Connect with us

Infrastrukturë

A është druri masiv elementi kryesor në një të ardhme me karbon të ulët?

Published

on

Tempujt kinezë kanë qëndruar për shekuj me radhë, të goditur nga era dhe tërmetet, pa plasaritje apo lëndë druri jashtë vendit. Ata përdorin një teknikë të lashtë të quajtur “ndërtim me kllapa” që nuk kërkon gozhdë ose pjesë metalike për të lidhur elementët strukturorë prej druri. Kishat skandinave janë pothuajse po aq të qëndrueshme. Çuditërisht, ka shumë pemë në Suedi dhe në të gjithë Kinën.

Pra, çfarë ndodh me zhurmën rreth inovacionit në ndërtimin e “drurit masiv” gjatë viteve të fundit? Siç argumenton Boyce Thompson në librin e tij të ri të zhytur në mendime, Innovations in Mass Timber: Sequestering Carbon with Style in Commercial Buildings (Schiffer Publishing), kjo do të jetë gjëja tjetër e madhe në teknologjinë “e gjelbër” për arkitektët që ndihen fajtorë për lëkurat e tyre të kushtueshme prej titani dhe të përmasave të mëdha. gjurmët e karbonit. Fotot me ngjyra tregojnë disa ndërtesa mbresëlënëse në vende ku industria e drurit ka qenë gjithmonë e shëndetshme, si në Paqësorin Veriperëndimor dhe Skandinavinë. Japonezët ndërtojnë kabina me trungje me material të importuar që mund të jetë edhe ari.

Inxhinierët bashkëkohorë dhe zyrtarët e kodit kanë frikë nga druri. Ata kanë disa shqetësime legjitime për një material që është përgjithësisht i kudondodhur në klimat e lagështa dhe të buta. Për shekuj me radhë, ndërtesat prej druri siguruan lëndë djegëse për zjarret masive, të tmerrshme në qytete dhe fshatra. (Mendoni lopën e zonjës O’Leary.) Ndërtesat prej druri të bëra me “konstruksion me shkop” digjen shpejt. Lëndë drusore masive jo, por në kohët e lashta nuk kishte kompani zjarrfikëse në dispozicion për të shuar flakët brenda pak orësh. Besoni apo jo, kodet tona të zjarrit bazohen në raste studimore nga fillimi i shekullit të 20-të dhe ndalojnë ose dekurajojnë ndërtimin me dru për shumicën e llojeve të ndërtesave të montimit publik, si dhe banesat shumëkatëshe.

Për më tepër, trarët e drurit janë relativisht të dobët në përkulje krahasuar me çelikun, kështu që hapësirat maksimale janë më pak se gjysma e asaj që pritet nga trarët me fllanxha të gjerë ose me trarë prej çeliku. Nëse dikush është duke projektuar një ndërtesë të lartë ose të mesme në një qytet, ai dëshiron 20 këmbë ose më shumë për ekonomi dhe fleksibilitet. Dhe inxhinierët sot nuk janë të trajnuar për të punuar me lidhje druri me dru ose dru me çelik kur metodat më të thjeshta, duke përdorur çelik ose beton të armuar, janë modeluar tashmë në softuerin e tyre. Ata shikojnë kompjuterët e tyre dhe janë të dekurajuar që të dalin në një gjymtyrë (më falni) për të specifikuar komponentët strukturorë të drurit. Në përvojën time, shumë thjesht refuzojnë të punojnë në ndërtesa prej druri, madje edhe në ato historike.

Le të jemi të qartë: Çdo gjë e ndërtuar prej druri është e qëndrueshme dhe redukton gjurmën tonë kolektive të karbonit. Pemët janë makinat më të mira të natyrës për sekuestrimin e karbonit. Ato mund të rriten në mënyrë të qëndrueshme ose të priten për përfitime dhe të shpërdorohen. Industria globale e drurit vështirë se është sjellë si një qytetar i mirë për pjesën më të madhe të shekullit të kaluar. Nëse detyrohet të luajë mirë me të tjerët, ky është një përfitim për industrinë e ndërtimit. Shtimi i produkteve të reja dhe dhënia e arkitektëve arsye të mira për t’i punësuar ato, është diçka që unë e përshëndes. Por ne ende mund të ndërtojmë me shkopinj, trapa dhe pemë çati, siç kemi bërë për mijëvjeçarë. Një lis i bardhë 200-vjeçar është po aq masiv sa çdo gjë e bërë sot në një fabrikë – nëse mund ta gjeni.

Infrastrukturë

Deçani fiton të drejtën për shfrytëzimin e tokave në Parkun Kombëtar

Published

on

Kryetari i komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj, ka njoftuar se komuna e Deçanit ka fituar të drejtën për shfrytëzimin e tokave në Parkun Kombëtar.

Ai ka bërë me dije se çdo ditë e më shumë po arrijnë atë që kanë ëndërruar.

“Në bazë të Vendimit nr. 10663 për hartimin e Planit Rregullues të Hollësishëm për pronat e shpallura me interes publik në Parkun Kombëtar ‘Bjeshkët e Nemuna’, miratuar nga Kuvendi Komunal i Deçanit, datë 29.03.2024, pranuar në Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, në pajtim me Rregulloren (QRK) nr. 06/2021 për ndryshimin dhe plotësimin e Rregullores (QRK) nr. 10/2019 për shqyrtimin administrativ të akteve të komunave dhe miratuar nga MAPL”, thekson Ramosaj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Si mund të përdoret dizajni modular për të revolucionarizuar arkitekturën e banesave?

Published

on

Strehimi është një tipologji e larmishme arkitekturore, konfigurimi i së cilës përcaktohet jo vetëm nga ata që e projektojnë, por edhe nga përdorimi i atyre që jetojnë në të. Prandaj, shtëpitë janë struktura rrënjësisht të adaptueshme që evoluojnë në përputhje me kohën dhe përdoruesit e tyre, duke pësuar ndryshime të vazhdueshme të manifestuara në mënyrat e jetesës. Shtëpia e konceptuar sot nuk do të jetë e njëjtë me atë të ndërtuar nesër, ndaj bëhet e nevojshme të ruhet një qasje kritike dhe e thellë ndaj rolit që luan në mjedisin e ndërtuar.

Në këtë kuptim, arkitektura modulare është paraqitur vazhdimisht si një strategji dinamike projektimi që ka revolucionarizuar strehimin, duke zhvilluar zgjidhje të gjithanshme për hapësira të qëndrueshme dhe praktika ndërtimi. Kështu, strehimi modular ka qenë terren pjellor për eksplorimin dhe thellimin e mënyrave të banimit në hapësirë ​​dhe adresimit të nevojave njerëzore. Nga shtëpitë e parafabrikuara me katalog të shekullit të 19-të deri te bumi i banesave pas Luftës së Dytë Botërore, evolucioni i tij reflekton si propozimet e së kaluarës ashtu edhe eksplorimin e koncepteve të reja për të ardhmen.

Kuptimi i transformimit të habitatit përmes projektimit modular kërkon një ekzaminim gjithëpërfshirës të qëndrueshmërisë së tij dhe zbatimit praktik. Për më tepër, është thelbësore të merret parasysh ndikimi global i këtyre tendencave në arkitekturën e ardhshme. Ky kërkim nxit eksplorimin në risitë konceptuale, materiale, teknologjike dhe politike në strehimin dhe strategjitë urbane. Promovimi i Buildner-it i eksplorimeve të tilla nëpërmjet konkurseve arkitekturore tregon se si arkitektura e banesave mund të revolucionarizohet vazhdimisht, e ngjashme me shtëpitë e çmontueshme të Jean Prouvé, konceptin e çmontueshëm të Shtëpisë Dymaxion ose shtëpitë Usoniane të Frank Lloyd Wright.

Një rrugë për përballimin e krizës së banesave

Në të gjithë botën, mungesa e banesave të përballueshme vazhdon të jetë një problem në rritje, veçanërisht me pakësimin e burimeve natyrore, ndryshimet klimatike dhe krizën ekonomike. Ngjarje të tilla si MICROHOME – një konkurs vjetor i nisur nga Buildner – kërkojnë zgjidhje të thjeshta për një jetë më të vogël dhe më efikase. Propozimet e zhvilluara rreth kësaj teme fokusohen në shtëpitë modulare jashtë rrjetit deri në 25 metra katrorë. Qasjet e tyre janë po aq të ndryshme sa edhe strategjitë e tyre; duke përdorur më pak materiale, duke inkurajuar fleksibilitet dhe duke promovuar komunitete të qëndrueshme për të trajtuar varfërinë dhe ndryshimet klimatike.

Shumëllojshmëria e qasjeve të strehimit tregon se ndërsa kriza e strehimit është një shqetësim global, manifestimet e saj ndryshojnë në bazë të kontekstit lokal. Në ekzaminimin e tyre të banesave të përballueshme, studiuesit kanë theksuar se si qytetet e mëdha si Berlini, Parisi dhe Toronto përballen me stoqet e kufizuara të banesave.

Për të përmirësuar kushtet e banimit në zonat urbane, propozime të ndryshme kanë ofruar ide radikale. Këto përfshijnë përdorimin e hapësirave nën autostrada, ndërtimin në krye të infrastrukturës së pashfrytëzuar, ripërpunimin e korsive midis zhvillimeve ekzistuese të banimit dhe ndërtimin e strukturave të reja që kombinojnë programet arkitekturore. Nisma të tilla synojnë të rrisin bërthamat e lira urbane.

Afrimi i strehimit modular përmes konkurseve të projektimit ofron një perspektivë që, me çdo përsëritje, prezanton ide të reja në një sistem ndërtimi, efikasiteti i të cilit lejon zëvendësimin ose shtimin e elementeve pa ndikuar në pjesën tjetër të sistemit. Ky fleksibilitet inkurajon eksplorimin e ideve të reja në lidhje me shtëpitë, një koncept i njohur për të gjithë dhe për këtë arsye i sfiduar vazhdimisht. Përmes analizës së rasteve të kaluara dhe të ardhshme, banesat modulare shfaqen si një kanavacë bosh që balancon me shkathtësi standardizimin me personalizimin në jetën bashkëkohore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Këshilla për të integruar energjinë fotovoltaike në shtëpi

Published

on

Duket sikur të gjithë po shkojnë me diell këto ditë. Në Shtetet e Bashkuara, gjenerimi neto i energjisë diellore është rritur me më shumë se 113,000 milion kilovat orë në dekadën e fundit. Integrimi diellor me projektet e banimit kursen paratë e pronarëve të shtëpive në faturat e energjisë dhe rrit vlerën e pronës me kalimin e kohës. Ndërsa teknologjia e integrimit diellor përparon, avantazhet shkojnë përtej financiare dhe mjedisore; Panelet diellore po marrin gjithashtu një rol estetik në arkitekturën moderne.

Integrimi diellor po bëhet një pritshmëri në mesin e blerësve të shtëpive të reja. Arkitektët dhe projektuesit duhet të përshtaten në përputhje me rrethanat për të rritur disponueshmërinë e integrimit fotovoltaik në zhvillimet e banimit. Megjithatë, me planifikim dhe ekzekutim të kujdesshëm, panelet diellore mund të inkorporohen më mirë gjatë fazave të projektimit dhe ndërtimit. Ky artikull përshkruan se si ndërtuesit e shtëpive mund të plotësojnë kërkesat e konsumatorëve për integrimin diellor, duke krijuar një rrugë të lehtë për t’u ndjekur për të përshtatur tendencat e ndryshimit të dizajnit të shtëpisë.

Vlerësoni përdorimin total të energjisë dhe bëhuni sa më efikas të jetë e mundur

Për të ndërtuar një shtëpi me energji diellore, ndërtuesit duhet së pari të bëjnë një inventar gjithëpërfshirës se si përdoret energjia në shtëpi. Vlerësimi i përdorimit total të energjisë së një shtëpie mund të jetë një detyrë komplekse, veçanërisht kur ajo nuk është ndërtuar ende. Njohja se sa energji do të kërkojë shtëpia do të krijojë pritshmëri realiste se sa i madh do të duhet të jetë sistemi i energjisë diellore.

Ndërtuesit mund të përdorin informacionin e faturimit nga zhvillime të ngjashme në zonë. Energjia totale e përdorur do të renditet në kilovat-orë (kWh). Thjesht shtoni kWh totale për një cikël faturimi vjetor ose shumëzoni kWh totale të përdorur në vetëm një muaj. Është e rëndësishme të theksohet se konsumi i energjisë ndryshon nga sezoni në sezon dhe ky vlerësim i hershëm nuk do të pasqyrojë përdorimin e saktë të një shtëpie.

Sistemet diellore në shtëpi prodhojnë midis 350 dhe 850 kWh në muaj. Shtëpitë jo-solare që konsumojnë më shumë se ky interval çdo muaj do të duhet të bëhen më efikase përpara se të shndërrohen në energji elektrike diellore. Një auditim i energjisë do të vlerësojë se sa energji përdor një ndërtesë dhe do të identifikojë mundësitë për të kursyer energji. Ky informacion është thelbësor sepse do t’i ndihmojë ndërtuesit të zgjedhin sistemet më efikase për zhvillimet e tyre. Këto praktika shtesë të ndërtimit të qëndrueshëm mund të zvogëlojnë gjithashtu konsumin e energjisë përpara se të përdorni energjinë diellore:

Mbyllja e rrjedhjeve të ajrit

Përmirësimi i izolimit

Kalimi në dritare rezistente ndaj UV

Blerja e pajisjeve të certifikuara nga ENERGY STAR

Solar është këtu për të qëndruar. Arkitektët, projektuesit dhe kompanitë e ndërtimit duhet të përshtaten për të përmbushur kërkesat e reja të blerësve të sotëm të shtëpive me mendje të qëndrueshme. Duke ndjekur këto këshilla, njerëzit mund të shijojnë të gjitha përfitimet e energjisë fotovoltaike pa kompromentuar stilin arkitektonik./Media Ndëtimi

Continue Reading

Trending