Connect with us

Infrastrukturë

A pati keqpërdorime të resurseve në Qendrën e skijimit në Brezovicë?

Published

on

“Ata kanë krijuar kaos” apo “ Ata e lanë kaosin”, janë akuzat e ndërsjella mes drejtuesve aktualë të Qendrës së skijimit “Brezovica” dhe drejtuesve të Komunës së Shtërpcës.

Qendra e skijimit “Brezovica” gjendet në vendin me të njëjtin emër, në territorin e komunës së Shtërpcës – një nga gjashtë komunat me shumicë serbe në jug të lumit Ibër – e cila është pjesë e Parkut Kombëtar “Sharri” në jug të Kosovës.

Në fillim të vitit 2022, Agjencia Kosovare e Privatizimit mori nën kontroll këtë qendër skijimi, e cila deri atëherë funksiononte sipas sistemit të Serbisë. Vendpushimet në kuadër të këtij resori për skijim, janë të lëna pas dore, por menaxhmenti aktual dhe Bordi drejtues po paralajmërojnë investime.

Në anën tjetër, nga komuna e Shtërpcës, e cila është nën kontrollin e Listës Serbe – partia më e madhe e serbëve në Kosovë, e cila ka mbështetjen e Beogradit – thonë se vendimet merren në kundërshtim me interesat e qytetarëve dhe punëtorëve të Qendrës së skijimit.

Pas zgjedhjes së Bordit të ri menaxhues, në korrik të vitit të kaluar, kjo komunë e “ngriu” bashkëpunimin me Agjencinë Kosovare të Privatizimit, për gjoja ndërhyrje politike.

Kush e shkaktoi kaosin në Qendrën e skijimit “Brezovica”?

“Të shkojmë në katin e pestë për të parë se çfarë kaosi është”, thotë për ekipin e Radios Evropa e Lirë (REL), Zoran Geriq, ushtrues detyre i drejtorit të Qendrës së Skijimit “Brezovica”.

Në katin e pestë të hotelit “Molika”, i ndërtuar në vitin 1985, i cili ndodhet pikërisht pranë pistës kryesore të skive në Brezovicë, dhomat janë me shtretër, tavolina e karrige të thyera, mure të rrënuara nga lagështia dhe me çati që pikon.

Geriq thotë se dhomat në katin e tretë dhe të katërt, të këtij hoteli të shekullit të kaluar, dukeshin ngjashëm. Sipas tij, ato janë një “trashëgimi” nga menaxhmenti i kaluar, porse janë rinovuar “në kohë rekord” me angazhimin e vetë punëtorëve.

“Punëtorët qëndruan edhe pas orarit (të punës) për të përfunduar gjithçka dhe arritëm të nisnim sezonin”, thotë Geriq, i cili u emërua menaxher i resortit të famshëm të skive në Kosovë, në dhjetor të vitit 2023.

Sipas Geriqit, plani është që me ndihmën e Agjencisë së Privatizimit të rinovohet kati i pestë i hotelit “Molika”, të ndërtohen apartamente dhe një qendër SPA.

Autoritetet lokale në Shtërpcë, më 23 janar 2024, kanë njoftuar se Qendra e skijimit “Brezovica” është “në kaos” dhe se Geriq dhe Bordi drejtues po veprojnë me urdhër të Qeverisë së Kosovës të kryeministrit Albin Kurti, “kundër interesave të qytetarëve të komunës së Shtërpcës dhe veçanërisht të punëtorëve që me dekada punojnë në Qendrën e skijimit”.

Geriq, në deklaratën e tij për REL-in, e cilëson si “komunikatë e turpshme” njoftimin e autoriteteve lokale të Shtërpcës, duke theksuar se në Qendrën e skijimit “Brezovica” punon që nga mesi i viteve ‘80 të shekullit të kaluar dhe se në karrierën e tij dyzetvjeçare i ka mbrojtur pikërisht të drejtat e punëtorëve.

Menaxhmenti aktual i Qendrës së skijimit “Brezovica” potencon se përveç dhomave, është rinovuar edhe restoranti në hotelin “Molika”.

Dragan Milovanoviq, kamerier në këtë restorant, thotë se mysafirët janë më të kënaqur.

“Kjo është ajo që kam vërejtur”, shprehet ai në deklaratën e tij për REL-in dhe shton se edhe ai ka filluar të punojë në Qendrën e skijimit “Brezovica” në vitet e ‘80-ta.

Mirëpo, Komuna e Shtërpcës pretendon se resurset e Qendrës së skijimit, duke filluar nga restorantet dhe hapësirat reklamuese, i jepen një personi që “punon dhe vepron kundër interesave të qytetarëve”.

“Resurset deri më tani i ka menaxhuar udhëheqja e Komunës së Shtërpcës, e jo drejtori (i Qendrës së skijimit) apo Bordi i drejtorëve”, u përgjigjet këtyre akuzave Filko Jovanoviq.

Ai shton se për hapësirën reklamuese nuk është paguar më parë dhe se kështu vetëm i është shkaktuar dëm Qendrës së skijimit.

“Për disa vite, kjo është bërë pa tenderë, jashtë rregulloreve. Menaxhimin e burimeve e kemi kthyer në ndërmarrje. Me atë hapësirë reklamuese është siguruar gjysma e pagave për punëtorët”, thekson Jovanoviq.

Pas publikimit të këtij artikulli, kryetari i komunës së Shtërpcës, Dalibor Jevtiq, në një përgjigje me shkrim dërguar REL-it tha se Qendra e skijimit në Brezovicë është “burim i komunës së Shtërpcës dhe qytetarëve të saj”, dhe se në vitet e mëparshme “fokusi ishte në mbrojtjen e të drejtave dhe interesave të punëtorëve”. Ai theksoi se Qeveria e Serbisë në periudhën e kaluar ka investuar më së shumti në Brezovicë.

Jevtiq shtoi se infrastruktura e hotelit është në gjendje të keqe sepse “nuk ka pasur investime serioze”.

REL-i i është drejtuar Agjencisë Kosovare të Privatizimit nën kontrollin e së cilës është Qendra e skijimit “Brezovica”, por nuk ka marrë përgjigje./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending