionin utopik të Line dhe pretendimet e saj për qëndrueshmëri. Megjithatë, në një intervistë ekskluzive me Dezeen Neom, drejtori ekzekutiv për planifikimin urban, Tarek Qaddumi tha se megacity Line do të “revolucionarizojë mënyrën tonë aktuale të jetesës”.

Continue Reading

Arkitekturë

Ambasada Britanike ofron bursa për kosovarët të studiojnë në Dizajn të Avancuar Arkitekturor në Universitetin e Newcastle

Published

on

Bonart Osmani është njëri nga studentët e arkitekturës i cili ka fituar bursë për të studiuar në Dizajn të Avancuar Arkitekturor në Universitetin e Newcastle.

Ai është një nga nëntë studiuesit e përzgjedhur nga Ambasada britanike në Kosovë për  Chevening 2022-2023, i cili do të studiojë në Universitetin prestigjioz të Neecastle.

Dritarja e aplikimeve është për të fituar bursa është e hapur deri më 1 nëntor 2022.

Ambasada e Britanisë në Kosovë, në vazhdimësi është duke ofruar bursa për studentët e zellshëm kosovarë për t’iu mundësuar atyre të studiojnë në nivele të larta arsimore.

“Ne duhet të dërgojmë 9 liderë të talentuar të ardhshëm që përbëjnë grupin tonë Chevening Awards (FCDO) për 2022/23. Ata janë nisur për të studiuar diploma master të financuara plotësisht në MB në një sërë fushash magjepsëse nga Energjia e Ripërtëritshme te Inteligjenca dhe Siguria, dhe do të kthehen në Kosovë pas një viti me aftësi, ide dhe kontakte të reja.”, shkruan në njoftimin e Ambasadës britanike në Kosovë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Cilat materiale mund të promovojnë shëndetin në arkitekturën e brendshme?

Published

on

Statistikat e fundit sugjerojnë se nëse dikush jeton deri në moshën 80 vjeç, rreth 72 prej këtyre viteve do të kalojnë brenda ndërtesave.

Kjo ka kuptim nëse kemi parasysh se, kur nuk janë në shtëpi, njerëzit punojnë, mësojnë ose angazhohen në aktivitete argëtuese kryesisht në mjedise të mbyllura dhe të ndërtuara. Megjithatë, duke menduar për ngjarjet aktuale, ky numër pritet të rritet.

Në një botë gjithnjë e më kaotike dhe të pasigurt, të shënuar nga efektet e vazhdueshme të ndryshimeve klimatike dhe pandemisë globale, dëshira për të qëndruar brenda në një mjedis të mbrojtur, të kontrolluar dhe paqësor është më e fortë se kurrë.

Arkitektët përballen me një sfidë të rëndësishme: të krijojnë ambiente të brendshme komode, produktive dhe të shëndetshme me parametra të rregulluar mirë, duke marrë parasysh faktorë si cilësia e ajrit të brendshëm, ndriçimi i ditës dhe veçoritë biofile që nga fazat fillestare të projektimit.

Sigurisht, kjo përfshin zgjedhjen e materialeve në mënyrë të ndjeshme dhe në përputhje me rrethanat, qoftë duke shmangur disa komponentë që dëmtojnë shëndetin ose duke integruar produkte jo toksike që qetësojnë dhe promovojnë mirëqenien.

Të gjithë mund të pajtohemi me pohimin e mëposhtëm: arkitektura e mirë është e shëndetshme, e sigurt dhe e ndjeshme.

Ajo duhet të na mbrojë nga kërcënimet e jashtme dhe sigurisht nuk duhet të shkaktojë më shumë dëm sesa të mirë.

Por kur flasim për shëndetin, është thelbësore të jemi të përditësuar me atë që do të thotë me të vërtetë sot.

Në vend që të lidhet thjesht me kushtet fizike, Organizata Botërore e Shëndetësisë e përkufizon shëndetin si “një gjendje e mirëqenies së plotë fizike, mendore dhe sociale”.

Kjo nënkupton që aspekti i përgjithshëm i shëndetit tani përfshin korrelacionin midis social dhe psikologjik, krahas faktorëve të njohur mjekësorë.

Dhe, sigurisht, nuk mund të ketë shëndet afatgjatë të njeriut nëse nuk marrim parasysh qëndrueshmërinë mjedisore në ekuacion.

Duke u kthyer në fillim, është e vërtetë që arkitektura e mirë është e shëndetshme, e sigurt dhe e ndjeshme.

Por për ta bërë këtë deklaratë një realitet konkret, arkitektët duhet të vazhdojnë të zhvillojnë strategji projektimi të orientuara drejt mirëqenies njerëzore dhe mjedisore, duke u nisur nga bazat: zgjedhja e materialeve më të mira./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending