Connect with us

Arkitekturë

Arkitektura si bashkëpunim midis specieve njerëzore dhe jo njerëzore

Published

on

Në ditët e sotme flitet shumë për rëndësinë e proceseve të projektimit bashkëpunues që përfshijnë krijimin e përbashkët, duke afirmuar një kontekst në të cilin ka gjithnjë e më pak vend për punë individuale dhe shumë më tepër për logjikën e kolektivit dhe të bashkëkrijimit.

Ndaj, ideja se vepra është krijuar ekskluzivisht nga arkitekti tashmë kuptohet si një shtrembërim i realitetit kompleks të hartimit të një projekti, duke shkuar përtej stafit teknik dhe duke shtuar gjithashtu komunitetin dhe përdoruesit e tij.

Kjo frymë bashkëpunimi është padyshim një nga udhëzimet më të mëdha të shekullit të ri, një moment në të cilin është e nevojshme të bashkohen forcat për të kthyer ndryshimin e klimës dhe për t’u marrë me problemet e krijuara nga shfrytëzimi i përkeqësuar i burimeve natyrore.

Në këtë kuptim, bashkëpunimi ka arritur një nivel tjetër që përfshin marrëdhëniet midis njerëzve, por edhe midis specieve të ndryshme.

Është e mundur të perceptojmë një “kthim në natyrë” në qëndrimet tona që na lejon të jemi të vëmendshëm ndaj asaj që na rrethon, duke na frymëzuar të kërkojmë zgjidhje të thjeshta dhe inteligjente për risitë tona hapësinore.

Ky bashkëpunim ndërspecial mund të duket disi utopik, por është dëshmuar të jetë një mënyrë interesante për të gjeneruar projekte elastike që shpëtojnë dhe njohin vlerën e jetës jo-njerëzore.

Progresi ka qenë gjithmonë i ndërthurur me teknikat e tjetërsimit që i kthejnë njerëzit dhe qeniet e tjera në burime gjatë historisë. Këto teknika kanë ndarë speciet dhe kanë errësuar mbijetesën bashkëpunuese.

Shumë përpjekje po bëhen për të braktisur antropocentrizmin dhe për t’u larguar nga paradigma njeri-kafshë për të adresuar këtë çështje. Një botë “biocentrike” e përqendruar në shumëllojshmërinë e specieve dhe e ndërtuar në marrëdhënie bashkëpunimi të bazuara më shumë në ndërvarësi dhe më pak në shfrytëzim.

Ndikimi ynë në mjedis ka arritur përmasa të mëdha, gjë që na përball me urgjencën e zhvillimit të metodave për të ndihmuar në përballimin e këtij realiteti të ri. Arkitektura, si disiplinat e tjera, ka kërkuar të riimagjinojë rolin e saj duke iu drejtuar natyrës në raste të ndryshme, qoftë si frymëzim, bashkëpunim apo portret.

Në këtë kuptim, të kuptuarit e infrastrukturës jo-njerëzore e bën njeriun të mendojë për rolin e specieve të tjera si bashkëkrijues aktivë, duke simbolizuar bashkimin drejt një të ardhmeje më të qëndrueshme./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

“Mecanoo” prezanton projektin për Institutin shkencor të Guangming, i përshtatur tërësisht me peizazhin që e rrethon

Published

on

Zyra arkitekturore “Mecanoo” ka njoftuar se është një nga tre finalistët për Konkursin Ndërkombëtar të institutit shkencor të Guangming.

Propozimi i firmës holandeze, i krijuar në bashkëpunim me arkitektët e peizazhit LOLA, u zgjodh nga 173 aplikime nga e gjithë bota dhe plotëson konkursin për të krijuar një kampus shkencor ndërkombëtar në Shenzhen që ofron një ndjenjë përkatësie dhe kombinon elementet shkencore me peizazhin natyror.

Siç shihet në paraqitjet e reja të zbuluara, dizajni parashikon një kompleks gjithëpërfshirës të strukturave lineare prej druri të kryqëzuara, si dhe një grup pavionësh rrethorë që duken sikur do të shërbejnë si zona publike të kampusit shkencor.

Aty pritet të krijohet një kampus ndërkombëtar, një hapësirë ​​sociale efikase të përbashkët për talentet shkencore.

Përmbledhja kërkon që dizajni të përshtatet në mënyrë harmonike me vendndodhjen strategjike, topografinë dhe karakterin e Shenzhen, në mënyrë që të gjenerojë një qendër gjithëpërfshirëse krijuese dhe arsimore.

Qendra do të ofrojë lehtësira dhe shërbime publike me cilësi të lartë për të mbështetur zhvillimin shkencor, duke mundësuar kështu frymëzim dhe inovacion./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Zbulohet projekti për ndërtimin e qytetit që do të strehojë 500 milionë njerëz

Published

on

Do të ndërtohet megalopoli i parë në botë i cili synon të strehojë 500 milionë njerëz.

Megazona është një projekt shumë ambicioz por që nuk do të përfundojë plotësisht deri në fillimin e shekullit të ardhshëm. Por bota tashmë po shikon zhvillimin e megalopolit të parë.

Zona do të shtrihet pothuajse 1000 km përgjatë bregut perëndimor të Afrikës, duke kaluar nëpër pesë vende në proces.

Ai do të fillojë në Abidjan të Bregut të Fildishtë, duke përfunduar në kryeqytetin e Nigerisë Lagos, dhe përfundimisht do të strehojë gjysmë miliardë njerëz.

Projekti do të shtrihet përmes Gana, Togo dhe Benin, me qytetet bregdetare të Takoradi, Accra, Prampram, Lome dhe Cotonou.

Por puna tashmë ka filluar, me më shumë kulla të larta, hotele, komplekse tregtare dhe zyra që shfaqen përgjatë vijës së gjatë të bregdetit.

Padyshim, ndërsa vendet vazhdojnë të rriten, popullsia do të rritet, pasi më shumë vende pune zakonisht do të thotë më shumë njerëz.

Aktualisht, Afrika është shtëpia e 17 për qind të popullsisë së botës, me OKB-në që parashikon se popullsia e kontinentit do të rritet në katër miliardë deri në vitin 2100 rreth 40 për qind e popullsisë totale të botës. Deri në këtë kohë, një gjysmë miliardë njerëz pritet të jetojnë brenda megalopolit.

 

Pjesë e kësaj do të jetë një autostradë e re moderne përgjatë Gjirit të Guinesë, që lidh Abidjan me Lagos. Paratë për autostradën e re mjaft të shtrenjtë prej 12.6 miliardë funtesh janë mbledhur tashmë nga drejtorat e Bankës Afrikane për Zhvillim, të cilët thonë se pjesa e re e rrugës do të jetë deri në gjashtë korsi e gjerë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Ulqini shpall konkurs konkurs për zgjidhjen konceptuale arkitektonike për stadiumin e qytetit

Published

on

Qëllimi i konkursit është hartimi i zgjidhjes konceptuale arkitektonike për hapësirë të destinuar për sport dhe rekreacion në parcelat urbanistike UP 14 dhe UP 15, si pjesë e Studimit Shtetëror të Lokacionit “Pjesë e sektorit 66 – grupimi ekzistues i hoteleve dhe moduli I”, për ndërtimin e stadiumit të qytetit.

Fondi i çmimeve për zgjidhjet fituese arrin në gjithsej 40.000 euro:

Çmimi i parë – 20000 €

Çmimi i dytë – 12000 €

Çmimi i tretë – 8000 €

Konkursi është i hapur deri më 6 Mars 2023.

Më shumë detaje vizitoni linkun: http://www.ul-gov.me/…/KONKURS-ZA-IDEJNO-ARHITEKTONSKO…  /Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending