Connect with us

Aktuale

Asfalti e kanalizimi, projektet më të mëdha nëpër komuna

Published

on

Asfalti, kanalizimi e trotuaret kanë qenë projektet më të shumta në numër dhe më të kushtueshme që janë realizuar në gjashtëmujorin e dytë të vitit të kaluar në disa komuna të rajonit të Prishtinës.

Njësoj kishte ndodhur edhe në pjesën e parë të vitit 2019. Vetëm në Komunën e Fushë-Kosovës janë 17 rrugë të asfaltuara në qytet dhe në disa fshatra gjatë kësaj periudhe.

Gjatë vitit të kaluar kjo komuna ka lidhur kontrata edhe për asfaltimin e rrugëve tjera, por që nuk janë përfunduar në 2019. Gjatë këtij viti kjo komunë i ka nënshkruar edhe disa kontrata për ndërtimin e kanalizimit në qytet e fshatra dhe po ashtu për ndërtimin e trotuareve dhe ndriçimit publik. Në 2019 kjo komunë ka nisur t’i ndërtojë edhe dy qendra të mjekësisë familjare e disa fusha sportive, raporton Koha Ditore.

Në vitin e kaluar Fushë-Kosova ka arritur ta funksionalizojë një shkollë, ndërtimi i së cilës kishte nisur në 2017, janë ndarë subvencione dhe ka filluar ndërtimi i shtëpive për raste sociale.

Diku 15 projekte të asfaltimit dhe ndërtimit të infrastrukturës janë përfunduar për gjashtëmujorin e dytë edhe në disa fshatra dhe në qytetin e Drenasit. Gjithsej rrugë të asfaltuara janë 33,323m, ndërsa rrugë me kubëza janë 1577m. Janë edhe disa projekte të afsfaltimit në këtë komunë që kanë nisur, por nuk janë përfunduar deri në fund të vitit 2019. Projekte në numër të përafërt me asfaltin janë edhe në ndërtimin e kanalizimeve fekale dhe atmosferike nëpër fshatra e qytet.

Gjithsej kanalizime e kolektorë janë ndërtuar 80660m, pastaj 8,000m trotuare, 8,000m ndriçim, 10 ura e tombina.

Në këtë komunë ka vazhduar ndërtimi i dy shkollave nga MASHT-i, po ashtu janë ndërtuar shtëpi për skamnorë, është punuar në ujësjellës, pastrim të lumenjve, janë ndarë subvencione, etj.

Edhe në Komunën e Obiliqit, në gjashtëmujorin e dytë të vitit 2019 projektet më të mëdha kanë shkuar në asfalt. Edhe kjo komuna ka ndërtuar rrjett të kanalizimit, trotuare, ndriçim, ka ndarë subvencione, etj.

Ndërkohë, në Komunën e Podujevës janë diku 15 projekte që përfshijnë dhjetëra rrugë të fshatrave e që kanë përfunduar në gjashtëmujorin e dytë të 2019. Gjithsej rrugë të asfaltuara në këtë komunë në 2019 janë 52,840 m2 dhe 5,060m2 rrugë me kubëza që kanë përfunduar.

Përveç këtyre janë edhe disa projekte të asfaltimit që nuk janë përfunduar në 2019, por që vazhdojnë në 2020. Sipas zyrtarëve komunalë janë diku 12 projekte të ndërtimit të kanalizimeve dhe mirëmbajtjes së atyre ekzistues që janë punuar në gjysmën e dytë të vitit të kaluar, e që përfshijnë dhjetëra lagje të fshatrave të Podujevës. Në Podujevë në 2019 është punuar edhe në zgjerimin e lumenjve, ndërtimin e shtratit të lumit Llap, ndriçim publik.

Në pjesën e dytë të vitit 2019 është përfunduar ndërtimi i një shkolle në Llapashticë që kishte nisur në 2017 dhe po ashtu ka filluar ndërtimi i dy shkollave tjera, njëra në Metehi, e tjetra në Llaushë. Komuna e Podujevës gjatë vitit të kaluar i ka ndërtuar dy fusha sportive, ka ndarë subvencione për bujq, etj.

Aktuale

Ndërroi jetë arkitekti modernist Zvi Hecker

Published

on

Zvi Hecker, një arkitekt me origjinë polako-izraelite, ndërroi jetë më 25 shtator 2023.

Ai ishte i mirënjohur për qasjen e tij arkitekturore që i kushtoi rëndësi të madhe përdorimit të gjeometrisë dhe asimetrisë.

Nga viti 1955 deri në vitin 1957, Zvi Hecker ndoqi një kurs studimi për pikturë në Institutin e Artit dhe Dizajnit Avni, pasi filloi një kurs profesional si arkitekt. Hecker ishte banor i Berlinit dhe Tel Avivit. Ai mori pjesë aktive në zhvillimin strategjik të iniciativave për komunitetin hebre gjerman, përveç angazhimit në disa projekte ndërkombëtare.

Zvi Hecker ka mbajtur pozicione mësimdhënëse në disa institucione akademike të respektuara në vende të ndryshme, duke përfshirë Kanadanë, Shtetet e Bashkuara, Izraelin dhe Austrinë. Këto institucione përfshijnë Universitetin Laval në Kanada, Universitetin e Teksasit në Arlington dhe Universitetin e Uashingtonit në St./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritet nafta ne tregjet globale, çmimi arrin gati 100 dollarë për fuçi

Published

on

Çmimi i naftës po i afrohet 100 dollarë për fuçi.

Të hënën kontratat feature te naftës brent u rritën duke arritur ne 93.9 dollarë për fuçi. Ky shtrenjtim në tregjet ndërkombëtare ka ardhur për shkak të shkurtimeve të prodhimit të naftës nga dy prodhuesit kryesore, Rusia dhe Arabia Saudite.

Çmimet janë rritur me rreth 10% në javët e fundit ndërsa pikëpyetjet janë të mëdha se si do të vijojnë më tej, në një kohë që dy vendet kanë zgjatur shkurtimet e furnizimit deri në fund të vitit, transmeton abcnews.al.

Javën e kaluar, Moska ndaloi përkohësisht eksportet e benzinës dhe naftës në shumicën e vendeve me qëllim stabilizimin e tregut të brendshëm, duke nxitur shqetësimet për furnizimin me këto lëndë.

Megjithatë, çmimet e larta të naftës kanë favorizuar Rusinë e cila ka rritur të ardhurat. Kremlini mblodhi 17.1 miliardë dollarë nga eksportet e naftës së papërpunuar gjatë gushtit, nga 15.3 miliardë dollarë që arkëtoi në korrik sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

65 euro një metër dru në tregun e Prishtinës

Published

on

Qytetarët i shohin drutë si alternativë për ngrohje gjatë dimrit.

Ministria e Ekonomisë ka lansuar thirrjen për subvencionimin e pajisjeve efiçiente për ngrohje për shtëpi dhe banesa. Përmes kësaj thirrjeje, qytetarët do të subvencionohen deri në 2 mijë euro. Afati do të jetë i hapur për aplikim deri më 22 nëntor të këtij viti. Ndërkaq, përmes kësaj thirrjeje po synohet që të kursehet energjia elektrike. Por, ka qytetarë që ngrohjen për dimër kanë vendosur ta bëjnë me dru.

Familja Demolli ka vendosur që edhe këtë vit të ngrohet me dru, pavarësisht që brenda në shtëpi i kanë të vendosura edhe nxehëset.

Ngrohjen me dru ata po e shohin si alternativën më të lirë e më të mirë.

Ngrohjen me dru Vesel Demolli e sheh si alternativë edhe për vitet e ardhshme.

Në Prishtinë, një metër dru, aktualisht po kushton 65 euro.

E, prapa kamerave të RTK-së, shitësit kanë treguar se interesimi i qytetarëve për të blerë dru ka qenë shumë i madh. Ndërsa, një metër dru kushton nga 60 deri në 65 euro.

Për të kursyer energjinë elektrike, e për të mos ndotur ajrin, Ministria e Ekonomisë ka lansuar thirrjen për subvencionimin e pajisjeve efiçiente për ngrohje.

Por cilat janë pajisjet që do të subvencionohen?

Pompa termike – 30% e vlerës investive apo deri në 2 mijë euro

Kondicioneri – 40 për qind apo deri në 400 euro Kaldaja me biomasë – 70 për qind, apo deri në 1 mijë e 200 euro

Stufa individuale me biomasë – 70 për qind apo deri në 435 euro

Ministrja e Ekonimise Artane Rizvanolli, dhe Alessandro Bianciardi nga Zyra e BE-së në Kosovë, kanë thënë se janë duke besuar se është duke u ngritur vetëdija e qytetarëve për rëndësinë për të kursyer energjinë që të ketë një të ardhme më të qëndrueshme.

Ndërsa për njohësin e energjetikës, Fatos Aliun, subvencionimet e efiçiencës konsiderohen si të pamjaftueshme.

Në lidhje me këtë, e pyetur nga RTK, ministrja Rizvanolli ka thënë se janë duke investuar edhe në ngritjen e kapaciteteve prodhuese./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending