Connect with us

Aktuale

Bonusi i qirasë për familjet e tërmetit: Buxheti i pamjaftueshëm, nuk përballon kërkesat

Published

on

Për vitin 2020, kërkesat e ardhura nga bashkitë për subvencionim e qirasë për rreth 11,600 familje, arrijnë në vlerën e 2.6 miliardë lekë, ose rreth 21 milionë euro.

Ministria e Financave për vitin 2020 ka parashikuar që për qiratë e familjeve të prekura nga tërmeti të alokohet një fond në vlerën e 1 miliardë lekëve, duke plotësuar 38 për qind të kërkesave, sipas burimeve zyrtare. Për të adresuar nevojat emergjente të bashkive të prekura është kryer alokim të fondeve prej 10 deri në 20 për qind të kërkesave për çdo bashki. Pra, me vlerë 284.5 milionë lekë. Ministria e Financave për pjesën e mbetur të fondeve është në pritje të konfirmimit të tyre për mënyrën e shpërndarjes, pasi fondet e buxhetit janë të pamjaftueshme. Nga fondi prej 284,5 milionë për vitin 2020 pjesa më e madhe është shpërndarë për bashkinë e Durrësit në vlerën e 70 milionë lekë, fondi i Tiranës është në vlerën e 63,5 milionë lekëve, Vora në vlerën e 22 milionë lekëve, për bashkinë e Kamzës fondi është në vlerën e 4.2 milionë lekë, Kurbin 25 milionë lekë, Shijak 50 milionë lekë, Krujë 36 milionë lekë, Lezhë 2.8 milionë lekë, Kavajë 9.4 milionë lekë dhe Rrogozhinë 1.4 milionë lekë.

Bonusi në dhjetor

Rreth 2,777 familje të prekura nga tërmeti përfituan 46,3 milionë lekë bonus qiraje për muajin dhjetor të vitit 2019. Ministria e Financave alokoi një shifër më të lartë fondesh për këto familje, por fondi nuk u shpërnda i gjithë për shkak të mungesës së të dhënave, sipas burimeve zyrtare. Konkretisht me kërkesën e ardhur nga pushteti vendor për subvencionim qiraje, gjatë muajit dhjetor nga Ministria e Financave u alokua fondi prej 90,128,000 lekë. Sipas të dhënave zyrtare të Ministrisë së Financave për muajin dhjetor u shpërndarë 46.4 milionw lekë për 2,277 familje. Por ky fond nuk është shpërndarë në masën 100 për qind. Arsyeja e mos shpërndarjes së plotë të fondit sipas bashkive, është që akt konstatimi nga Instituti i Ndërtimit nuk është kryer në kohë për të gjitha familjet, si rezultat i numrit të lartë të banesave të prekura.

Konkretisht për muajin dhjetor, fondi i alokuar për qytetin e Durrësit ishte me vlerë 50 milionë lekë, për qytetin e Vorës 18,5 milionë lekë, për Kamzën 1,728 mijë lekë, për Kurbinin 10 milionë lekë, për Krujën 6 milionë lekë dhe për Kavajën 3,9 milionë lekë. Nga tërmeti i 26 nëntorit u prekën rreth 200 mijë persona, ndërsa humbën jetën 51 persona, u plagosën 916 dhe u zhvendosën rreth 17 mijë qytetarë në çadra dhe strukturat akomoduese. Në total fatura e dëmeve llogaritet në vlerën e 985 milionë eurove, ku vlera më e lartë e dëmeve ishte në qytetin e Durrësit me vlerë 310 milionë euro dhe Tiranën 303 milionë euro. Në total u dëmtuan 115 pallate, ndërsa 242 pallate të tjera do t’i nënshtohen procesit të riparimit. Fatura e dëmeve do të prezantohet nga qeveria në konferencën ndërkombëtare të donatorëve që do të zhvillohet në Bruksel më 17 shkurt e organizuar nga Komisioni Europian./Burimi: Monitor

Aktuale

Shtatorja e Adem Jasharit vitin e ardhshëm vendoset në Prishtinë

Published

on

Nënkryetarja e Komunës së Prishtinës, Donjeta Sahatçiu, ka bërë të ditur sot se shtatorja e Adem Jasharit do të vendoset në kryeqytet në vitin 2023.

Sahatçiu ka bërë të ditur se vitin tjetër, komuna e Prishtinës ka futur në buxhetim edhe shtatoren për Adem Jasharin.

“Edhe në Prishtinë, tash, në buxhetin 2023, e kemi edhe shtatoren e Adem Jasharit. Një memorie kolektive edhe në Kryeqytet, përveç komunave të tjera”, ka thënë Sahatçiu.

Kjo do të jetë hera e parë, në 23 vite pas luftës, që shtatorja e Komandantit Adem Jashari do të vijë në Prishtinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

9 persona humbën jetën në vendin e punës, kërkohet angazhimi i 100 inspektorëve të punës

Published

on

Siguria në punë vazhdon të jetë problem për punëtorët kosovarë. Si rezultat i saj, gjatë vitit të kaluar nëntë persona kanë humbur jetën në vendin e punës e 188 kanë pësuar aksidente, thotë kryeinspektori i punës, Hekuran Nikçi.

Në rastet e aksidenteve në vendpune, kur inspektorët kanë konstatuar se është shkelur ligji nga ana e punëdhënësve, ndaj tyre janë shqiptuar masa ndëshkimore.

Në një intervistë për Ekonomia Online, kryeinspektori i punës, thotë se inspektimet po bëhen në bashkëpunim me Policinë e Kosovës.

“Gjatë vitit 2021, Inspektorati i Punës ka evidentuar 188 aksidente në vendin e punës, nga të cilat 139 kanë rezultuar me lëndime të lehta, 40 prej tyre me lëndime më të rënda dhe nëntë prej tyre kanë rezultuar me fatalitet në vendin e punës. Në fakt kur e kam marrë këtë pozitë institucioni tjetër që kemi pasur bashkëpunim ka qenë vetëm Policia e Kosovës, kështu që me Policinë kam trashëguar një bashkëpunim ku Inspektorati i Punës ka ndërmarrë aksione në biznese të ndryshme, si në gastronomi, ndërtimtari dhe këtu operacione kanë rezultuar shpesh të suksesshme”, thotë Nikçi.

Përkundër paralajmërimeve për rritjen e numrit të tyre, numri i inspektorëve të punës në nivel vendi vazhdon të jetë i njëjtë. Nikçi, tregon numrin e inspektorëve që janë aktualisht dhe që planifikohet të shtohen.

“Sfidat që i kam gjetur dhe i kam konstatuar me marrjen e mandatit janë të shumta, fillimisht duke u nisur me numrin e vogël i inspektorëve të punës. Me 1 qershor të këtij viti, Inspektoratin e Punës e kam gjetur me 31 inspektorë, duke u përballur nga ky realitet, unë kam vërejtur se mbikëqyrja e zbatimit të ligjeve, është tejet i mangët me këtë numër të inspektorëve, dhe si rezultat unë kam shpallur një konkurs të brendshëm në shërbimin civil për 27 pozita për inspektorë dhe nga ky konkurs kemi arritur t’i rekrutojmë vetëm katër inspektorë, dy në regjionin e Prishtinës dhe dy në regjionin e Gjakovës. Sido që të jetë me 35 inspektorë prapë numri është i vogël për mbikëqyrjen e zbatimit të ligjeve. Për vitin 2023 kemi planifikuar dhe buxhetuar edhe për 100 inspektorë të ri të punës, të cilët përgjatë vitit 2023 në faza të ndryshme do të shpallim konkursin dhe me angazhimin e këtyre 100 inspektorëve të ri, mbikëqyrja e ligjit do të jetë në një nivel më të mirë sesa që është tani. Në fakt Inspektorati i Punës ka nevojë edhe për më shumë se aq, por për vitin e ardhshëm i kemi të buxhetuar edhe 100 inspektorë të ri”, u shpreh ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Çmimi i naftës në nivelin më të ulët që nga fillimi i këtij viti

Published

on

Çmimet e naftës kanë rënë për rreth 5%, në nivelin më të ulët për tetë muajt e fundit, përderisa dollari ka arritur fuqinë më të madhe në dy dekadat e fundit.

Çmimet po bien mes frikës së inflacioni në rritje do t’i shtyjë ekonomitë e mëdha drejt një recesioni, kështu duke e shkaktuar uljen e kërkesës për naftë.

Sipas Reuters çmimet e naftës së papërpunuar në Teksasin Perëndimor kanë rënë në 78.4 dollarë, rreth 7% më pak se në fillimjavë.

Rënia e naftës është shënuar për katër javët e fundit radhazi, hera e parë që ndodh nga shtatori./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending