Connect with us

Aktuale

Fëmijët dhe pleqtë nuk përfillen nga projektuesit në Kosovë

Published

on

Objektet e banimit kolektiv kanë zënë vend në çdo cep të çdo qyteti, në veçanti në kryeqytet. Këto objekte që bëhen ambiente jetese apo pune ndikojnë në disponim rrjedhimisht edhe në produktivitetin gjatë aktiviteteve. E, ambienti rol luan edhe në formimin e fëmijëve. Mirëpo, më mirë nuk mbesin as pleqtë, që të kenë hapësira ku të kalojnë kohën. Hapësirat e vetme ofrohen në lagjet e vjetra si në Ulpianë ose Dardani, mirëpo jo në Matin 1, Arbëri, Kalabri e Dodonë, si lagje me hov ndërtimi të pasluftës.

Shkruan: Zoje Sadiku

Në Kosovë, menjëherë pas përfundimit të luftës filloi ndërtimi i qyteteve pa ndonjë plan e në disa raste kur kishte plan, ai nuk u respektua. Me hov u ndërtuan objekte ilegale dhe vendi u shndërrua në një kaos urbanistik.

Pas 20 viteve ndërtimeve të hovshme ndërtimet janë kudo, por jo edhe aq hapësira të cilat mund të shfrytëzohen nga qytetarët e aq më pak për lojërat e fëmijëve.

Mungesa e hapësirave të gjelbra dhe atyre për rekreacion ka ndikim në mënyrën se si fëmijët rriten dhe formohen.

Me mungesë të hapësirave të gjelbra në vendin ku jetojnë përballen edhe fëmijët e Vlora Aliut nga “Kalabria e Re” në kryeqytet.

Ajo është nënë e dy fëmijëve dhe i duhet të ecë gjatë për të gjetur park, ku fëmijët e saj luajnë.

“Jemi në mungesë të parqeve, hapësirës gjelbëruese edhe pse këtu në lagjen tonë e kanë bo një park ashtu të themi të vogël po nuk është i mjaftueshëm për gjithë banorët sa jemi përreth edhe normalisht që detyrohemi t’i dërgojmë në hapësira më të mëdha gjelbëruese edhe për mendimin tim pamja e gjelbër simbolizon mirëseardhje ndikon në krijimin e qetësisë dhe baraspeshës e gjithsesi është në dobi të shëndetit tek fëmijët dhe tek të rriturit. Kështu që na duhet hapësirë më e madhe gjelbëruese që të kemi fëmijë më të shëndetshëm. Shpresojmë që në të ardhmen do të shtohen këto hapësira”, ka thënë Aliu për Ndërtimi.info.

Arkitektura ka lindur si nevojë e njerëzimit për rregullin. Ajo nëpërmjet projektimeve na mbanë të lidhur me njëri-tjetrin dhe kjo ndikon në atë se si e shohim ne botën përreth.

Sipas psikologes, Azize Daku loja është një proces rritjeje përmes të cilës ata krijojnë marrëdhënie të ngushta me familjarët rrethin me të cilin bashkëvepron e po ashtu zhvillon aftësitë psiko-motorike.

Sipas saj nëse fëmija ka një ambient të pastër në të cilin mund të shprehë interesin e tij për të eksploruar, atëherë kjo do t’i ndihmojë shumë atij.

“Fëmijët kanë nevojë të eksplorojnë, eksperimentojnë, dhe të mësojnë gjërat bazike përgjatë eksperiencave direkte. Realisht, fëmijëria është koha kur fëmija e prek, botën fizike, e ka ndjesinë e ujit, ndjenjën e gravitetit, erën e keqe të një fruti të prishur. Një fëmijë mund të mësojë përmes të prekurit, dhe nëse i mohohet ky lloj stimulimi atëherë shëndeti mendor i fëmijës mund të stagnohet”, tregon Daku për Ndërtimi.info.

Ekspozimi i fëmijës gjatë gjithë kohës ndaj ndotësve si zhurma dhe ajri i ndotur është e dëmshëm sipas Dakut, sepse kjo do të ndikojë në zhvillim e tyre njohës.

“Ross Cameron, ligjërues në menaxhimin tokave, ekologjisë dhe dizajnit në Universitetin e Sheffield, tregon se ka një lidhje shkakore në mes cilësisë së ajrit dhe hapësirës së Gjelbër; cilësia e dobët e ajrit e zvogëlon vigjilencën dhe funksionon njohës, dhe hapësira e gjelbër tenton të përmirësoje ajrin”, shprehet psikologja.

Ndërsa arkitektja Bora Kelmendi, thotë se si fëmijët ashtu edhe të moshuarit ani pse janë dy moshat më delikate ata janë lënë anash gjatë projektimit, rrjedhimisht po mënjanohet, pasi askush s’po mendon për ta.

“Arkitektura është e ofruar për plotësimin e nevojave për grupin e njerëzve që për nga mosha cilësohen si të aftë për punë, të cilët shumicën e kohës e kalojnë në ambiente të mbyllura. Kjo ndodh për shkak të fitimeve dhe zhvillimit ekonomik që si rrjedhojë mbështetet dhe nga arkitektura. Në vrazhdën e këtij shtjellimi del se zhvillimi i dy grup moshave të tjera të jetë më pak fitimprurës”, është shprehur Kelmendi.

Arkitektja thotë se këto hapësira janë shumë të nevojshme, por për pjesën se sa mendohet për këto hapësira, ajo varet nga disa faktorë si njohuritë institucionale, ndërgjegjja humane por edhe nga forcat e jashtme private apo institucionale.

Gjithashtu ajo tha se duhet të ketë më shumë dëshirë që këto idetë për këto hapësira të vihen në zbatim.

“Gjithsesi nëse vazhdojnë të mënjanohen hapësirat e shëndetshme pavarësisht grup moshës kemi shumë shembuj në histori që kanë rezultuar në kriza të grupeve shoqërore dhe komunale në mungesë të këtij faktori urban apo arkitektonik. Hapësirat e shëndetshme i përkasin shoqërisë pavarësisht se ku banon, pra nuk duhet të jetë privilegj vetëm i një pjese të qytetit apo lagjeje. Realisht mendoj se duhet të investohet më shumë kohë dhe dëshirë për ti shndërruar këto hapësira nga ide në zbatim”, deklaroi Kelemendi.

Kompanitë e ndërtimit, vazhdojnë të ndërtojnë objekte shumëbanesore, objekte individuale dhe objekte për qëllime të tjera, të cilat janë të përqendruara kryesisht në Prishtinë.
E, sipas raportit të Komunës së Prishtinës në vitin 2018 nga Drejtoria e Urbanizmit janë lëshuar 195 leje ndërtimore të cilat përfshijnë një sipërfaqe të përgjithshme prej 909,750.83 metra katrorë./ndërtimi.info/

Aktuale

Ekspertët e AKK-së diskutojnë për zhvillimin e sistemeve kadastrale

Published

on

Menaxhmenti i Agjencisë Kadastrale të Kosovës ka ftuar në një takim gjithëpërfshirës të gjithë ekspertët e institucionit, për të diskutuar në lidhje me projektet e planifikuara për avancim dhe zhvillim gjatë këtij viti dhe vitit të ardhshëm, të sistemeve kadastrale dhe sistemeve tjera me të cilat menaxhon AKK.

Në këtë takim, përveç prezantimit të punës së deritanishme të grupit punues për këtë çështje, u kërkua nga secili që të paraqesë idetë dhe kërkesat për ndryshime në secilin sistem të cilët janë planifikuar të zhvillohen.

Gjatë ditëve në vijim, Agjencia Kadastrale e Kosovës do të mbajë takim edhe me palë tjera të interesit me qëllim të informimit mbi punën, projektet dhe aktivitetet e AKK-së./Media Ndërimi

Continue Reading

Aktuale

Ministria e Financave rekruton staf për mbledhje të tatimit në pronë

Published

on

Me qëllim të grumbullimit të mjeteve në tatimin në pronë, ministria e Financave dhe Transfereve ka shpall tender për gjetjen e një “profesionisti” i cili ka traget mbledhjen e detyrueshme të tatimit në pronë.

Sipas vendimit të bërë publik në Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik (KRPP) nga tre aplikonte, Ramiz Ramadani është vlerësuar me pikë maksimale dhe e ka fituar punën.

Ai për 12 muaj për mbledhje të tatimit do të paguhet 9 mijë e 840 euro, raporton IndeksOnline.

Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve udhëhiqet nga ministri Hekuran Murati, nga e cila IndeksOnline nuk ka marrë përgjigje si zakonisht për pyetjet e dërguara.

Po ashtu nuk dihet nëse ministria që drejton Murati e ka shuar departamentin e tatimit të pronës, ku në të kaluarën ka pasur të punësuar./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Mungesa e inventarit në vlerë të 80 mijë eurove për QKMF-në Gjilan, të dhënat dërgohen në hetuesi

Published

on

Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, ka thënë se të gjitha të dhënat që janë raportuar për inventarin në vlerë të 80 mijë eurove për në QKMF-në në Gjilan, i ka dërguar në hetuesi.

Hyseni, fillimisht tha se në momentin kur është bërë auditimi në QKMF është konstatuar që ka mungesë të inventarit në raport me blerjet që janë bërë.

“Tash së fundmi kam parë disa lajme nëpër portale me fotografinë time dhe me zhdukjen e këtyre 80-mijë eurove. Unë kam deklaruar publikisht, të gjitha të dhënat sa i përket këtij rasti do t’i dërgoj në hetuesi, dhe këtë e kam bërë. Është një polic i krimeve ekonomike ose i hetuesisë së krimeve ekonomike që ka ardhë në zyre te unë dhe i ka marrë këto materiale, edhe të printuara si raport, por edhe si USB, pra material elektronik. Në raportin e auditorit të brendshëm të Komunës së Gjilanit, kur është bërë auditimi i Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare është konstatuar që ka mungesë të inventarit në raport me blerjet që janë bërë. Pra gjendje faktike me gjendjen që ka qenë e deklaruar përmes faturave”, tha ai në emisionin “Këndi i Debatit” në Tëvë1.

Ai tha se si parti kanë mbërri në momentin kur është bërë vetëm kalimi i stafit nga objekti i vjetër në atë të riun.

“Kur kemi qenë në qeverisje QKMF ka qenë në objektin e vjetër, ndërkohë tranzicioni është bërë në qershor të vitit të kaluar dhe kemi dalë nga objekti i vjetër në objektin e ri. Të gjitha porositë për inventarizim të objektit të ri kanë qenë tashmë të bëra, pra kanë qenë porosi të mëhershme. Ka komision për inventarizim, ka zyrtarë për pranim. Ne e kemi mbërri vetëm kalimin e stafit nga objekti i vjetër në të riun. Pjesa e porosive për këto materiale inventarizimi është kryer më herët, nga një komision paraprak. Ndërkohë, ajo çfarë ka ndodhur në vitin 2021 dhe 2022 është vetëm pranimi i mallit. Menaxhmenti ka qenë i njëjtë qysh ka qenë më herët, pa asnjë ndryshim të vetëm. Vetëm kryeinfermierja është me ushtrues detyre tani, sepse ajo që ka qenë më herë ka dalë në pension, dhe nuk është hapur ende konkursi”, tha i pari i Gjilanit.

Hyseni, tha se tashmë janë porositur mbi 500 tavolina, por që mungojnë më shumë se gjysma e tyre.

“Ajo çfarë ka ndodhur tash është se kemi mbi 500 tavolina që i kanë porositur dhe mungojnë më shumë se gjysma e tyre. Pse? Këtë duhet ta thotë hetuesia. Në raportin e auditorit të brendshëm thuhet se janë porositur kaq tavolina, kaq dollape e kështu me radhë, dhe janë evidentuar në vendin e ngjarjes kjo, kjo, kjo. Kjo temë është politizuar shumë shpejtë. Unë kam kërkuar nga drejtoresha e Shëndetësisë, që këtë rast të ia lëmë në dorë hetuesisë dhe të mos merremi fare me këtë punë”, tha kryetari nga radhët e Lëvizjes Vetëvendosje.

Kryetari i Gjilanit tha se vlera e inventarit arrin afro 100 mijë euro, jo vetëm 80 mijë.

“Ka vlerë, nuk është vetëm 80 mijë, ka më shumë. Sepse, raporti i auditorit të jashtëm që ka nxjerrë këtë informacion është për vitin 2022, por këtu ka porosi edhe për vitin 2021, ka edhe për 2020. Shuma është afërsish 100 mijë eurove. Mandej, çfarë ka ndodhur? Janë porositur disa materiale për korridore dhe është thënë se këto janë kompensuar me ato, vlera është e njëjtë, e kështu me radhë”, shtoi ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending