Connect with us

Infrastrukturë

A mundet druri i inxhinieruar të dekarbonizojë industrinë e ndërtimit

Published

on

Në një kohë kur shqetësimet mbi qëndrueshmërinë dhe ESG (mjedisore, sociale dhe qeverisje) janë të përhapura, ekziston një nevojë thelbësore për t’u fokusuar në një sektor që përbën 38% të të gjitha emetimeve globale të CO₂ dhe konsumon 30% të burimeve globale: industria e ndërtimit.

Në vitin 2022, në COP27, Kombet e Bashkuara shpallën Përshpejtuesin e Ndërtimit të Pastër, një program me veprime të krijuara për të reduktuar prodhimin e gazit serrë deri në 50% deri në vitin 2030.

Një raport nga ARUP dhe Këshilli Botëror i Biznesit për Zhvillim të Qëndrueshëm sugjeron se gjysma e ndërtesave emetimet vijnë nga karboni i mishëruar, i cili gjenerohet në prodhimin dhe transportin e materialeve, jo vetëm në kantieret dhe vetë ndërtesat. Është pikërisht në këtë skenar që ne shohim një mundësi për sektorin. Cili është i vetmi material i rinovueshëm në ndërtim që ruan karbonin në vend që ta emetojë atë? Druri.

Kur mendojmë për drurin, priret të lindë një pyetje tjetër: “Si mund të jetë druri i qëndrueshëm nëse duhet të presim pemë për të?” Ana Belizário, Drejtoresha Tregtare e Urbem, një industri masive braziliane e drurit në shkallë të gjerë, shpjegon gjatë këtij artikulli se si mbjellja e pemëve posaçërisht për konsum është jo vetëm një alternativë e qëndrueshme, por edhe një praktikë e shkëlqyer në luftimin e krizës klimatike dhe mund të rigjenerojë sektorin e ndërtimit.

Një nga strategjitë më të rëndësishme të ekuilibrit ekologjik për pyjet e mbjella është menaxhimi i kombinuar; domethënë, në zonat e mbjelljes pyjore, ruajtja ose restaurimi i biomit origjinal përkatës kërkohet nga legjislacioni brazilian. Në rastin e pyjeve me pisha, bioma e lidhur do të jetë gjithmonë Pylli i Atlantikut.

Përderisa pemët rriten, dioksidi i karbonit i përdorur në fotosintezë hiqet nga atmosfera dhe ruhet brenda drurit. Kur prodhojmë çimento ose çelik, duhet të djegim lëndë djegëse fosile, të cilat lëshojnë sasi të larta karboni në atmosferë gjatë procesit të prodhimit. Kështu, silvikultura mund të shihet si një strategji kryesore sektoriale për zbutjen e emetimeve të karbonit nga industria e ndërtimit.

Një pyll i mbjellë ndihmon në rivendosjen e tokës, rimbushjen e ujërave nëntokësore dhe rritjen e lagështisë së ajrit. Nëse lidhen me zonat e përcaktuara për rigjenerimin e pyjeve të Atlantikut, pyjet e mbjella mund të ndihmojnë në kthimin e degradimit të mjedisit nëpërmjet aktiviteteve afatgjatë me ndikim ekonomik dhe të qëndrueshëm.

Për të gjitha arsyet e përmendura më sipër, mbjellja e pemëve për të ndërtuar ndërtesa është një nga strategjitë më efektive për dekarbonizimin e industrisë së ndërtimit sot. Siç u përmend më herët, druri masiv fillon të ruajë karbonin edhe përpara fillimit të ndërtimit, ndryshe nga materialet e tjera të ndërtimit, duke e bërë atë të fillojë si karbon-negativ, me pjesën tjetër të ndërtimit që kontribuon në një rezultat të qëndrueshëm në fund.

Kjo dëshmon se pavarësisht se sektori i ndërtimit është aktualisht ndotësi më i lartë, ka ende mjete dhe metoda për t’u eksploruar, duke e bërë atë gjithnjë e më të qëndrueshëm dhe të dobishëm për mjedisin për planetin./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Prokuroria Themelore në Gjakovë në aksion kundër shkatërruesve të mjedisit

Published

on

Një kamion transportues dhe një ekskavator janë sekuestruar për shkak të aktivitetit ilegal të nxjerrjes së zhavorrit përgjatë shtratit të lumit Drini i Bardhë.

Lajmin e ka bërë të ditur Prokuroria Themelore në Gjakovë, përmes një njoftimi për media, teksa ka bërë të ditur se në disa fshatra të Komunës së Rahovecit, është duke u degraduar ambienti për shkak të aktivitetit të tillë ilegal.

“Prokurori koordinator për hetimin e krimeve kundër mjedisit, Kastriot Memaj, ka urdhëruar inicimin e rastit për veprën penale ‘Ndotja, degradimi ose shkatërrimi i mjedisit’ nga neni 338 i KPRK-së. Njëkohësisht, në koordinim me policinë, janë duke u ndërmarrë veprime aktive në drejtim të kapjes së kryesve të kësaj vepre penale”, thuhet në njoftim.

Tutje, thuhet se prokuroria mbetet e përkushtuar maksimalisht në luftimin e dukurive të tilla të kundërligjshme që degradojnë ambientin dhe u bëhet thirrje qytetarëve për bashkëpunim në luftimin e këtyre dukurive./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ura e Kukësit pritet të hapet më 1 qershor

Published

on

Segmenti tre kilometra i aksit Kukës-Morinë, pjesë e Rrugës së Kombit nga mbikalimi i Gostilit deri te ura e Kukësit tashmë është hapur për qarkullimin e mjeteve.

Plot tri javë iu deshën kompanisë koncensionare për vendosjen e shtresave të stabilizantit dhe asfaltimin e njërit segment rrugor që lidh dy anët e Urës së Re me Rrugën e Kombit, ndërsa po punohet për përgatitjen për asfaltimin e segmentit tjetër rrugor në hyrje të Urës së Re.

Konstrukti metalik i urës së re mbi Drin, tashmë është pozicionuar në bazamentin përfundimtar të saj ndërsa po punohet për montimin e pjesëve dhe vendosjen e shtresave të nevojshme drejt përmbylljes së projektit dhe vënien në funksion të plotë brenda muajit qershor, e gatshme për sezonin e verës.

I gjithë trafiku i mjeteve nga Shqipëria drejt Kosovës dhe anasjelltas, përgjatë tri javëve u devijua në qytetin e Kukësit përmes tri hyrjeve dhe një dalje.

Gjatë gjithë kësaj periudhe, nuk u shënuan incidente që kishin të bënin me pengesa në qarkullim për shkak të fluksit, ndërsa u arrit të mirëmenaxhohej siç duhet e me një orar të paracaktuar për mjetet e vogla dhe ato të transportit të mallrave.

Ura e Madhe lidh Rrugën e Kombit dhe dy brigjet e liqenit të Fierzës dhe konsiderohet si një nga urat me hapësirën më të madhe në Ballkan në tipologjinë e saj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Inspektorati aksion për lirimin e hapësirave publike në Prishtinë

Published

on

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, ka njoftuar se Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike.

Rama përmes një postimi në ‘Facebook’, ka bërë me dije se po lirohen hapësirat që janë zënë me terrasat e lokaleve, në qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë”.

“Nuk lejohet uzurpimi i pronës publike! Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike të cilat ishin nxënë dhe po shfrytëzoheshin si pjesë (terrasa) të lokaleve. Këto ditë një e tillë është duke u larguar në zonën qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë””, ka shkruar Rama./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending