Connect with us

Turizëm

“Aksionet e Prokurorisë në Brezovicë i dhanë imazh të keq turizmit në Kosovë!”

Published

on

Mungesa e infrastrukturës së duhur rrugore, aksionet e Prokurorisë për t’i mbyllur dhe rrënuar objekte hoteliere e pushimore në Brezovicë, por edhe mungesa e reshjeve të borës, ka bërë që ky vit të jetë ndër më të dobëtit sa i përket turizmit dimëror, raporton Ekonomia Online.

Pronari i kompanisë “Sharr Travel”, Ruzhdi Kurtishaj, thotë se aksionet për rrënimin e objekteve në Brezovicë, Kosovës i ka dhënë imazh të keq, duke zmbrapsur pushuesit potencialë të huaj, por edhe ata vendës.

Ai ka thënë se infrastruktura në Brezovicë është e keqe, ndërsa dëme ka pasur së fundi edhe nga rrëshqitjet e dheut.

Gjendje e njëjtë, Kurtishaj tha se është edhe në Rugovë e Bogë, ku atje shkaku i ndërhyrjes për t’i instaluar kabllot e energjisë elektrike, rrugët janë dëmtuar.Kurtishaj, i cili me kompaninë e tij bashkëpunon me shumë operatorë turistikë, thotë se bizneset hoteliere, por edhe bizneset e tjera që mbahen nga turizmi dimëror/ malor, janë në situatë të vështirë.

“Hotelet atje këtë vit kanë pasur rënie të madhe të kërkesave për pushues, për shkak të pasigurisë në udhëtim. Pra rrugët kanë qenë jashtëzakonisht të dëmtuara, ka pasur rrëshqitje të dheut, rrugëve dhe në shumë raste rrugët kanë qenë me mundësi të fatalitetit, për shkak se lumi ka kaluar një pjesë të madhe të rërës poshtë rrugës dhe rruga ka mbetur pa u riparuar dhe në pjesën tjetër për shkak të disa ndërhyrjeve që janë bërë atje, nga komuna apo nga Ministria, ato gropa nuk janë mbyllur fare. Pra për shkak të instalimeve të kabllove të energjisë elektrike”.

“Kemi pasur një dëmtim të jashtëzakonshëm të të gjitha bizneseve sa i përket Bogës dhe përgjithësi Rugovës këtë dimër. Duke pasur parasysh që këtë dimër ka pasur mungesë të reshjeve të borës, andaj sigurisht që bizneset janë në një situatë jashtëzakonisht të vështirë”, tha Kurtishaj, për Ekonomia Online.

“Sa i përket Brezovicës, tashmë qytetarët vazhdojnë kërkesat për pushime aty, por për shkak të këtyre ndryshimeve të themi që kanë ndodhur këtë vit, apo për shkak të aksioneve të shumta të policisë, ato pak hotele që kanë qenë janë mbyllur, ato pak apartamente që kanë qenë, janë rrënuar dhe është krijuar një imazh jashtëzakonisht i keq që në Brezovicë tash më nuk ka mundësi të akomodohen dhe ka mbetur vetëm një hotel (‘Brezovica’), i cili ka kapacitete të vogla karshi kërkesës për të akomoduar qytetarët e Kosovës atje”, tha tutje ai.

Kurtishaj ka thënë se institucionet vendëse kanë dështuar të krijojnë kushte për të bërë biznes për sezonin dimëror. Ai ka thënë se ato aksione, i kanë dhënë një imazh të keq për sezonin dimëror./Media Ndërtimi.

Turizëm

Udhërrëfyesit turistik duhet të pajisen me leje në Kosovë

Published

on

Ministria e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë njofton subjektet, që ofrojnë veprimtari të agjencive organizatore të udhëtimit (tour operatorët)  si dhe udhërrëfyesit turistik (guidat turistike), se me hyrjen në fuqi të akteve nënligjore, që dalin nga Ligji nr. 08/L-074 për Turizmin, obligohen të pajisen me leje për ushtrimin e veprimtarisë, respektivisht pajisjes me kartelë identifikimi dhe regjistrimit në regjistrin turizmit.

Agjencitë organizatore të udhëtimit, që organizojnë paketa të udhëtimit, turne ose ekskursione, duhet të pajisen me leje për ushtrimin e veprimtarisë dhe të sigurojnë përmbushjen e detyrimeve për ofrimin e këtyre shërbimeve. Me përmbushjen e kritereve dhe kushteve të përcaktuara sipas ligjit për turizmin dhe akteve tjera nënligjore, agjencitë do të mund të ofrojnë shërbime cilësore për qytetarët, respektivisht për turistët, të cilët i blejnë këto shërbime.

Turistët vendorë dhe ata ndërkombëtarë tani do të jenë të siguruar, që paketa turistike të zbatohet sipas marrëveshjes kontraktuale me agjencinë organizatore. Kjo është bërë e mundur meqenëse agjencia e udhëtimit duhet të sigurojë përmbushjen e detyrimeve të saja kontraktuale ndaj palëve të treta përmes një polise të vlefshme sigurimi.

Udhërrëfyesit turistikë, me rastin e regjistrimit në regjistrin e turizmit dhe pajisjes me kartelën identifikuese të lëshuar nga MINT, do të publikohen duke u promovuar zyrtarisht si udhërrëfyes turistikë për të operuar në territorin e Republikës së Kosovës. Ndërsa nuk lejohet operimi i udhërrëfyesve turistikë të huaj brenda territorit të Republikës së Kosovës pa shoqërimin e një udhërrëfyesi turistik vendor të regjistruar në MINT, si parashihet me ligjin e turizmit dhe aktet nënligjore në fuqi.

Subjektet me rastin e aplikimit për leje, kartelë identifikimi, plotësojnë edhe formularin me të dhënat e kërkuara për përfshirje në regjistrin e turizmit.

Deri në funksionalizimin  e platformës elektronike të “Regjistrit të Turizmit” aplikimet bëhen në formën fizike për pajisjen me leje për agjencitë organizatore të udhëtimit dhe kartelë identifikimi dhe regjistrim të udhërrëfyesve turistikë.

Po ashtu,  njoftohen operatorët ekonomikë se me hyrjen në fuqi të këtyre udhëzimeve administrative, agjencitë organizatore dhe udhërrëfyesit turistik obligohen të pajisen me leje për ushtrimin e veprimtarisë, respektivisht pajisjes me kartelë identifikimi dhe regjistrimi në regjistrin e turizmit, në të kundërt Ministria do të veprojë sipas procedurave të mbikëqyrjes dhe inspektimit të paraparë me ligjet dhe aktet nënligjore në fuqi.

Të gjitha informatat e detajuara si dhe formularët e aplikimit ministria i ka publikuar në uebfaqen e tyre./Media Ndërtimi

Continue Reading

Turizëm

“Shqipëria, një perlë mesdhetare”, këtë e thotë gjiganti mediatik botëror CNN

Published

on

Gjiganti mediatik botëror i informimit CNN e rendit Shqipërinë mes 12 alternativave për t’u vizituar këtë verë, si destinacion i turizmit të qëndrueshëm, mes bregdetit fantastik, natyrës dhe trashëgimisë kulturore, duke ofruar eksperiencën unike të pushimeve për vitin 2023.

“Shqipëria (me Krujën në foto) është një perlë mesdhetare që ka të ngjarë të jetë më pak e mbushur me njerëz këtë verë sesa Greqia dhe Kroacia.”, shkruan CNN.

Në këtë listë janë të vendosur vendet si Madridi, New York, Cape Toën, Vjena etj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Turizëm

Udhërrëfyesit e huaj nuk lejohet të operojnë në Kosovë

Published

on

A e dini se nga viti 2023 ndalohet operimi i të gjithë udhërrëfyesve turistik të huaj brenda territorit të Republikës së Kosovës?

Udhërrëfyesit e huaj nuk lejohet të operojnë në Kosovë nëse nuk kanë leje qëndrimi apo leje pune në Republikën e Kosovës.

Dispozitat ndëshkuese sipas ligjit në fuqi fillojnë nga 3.000 deri në 9.000 euro, si për operatorin turistik po ashtu edhe për personin juridik që ofron shërbimin e udhërrëfyesit turistik.

Për këtë qëllim gjithmonë angazhoni udhërrëfyes turistik lokal për vizitat tuaja në Kosovë! Udhërrëfyesit lokal gjithmonë kanë informatat më relevante dhe kanë kualifikim profesional për punën që e bëjnë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending