Connect with us

Aktuale

Arkiva e Zvicrës ruan projektet e arkitektit nga Egjipti HassaN Fathy 

Published

on

Hassan Fathy ishte një arkitekt, artist dhe poet egjiptian që pati një ndikim të jashtëzakonshëm në brezat e arkitektëve dhe planifikuesve.

Gjatë jetës së tij ai projektoi më shumë se tridhjetë projekte duke përfshirë disa fshatra për të varfrit.

Sido që ishin idetë e tij eksperimentale dhe joortodokse, më shumë se dy të tretat e projekteve të tij u realizuan pjesërisht ose plotësisht.

Ende në përdorim, dhe të kujdesura mirë, janë një seri rezidencash modeste private të formuara nga kuptimi i tij i thellë i dizajnit popullor.

Në vitin 1985, Hassan Fathy dhuroi një koleksion të gjerë vizatimesh dhe shkrimesh për Çmimin Aga Khan për Arkitekturën.

Ky koleksion në Archnet me mbi 1200 imazhe dhe vizatime, secila e lidhur me një regjistrim përkatës të faqes, përfaqëson herën e parë që vepra e këtij arkitekti të rëndësishëm dhe novator vihet në dispozicion për një audiencë të gjerë.

Ai përfshin gjithashtu një grup botimesh që mbulojnë një gamë të gjerë materialesh: nga korrespondenca te raportet, nga artikujt akademikë te veprat letrare, në arabisht, anglisht dhe frëngjisht.

Për të ruajtur koleksionin e Fathy-t, Award organizoi një mision fotografik në Kajro në verën e vitit 1988 për të dokumentuar koleksionin voluminoz të vizatimeve origjinale.

Arkivat e Hassan Fathy tani janë të vendosura në Aga Khan Trust for Culture në Gjenevë, Zvicër dhe në Universitetin Amerikan të Kajros.

Ky koleksion në Archnet përfshin gjithashtu një grup shtesë vizatimesh të bëra si printime studimore në 1983 dhe të dhuruara Qendrës së Dokumentacionit Aga Khan nga një studiues, disa me shënime të shkruara me dorë.

Indeksi paraprak – dhe jo i plotë – i grupit të dokumenteve të daktilografuara u përgatit në Kajro nën drejtimin e Hassan Fathy në shtëpinë e tij në Darb el Labana, gjatë janarit 1983 deri në maj 1988 me synimin për t’ia kaluar ato në Çmimin Aga Khan për Arkitekturë. Mbledhja dhe organizimi i letrave u mundësua nga artisti tashmë i famshëm egjiptian, Chant Avedisian, atëherë një fotograf i ri, gjatë kohës që punonte me Hassan Fathy në vitet 1980. Ai gjithashtu ishte shumë i përfshirë në përgjithësi me regjistrimin, ruajtjen dhe kujdesin e të gjithë punës së prodhuar nga Fathy. Vetëm përmes vendosmërisë së tij, duke i bërë jehonë asaj të vetë Fathy-t, për t’i bërë këto materiale të aksesueshme për studiuesit, profesionistët dhe studentët, ato mund të prezantohen në Archnet.

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending