Connect with us

Infrastrukturë

Pas 4 vitesh zvarritje, në tetor pritet të përfundojë zgjerimi i rrugës Gjilan-Bujanoc

Published

on

Pas rreth katër vitesh zvarritje, në tetor të këtij vitit pritet të përfundojnë punët për zgjerimin e rrugës Gjilan – Bujanoc, projekt i cili kushton 3.1 milionë euro.“Bazuar në dinamikën e paraparë, planifikohet që punimet sipas kontratës të përfundojnë në fund të shtatorit 2023 apo fillim të tetorit 2023” – thuhet në përgjigjen e Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

Ata kanë thënë se edhe përkundër që ka pasur reshje të shiut vazhdimisht, janë përgatitur dhe asfaltuar katër korsi me nga dy shtresa në gjatësi 900 metra dhe një kilometër dhe se pjesa tjetër e mbetur në gjatësi një kilometër është duke u përgatitur për asfaltim.

Pritet deri më 20 korrik të asfaltohet” – tregon MMPHI për Kallxo.com. Puna për zgjerimin e rrugës 2.9 kilometra kishte filluar në vitin 2019. Për vonesat në zgjerimin e kësaj rruge, në fund të muajit prill të vitit 2023 ka pasur edhe protesta nga ana e qytetarëve dhe bizneseve që janë të vendosur në këtë pjesë të qytetit të Gjilanit.

Derisa shefi i grupit të LDK-së në Gjilan, Avdyl Aliu, është shprehur se nuk ka ndonjë arsye të qëndrueshme për zvarritjen e këtyre punimeve.“Në rrugën e Bujanocit, e cila njëkohësisht është edhe zonë industriale e komunës, segmenti i parë nga kazerma e deri te Drini është kryer në kohë dhe pa pengesa të mëdha, ndërsa, segmenti i dytë nga Drini e deri te kyçja në autostradë edhe pse i planifikuar teknikisht dhe financiarisht është vonuar dhe zhagitur ekzekutimi i punëve pa ndonjë arsye të qëndrueshme” – ka theksuar Aliu.

Në lidhje me vonesat, drejtori i Shërbimeve Publike në Komunën e Gjilanit, Mentor Mihovci, ka thënë se kontrata e vitit 2019 apo 2020, e lidhur prej Ministrisë nuk ka pasur mjete financiare mjaftueshëm të ndara në kohën kur është iniciuar.Arsye tjetër e cila ka kontribuar në zvarritje e edhe ndërprerje të punimeve është përmendur edhe COVID-19, inflacioni e kushtet klimatike.

“Për shkak të ngritjes së inflacionit, kanë kërku kompanitë se jepet një e drejtë e ligjit të prokurimit publik, që në rastet kur ka ngritje të inflacionit, që ka ndiku në ngritjen e çmimeve të materialeve ndërtimore, kanë të drejtë me kërku njëfarë pjese apo mos me punu kompanitë, pa iu bo kompensimi për atë pjesë të ngritjes” – ka thënë drejtori.Drejtori Mihovci ka shtuar se këtë vit, MMPHI-ja ka ndarë buxhet të mjaftueshëm për përfundimin e punimeve.

Nga kompania, e cila po kryen punimet “NNT ABC SH.P.K, kanë treguar se ata kanë punuar në vazhdimësi, pavarësisht që u përballën me disa pengesa./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Hap dyert ‘Zenova Home’, partneri juaj për mobilimin e shtëpisë

Published

on

Të mërkurën në Prishtinë, ka hapur dyert ‘Zenova Home’ e cila do ta revolucionojë tregun shqiptar të mobileve.

“Kemi kënaqësinë te ju prezantojmë brendin tonë më të ri 𝐙𝐄𝐍𝐎𝐕𝐀 𝐇𝐎𝐌𝐄.

Sot, një kapitull i ri hapet me 𝐙𝐄𝐍𝐎𝐕𝐀 𝐇𝐎𝐌𝐄, që prej tani e tutje do të zbukurojë familjen tonë të madhe. Së bashku me Berat Vllasa  dhe ekipin tonë të shkëlqyer, ne do të ndryshojmë bindshëm panoramën e industrisë së mobiljeve.

Me sytë ngulur drejt horizonteve të reja, 𝐙𝐄𝐍𝐎𝐕𝐀 është gati të përhapet me shpejtësi përgjatë Europës dhe më tej!”, deklaroi drejtori Valon Vataj, i cili është i njohur me kompanitë e tij në industrinë e ndërtimit.

Midis linjës së saj dekorative, ‘Zenova Home’ ofron një shumëllojshmëri të produkteve që zbukuron çdo ambient.

Fleksibiliteti i ‘Zenova Home’ rrjedh nga gama e gjerë e dizajnëve të cilat i ofron për klientët që udhëhiqen nga atmosfera elegante dhe tërheqëse.

Gama e gjerë e ‘Zenova Home’ u jep arkitektëve dhe dizajnerëve lirinë për të eksploruar dhe mundësi të pafundme në punën e tyre formësuese.

Duke pasur parasysh rolin e industrializimit dhe globalizimit në industrinë e ndërtimit, ‘Zenova Home’, synon të lërë gjurmë industrinë e mobileve./Media Ndërtimi

 

 

 

Continue Reading

Infrastrukturë

Deçani fiton të drejtën për shfrytëzimin e tokave në Parkun Kombëtar

Published

on

Kryetari i komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj, ka njoftuar se komuna e Deçanit ka fituar të drejtën për shfrytëzimin e tokave në Parkun Kombëtar.

Ai ka bërë me dije se çdo ditë e më shumë po arrijnë atë që kanë ëndërruar.

“Në bazë të Vendimit nr. 10663 për hartimin e Planit Rregullues të Hollësishëm për pronat e shpallura me interes publik në Parkun Kombëtar ‘Bjeshkët e Nemuna’, miratuar nga Kuvendi Komunal i Deçanit, datë 29.03.2024, pranuar në Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, në pajtim me Rregulloren (QRK) nr. 06/2021 për ndryshimin dhe plotësimin e Rregullores (QRK) nr. 10/2019 për shqyrtimin administrativ të akteve të komunave dhe miratuar nga MAPL”, thekson Ramosaj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Si mund të përdoret dizajni modular për të revolucionarizuar arkitekturën e banesave?

Published

on

Strehimi është një tipologji e larmishme arkitekturore, konfigurimi i së cilës përcaktohet jo vetëm nga ata që e projektojnë, por edhe nga përdorimi i atyre që jetojnë në të. Prandaj, shtëpitë janë struktura rrënjësisht të adaptueshme që evoluojnë në përputhje me kohën dhe përdoruesit e tyre, duke pësuar ndryshime të vazhdueshme të manifestuara në mënyrat e jetesës. Shtëpia e konceptuar sot nuk do të jetë e njëjtë me atë të ndërtuar nesër, ndaj bëhet e nevojshme të ruhet një qasje kritike dhe e thellë ndaj rolit që luan në mjedisin e ndërtuar.

Në këtë kuptim, arkitektura modulare është paraqitur vazhdimisht si një strategji dinamike projektimi që ka revolucionarizuar strehimin, duke zhvilluar zgjidhje të gjithanshme për hapësira të qëndrueshme dhe praktika ndërtimi. Kështu, strehimi modular ka qenë terren pjellor për eksplorimin dhe thellimin e mënyrave të banimit në hapësirë ​​dhe adresimit të nevojave njerëzore. Nga shtëpitë e parafabrikuara me katalog të shekullit të 19-të deri te bumi i banesave pas Luftës së Dytë Botërore, evolucioni i tij reflekton si propozimet e së kaluarës ashtu edhe eksplorimin e koncepteve të reja për të ardhmen.

Kuptimi i transformimit të habitatit përmes projektimit modular kërkon një ekzaminim gjithëpërfshirës të qëndrueshmërisë së tij dhe zbatimit praktik. Për më tepër, është thelbësore të merret parasysh ndikimi global i këtyre tendencave në arkitekturën e ardhshme. Ky kërkim nxit eksplorimin në risitë konceptuale, materiale, teknologjike dhe politike në strehimin dhe strategjitë urbane. Promovimi i Buildner-it i eksplorimeve të tilla nëpërmjet konkurseve arkitekturore tregon se si arkitektura e banesave mund të revolucionarizohet vazhdimisht, e ngjashme me shtëpitë e çmontueshme të Jean Prouvé, konceptin e çmontueshëm të Shtëpisë Dymaxion ose shtëpitë Usoniane të Frank Lloyd Wright.

Një rrugë për përballimin e krizës së banesave

Në të gjithë botën, mungesa e banesave të përballueshme vazhdon të jetë një problem në rritje, veçanërisht me pakësimin e burimeve natyrore, ndryshimet klimatike dhe krizën ekonomike. Ngjarje të tilla si MICROHOME – një konkurs vjetor i nisur nga Buildner – kërkojnë zgjidhje të thjeshta për një jetë më të vogël dhe më efikase. Propozimet e zhvilluara rreth kësaj teme fokusohen në shtëpitë modulare jashtë rrjetit deri në 25 metra katrorë. Qasjet e tyre janë po aq të ndryshme sa edhe strategjitë e tyre; duke përdorur më pak materiale, duke inkurajuar fleksibilitet dhe duke promovuar komunitete të qëndrueshme për të trajtuar varfërinë dhe ndryshimet klimatike.

Shumëllojshmëria e qasjeve të strehimit tregon se ndërsa kriza e strehimit është një shqetësim global, manifestimet e saj ndryshojnë në bazë të kontekstit lokal. Në ekzaminimin e tyre të banesave të përballueshme, studiuesit kanë theksuar se si qytetet e mëdha si Berlini, Parisi dhe Toronto përballen me stoqet e kufizuara të banesave.

Për të përmirësuar kushtet e banimit në zonat urbane, propozime të ndryshme kanë ofruar ide radikale. Këto përfshijnë përdorimin e hapësirave nën autostrada, ndërtimin në krye të infrastrukturës së pashfrytëzuar, ripërpunimin e korsive midis zhvillimeve ekzistuese të banimit dhe ndërtimin e strukturave të reja që kombinojnë programet arkitekturore. Nisma të tilla synojnë të rrisin bërthamat e lira urbane.

Afrimi i strehimit modular përmes konkurseve të projektimit ofron një perspektivë që, me çdo përsëritje, prezanton ide të reja në një sistem ndërtimi, efikasiteti i të cilit lejon zëvendësimin ose shtimin e elementeve pa ndikuar në pjesën tjetër të sistemit. Ky fleksibilitet inkurajon eksplorimin e ideve të reja në lidhje me shtëpitë, një koncept i njohur për të gjithë dhe për këtë arsye i sfiduar vazhdimisht. Përmes analizës së rasteve të kaluara dhe të ardhshme, banesat modulare shfaqen si një kanavacë bosh që balancon me shkathtësi standardizimin me personalizimin në jetën bashkëkohore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending