Connect with us

Aktuale

Arkitekti japonez Riken Yamamoto merr Çmimin e Arkitekturës Pritzker 2024

Published

on

Arkitekti dhe avokati social japonez, Riken Yamamoto, është përzgjedhur si Laureati i Çmimit Pritzker Architecture Prize 2024.

I njohur për krijimin e një “lidhjeje midis sferave publike dhe private” si dhe krijimin e “arkitekturës si sfond dhe plan të parë për jetën e përditshme”, Yamamoto është fitues i edicioni të 53-të i Çmimit të Arkitekturës Pritzker dhe arkitekti i nëntë nga Japonia që merr këtë mirënjohje., pas Arata Isozaki. Shigeru Ban, Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa, Kenzō Tange, Fumihiko Maki, Toyo Ito dhe Tadao Ando.

Duke pasuar David Chipperfield në 2023, Francis Kéré në 2022 dhe Anne Lacaton dhe Jean-Philippe Vassal në 2021, Yamamoto do të marrë çmimin Pritzker gjatë ceremonisë së 46-të të Pritzker Prize në Çikago këtë pranverë dhe Laureate 2024 do të mbahet në S.R. Crown Hall, Instituti i Teknologjisë i Illinois, në partneritet me Qendrën e Arkitekturës së Çikagos, më 16 maj.

I njohur “për ndërgjegjësimin në komunitet për atë që është përgjegjësia e kërkesës sociale, për vënien në dyshim të disiplinës së arkitekturës për të kalibruar çdo përgjigje arkitekturore dhe mbi të gjitha për të kujtuar se në arkitekturë, si në demokraci, hapësirat duhet të krijohen nga vendosmëria e njerëzve”, veprat e ndërtuara të Yamamoto që përfshijnë pesë dekada janë të vendosura në të gjithë Japoninë, Republikën Popullore të Kinës, Republikën e Koresë dhe Zvicrën. Portofoli i tij përfshin rezidencat private, banesat publike, shkollat fillore, ndërtesat universitare, institucionet, hapësirat qytetare dhe planifikimin e qytetit.

Yamamoto u caktua si Akademik nga Akademia Ndërkombëtare e Arkitekturës në 2013 dhe është nderuar me vlerësime të ndryshme gjatë karrierës së tij, duke përfshirë çmimin e Institutit të Arkitektëve të Japonisë për Muzeun e Artit Yokosuka në vitin 2010. Në përgjigje të pasojave të tërmetit Tōhoku dhe Tsunami, ai themeloi Local Area Republic Labo, një institut kërkimor i angazhuar për angazhimin e komunitetit përmes dizajnit arkitekturor, dhe në 2018, ai prezantoi Çmimin e Republikës Lokale, duke njohur arkitektët e rinj që formësojnë të ardhmen.

I lindur në Pekin, Republikën Popullore të Kinës, në vitin 1945, Riken Yamamoto u zhvendos në Yokohama, Japoni, menjëherë pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, ku ai aktualisht banon ende. Përvoja e tij e parë me arkitekturën ndodhi në moshën 17-vjeçare kur ai vizitoi Tempullin Kôfuku-ji në Nara, Japoni, i ndërtuar fillimisht në 730 dhe i rindërtuar në 1426, dhe u mahnit nga “kulla prej druri e ndriçuar nga drita e hënës”. Ai u diplomua në Universitetin Nihon, Departamenti i Arkitekturës, Kolegji i Shkencës dhe Teknologjisë në 1968 dhe mori një Master të Arteve në Arkitekturë nga Universiteti i Arteve i Tokios, Fakulteti i Arkitekturës në 1971. Në 1973, ai themeloi praktikën e tij, Riken Yamamoto & Field Dyqan.

Riken Yamamoto nuk është historian i arkitekturës, megjithatë ai mëson nga e kaluara si dhe nga kultura të ndryshme. Si arkitekt, ai nuk kopjon nga e kaluara, përkundrazi përshtatet, ripërdor dhe evoluon, duke treguar se bazat vazhdojnë në rëndësinë e tyre. Yamamoto ka zgjeruar kutinë e veglave të profesionit drejt së kaluarës dhe së ardhmes për të qenë në gjendje të japë çdo herë, në mënyra shumë të ndryshme dhe në shkallë shumë të ndryshme, përgjigjen më të përshtatshme ndaj sfidave të mjedisit të ndërtuar dhe të jetesës kolektive.

Për të krijuar ndërgjegjësim në komunitet se cila është përgjegjësia e kërkesës sociale, për të vënë në pikëpyetje disiplinën e arkitekturës për të kalibruar çdo përgjigje arkitekturore individuale dhe mbi të gjitha për të na kujtuar se në arkitekturë, si në demokraci, hapësirat duhet të krijohen me vendosmëri. nga njerëzit, Riken Yamamoto është emëruar Laureati i Çmimit Pritzker 2024.

Aktuale

Një e treta e evropianeve nuk e kuptojnë se si funksionon inflacioni

Published

on

Një e treta e evropianeve nuk e kuptojnë se si funksionon inflacioni, sipas një sondazhi të Eurobarometrit. I njëjti sondazh zbuloi se vetëm 18% e qytetarëve të BE-së ishin në gjendje të tregonin një nivel të lartë edukimi financiar. Sipas sondazhit, 65% e qytetarëve të BE-së janë të vetëdijshëm se, në kohë inflacioni pozitiv, fuqia blerëse e parave të tyre ulet, që do të thotë se ata mund të blejnë më pak se më parë me të njëjtën sasi parash.

Në tetor 2022, inflacioni vjetor në BE arriti nivele të papara në katër dekadat e mëparshme në 11.5%. Ndërsa rritja e kostos së jetesës ishte shqetësimi më urgjent për 93% të evropianëve në atë kohë, me sa duket një e treta e qytetarëve të BE-së nuk e dinë se si inflacioni ndikon në jetën e tyre. Sondazhi i Eurobarometrit, i kryer në mars-prill 2023, përfshiu pyetje mbi njohuritë financiare dhe sjelljen për të matur njohuritë financiare në të gjithë vendet e BE-së.

Vetëm rreth një e katërta e të anketuarve (26%) në BE iu përgjigjën saktë të paktën katër nga pesë pyetjet mbi njohuritë financiare. Gjysma iu përgjigj saktë vetëm dy ose tre pyetjeve, ndërsa një tremujor tjetër i gjeti pyetjet veçanërisht sfiduese. Performuesit më të mirë ishin Holanda (43%), Danimarka (40%), Finlanda (40%) dhe Estonia (39%) ku rreth katër në 10 të anketuar shfaqin një nivel të lartë njohurish financiare. Rumania dhe Portugalia raportuan rezultatet më të këqija në nivelet e larta të njohurive financiare me 13% dhe 16%, respektivisht.

Ndër katër ekonomitë e mëdha të BE-së, vetëm Gjermania kishte një rezultat më të lartë se mesatarja e BE-së në këtë tregues. Ndërsa rezultatet e Francës dhe Italisë ishin pak më poshtë mesatares së BE-së, kjo shifër ishte dukshëm e ulët në Spanjë me 19%.

Anasjelltas, përqindja me një rezultat të ulët ishte më e larta në Qipro dhe Rumani (të dyja 30%), e ndjekur nga Greqia (29%) dhe Portugalia (28%). Sondazhi zbuloi se 35% nuk e kuptonin se si inflacioni ul fuqinë e tyre blerëse. Pyetja ishte: Në BE, 22% thanë se mund të blinin të njëjtën sasi, dhe 7% u përgjigjën se mund të blinin më shumë se sot. Gjashtë përqind e pjesëmarrësve nuk kishin përgjigje.

Përqindja që iu përgjigj saktë kësaj pyetjeje (“Më pak se sa mund të blini sot”) ishte nën 60% në Qipro, Portugali, Greqi, Rumani dhe Itali, ndërsa Finlanda dhe Estonia kishin përqindjen më të lartë me 84%. Njohuria e përgjithshme financiare bazohet në njohuritë financiare dhe rezultatet e sjelljes. Mesatarisht, në të gjithë BE-në, 18% e të anketuarve kanë një rezultat të lartë për nivelin e përgjithshëm të edukimit financiar, 64% kanë një rezultat mesatar dhe 18% një rezultat të ulët.

Përqindja me një rezultat të lartë varionte nga 11% në Portugali dhe Letoni në 27% në Danimarkë, Slloveni dhe Suedi dhe 28% në Holandë. Përkundrazi, përqindja me një rezultat të ulët ishte më e larta në Finlandë (27%), Letoni (24%), Belgjikë (22%) dhe Spanjë (22%). Duke parë rezultatet e nivelit socio-demografik, proporcioni me një rezultat të lartë në arsimimin e përgjithshëm financiar është më i lartë midis:

meshkuj (24% krahasuar me 13% të femrave);

të anketuarit e moshës mbi 39 vjeç (20%, krahasuar me 13% të moshave 18-24 dhe 16% të atyre të moshës 25-39 vjeç);

të anketuarit me nivel të lartë arsimor (26%, krahasuar me 16% të atyre me nivel të mesëm dhe 12% për ata me nivel të ulët arsimor).

BE-ja po punon për të siguruar që qytetarët e saj të kenë njohuritë dhe aftësitë që u nevojiten për të marrë vendime të mira financiare./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Falsifikonin dokumente të pronave të serbëve për shqiptarët nga Kosova, arrestohen 17 persona në Serbi

Published

on

Në Serbi janë arrestuar 17 persona, anëtarë të dy grupeve të organizuara kriminale, të cilët dyshohet se kanë falsifikuar 400 dokumente për shqiptarët nga Kosova dhe në këtë mënyrë kanë krijuar përfitime të paligjshme financiare në shumë prej të paktën 100 mijë euro.

Sipas urdhrit të Prokurorisë Publike për Krim të Organizuar (PKO), në bashkëpunim me Shërbimin për Luftën Kundër Krimit të Organizuar (ShLKKO) arrestimi i tyre ka ardhur për shkak të dyshimit të bazuar se kanë kryer veprat penale të falsifikimit të dokumenteve në periudhën nga prilli i vitit 2023 deri më sot, dhe për shpërdorim të pozitës zyrtare.

Grupi i parë i organizuar kriminal, siç thuhet, përbëhej nga gjashtë persona, përkatësisht: M.N, N.G, V.S, L.R.S, S.B dhe N.P, ndërsa grupi i dytë i organizuar kriminal përbëhej nga 11 persona dhe përkatësisht: R.B, A.B, B.D, D.G, I.D, Z.V. , M.B, M.P, S.K, B.Gj dhe S.K

Siç shkruan portali serb “N1”, nga Prokuroria për krim të organizuar kanë thënë se “ekziston dyshim i bazuar se këto grupe të organizuara kriminale kanë prokuruar dhe krijuar dokumente të falsifikuara, përkatësisht: karta identiteti, kontrata e autorizime që kanë të bëjnë me blerjen dhe shitjen e ngastrave kadastrale në Kosovë në pronësi të personave serbë të zhvendosur nga Kosova, dhe në këtë mënyrë u mundësonin personave të nacionalitet shqiptar nga Kosova, të cilët janë të interesuar të marrin statusin e shtetasve të Serbisë, të regjistrojnë vendbanimin, të marrin shtetësinë dhe dokumentet personale”.

Gjithashtu, sipas portalit serb, personave të interesuar u janë dhënë vërtetime të falsifikuara, diploma të arsimit të mesëm dhe të lartë dhe në këtë mënyrë u kanë mundësuar që këto dokumente të falsifikuara t’i përdorin si të vërteta.

“Në këtë mënyrë kanë krijuar rreth 400 dokumente të ndryshme dhe kanë përfituar përfitime pasurore të kundërligjshme në shumën prej 100 mijë eurosh deri më tani”, citohet të ketë thënë Prokuroria.

Mes anëtarëve të këtyre dy grupeve të organizuara kriminale janë dy ofiqarë, një pjesëtar i MPB-së, një ish-punonjës i Universitetit “Megatrend” dhe një këshilltar i punësuar në Ministrinë e Arsimit të Serbisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Ministria e Turizmit përgatit aplikimin për futjen e Vjosës në UNESCO

Published

on

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro ka njoftuar nisjen e punës për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore të mbrojtura nga UNESCO, nën programin “Njeriu dhe Biosfera”.

Kumbaro ka pasur një takim me delegacionin e UNESCO-s që ka mbërritur në Tiranë, i cili do të ndjekë përgatitjen e dosjes së aplikimit. “E lumtur të prisja në Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit ekipin e UNESCO, me të cilët nisim punën për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore përmes programit “Njeriu dhe Biosfera”. Është ky program global që synon të krijojë një bazë shkencore për të përmirësuar marrëdhëniet midis njerëzve dhe natyrës ku jetojnë, për zhvillimin e qëndrueshëm që mbron mjedisin.

Na pret një punë intensive në përgatitjen e dosjes së aplikimit, që Ministria e Turizmit dhe Mjedisit dhe Agjencinë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura do të dorëzojnë në UNESCO brenda këtij viti, për t’i dhënë një tjetër pasaportë ndërkombëtare mbretëreshës së lumenjve europiane e për të shtuar një tjetër xhevahir shqiptar në listën e UNESCO”, shprehet Kumbaro.

Vjosa u shpall Park Kombëtar në mars të vitit 2023. Më herët, Drejtoresha e Përgjithshme e UNESCO Audrey Azoulay vizitoi Vjosën me ftesë të Ministres së Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro me qëllim përfshirjen e saj në listën e siteve të mbrojtura nga UNESCO, duke e vlerësuar si një prej lumenjve të fundit të egër në Europë dhe i pari Park Kombëtar i një lumi të paprekur.

Përgatitja e aplikimit është një proces i gjatë sipas standardeve të Organizatës Botërore të Kombëve të Bashkuara për Edukim, Shkencë dhe Kulturë, dhe Shqipëria do të asistohet nga ekipi i programit “Man and Biosphere”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending