Connect with us

Infrastrukturë

‘Arkitektët që punojnë me lëndë drusore masive duhet të ndalojnë imitimin e ndërtesave prej betoni’

Published

on

Arkitektët që punojnë me lëndë drusore masive duhet të ndalojnë imitimin e ndërtesave prej betoni duke u fokusuar në lartësinë dhe formën dhe të gjejnë një mënyrë të re për të matur suksesin, thotë arkitekti britanez Andrew Waugh.

“Ne e kemi inkuadruar suksesin e drurit brenda narrativës së betonit, por duhet të dalim dhe të gjejmë rrugën tonë,” tha arkitekti dhe kampioni i lëndës drusore me bazë në Londër, Waugh.

Ai beson se ndërtimi i ndërtesave nga druri dhe jo nga betoni kërkon që arkitektët të kenë një qasje thelbësisht të ndryshme për projektimin.

“Kur projekton në beton, shpesh del me ndërtesën para se të mendosh se si e ndërton atë,”  tha ai në një intervistë për Dezeen.

“Me lëndën drusore, ju duhet të mendoni se si do të ngrihet ndërtesa dhe pjesët individuale që e mbajnë atë së bashku. Kjo është ajo që gjeneron formën,” tha ai.

Si drejtor themelues i Waugh Thistleton Architects, Waugh ka zhvilluar ndërtesa me struktura druri të ndërthurur (CLT) për 15 vjet.

Këto përfshijnë projektet pioniere të strehimit Murray Grove dhe Dalston Works, të ndërtuara respektivisht në 2009 dhe 2017, plus ndërtesën Black & White të përfunduar së fundmi për ofruesin e vendit të punës The Office Group.

Shqetësimi i arkitektit është se interesi për lëndën drusore është bërë modë dhe mund të shihet si një trend kalimtar.

“Ky mund të jetë një moment i modës në të cilin jemi, sesa fillimi i një ndryshimi paradigme, që është ajo që duhet të jetë,” tha ai.

“Kam frikë se shumë arkitektë e trajtojnë drurin si një material shtesë në paletën e tyre dhe kjo më shqetëson mua. Kjo nuk është një zgjedhje palete; është një ndryshim i plotë në mënyrën se si ne mendojmë për vlerat e arkitekturës.”, tha Waugh./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Drejtuesit e ndërtimit përcaktuan udhërrëfyesin për dekarbonizimin e industrisë

Published

on

Gati 100 udhëheqës të industrisë së ndërtimit nga Evropa, Amerika e Veriut dhe Azia raportohet se kanë kontribuar në zhvillimin e një udhërrëfyesi të industrisë për të dekarbonizuar zinxhirin e vlerës së ndërtimit në një raport të ri të kryer nga Shell dhe Deloitte, të quajtur “Dekarbonizimi i ndërtimit: Ndërtimi i rrugës përpara”.

Raporti ofron një vlerësim të zinxhirit të vlerës së emetimeve të sektorit të ndërtimit dhe heton madhësinë e emetimeve nga ‘karboni i mishëruar’. Për më tepër, raporti ofron një analizë të detajuar të barrierave ekonomike, rregullatore dhe organizative që ndikojnë në aftësinë e sektorit për të dekarbonizuar.

Për të inkurajuar përparimin në të gjithë industrinë, raporti paraqet një udhërrëfyes drejt dekarbonizimit, i cili përmban 15 zgjidhje që industria duhet të miratojë për të arritur zero neto. Këto zgjidhje janë zhvilluar së bashku me drejtuesit e industrisë dhe theksojnë rëndësinë e shkallëzimit të zgjidhjeve ekzistuese dhe bashkëpunimit nga palët e interesuara në të gjithë zinxhirin e vlerës për të zhvilluar zgjidhje të reja./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet tenderi për ndërtimin e çerdhes në Godanc të Shtimes

Published

on

Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit ka njoftuar se tashmë kanë filluar procedurat për ndërtimin e çerdhes në Godanc të Shtimes.

Ky institucion edukativ, përveçse do t’iu shërbejë fëmijëve për zhvillim e parapërgatitje për arsimim, do t’ua lehtësojë edhe prindërve mundësinë që të punojnë.

“Investimet në sistemin arsimor do t’i shtojmë edhe më shumë sepse janë të domosdoshme dhe në këtë drejtim e kemi mbështetjen e plotë të Qeverisë së Republikës së Kosovës.”, deklaroi kryetari i Komunës së Shtimes, Qemajl Aliu./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Miratohet projektligjin për kredinë për projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës

Published

on

Qeveria e Kosovë ka miratuar sot Projektligjin për Ratifikimin e Marrëveshjes së Kredisë për Projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës, në mes Kosovës dhe Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim.

Kryeministri Albin Kurti tha se vlera e huazimit të kësaj marrëveshje është 23.2 milionë euro, raporton Kallxo.com.

“Kjo marrëveshje do të shërbejë për të siguruar kapacitete shtesë të energjisë termike dhe për zgjerimin e rrjetit të ngrohtores së qytetit të Prishtinës.

Vlera e huazimit është 23.2 milionë euro nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim” – tha ai.

Ndërsa, prezantimin para kabinetit qeveritar e ka bërë ministri i Financave, Hekuran Murati.

“Kosova ka potencial të madh për prodhimin e energjisë nga panelet diellore, në këtë rast përdorimi i energjisë diellore për furnizimin me energji termike ndikon pozitivisht edhe në ekonomitë familjare” – tha Murati.

Kosova është vendi i parë në Ballkanin Perëndimor që do përdorë panelet solare për ngrohje të shtëpive.

Qeveria sot po ashtu ka miratuar edhe Projektligjin për Ratifikimin e Marrëveshjes së Kredisë dhe Projektit ndërmjet Kosovës, e përfaqësuar nga Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve, KOSTT (Operatori i Sistemit, Transmisionit dhe Tregut Sh. A.) dhe KfW, Frankfurt Am Main(kfW”) për Projektin “Zhvillimi i Sektorit të Energjisë VII-Përmirësimi i Rrjetit të Transmetimit.

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti tha se kjo marrëveshje parasheh huazim prej 25.5 milionë euro.

“Kjo marrëveshje parasheh huazimin prej 25.5 milionë euro nga KFW që do të nënhuazohet tek KOSTT për realizimin e projektit që ka për qëllim përmirësimin e sistemit të transmisionit në Kosovë”, tha kryeministri Kurti./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending