Connect with us

Tech

A mund të krijohet hapësira publike në Metaverse?

Published

on

Për momentin, ekzistojnë dy lloje mjedisesh që i lejojnë njerëzit të bashkohen dhe të ndajnë përvoja: fizike dhe virtuale, të përfaqësuara kryesisht nga mediat sociale. Hapësirat publike fizike janë disa nga hapësirat më tërheqëse që qytetet mund të ofrojnë.

Ato lejojnë ndërveprim shoqëror të pastrukturuar dhe karakteri i tyre përcaktohet nga njerëzit që i përdorin.

Sidoqoftë, kur pandemia i detyroi të gjithë të futeshin në izolim, kufizimet e hapësirave fizike erdhën në fokus, me lëvizjen drejt hapësirave sociale virtuale që rezultoi e dobishme në shumë mënyra.

Platformat virtuale janë vende takimi ku çdokush mund të kurojë përvojën e tij dhe, në një farë mënyre, të kontrollojë ekspozimin e tyre.

Meqenëse lidhja nuk varet nga vendndodhja fizike, rrjeti global ofron një grup të madh lidhjesh të mundshme për të zgjedhur, me interesat dhe parimet e përbashkëta që janë grumbulluesit që formojnë komunitetet.

Mediumi gjithashtu vjen me kufizime të rëndësishme: struktura e platformave dikton llojet e ndërveprimeve të mundshme dhe mediumi është pothuajse ekskluzivisht dy-dimensional, duke marrë formën e tekstit, imazhit ose videos.

Platformat ekzistuese metaverse ofrojnë vetëm një paraqitje të shkurtër të asaj që mund të thotë metaverse. Kjo është një fushë me zhvillim të shpejtë me premtime të mëdha dhe shumë nga përfitimet e parashikuara do të zhbllokohen vetëm nga përparimet që do të vijnë ende.

Ndërsa metaversi mund të zgjerojë aksesin në disa aspekte të jetës shoqërore, ai duhet parë si një entitet i veçantë, duke mos zëvendësuar nevojën bazë për ndërveprim dhe lidhje ballë për ballë.

Ka rreziqe dhe sfida në zhvillimin e kësaj tipologjie të re të hapësirave virtuale, por edhe një potencial të madh për përparim social dhe ekonomik, duke qenë se ato zhvillohen në mënyrë kolektive, transparente dhe në mënyrë të përgjegjshme shoqërore./Media Ndërtimi.

Tech

Zhvillohet aplikacioni i navigimit për personat e verbër që lëvizin nëpër qytet

Published

on

Kur njerëzit që janë të verbër ose me shikim të dëmtuar përpiqen të lëvizin nëpër një qytet si Parisi, ata mund të humbasin lehtësisht në minutën kur dalin nga një stacion metroje.

Një çift studentësh të rinj francezë të inxhinierisë po punojnë për të trajtuar këtë problem duke zhvilluar një aplikacion navigimi të realitetit të shtuar (AR) që identifikon rrugën më praktike për ta dhe përdor “tingullin hapësinor” – i njohur gjithashtu si tingulli 3D – për t’i drejtuar ata në rrugën që dëshirojnë.

“Ne po përpiqemi të bëjmë diçka shumë të thjeshtë ku të merrni tingullin 3D nga drejtimi i duhur. Ju ktheheni në drejtimin nga vjen tingulli dhe pastaj jeni gati për të shkuar,” tha për Euronews Next, bashkë-themeluesi dhe CEO i SonarVision, Nathan Daix.

Aplikacioni është aktualisht në zhvillim dhe testim, por startup-i i ri synon ta bëjë atë të disponueshëm në vitin 2023. Prototipi funksionon në Paris, por mund të vendoset “shumë lehtë” në kryeqytete të tjera të mëdha evropiane, tha ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Tech

Hyundai prezanton ekskavatorin me të ri

Published

on

Hyundai Construction Equipment Europe ka zgjeruar gamën e saj të Serisë A me lansimin e ekskavatorit me rrota HW150A CR.

Modeli me rreze kompakte ka një peshë funksionimi prej 16,9 t dhe është i pajisur me një motor nafte B4,5 129 kW (173 hp) në përputhje me Stage-V nga Cummins.

Ashtu si makinat e tij simotra, HW140A, HW160A dhe HW170A CR, ekskavatori i Serisë A ka një kabinë të ripozicionuar që lejon një lëvizje të reduktuar të bishtit dhe stabilitet më të madh në krahasim me modelet e mëparshme të serisë H të prodhuesit.

Sipas Hyundai, HW150A ka qenë dizajnuar për të “punuar me besim” në projekte ku hapësira është e kufizuar dhe është e disponueshme me opsione bum një ose dy pjesë.

Peter Sebold, menaxher i produkteve në Hyundai Construction Equipment Europe, tha: “I gjithë i ri HW150A CR ka lindur nga kërkesat e vendeve urbane të punës. Rrezja e saj e shkurtër e pasme lejon manovrim të lartë, si dhe komoditet dhe siguri të operatorit.”

“Ne bëmë zgjedhjen e përdorimit të komponentëve dhe sistemeve nga furnizues me reputacion, gjë që tashmë shpërblehet për sa i përket performancës dhe qëndrueshmërisë.

“Motori i fuqishëm, në kombinim me hidraulikën e ndjeshmërisë së ngarkesës, i jep makinës kontrollueshmëri të qetë, së bashku me performancë të lartë, si dhe një shkathtësi të zgjeruar. Një ekskavator me rrota ashtu siç dëshironi. Pa njolla, të lehta për tu trajtuar dhe tërësisht të qëndrueshme.”

Brenda kabinës së operatorëve HW150A do të gjeni ekranin me prekje 20 cm (8 in) të Hyundai, i cili jep akses në të gjitha funksionet e makinës dhe cilësimet e kontrollit, dhe një kolonë drejtuese që mund të rregullohet në tre mënyra të ndryshme për të maksimizuar komoditetin e operatorit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Tech

Volvo lanson komplete lodrash prej druri për fëmijë të bazuara në pajisje ndërtimi

Published

on

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) dhe prodhuesi i lodrave Brio Builder do të lançojnë një sërë lodrash prej druri për fëmijë të bazuara në pajisje ndërtimi.

E thënë se “ngacmon imagjinatën” e inxhinierëve të ardhshëm të mundshëm të ndërtimit, gama e lodrave përfshin një ngarkues me rrota, një transportues dhe një ekskavator.

Ato janë krijuar për t’u ngjar homologëve të tyre në jetën reale dhe vijnë me mjete të lehta për t’u përdorur dhe udhëzime montimi që lejojnë fëmijët të ndërtojnë çdo model.

Lodrat që do të dalin në treg në tremujorin e tretë të këtij viti, do të bëhen nga druri ahu dhe plastika e certifikuar nga FSC, të përshtatshme për fëmijët e moshës tre vjeç e lart.

Ndërsa puna me prodhuesin e pajisjeve të ndërtimit është një ngjarje për herë të parë për Brio, Volvo ka bashkëpunuar më parë me një prodhues tjetër lodrash në projekte të shumta.

Gjatë viteve Volvo CE ka bashkëpunuar me Lego Technic jo vetëm për krijimin e kompleteve Lego me temë pajisjesh, por edhe për projektimin dhe prodhimin e makinerive të reja të ndërtimit.

Në vitin 2021, Volvo CE zbuloi një prototip makine ndërtimi që thotë se ishte frymëzuar nga një model Lego Technic.

E njohur si Zeux, makina koncept ishte bashkëpunimi i tretë mes dy kompanive që nga viti 2014, por hera e parë që ata krijuan një makinë futuriste.

Dy modelet e para Lego Technic ishin nga ngarkuesi ekzistues me rrota L350F i Volvo CE dhe ekskavatori me rrota EW160E./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending