Connect with us

Aktuale

Arkitektët shqiptarë rikonstruktojnë një qendër studimore urbane në Berlin

Published

on

Lindower 22, i projektuar nga studio e arkitektëve shqiptarë, është një nga projektet e para të rikthimit industrial të rrethit historik të klasës punëtore të Wedding në Berlinin Perëndimor.

Ajo ka të bëjë me rizhvillimin e ish Max Hasse Maschinen Fabrik, një kompleks industrial me tulla të kuqe nga fillimi i shekullit XX.

Me rënien e industrive të vjetra, Dasma fillimisht u la pas nga proceset e rigjenerimit pas viteve ’90, të

Lindower 22, konsiderohet një rreth shumë i gjallë multikulturor dhe është në qendër të politikave të qytetit, në një program ambicioz të rizhvillimit urban përmes kulturës.

Plani i Lindower 22 është i projektuar për të transformuar mbi 10.000 metra katrorë hapësira të braktisura në një qendër studimi urbane, një vend i mendimit të lirë i lidhur me jetën kulturore të Berlinit.

Projekti u zhvillua përmes një sekuence operacionesh që filloi me rindërtimin, përmes strategjive të ndryshme rigjeneruese, të dy ndërtesave më të vlefshme, rimëkëmbjen dhe zgjerimin e banesave publike në pjesën e përparme të rrugës dhe vazhdoi me prishjen e strukturave më pak efikase. Dhe më pak fisnike për të ndërtuar një ndërtesë të re komplekse me kate dhe funksione të ndryshme.

Qasja filozofike vë bast mbi aftësinë për të riaktivizuar pëlhura inerte falë kulturës, eksperimentimit dhe artit bashkëkohor, duke ndërtuar një zonë novatore ku artistë, studiues, fillestarë, shoqata kulturore, stilistë të modës, galeri arti dhe artizanë të vegjël 3.0, mund të formohen vetë në një komunitet, ndotin dhe ndikojnë njëri -tjetrin, në një lloj qendre hibride që rritet dhe evoluon së bashku me qytetin.

Qasja arkitektonike është pasojë e asaj filozofike, dhe gjenerohet duke u nisur nga respektimi i një strukture me një histori dhe cilësi të jashtëzakonshme.

Kjo është përkthyer në dy koncepte operacionale: themelore dhe të dobishme.

Themelore, si strategjia e ristrukturimit e aplikuar për Lindower 22. Do të thotë përpjekje për të përdorur efikasitetin dhe linearitetin maksimal për të minimizuar manipulimin e strukturave ekzistuese: të gjitha shtesat e reja janë “standarde”, sa më të thjeshta të jetë e mundur.

E dobishme, sepse çdo element ose sistem ende në gjendje të funksionojë është rikuperuar, duke shtuar dhe modernizuar vetëm aty ku është rreptësisht e nevojshme.

Aktualisht, për Lindower 22, puna e restaurimit në pjesët e mirëmbajtura dhe ndërtesa e re në pjesën e përparme të rrugës kanë përfunduar. Në fazën e parë, ndërtesat e Katedrales, Kondo dhe Kondolin D, u rigjeneruan për të instaluar Callie’s, një institucion eksperimental për promovimin e artit, krijimtarisë dhe kalimit kulturor, AP, biblioteka motër e Callie’s, selia e Plastique Fantastique dhe shumë adresa të tjera krijuese.

Në fazën e dytë, ndërtesat e Kondolin B në vend të kësaj do të rindërtohen dhe do të përdoren si hapësira me shumë detyra (një kinema-teatër që funksionon edhe si sallë konferencash), hapësira të reja për artin dhe për reflektimin dhe eksperimentimin në ushqim (kafe, laborator ushqimi , supermarket dhe rezidenca)./ Media Ndërtimi.

Aktuale

Tjetërsimi i pronës 10 milionëshe, i vazhdohet edhe për dy muaj arresti shtëpiak të dyshuarit

Published

on

Gjykata Themelore në Prishtinë ia ka vazhduar edhe për dy muaj masën e arrestit shtëpiak të dyshuarit Afrim Gashi, i cili u arrestua pas hulumtimit të “Betimi për Drejtësi“, nën dyshimin për tjetërsimin e pronës në Veternik, në vlerë rreth 10 milionë euro përmes dokumentit të falsifikuar.

Lajmin e ka konfirmuar për “Betimi për Drejtësi“, avokatja e palës së dëmtuar, Saranda Keqekolla-Sadiku.

Ndryshe, Policia e Kosovës më 25 gusht njoftoi për arrestimin e të dyshuarit, në bazë të urdhëresës së gjykatës.

“Policia e Kosovës, respektivisht Sektori për Hetime Financiare nga Drejtoria për Hetimin e Krimeve Ekonomike dhe Korrupsionit (DHKEK), me datë 25.08.2023 ka zbatuar urdhëresën e gjykatës kompetente me ç ‘rast është realizuar kontroll në dy lokacione të ndryshme, në një shtëpi dhe në një lokal, nën dyshimin se janë shfrytëzuar për përpilimin e dokumenteve të falsifikuara”, thuhej në njoftim.

Prokurorja e rastit, Nebahate Salihu e kishte konfirmuar se bëhet fjalë për pronën në Veternik, rast ky që është hulumtuar nga “Betimi për Drejtësi”.

“Betimi për Drejtësi” kishte hulumtuar se si një pronë në Veternik  dyshohet se përmes legalizimit të përmbajtjes së rreme dhe mashtrimit, iu është marrë palëve Nexhat dhe Gursel Sadiku, duke kaluar në emër tani të ndjerës Z.H. dhe më pas prona ka kaluar te djali i saj Ylber Hyseni, i cili edhe po hetohet.

I dyshuari Gashi ishte ndaluar nën dyshimin për kryerjen e veprave penale “Falsifikim i dokumenteve”, “Legalizimi i përmbajtjes se rreme”, “Mashtrim”, dhe “Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve”.

Sipas Policisë, hetimi lidhur me këtë rast ka filluar bazuar në autorizimin e Prokurorisë Themelore në Prishtinë pas dyshimeve të bazuara se i dyshuari Afrim Gashi në bashkëveprim me të dyshuarin Ylber Hyseni, i cili gjendet në arrati, kanë falsifikuar dokumente dhe dyshohet se kanë arritur të tjetërsojnë një parcelë me sipërfaqe prej 9 (nëntë) hektarësh me vlerë të përafërt të tregut rreth 10,000,000.00 euro (dhjetë milionë euro), me ç’rast të njëjtit pasi që kanë bartur pronat në emër të tyre i kanë parcelizuar dhe më pas i kanë shitur ato tek personat e tretë duke i mashtruar.

“Lidhur me rastin gjatë kontrollit të kryer në shtëpinë e të dyshuarit janë sekuestruar dëshmitë si në vijim: 1 (një) pistoletë,  1 (një) karikator me 9 (nëntë) fishekë, 50 (pesëdhjetë) fishekë,  2 (dy) pistoleta me gas,  4 (katër) pushkë ajrore,  2 (dy) llaptopë, 1 (një) shtëpizë kompjuteri, 1 (një) telefon celular, 5680 (pesëmijë e gjashtëqind e tetëdhjetë) euro para të gatshme, 685 (gjashtëqind e tetëdhjetë e pesë) dollar amerikan,  100 (njëqind) franga zvicerane, si dhe rreth 500 (pesëqind) dosje të lëndëve të ndryshme në brendësi të të cilave kishte: Fletë poseduese, autorizime, kopje të planeve, historik të pronave, harta kadastrale (kryesisht të Regjionit të Prishtinës), vendime, kontrata të ndryshme të noterizuara të cilat dyshohet të jenë të falsifikuara”, thuhej më tej në njoftimin e Policisë.

 

Ndryshe, kjo pronë, dyshohet se iu është marrë familjes Sadiku përmes manipulimeve dhe dokumenteve të falsifikuara, për çka tashmë janë hapur hetime ndaj të dyshuarit Ylber Hyseni, i cili sipas burimeve brenda Prokurorisë gjendet në arrati dhe gjykata ka lëshuar urdhërarrest për të.

Continue Reading

Aktuale

Shfuqizohet vendimi që parasheh paraqitjen e vërtetimit tatimor për t’u pajisura me certifikatë të pronës

Published

on

Komuna e Prishtinës ka shfuqizuar vendimin që parasheh paraqitjen e vërtetimit tatimor për të gjitha ata që duan të pajisen me certifikatë të pronës, të kopjes së planit apo regjistrim të pronës.

Kështu ka bërë të ditur drejtori i Kadastrës në kryeqytet, Donat Lushaku.

“Pas hyrjes në fuqi (21 korrik 2023) të LIGJIT NR. 08/L-176 PËR NDRYSHIMIN DHE PLOTËSIMIN E LIGJEVE QË PËRMBAJNË PROCEDURA TË VEÇANTA ADMINISTRATIVE DHE HARMONIZIMIN E TYRE ME LIGJIN NR. 05/L-031 PËR PROCEDURËN E PËRGJITHSHME ADMINISTRATIVE, respektivisht në nenin 111 të këtij Ligji parashihet fshirja e nenit 29 të Ligjit për Tatimin në Pronë – që parashihte pezullimin e shërbimeve komunale si pasojë e mospagesës së detyrimeve ndaj komunës.

Në Gazetën Zyrtare është publikuar tashmë shfuqizimi i rregullores për pezullimin e shërbimeve komunale të nxjerrë nga Kryeministri në vitin 2021.

Nga e hëna, qoftë për nxjerrjen e certifikatës së pronës/kopjes së planit, qoftë për regjistrimin e pronës NUK do të nevojitet VËRTETIMI TATIMOR.”, deklaroi Lushaku.

 

Continue Reading

Aktuale

Panairi i Produkteve Bujqësore dhe Agroindustriale organizohet në Prishtinë

Published

on

Oda Ekonomike e Kosovës  në bashkëpunim me Komunën e Prishtinës nga data 18-20 Tetor 2023, organizojnë Panairin e Produkteve Bujqësore dhe Agroindustriale  “Prishtina 2023” i cili do të mbahet në Sheshin e qytetit të Prishtinës “Xhorxh Bush”

Me qëllim të vizibilitetit dhe promovimit sa më të madh të bizneseve pjesëmarrëse në këtë panair, këtë vit për dallim nga vitet e tjera  Panairi i Produkteve Bujqësore dhe Agroindustriale do të mbahet në Sheshin e qytetit të Prishtinës “Xhorxh Bush”, në shtëpiza nga druri ndërsa për ndërmarrjet të cilat kërkojnë hapësirë më të madhe do të ju ofrohen tenda. Në këtë panair do të marrin pjesë ndërmarrjet nga Kosova, rajoni dhe më gjerë.

Ky panair do t’ju ofrojë ndërmarrësve vendor, rajonal dhe ndërkombëtar njohuri për zgjerim të mundësive  mbi depërtimin dhe rritjen e pjesëmarrjes në tregjet e huaja, tregje të reja, mundësi ideale për rrjetëzim, krijimin e kontakte, gjetjen klientëve  të  mundshëm që ju çojnë në partneritete, bashkëpunime dhe informata të tjera mbi mundësitë e rritjes dhe zhvillimit të biznesit.

Paraqitja me kohë për pjesëmarrje në panair dhe rezervimi i vendit do të mundësoi që ndërmarrja e juaj të jetë pjesëmarrëse në  manifestimin më të madh ekonomik që organizohet në Kosovë.

Kontakto: Oda Ekonomike e Kosovës- Prishtinë,

Mob: +383 45/653-222 /Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending