Connect with us

Ambienti

Akuzat për shenjëzimin e shtigjeve në Gërmi, nga Komuna e Prishtinës thonë se kjo po bëhet për të parandaluar hapjen e shtigjeve tjera

Published

on

Ditë më parë, kryetari i Komunës së Prishtinës Përparim Rama njoftoi se kanë arritur një marrëveshje bashkëpunimi me Klubin Alpin Prishtina për definimin e shtigjeve në Gërmi dhe vendosjen e shenjëzimeve.

Por nga ambientalistë pati reagime në lidhje me këtë marrëveshje të arritur.

Në një reagim në rrjetin social Facebook thuhej se para se të arrihej një marrëveshje e tillë, duhet të diskutohet me qytetarët për planin menaxhues.

Po ashtu pati akuza se për hapjen e këtyre shtigjeve nuk pati tender.

“Ligjërisht në zonat e mbrojtura të Natyrës duhet plani hapësinor dhe menaxhues nuk guxon asgjë të veprohet pa atë plan i cili duhet të hartohet edhe me pjesëmarrjen e qytetarëve. Se dyti kur është hap tenderi për hapjen e këtyre shtigjeve?” thuhet në reagim.

Mirëpo në një përgjigje për Ndërtimi.info, drejtoresha e drejtorisë së Parqeve Donika Çeta thotë se ky është memorandum bashkëpunimi i cili nuk përkon me intervenime fizike por as hapje të shtigjeve të reja.

“Me Klubin Alpin është bërë një Memorandum Bashkëpunimi i cili konsiston në definimin dhe rrjetëzimin (shënimin) e rrjetit të shtigjeve në zonën e peizazhit të mbrojtur Gërmia (pra, nuk përkon me intervenime  fizike as me hapje të shtigjeve te reja). Ky projekt ka vetëm për qellim që këtë zonë me potencial për herë të parë ta bëjë me rrjet të shenjëzuar të shtigjeve për veprimtari rekreative, sportive dhe turistike” thuhet në përgjigje.

Tutje Çeta thotë se kjo po bëhet për të parandaluar hapjen e shtigjeve të reja nga qytetarët, dhe krijimin e hartës së shtigjeve.

Për këtë intervenim ajo thotë se nuk do të mungojnë konsulencat profesionale.

“E gjitha kjo po bëhet me qëllimin e mbrojtjes së mjedisit pasi që deri më tani shtigjet jo vetëm qe nuk kanë qenë të definuara por shumë grupe të qytetareve kanë hapur  shtigje të tjera prej atyre ekzistuese duke i bërë qytetarët konfuz në orientimin e tyre gjatë ecjes. Definimi  i tyre parandalon çdo hapje të re dhe me të krijohet harta e shtigjeve të cilat do të jenë të përshtatshme për ecje, për grupe të ndryshme të qytetareve me informata të mjaftueshme, varësisht cilat shtigje duan t’i përshkojnë.

Gjatë studimit të fizibilitetit nuk do të mungojë  konsulenca  profesionale nga  zyrtar të Institucioneve relevante që ndërlidhen me procesin e definimit dhe shenjezimit të shtigjeve” përfundoi Çeta./Media Ndërtimi

Ambienti

Publikohet Raporti i Vërshimeve në Kosovë për periudhën Nëntor 2022

Published

on

Ministria e Mjedisit dhe Autoriteti i Rajonit të Pellgjeve Lumore kanë publikuar Raportin e Vërshimeve në Kosovë. Raporti i përgatitur përfshin periudhën kohore të vërshimeve me datë 20-22 nëntor 2022.

Ky Raport është bërë me qëllim të regjistrimit të zonave të vërshuara në territorin e Republikës Kosovës duke u bazuar në informatat e të gjithë akterëve relevant.

Të dhënat e këtij raporti janë nxjerrë nga raportet e drejtorive komunale, ku janë dhënë informacione për vërshime në toka bujqësore, në shtëpi private, infrastrukturë dhe ekonomi familjare.

Qëllimi bazë i këtij raporti është vlerësimi i këtyre vërshimeve të fundit në Kosovë, si dhe nxjerrja e përfundimeve dhe rekomandimeve për të shtuar ndërgjegjësimin dhe sensibilizimin e gjithë aktorëve përgjegjës.

Vërshimet përfshijnë gati çdo vit sipërfaqet e fushave në Kosovë, duke shkaktuar dëme të konsiderueshme ekonomike dhe mjedisore. Shumica e lumenjve nuk kanë shtretër që mund t’i pranojnë plotat maksimale dhe si pasojë kemi vërshimet të përmasave të këtilla. Gjendja në terrenet e vërshuara është e ilustruar edhe me anë të fotove brenda këtij raporti.

Kushtet natyrore të Kosovës janë të tilla, ku pjesët e rrafshëta të territorit janë të përshtatshme dhe me

potencial për shtrirjen e vendbanimeve, vendosjen e industrisë, zhvillimin e infrastrukturës, ndërsa malet qe shtrihen për rreth ngriten gati vertikalisht, gjë që kushtëzon rrjedhjen e shpejt dhe me plota maksimale të ujë rrjedhave.

Karakteristikat e ndryshme morfologjike në terren, fushat e gjera të rrethuara me male, rezultojnë në intensitetin e shpejtë të vërshimeve që kategorizohen si vërshime të zgjeruara dhe dinamike dhe i përkasin vërshimeve të zgjeruara dhe dinamike./Media Ndërtimi

Ky është raporti:

https://mmphi.rks-gov.net/MMPHIFolder/DocumentsFiles/2023_9dcc8b4b-324f-4f44-a894-918c29d7558d.pdf?fbclid=IwAR3ExuFM15K4lOl1Kn54niuboWzqHZq1GAmq31P08kMS1Mld8wb-y6DkgjQ

 

Continue Reading

Ambienti

Në Ditën Botërore të Lumenjve u organizua aktiviteti i pastrimit rreth brigjeve të lumit Ibër në Mitrovicë

Published

on

Në Ditën Botërore të Lumenjve, në Mitrovicë u organizua aktiviteti i pastrimit rreth brigjeve të lumit Ibër dhe vendosja e shportave recikluese për mbledhjen e shisheve të plastikës dhe kanaqeve.

Shportat recikluese janë vendosur në dy lokacione afër lumit Ibër (në kej afër urës kryesore dhe afër urës tek liqeni akumulues) , për të prandaluar ndotjen e lumit.

Aktiviteti u organizua nga REC – Reconciliation Empowering Communities në partneritet me Shoqatën e Peshkatarëve Sportiv Rekreativ – Shpsr Ibri, dhe Komuna e Mitrovicës Jugore – Drejtoria për Mbrojtjen e Mjedisit dhe Pyjeve

Granti për këtë projekt është siguruar nga IWRM-K i cili është Program i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) dhe Qeverisë së Kosovës, që zbatohet nga Skat Consulting Ltd. (Zvicër) në konzorcium me Agjencinë e Mjedisit të Austrisë (EAA)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Rrënohen tri furra të gëlqeres në Shtime

Published

on

Me datën 19.06.2023 komandanti i stacionit të policisë në Shtime, Toger Haxhi Behluli kishte mbajtur një takim të përbashkët me përfaqësues nga Ministria e Ambientit dhe Planifikimit Hapsinor, Inspektoratin për Ruajtjen e Mjedisit dhe Ambientit nga komuna e Shtimes, komandantin e stacionit të policisë në Suharekë dhe Shefin e Njësisë për Hetimin e Krimeve Mjedisore.

Temë e diskutimit ishte koordinimi dhe bashkëpunimi për parandalimin e ndotjes së ambientit dhe mjedisit në rajonin e Shtimes, përkatësisht trajtimin e rasteve, të personave që ndezin furrat e gëlqeres në disa fshatra të komunës së Shtimes: Karaçicë, Dugë dhe Rancë.

Policia e stacionit në Shtime i kishte ndërmarrë veprimet e nevojshme dhe ka zhvilluar procedura hetimore në koordinim me inspektorët e komunës së Shtimes edhe të Ministrisë së Ambientit dhe Planifikimit Hapësinor, me qëllim parandalimin e kësaj dukurie dhe ndëshkimin e personave, me qellim të ruajtjes nga ndotja të ambientit dhe mjedisit në këtë rajon.

Në lidhje me këtë Drejtoria e Shërbimeve Publike, Inspektorët Komunal të komunës së Shtimes kanë iniciuar procedurë për rrënimin e tyre dhe sot, datë 22.09.2023 nga ora 10:00 njësitet e policisë të stacionit në  Shtime, të mbështetura edhe nga Njësia e Reagimit të Shpejtë (NJRSH) kanë bërë aisistimin e Inspektorëve të komunës së Shtimes dhe janë rrënuar tri furra të gëlqeres,  dy furra ne fshatin Dugë dhe një në fshatin Karaçicë.

I gjithë procesi i rrënimit të furrave të gëlqeres ka kaluar pa ndonjë incident./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending