Connect with us

Arkitekturë

Arkitektura bashkëkohore japoneze: Kazuyo Sejima dhe 3 projekte frymëzuese

Published

on

Kazuyo Sejima është një arkitekte e njohur japoneze me çmime dhe nderime të shumta për veprat e saj të veçanta. Ajo ka lindur në vitin 1956 në Ibaraki të Japonisë. Si fëmijë, ajo pa një fotografi të një shtëpie të krijuar nga arkitekti i famshëm Kazuo Shinohara dhe bukuria e saj e mahniti atë deri në atë pikë sa vendosi të studionte arkitekturë në universitet. Ajo e arriti këtë qëllim në vitin 1979 duke u diplomuar në Universitetin e Grave në Japoni. Pas diplomës së saj bachelor, ajo përfundoi diplomën e saj Master në arkitekturë në 1981.

Sejima filloi të punojë me firmën e arkitekturës Toyo Ito and Associates në të njëjtin vit dhe vazhdoi të punojë me ta deri në vitin 1987. Në vitin 1987, ajo vendosi të dilte e pavarur dhe themeloi Kazuyo Sejima & Associates. Punimet e saj fillestare solo pasqyrojnë një tërheqje ndaj kalueshmërisë dhe neutralitetit. Me marrjen e shpejtë të njohjes kombëtare për punën e saj, Sejimai fitoi çmimin Arkitekti i Ri i Vitit në 1992.

Konsideratat kryesore të dizajnit të Sejima janë përdorimi social i hapësirës dhe marrëdhënia e saj me mjedisin. Pas kësaj ideje, Kazuyo Sejima pretendon se vendi nuk mund të përfundojë nëse nuk realizohen aktivitetet e tij. Sejima është e njohur për linjat e saj të pastra dhe përdorimin e konsiderueshëm të materialeve, duke përfshirë xhamin, mermerin dhe metalin, në ndërtesat e saj. Duke ndjekur idealet moderniste, arkitektja i organizon strukturat e saj në stilin e saj të veçantë. Katroret dhe kubet janë format e saj më të preferuara, të cilat i gjejmë praktikisht në të gjitha veprat e saj. Sejima beson se hapësirat e jashtme duhet të integrohen me brendësinë e ndërtesës, ndërsa thekson vendosjen e një lidhjeje vizuale midis brendësisë dhe jashtme të ndërtesave të saj.

“Arkitektura mund të jetë një fenomen i përkohshëm që shfaqet në ndërgjegjësimin dhe imazhet e një krijuesi të veprimit, ndërsa veprimet lëvizin në të gjithë vendin.”Kazuyo Sejima.

Në 1995, ajo bashkëthemeloi SANAA (Sejima dhe Nishizawa and Associates) me Ryue Nishizawa dhe puna e tyre së bashku fitoi më shumë famë. Ata shquheshin për stilin e tyre të vazhdueshëm, ndërsa ende gjenin metoda për ta bërë çdo strukturë të pasqyronte vendndodhjen e saj unike. Punimet e SANAA patën një ndikim të rëndësishëm në përcaktimin e arkitekturës japoneze të shekullit të 21-të. Veprat e Sejima-s si individualisht ashtu edhe brenda SANAA-s u vlerësuan me çmime të ndryshme. Sejima ishte gruaja e dytë që iu dha Çmimi Pritzker, së bashku me Nishizawa.

Këtu janë linjat unike të SANAA në projekte së bashku me 3 vepra ndikuese që kanë vlerë të madhe arkitekturore:

 

Muzeu i Artit Bashkëkohor i shekullit të 21-të

Vendndodhja: Kanazawa, Japoni

Viti: 2004

Projekti i Muzeut të Artit Bashkëkohor i shekullit të 21-të ndodhet në prefekturën Ishikawa, në qytetin e Kanazawa. Qyteti përfaqëson një qendër të rëndësishme historike për vendin. Struktura, e gdhendur në një rreth 112.5 metra në diametër, ndodhet në një park publik të hapur me formë të çrregullt që është afër qendrës urbane. Përveç ekspozitave muzeale, projekti përfshin hapësira kolektive për të mirën e vendasve, të tilla si një bibliotekë, një sallë leksionesh, një oborr dhe sallat e punëtorive. Një nga sfidat e projektit ishte krijimi i një ekuilibri dhe zbehja e kufijve midis zonave publike dhe private. Prandaj, Sejima dhe Nishikawa propozuan një organizim me përdorim të përzier rreth katër oborreve. Tranzicioni i qetë gjithashtu lejon që zonat e qarkullimit të shërbejnë ndonjëherë si zona ekspozimi.

Hapësirat publike vendosen përgjatë perimetrit të jashtëm dhe rrethojnë zonat muzeale. Ky vendim i projektimit lejon që ndërveprimi dhe ndarja e hapësirës qendrore të ndahet në galeri të pavarura. Të gjithë korridoret përreth gjithashtu i lejojnë vizitorët të eksplorojnë lirisht dhe të përjetojnë shtigje të reja qarkullimi. Çatia e madhe mbulon të gjitha vendet e pavarura dhe shërben si një element unifikues në dizajn.

Ndarja e hapësirës së brendshme në lloje të ndryshme zonash bazuar në format elementare gjeometrike jep një grup vëllimesh të pastra.

Kutitë e bardha dhe cilindrat që kalojnë nëpër sipërfaqen e sheshtë të çatisë i japin asaj një pamje të dallueshme. Secila strehon një galeri ekspozite që mund të dallohet nga të tjerat për nga forma, madhësia dhe proporcioni, me lartësi tavani që variojnë nga katër deri në dymbëdhjetë metra, si dhe opsionet e ndryshme të ndriçimit që ofron. Disa nuk kanë fare dritë natyrale, ndërsa të tjerat kanë çati të mëdha me mekanizma hijezues për të kontrolluar intensitetin e dritës. Drita natyrale e siguruar nga katër oborret plotësisht me xham të vendosur në hapësirën qendrore dhe muri i perdes që mbështjell zonën rreth tij, duke mjegulluar kufijtë midis pjesës së brendshme dhe të jashtme dhe duke gjeneruar një plan ciklik përgjatë një galerie rrethuese që ofron pamje panoramike mbi ambjentet, nuancojnë dallimin e dukshëm mes sallave të ndritshme dhe korridoreve të errëta.

 

Image 1_Building Image_Introduction_©Petr Šmídek

Shkolla e Menaxhimit dhe Dizajnit në Gjermani

Vendndodhja: Essen, Gjermani

Viti: 2006

Projekti i Shkollës së Menaxhimit dhe Dizajnit Zollverein ndodhet në qendër të zonës së Ruhrit, në qytetin e Essenit, në rrugën kryesore hyrëse në ish-minierën Zeche Zeolverein, e cila u caktua si një sit i Trashëgimisë Botërore në 2001. Projekti gjithashtu është një lëndë e masterplanit të hartuar nga OMA. Ndërtesa është projekti i parë në shkallë të gjerë i SANAA jashtë Japonisë. Kazuyo Sejima dhe Ryue Nishizawa fituan konkursin me masterplanin e projektuar nga Rem Koolhaas, i cili është vendosur të jetë një qendër e madhe kulturore, duke përfshirë artin dhe dizajnin. Ajo u bë ndërtesa e parë e re e përfunduar në vendin historik.

Dizajni është një kub pothuajse perfekt me përmasa 35mx35m. Plani i hapur në hapësirat e brendshme dhe raporti i transparencës janë tiparet dalluese të projektit. Për të maksimizuar sipërfaqen e shfrytëzueshme, kapaciteti mbajtës shpërndahet midis mbylljes së jashtme, e cila shpohet nga hapje të shumta me madhësi të ndryshme dhe përbërje të rastësishme, dy kolona çeliku të hollë me seksion rrethor dhe tre bërthama komunikimi. Programi është i ndarë në katër nivele me 1200 metra katror sipërfaqe secili për mësimdhënie, kërkime dhe zbatim praktik, i mbuluar nga një kopsht në çati me pamje nga peizazhi industrial. Hapësira e pritjes, një auditor, një kafene dhe një zonë e vogël ekspozite janë në katin përdhes, ndërsa hapësirat e punës janë në katin e dytë që është afër dhjetë metra i lartë. Në katin e tretë dhe të katërt ndodhet biblioteka, e cila ka zona studimi dhe seminare, si dhe zyrat, të cilat ndahen në module të ndryshme me mure të hollë xhami.

Projekti përfshin një veçori unike, domethënë izolimin termikisht aktiv. Një numër i zgjidhjeve të mundshme të fasadave për izolimin dhe kursimin e energjisë u hodhën poshtë për arsye estetike dhe ekonomike të projektit. Përkundrazi, SANAA vendosi të përdorë një nga burimet e minierës: ujin. Meqenëse një sasi e rëndësishme uji pompohet nga thellësia për të parandaluar presionin sipërfaqësor dhe përmbytjen e minierave aty pranë në lumin Emscher, sistemi lejon përdorimin e këtij uji. Në këtë sistem, uji rrjedh përmes një shkëmbyesi nxehtësie të përbërë nga një rrjet tubash të fshehur në mure. Nxehtësia shërben jo vetëm si ngrohje qendrore, por edhe si izolim termik pasiv, duke ulur emetimet e CO2.

 

Salla e Kulturës Tsuruoka

Vendndodhja: Tsuruoka, Japoni

Viti: 2018

Salla Kulturore Tsuruoka është një sallë me shumë qëllime që shërben si qendër për aktivitetet kulturore dhe artistike në rajon. Zona përreth dallohet për bukurinë e saj të bollshme natyrore dhe ndodhet në një lagje kulturore të qytetit që përfshin ndërtesa historike, universitete dhe galeri. U kërkua një ndërtesë për të zgjeruar aktivitetet qytetare lokale duke përfshirë sallën e vjetër kulturore, e cila kishte shërbyer si zemra e aktiviteteve kulturore për studentët dhe grupet e artit vendas.

Ndërtesa ka një formë tërheqëse që të kujton elementet arkitekturore tradicionale japoneze. Dizajni propozon një sallë të madhe të mbështjellë nga një korridor që i ngjan ndërtimit tradicional japonez ‘Saya-do’ dhe vepron si një sallë për komunitetin ku qytetarët bëhen pjesëmarrës, vëzhgues dhe aktorë. Korridori është i hapur për publikun në baza ditore dhe mund të jetë aktiv në një sërë lokacionesh pa bërë dallimin midis hapësirave të përparme dhe të pasme.

Pjesa e jashtme e ndërtesës i ngjan një rregullimi çatish të vogla. Çdo çati e vogël zvogëlohet kur i afrohet perimetrit të ndërtesës dhe zbret po aq sa një ndërtesë njëkatëshe përgjatë rrugës. Ekipi synoi të krijonte një ndërtesë që është në harmoni me ndërtesën historike ngjitur dhe peizazhin e qytetit përreth duke kontrolluar volumin në këtë mënyrë./Media Ndërtimi

Arkitekturë

“Pavijoni 3-minutësh” që eksploron mbetjet dhe mungesën e materialeve në Trienalen e Sharjah 2023

Published

on

Trienalja e Arkitekturës Sharjah u hap më 11 nëntor 2023, me temën “Bukuria e Përhershmërisë: Një Arkitekturë e Përshtatshmërisë”.

Sharjah është qyteti i tretë më i populluar në Emiratet e Bashkuara Arabe)

Kuruar nga Tosin Oshinowo, programi u fokusua shumë në Jugun Global dhe modelet alternative që rajoni mund të ofrojë në të ardhmen.

Si pjesë e Trienales, pavioni “Korridori 3-minutësh” nga WallMakers eksploron mbetjet tona në një shkallë globale, duke eksploruar metodologjitë e ripërdorimit të materialit.

Vëllimi i mbetjeve që po grumbullohet në ekosistemet tona, duke pasur një efekt si në tokë ashtu edhe në oqeane, është një shqetësim global. Brenda kësaj mase, gomat përbëjnë rreth 2% të mbetjeve në botë dhe konsiderohen si shumë të rrezikshme. Në fakt, vetëm rreth 30 milionë nga rreth 280 milionë goma që hidhen çdo vit në nivel global riciklohen ose përdoren përsëri.

“Pavilioni 3-minutësh” nga WallMakers sugjeron që këto goma të ripërdoren në ndërtesa duke përdorur teknikën “Masoneria e gomave dhe rëra e pastabilizuar”. Duke e shfaqur atë si një material ndërtimi të fortë dhe të besueshëm kur mbulohet me suva balte, kjo qasje kërkon të ofrojë një alternativë ndaj mungesës aktuale të burimeve të ndërtimit.

Struktura e ngjashme me kupolën shërben si një paraqitje vizuale e krijuar nga gomat e hedhura. Në fakt, ekspozita synon të frymëzojë reflektimin mbi sasinë e madhe të mbetjeve të prodhuara çdo ditë nga njerëzit – ekuivalente me 684,931 goma. I ndërtuar nga gomat e vitit 1425, pavioni përfaqëson sasinë masive të mbetjeve të prodhuara çdo ditë, si dhe mundësinë që këto materiale të mund të shndërrohen në zona të banueshme.

I mbledhur nga vende të ndryshme depozitimi në Sharjah, pavioni është montuar me këto goma dhe më pas ato janë të mbushura me rërë të shkretëtirës—një burim gjerësisht i disponueshëm që shpesh mendohet i papërshtatshëm për ndërtim.

Me qëllimin e krijimit të dhomave të izoluara termikisht, kjo qasje moderne e muraturës synon të tregojë se është e mundur të ndërtohen struktura nga këto materiale.

Për më tepër, pavijoni eksploron thatësinë e Sharjah dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, duke pretenduar se këto zgjidhje materiale nuk do të kenë nevojë për ftohje aktive për të arritur rehati termike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura shqiptare brenda një shekulli

Published

on

Qytetet shqiptare me fizionomi mesjetare fillojnë t’i nënshtrohen studimeve të mirëfillta urbanistike të realizuara nga arkitekte austro-hungreze të cilat tentonin t’i jepnin qyteteve shqiptare pamjen e qyteteve evropiane.

Me 1920 Tirana shpallet kryeqytet i Shqipërisë dhe qeveria e Fan Nolit vendos t’i japë qytetit pamjen dinjitoze të një kryeqyteti evropian i cili duhet të ishte njëkohësisht dhe qendër administrative. Për këtë arsye projektohet për herë të parë sheshi në qendër të qytetit (sheshi Skenderbej) ku u hodhën njollat e para të godinave qeveritare, si dhe aksi historik Veri-Jug i bulevardit te madh, në të cilin bën pjesë ky shesh, dhe që ka autor ing. Eshref Frasherin, ministër në qeverinë e Fan Nolit, se bashku me dy autore të tjërë ; njeri italian Chiaravelli dhe tjetri austriak Ëeiss.

Mbreti Zog i dha një rëndësi të madhe planeve rregulluese të qyteteve kryesore të vendit, një pjesë e të cilave gjeti zbatim. Më 1930 në Tiranë fillon zbatimi i bulevardit të madh i quajtur bulevardi “Mbreti Zog”, dhe ndërtimi i ministrive.

Gjithashtu zgjerohen rrugët kryesore të qytetit dhe përcaktohet kufiri i qytetit. Më 1931 kufiri i kryeqytetit brenda shkruante një sipërfaqe prej 600 ha, dhe përcaktoheshin zonat e zhvillimit në perspektivë, si p.sh. zona industriale, e banimit, e gjelbëruar etj.

Në këtë periudhë autorët e planeve rregulluese janë arkitektët austriakë, ku veçojmë arkitektin Kohler.

Ne periudhën e pushtimit nga Italia fashiste pas 1939, arkitektët italianë rishikojnë të gjitha planet rregulluese të qyteteve kryesore ose i bëjnë nga fillimi. Arkitektura dhe Urbanistika në këtë periudhë është racionale, pra e tipit fashist.

Dallohet kompleksi i “sëpatës se liktorit“ ne fund te bulevardit kryesor të Tiranës i përbërë nga Stadiumi, zyrat Fashos (tani UT) dhe dy godinat anash bulevardit Arkitektet italiane ku veçohet arkitekti Gerardo Bosio, Ivo Lambertini dhe Ferdinando Poggi kanë realizuar hartimin e planeve rregulluese të Tiranës, Durrësit, Vlorës, Elbasanit, Beratit, Petreles, Sarandës etj, në të cilat përveç arkitekturës dhe urbanistikes racionale, respektohet psikologjia dhe tradita e shqiptarit të lidhur me pronën private etj.

Ato e projektuan Tiranën sipas karakterit ekstensiv me vila private, duke ruajtur zonat historike në qendër me xhamine, teqen, kullën e sahatit, te cilat merren si pika referimi. Planet rregulluese të qyteteve shqiptare të vitit 1942 të realizuara nga arkitektet italiane janë marrë për bazë në linjat e tyre kryesore në planet rregulluese mbas çlirimit.

Ndërtesat e komunizmit në Tiranë “bashkëjetojnë” me metropolin modern

Modeli komunist në aspektin e ndërtimeve u ndoq paralelisht me ndërtimin masiv të pallateve, por edhe të disa prej objekteve të mëdha dhe të njohura që janë trashëgimi e regjimit komunist dhe që dëshmojnë influencën e regjimit në arkitekturë.

Pas çlirimit të Shqipërisë në nëntor të vitit 1944 nga pushtuesit nazi-fashistë, institucionet e regjimit diktatorial filluan të projektojnë dhe ndërtojnë qytetet me ndërtesat e stilit komunist, duke përfshirë objektet e banimit, institucionet kulturore dhe ndërtesat e institucioneve të rëndësishme shtetërore, shkruan Anadolu Agency(AA).

Ndërtesat e periudhës së regjimit të ish-diktatorit Enver Hoxha sot gjenden në çdo qytet të Shqipërisë, por për shkak të hapësirës më të madhe të qytetit dhe statusit si kryeqytet, këto lloj objektesh gjenden më shumë në Tiranë, që edhe sot u kanë rezistuar zhvillimit urban dhe arkitekturës moderne të ndërtimeve.

Këto ndërtesa vazhdojnë të përdoren për qëllime të ndryshme, si pallate banimi, objekte për institucionet e shtetit shqiptar, për qëllime kulturore, por disa edhe janë shkatërruar apo braktisur, sidomos uzina, apo godina të ish-reparteve ushtarake.

Në Tiranë spikasin sidomos pallatet e banimit, të ndërtuara me parafabrikat, por edhe ndërtesa të tjera me tullat e bardha dhe të kuqe, të vendosura në zona pranë qendrës së Tiranës, por edhe në lagjet më të njohura të kryeqytetit, si dhe godina të tjera njohura që përdoren nga institucionet.

Pas përmbysjes së regjimit komunist në vitin 1991, në Shqipëri shumë ndërtesa që ishin ndërtuar gjatë periudhës komuniste u shkatërruan, sidomos fabrikat, por objektet e banimit pothuajse rezistuan, duke u rikonstruktuar, por edhe duke u ruajtur në formën e dikurshme.

Procesi i transformimit të ndërtesave dhe pallateve që ishin ndërtuar gjatë regjimit komunist i dha kryeqytetit një pamje të re, pasi pas vitit 2000, ish-kryebashkiaku i Tiranës, kryeministri aktual i Shqipërisë, Edi Rama, realizoi projektin e ngjyrosjes së fasadave të këtyre ndërtesave, duke krijuar një “bashkëjetesë” mes zhvillimit urban modern dhe arkitekturës së godinave të periudhës së komunizmit.

Tirana ndryshoi ngjyrat e shumë fasadave të pallateve që i përkisnin regjimit komunist, sidomos në sheshet dhe rrugët kryesore, duke i përshtatur këto ndërtesa, me zhvillimin urban dhe ndërtesat moderne të metropolit shqiptar të ndërtuara në dekadat e fundit.

Ngjyrat që mbizotërojnë edhe sot në këto ndërtesa të transformuara janë e kuqja, e verdha, blu, jeshile dhe portokalli, duke iu dhënë në këtë mënyrë pallateve të ndërtuara gjatë regjimit komunist një “identitet” të ri./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Si të përfitoni sa më shumë nga tavanet me dy lartësi në arkitekturën e banimit

Published

on

Tavanet me dy lartësi, që zakonisht gjenden në muze dhe magazina industriale për të akomoduar objekte të mëdha, ofrojnë avantazhe estetike dhe funksionale.

Ky koncept përkthehet pa probleme në dizajne banimi, ku këto tavane shpesh vendosen në mënyrë strategjike pranë zonave sociale ose shkallëve. Duke vepruar kështu, ato përmirësojnë hapësirën e përgjithshme, rrisin ndriçimin dhe shtojnë një ndjenjë mbresëlënëse të lartësisë. Në këtë kontekst, ne paraqesim shembuj për të ilustruar se si të maksimizoni përfitimet e tavaneve me dy lartësi në shtëpinë tuaj.

Në arkitekturë, tavanet me dy lartësi i referohen hapësirave ku distanca midis dyshemesë dhe tavanit është dukshëm më e madhe, shpesh dyfish, krahasuar me lartësinë standarde të dhomës. Në mënyrë tipike, shtëpitë kanë tavane standarde që variojnë nga 2.5 në 2.7 metra.

Në të kundërt, dhomat me tavane me lartësi të dyfishtë mund të arrijnë lartësi 4,5 metra ose më shumë, duke krijuar një brendshme më të shtrirë dhe tërheqëse vizualisht.

Kjo zgjidhje mund të jetë sfiduese për disa arsye, si arritja e ekuilibrit vizual në dekorimin e hapësirës, ​​e cila mund të duket në mënyrë disproporcionale e zbrazët, ose rritja e kostove të ftohjes sepse ka më shumë ajër për t’u ftohur brenda së njëjtës hapësirë.

Pavarësisht këtyre sfidave, ka shumë përparësi dhe mënyra për të përfituar nga lartësia e ofruar.

Një nga mënyrat më të mira për të përfituar nga tavanet me dy lartësi është duke krijuar një lidhje midis niveleve të ndryshme të shtëpisë. Kjo lidhje mund të marrë formën e qarkullimit vertikal, si një shkallë, duke përfshirë lëvizjen e trupit si një element kyç në perceptimin hapësinor.

Përndryshe, kat i ndërmjetëm ofrojnë një rrugë tjetër për komunikimin vizual midis niveleve të ndryshme. Këto teknika ofrojnë këndvështrime të ndryshme nga brenda së njëjtës hapësirë, duke e drejtuar shikimin lart drejt qiellit ose majave të pemëve, pamje që nuk janë gjithmonë të dukshme nga kati përdhes.

Ngritja ose projektimi i hapjeve në një mënyrë zenitale rrit depërtimin e dritës natyrale me cilësi të lartë. Duke krijuar dizajne që lejojnë hyrjen e tërthortë të dritës, mund të arrihen një sërë tonesh dhe ndjesish gjatë gjithë ditës, duke u përshtatur me ciklin diellor dhe duke forcuar lidhjen midis hapësirave të brendshme dhe të jashtme. Për më tepër, dritaret e pozicionuara në nivele më të larta ndihmojnë në ajrosjen e tërthortë, duke mbajtur në mënyrë efektive një temperaturë të rehatshme pa u mbështetur në pajisjet mekanike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending