Connect with us

Infrastrukturë

A do të luajë ndonjëherë një rol të rëndësishëm betoni vetë-shërues në ndërtim?

Published

on

Betoni vetë-shërues premton të revolucionarizojë mirëmbajtjen e strukturave të betonit, duke ulur faturat e riparimit duke mbushur çarjet kur ato formohen.

Gjersa shumë kërkime po bëhen në teknologji deri më tani, përdorimi i saj në projektet e botës reale mbetet i kufizuar.

Por, pas përparimeve të fundit në teknologji dhe projekte kërkimore në mbarë botën, a mund të ndryshojë kjo?

Çfarë forme mund të marrë teknologjia dhe çfarë përdorimesh mund të ketë?

Dhe sa kohë përpara se betoni vetë-shërues të fillojë të luajë një rol të rëndësishëm në ndërtim?

Teknika të ndryshme të betonit vetë-shërues

Ekzistojnë katër teknika kryesore të ndryshme për të promovuar vetë-shërimin në beton:

Kapsula: Në përzierjet e betonit mund të shtohen kapsula që përmbajnë agjentë të ndryshëm shërues. Ndërsa plasaritjet në beton formohen, kapsulat çahen për të çliruar agjentët shërues, duke mbyllur të çarat përsëri. Kapsulat mund të bëhen nga materiale si xhelatina që treten për të çliruar materiale si silikat natriumi. Silikati i natriumit reagon me hidroksid kalciumi në ujë. Së bashku, ato formojnë një xhel hidratimi silikat kalciumi, i cili është produkti kryesor i hidratimit të çimentos. Një disavantazh i teknikës është se pasi kapsulat të jenë çarë, betoni nuk mund të vetë-shërohet më tej.

Bakteret: Betoni mund të përzihet me disa lloje të baktereve të fjetura të injektuara në grimcat e agregatit, së bashku me lëndët ushqyese. Ndërsa krijohen çarje dhe uji depërton në beton, lëndët ushqyese treten. Ato sigurojnë një burim ushqimi për bakteret, duke i bërë ato të prodhojnë karbonat kalciumi për të mbushur të çarat.

Polimerët me memorie të formës: Polimerët me memorie të formës mund të futen në beton në kanale të vogla ose të lidhen në përforcime brenda tij. Ndërsa betoni plasaritet dhe polimeret shtrihen, një sistem me tela ngrohëse i bën ata të tkurren përsëri dhe të kthejnë strukturën në formë.

Vaskulare: Kanalet e krijuara artificialisht në beton lejojnë pompat të pompojnë agjentë shërues në beton ndërsa ai dëmtohet, duke mbyllur të çarat përsëri. Ndërsa në përsëritjet e mëparshme, kjo përfshinte vendosjen e pompave në pjesën e jashtme të strukturës për të pompuar agjentët shërues, studiuesit kanë kaluar në rrjete mini-vaskulare më të avancuara. Këto marrin formën e njësive tetraedrale të printuara në 3D me ligamente të zbrazëta. Ata ruajnë, mbrojnë dhe çlirojnë agjentë shërues bakterial kur streset mekanike në beton kalojnë një prag të caktuar./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Nënshkruhet memorandumi për ndërtimin e disa rrugëve në Gjakovë

Published

on

Kryetari i Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini, bashkë me zëvendësministrin e Infrastrukturës, Hysen Durmishi kanë nënshkruar memorandumin për vazhdimin e disa kontratave ekzistuese.

“Ndërtimin e Qarkores së qytetit LOT II dhe LOT III, asfaltimi i rrugëve Shqiponjë-Krelan, Lipovec-Goden, Dol-Lipobec, rruga e Radoniqit si dhe ndërtimi i disa rrugëve të lagjes së komuniteteve.

Poashtu, zv. ministri Durmishi më informoi se është duke vazhduar projektimi për urën në fshatin Rogovë.”, deklaroi kryetari Gjini./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ndërtimi i hekurudhës Tiranë-Durrës-Rinas ende larg realizimit

Published

on

Pas dekadave degradimit dhe lënie në harresë, ka nisur puna në terren për rehabilitimin e hekurudhës Tiranë-Durrës. Edhe pse afati për përfundimin e projektit ishte shtatori 2023, në terren janë kryer vetëm 45% e totalit të punimeve.

Hekurudha Shqiptare në një përgjigje për Citizens Channel tha se afati për përfundimin e punimeve është shtyrë në mars 2024, pra me 8 muaj nga afati i përcaktuar në kontratë.

Ndërtimi i stacionit të trenit në Tiranë është pjesë e projektit të rehabilitimit të hekurudhës ekzistuese Tiranë–Durrës, dhe ndërtimit të një degëzimi të ri drejt Rinasit.

Tirana është kryeqyteti i vetëm në Europë pa tren. Ish-stacioni fundor i linjë Tiranë-Durrës, i cili ndodhej në qendër të kryeqytetit u hoq në vitin 2013, duke e zhvendosur atë në Kashar. Kështu hekurudha u largua nga banorët e Tiranës të cilët më herët e përdornin trenin si mjet transporti më të lirë.

Ky projekt ka nisur të diskutohet vite përpara, por në 2016 Ministria e Mjedisit lëshoi Deklaratën Mjedisore. Por që prej lëshimit të deklaratës, zbatimi i projektit ka ecur me hapa të ngadaltë duke shkelur afatet.

Eksperti i transporteve Sadedin Çeliku, shprehet se vonesa lidhet me lëvrimin e fondeve. Ai shprehet se hekurudha është lënë në degradim dhe nuk ka qenë në vëmendje të qeverive për të investuar.

“S’ka pasur interes asnjë qeveri, shkaqet janë të shumta por dhe korrupsioni është një nga arsyet. Sot rrjeti hekurudhor (450 km) është tërësisht i amortizuar kështu ka amortizim ,shinat, traversat, mjetet lëvizëse (lokomotivat, vagona mallrash e pasagjerësh) si dhe i gjithë pajisjet sinjalizuese”, tha për Citizens Channel Çeliku.

Linja e rehabilituar Tiranë-Durrës parashikohet të lejojë një shpejtësi treni të paktën 100 km/h, dhe ndonëse nuk është përcaktuar ende vlerësohet se çmimi i biletës do të jetë midis 1–1.2 euro.

Projekti parashikon rehabilitimin e 34.7 km linjë ekzistuese hekurudhore ndërmjet Tiranës dhe Durrësit, si dhe do ndërtohet rreth 5 km linjë e re nga Tirana drejt Rinasit.

Kostot e projektit janë ndarë midis një granti nga Bashkimi Evropian dhe një kredie të dhënë nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Qeveria mbulon vetëm kosoton e TVSH-së në këtë projekt.

Në 19 tetor 2020, Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim shpalli fituese kompaninë italiane INC S.P.A me një ofertë prej 69.69 mln euro. BERZH njoftoi se kohëzgjatja e kontratës do të ishte 30 muaj, pra punimet do të zgjasnin 2 vite e gjysmë. Edhe ministrja e  Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, në ceremoninë e zhvilluar në datën 3 shkurt 2021, ku u nënshkrua zyrtarisht dhe kontrata mes palëve bëri të njejtën deklaratë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Synohet të ndërtohet një shkëmb artificial 200 kilometra katrorë në detin e Dubait

Published

on

Instituti detar ka zbuluar ‘Dubai Reefs’, një laborator i gjallë lundrues i krijuar për të rivendosur ekosistemet detare dhe për të promovuar ekoturizmin. Objektivi kryesor i projektit është të gjenerojë mbi 30,000 mundësi punësimi brenda një ekonomie të gjelbër në qytet.

Dubai Reefs përfshin një komunitet të qëndrueshëm lundrues dedikuar kërkimit detar, rigjenerimit dhe ekoturizmit, që përfshin objekte rezidenciale, mikpritëse, shitje me pakicë, arsimore dhe kërkimore.

Në thelb të projektit qëndron instituti detar, i fokusuar në mbrojtjen e mjedisit detar dhe bregdetar të Dubait.

Ai synon të përmirësojë aftësitë e shkencës detare dhe të ruajtjes së Dubait duke krijuar një shkëmb artificial të larmishëm që përfshin 200 kilometra katrorë. Projekti synon gjithashtu të sigurojë një habitat për mbi 1 miliard korale dhe 100 milionë pemë mangrove.

Dubai Reefs kërkon të krijojë përvoja të ekoturizmit detar, duke shfaqur eko-lozha të ndryshme lundruese të fuqizuara tërësisht nga burime të rinovueshme të energjisë si energjia diellore dhe hidrocentrale. Fermat me valë do të gjenerojnë energji të pastër për të përmbushur kërkesat në rritje për energji të popullsisë së Dubait.

Për më tepër, projekti do të inkorporojë “Bujqësia e Oqeanit Rigjenerues”, një metodë miqësore me klimën e prodhimit të ushqimit.

Dubai Reefs promovon përfitime sociale, mjedisore dhe ekonomike. Ajo aspiron të transformojë Dubain në një eko-destinacion ku oqeani dhe qyteti mund të lulëzojnë në mënyrë harmonike. URB është një lider global në arkitekturën e qëndrueshme që promovon ekonomi më të gjelbra, me projekte të ndryshme të bazuara në Dubai.

Në vitin 2022, arkitektët zbuluan distriktin e tyre të ri të teknologjisë urbane të planifikuar për zonën Creekside të Dubait të Al Jaddaf.

Zhvillimi është planifikuar të bëhet një zonë neto me zero karbon. Për më tepër, URB ka njoftuar planet e saj për të zhvilluar destinacionin më të madh të agroturizmit në botë në Dubai, i cili ofron siguri ushqimore dhe nxit qëndrueshmërinë e komuniteteve lokale, trashëgimisë dhe peizazheve kulturore.

Continue Reading

Trending