Connect with us

Ndërtim

Arabia Saudite po ndërton 14 top projekte infrastrukturore

Published

on

Arabia Saudite aktualisht po kalon një program masiv zhvillimi dhe ndërsa Neom është shumë i njohur, ai është vetëm një nga 14 projektet gjigante.

Zhvilluar si pjesë e planit të princit të kurorës Mohammad bin Salman Vizioni 2030 për të transformuar vendin, seria e zhvillimeve gjigante, shumë prej të cilave u shfaqën në konferencën Cityscape në Riad, njihen si projekte gjigante.

Secili është i madh në shkallë dhe ambicie, dhe shumë prej tyre financohen drejtpërdrejt nga fondi sovran i pasurisë së vendit – Fondi i Investimeve Publike. Të tjerët, si qyteti jofitimprurës i Mohammed bin Salman, financohen nga vetë princi i kurorës.

Disa nga projektet gjigante janë zhvillime tradicionale të kufizuara në një vend të vetëm, megjithëse zakonisht të madh. Këto përfshijnë Masar në Mekë (i njohur gjerësisht si Mekë), Projekti Qendror i Jeddah në Jeddah dhe King Salman Park në Riad.

Projekte të tjera janë shpërndarë në shumë site, duke përfshirë projektet e drejtuara nga Saudi Downtown Company, e cila synon të krijojë qendra në 12 qytete në të gjithë mbretërinë, dhe zhvilluesi i pronave Roshn, i cili ka një mision të ndërtojë 400,000 shtëpi në të gjithë Arabinë Saudite.

Starchitects të shumtë perëndimorë po hartojnë skema për projektet giga; këto përfshijnë Zaha Hadid Architects, Ricardo Bofill, Heatherwick Studio, BIG, Foster + Partners, Jean Nouvel, LAVA, Morphogenis, Adjaye Associates, Henning Larsen dhe SOM.

Neom

Padyshim, projekti më i njohur i giga-s saudite, Neom është skema më e madhe dhe gjithashtu më e diskutueshme që po zhvillohet në mbretëri.

Duke përfshirë një sipërfaqe prej rreth 10,200 milje katrore, Neom do të përbëhet nga 10 rajone, nga të cilat katër janë shpallur deri më tani, duke përfshirë një qytet 170 kilometra të gjatë të quajtur The Line (në foto). Së bashku me The Line, rajonet e planifikuara përfshijnë një qytet port në formë tetëkëndëshi të quajtur Oxagon, një vendpushim skish të quajtur Trojena dhe një vendpushim ishull të quajtur Sindalah.

Studiot e arkitekturës që punojnë në projekt përfshijnë studion amerikane Morphosis, studion e Peter Cook CHAP, studion daneze BIG, studion në Mbretërinë e Bashkuar Zaha Hadid Architects, praktikat holandeze Mecanoo dhe UNStudio, studion amerikane Aedas, studion gjermane LAVA dhe studion australiane Bureau Proberts.

Roshn

Edhe pse jo aq i njohur sa Neom, Roshn është po aq ambicioz. Kompania e krijuar nga Fondi i Investimeve Publike, detyra kryesore është të rrisë shkallën e pronësisë së banesave në Arabinë Saudite në 70 për qind deri në vitin 2030. Për ta bërë këtë, ajo ka vendosur objektivin e ndërtimit të 400,000 shtëpive.

Projekti Roshn është tashmë në progres dhe ka ndërtuar tashmë 6,000 shtëpi me 27,000 aktualisht në ndërtim. Projekti do të shohë gjithashtu ndërtimin e 850 xhamive, 2,400 shkollave dhe mbjelljen e një milion pemëve.

Projekti i Detit të Kuq

Një tjetër skemë shumë e njohur, Projekti i Detit të Kuq do të shohë zonat e bregdetit të vendit të zhvilluara në resorte si një pjesë kyçe të fokusit të vendit në rritjen e turizmit. Në pronësi të Fondit të Investimeve Publike, projekti përbëhet nga dy zhvillime të dallueshme të quajtura Deti i Kuq dhe Amaala.

Projekti do të përfshijë një aeroport të projektuar nga studioja në Mbretërinë e Bashkuar Foster + Partners, i cili po ndërtohet rreth 15 kilometra në brendësi nga bregu.

Studio është shumë e përfshirë në zhvillim. Ajo është duke projektuar disa hotele, duke përfshirë një hotel në formë unaze në këmbë dhe vendpushimin e ishullit Coral Bloom (në foto) si dhe një hotel midis dunave të rërës në Arabinë Saudite. Foster + Partners po projekton gjithashtu një Instituti të Jetës Detare të ngjashme me shkëmbinjtë koralorë në vendpushimin Amaala.

Studio të tjera që punojnë në projekt përfshijnë Kengo Kuma and Associates, e cila po projekton 100 vila pushimi./Media Ndërtimi

Ndërtim

Qeveria jep 6 milionë euro shtesë për punimet e rrugës Prishtinë-Podujevë

Published

on

‘Punët me intensitet të lartë’ në rrugën Prishtinë – Podujevë kanë bërë që Qeveria e Kosovës të ndajë edhe 6 milionë euro shtesë për këtë projekt infrastrukturor.

Më 3 korrik 2023, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, ka bërë të ditur inauguruar fillimi i punimeve në rrugën Prishtinë-Podujevë.

Kompanitë që kanë fituar kontrata nga Ministria e Infrastrukturës për të ndërtuar rrugën Prishtinë – Podujevë, rezultojnë se në të kaluarën kanë pasur gjoba të shqiptuara nga Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale (KPMM), për nxjerrje ilegale të mineraleve.

Të dhënat e siguruara nga KPMM tregojnë se kompanitë ndër vite janë gjobitur për nxjerrje ilegale të zhavorrit, gurit të fortë, rërës apo të reshpes.KPMM ka bërë të ditur për KALLXO.com se kompanitë e gjobitura e që janë duke punuar rrugën Prishtinë – Podujevë janë ‘Pro&Co Group’, ‘2A Group’, ‘Bageri-1’, ‘Bageri’, ‘Kosova Aslfalt’ dhe ‘Beni-com’.

Konsorciumi i organizatave të shoqërisë civile i përberë nga Group for Legal and Political Studies, Institute for Development Policy (INDEP) dhe Instituti GAP, në kuadër të projektit: “Mbështetje për Shoqërinë Civile për të Rritur Mbikëqyrjen Publike dhe Llogaridhënien e Institucioneve Publike të Kosovës”, shpreh shqetësimin e thellë për shkeljet e njëpasnjëshme ligjore në procesin e prokurimit “Zgjerimi i rrugës nacionale Prishtinë – Besi – Podujevë” nga Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

Edhe përkundër rekomandimeve të KRPP-së, si dhe shkeljeve të evidentuara, MMPHI ka vazhduar jashtëligjshëm me nënshkrim të kontratave dhe operatorët ekonomik kanë filluar punën. Ne kërkojmë që të rishqyrtohen dhe të anulohen vendimet e marra në mënyrë të jashtëligjshme, si dhe ju bëjmë thirrje organeve kompetente ta hetojnë këtë aktivitet të prokurimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Vazhdon ndërtimi dhe renovimi i shtëpive të shqiptarëve në Veri të Kosovës

Published

on

Në Mbledhjen e 162-të të Qeverisë, miratuam vendimin për vazhdimin e mëtutjeshëm të Rindëritimit dhe Renovimit të Shtëpive individuale të familjeve, të cilëve u janë dëmtuar shtëpitë gjatë periudhës kohore 1998/1999.

Gjatë luftës së fundit, vendit tonë i janë shkaktuar dëme masive shkatërruese nga Serbia, që vazhdojmë t’i vuajmë ende edhe sot.

Bazuar në situatën e gjendjes faktike të familjeve në Veriun e Republikës se Kosovës, dhe sipas Raportit të Komisionit Vlerësues të Komunës së Mitrovicës mbi dëmet e shkaktuara të luftës gjatë viteve 1998/99, në kuadër të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkëpunim me organin kompetent komunal, është marrë vendimin për vazhdimin e projektit për rindërtimin dhe renovimin e shtëpive të dëmtuara gjatë asaj periudhe kohore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Pezullohet ndërtimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd

Published

on

Puna e ndërtimit në linjën hekurudhore Budapest-Beograd është pezulluar pasi konsorciumi kontraktor kinezo-hungarez përpiqet të përmbushë standardet e sigurisë të Bashkimit Evropian (BE).

Konsorciumi, i udhëhequr nga konstruktorët kinezë dhe homologët e tyre hungarezë, po përballet gjithashtu me tejkalime buxhetore, vonesa të projektit dhe negociata politike mbi projektin, i cili shihet si një komponent kryesor i Iniciativës së Rripit dhe Rrugës së Kinës.

Fillimisht i nisur me një buxhet prej 2.1 miliardë euro, projekti është goditur me një sërë pengesash, më e fundit prej të cilave është dështimi për të siguruar një sistem sigurie që përputhet me standardet e BE-së. Kjo ka ngecur aktivitetet e ndërtimit në linjën hekurudhore.

Një nga kërkesat kryesore për projektin është të mundësojë që trenat të udhëtojnë me shpejtësi deri në 160 km në orë. Për ta arritur këtë, linja hekurudhore duhet të jetë në përputhje me sistemin e sigurisë të standardizuar nga BE, i njohur si Sistemi Evropian i Kontrollit të Trenit (ETCS).

Përpjekjet e konsorciumit për të përmbushur këto kërkesa thuhet se kanë rezultuar të pasuksesshme deri në këtë pikë.

Sipas raporteve nga rrjeti lokal i gazetarëve Telex, projekti gjithashtu tani ka nevojë për fonde shtesë, kryesisht për shkak të rritjes së kostove të ndërtimit.

Kompania hungareze në konsorcium, RM International, ka tërhequr fuqinë punëtore dhe makineritë e saj nga kantieri.

Raportohet se ata janë ricaktuar për rinovimin e linjës kryesore hekurudhore të Hungarisë midis Budapestit, Gyor dhe Vjenës.

Përmirësimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd është një projekt hekurudhor me shpejtësi të lartë prej 350 km i financuar kryesisht nga Exim Bank e Kinës, e cila po kontribuon me 85% të investimit total të projektit.

Continue Reading

Trending