Connect with us

Infrastrukturë

2/3 e fondit të Rindërtimit të Durrësit pas tërmetit, mbetet i pashpenzuar

Published

on

Katër vjet pas tërmetit të vitit 2019, mijëra familje mbeten të pastreha ndërsa procedurat emergjente të prokurimit, të ndërmarra nga qeveria, duket se nuk kanë ndihmuar shumë. Sipas të dhënave të buxhetit 2023, deri në tetor u shpenzuan vetëm 32% e parave të programuara për këtë vit.

Më shumë se dy të tretat e fondit të programuar për vitin 2023 për programin e Rindërtimit nga tërmeti i vitit 2019 ka mbetur i pashpenzuar deri në tetor të këtij viti, duke lënë efektivisht shumë pak kohë për realizimin e shpenzimeve të programuara, bëhet e ditur nga raporti financiar mujor i Ministrisë së Financave, publikuar së fundmi. Sipas raportit, nga 17 miliardë lekë të programuara për rindërtimin për vitin 2023, deri në fund të tetorit janë shpenzuar vetëm 5.4 miliardë lekë ose 32% e programit vjetor ndërsa mbeten për t’u shpenzuar edhe 68% të tjera.

Shqipëria u godit nga një tërmet me magnitudë 6.3 në vitin 2019, tërmet që shkatoi 51 të vdekur dhe rreth 1 miliardë euro dëme. Qeveria shqiptare ka shpenzuar deri në tetor të këtij viti 80 miliardë lekë (rreth 800 milionë euro) ndërsa ka 11.6 miliardë lekë shpenzime të parealizura këtë vit dhe planifikon edhe 9 miliardë lekë shpenzime të tjera për vitet 2024 dhe 2025 për një total prej 100 miliardë lekësh.

Shpenzimet për programin e rindërtimit u kryen përmes procedurave të prokurimit emergjent, gjë që nënkupton, konkurrencë të ulët dhe, rrjedhimisht, çmime të larta, por kjo u arsyetua me nevojën e mbylljes sa më parë të plagëve të shkaktuara nga tërmeti. Megjithatë, nga ecuria e shpenzimeve të këtij viti, duket se emergjenca ka konsistuar te procedurat por jo te zbatimi.

Qeveria shqiptare ka ndërprerë mbulimin nga fondet e qeverisë qendrore për subvencionimin e qirave të familjeve të mbetura të pastreha nga tërmeti i vitit 2019, që nga marsi i këtij viti, zyrtarisht me qëllimin e “nxitjes së përfundimit të procesit”. Sipas Ministrisë së Financave, ndërprerja e financimit të qeverisë qendrore për qiratë është shoqëruar me një rekomandim për bashkitë që të marrin masa për të mbuluar nga fondet e veta këtë shpenzim. Së paku një bashki, Durrësi, thjesht ka ndërprerë pagesat duke lënë në mëshirë të fatit rreth 2500 familje, shtëpitë e të cilave ende presin të riparohen./Media Ndërtim

Infrastrukturë

Skanska fillon punën për rinovimin e stadiumeve në SHBA për Kupën e Botës 2026

Published

on

Skanska ka filluar një projekt për të rinovuar tasin e poshtëm të stadiumit MetLife në East Rutherford, New Jersey, SHBA, në përgatitje për Kupën e Botës FIFA 2026.

Projekti përfshin prishjen e katër qosheve të ndenjëseve para-ekzistuese në të gjithë stadiumin dhe instalimin e një sistemi të ri modular të ndenjëseve prej çeliku.

Projekti gjithashtu përfshin rregullime mekanike, elektrike, audiovizive dhe hidraulike. Për më tepër, projekti përfshin heqjen e 1740 vendeve të përhershme për të zgjeruar dimensionet e fushës për ndeshjet e Kupës së Botës FIFA.

Skanska shton se modifikimet e stadiumit dhe të vendeve do ta bëjnë fushën e lojës më të madhe për të përmbushur kërkesat e nevojshme të madhësisë së FIFA-s, kështu që stadiumi mund të presë tetë ndeshje gjatë gjithë turneut, duke përfshirë finalen.

Për të siguruar ndërprerje minimale në aktivitetin ekzistues të stadiumit dhe oraret e ekipeve, Skanska thotë se ndërtimi do të kryhet në dy faza. Faza I filloi në janar të këtij viti dhe pritet të përfundojë në maj 2024. Faza II do të fillojë në janar 2025 dhe parashikohet të përfundojë deri në maj 2025.

Në vitin 2010, Skanska përfundoi ndërtimin e stadiumit MetLife prej 2.2 milionë metrash katrorë, i cili ishte objekti i parë i ndërtuar për të akomoduar dy ekipe të Ligës Kombëtare të Futbollit (NFL), New York Football Giants dhe New York Jets./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Palestra e sportit në Gjilan në vlerë prej 2.3 milionë euro

Published

on

Palestra e sportit “Bashkim Selishta-Petriti” në Gjilan do të rinovohet dhe do të ofrojë kushte moderne për sportistët.

Është nëshkruar momorandum bashkëpunimi nga sekretari i MKRS-së, Xheladin Krasniqi dhe kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, në praninë e ministrit, Hajrulla Çeku dhe drejtorit të sportit në MKRS, Ibër Alaj.

Ky projekt është investim i përbashkët i ministrisë dhe komunës në vlerë 2.3 milionë euro.

Përmirësim i infrastrukturës sportive në gjithë vendin është njëri ndër prioritetet kryesore të Ministrisë së Sportit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Pse kaq pak gjermanë jetojnë në shtëpi apo banesa të blera?

Published

on

Më pak se gjysma e gjermanëve jetojnë në shtëpi apo banesa që i kanë blerë. Shumica jetojnë në banesa me qira. Situata është e ndryshme në jug dhe lindje të Evropës. Pse ka kaq shumë dallime?

Më shumë se 83 milionë vetë jetojnë në Gjermaninë një sipërfaqe prej 357.580 kilometra katrorë. Prej tyre, më pak se gjysma jetojnë në shtëpitë dhe banesat e tyre. Sipas të dhënave të zyrës evropiane të statistikave Eurostat, në vitin 2022, 47 për qind e familjeve gjermane jetonin në banesat e tyre, ndërsa pjesa tjetër prej rreth 53 për qind janë qiramarrës, gjë që e vendos Gjermaninë në fundin e vendeve në Evropë, nëse përjashtohet Zvicra. Rumania, Sllovakia, Kroacia, Hungaria dhe Mali i Zi kanë përqindjen më të lartë sa i përket pronësisë së pasurive të paluajtshme. Në këto vende më shumë se 90 për qind e popullsisë jeton në shtëpinë ose apartamentin e vet. Por pse dallimet janë kaq të mëdha?

“Kazerma rezidenciale”

Gjermania ka një përqindje kaq të vogël të pronësisë në krahasim me Evropën Jugore dhe Lindore, kryesisht për arsye historike. Ato datojnë në shekullin e 19-të, koha pas Luftës Franko-Prusiane dhe themelimit të Perandorisë Gjermane në 1871. Në atë kohë, Gjermania u zhvillua nga një vend bujqësor i vonë feudal në një komb industrial. E kjo do të thotë se njerëzit lëviznin nga fshatrat në qytete për të gjetur punë atje. Prandaj, shumë apartamente të lira duhej të ndërtoheshin shpejt.

Miliona pa vendbanime pas Luftës

Qeveria e re u përpoq të krijonte shpejt një hapësirë ​​të re jetese me ndihmën e një sërë masash dhe njëkohësisht u përpoq të parandalonte rritjen tepër të madhe të qirave për shkak të mungesës së hapësirave të banimit.

Për këtë arsye ndërtimi i banesave u shpall prioritet absolut. “Ndërtimi i banesave është kushti më i rëndësishëm që populli gjerman të drejtohet drejt rimëkëmbjes politike, ekonomike, por edhe etike dhe kulturore”, tha në shkurt 1950 kancelari i atëhershëm Konrad Adenauer, duke folur për krizën e strehimit.

“Një e katërta e banesave u shkatërrua në luftë,” thotë Konstantin Kolodilin nga Instituti Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIW). Në disa qytete, shkalla e dëmtimit ishte dukshëm më e lartë. Strehimi është shpallur prioritet kombëtar.

Bumi i banesave në vitet pesëdhjetë

Në vitin 1950 u miratua i ashtuquajturi Ligji i parë për Strehimin. Si rezultat i këtyre masave, më shumë se pesë milionë apartamente të reja u ndërtuan në vitet e pasluftës. Mungesa e banesave ishte e madhe edhe në Gjermaninë Lindore. Në të njëjtën kohë me Ligjin e parë për ndërtimin e banesave në Perëndim, u miratua edhe i ashtuquajturi Akti i Rindërtimit për të nxitur ndërtimin e banesave. Në mesin e viteve 1950, ky ligj inkurajoi ndërtimin e blloqeve të apartamenteve të stilit sovjetik, tipike për Evropën Lindore.

“Në vitet 1950-1960 ndërtoheshin kryesisht apartamente me qira në pronësi të kooperativave të ndërtimit. Si rezultat, kishte një përqindje të lartë të qiramarrësve”, shpjegon profesori Günter Fornholz, i specializuar në historinë e ndërtimit. Që atëherë, norma e qiramarrësit ka ndryshuar pak. Disa ndërtesa u bënë pronë e kompanive të pasurive të paluajtshme, por qiramarrësit mbetën në apartamente.

Continue Reading

Trending