Connect with us

Ndërtim

133 milionë euro për ndërtimin e 42 kilometra rrugë të Shqipërisë

Published

on

Raporti vjetor i Ministrisë së Infrastrukturës tregon se gjatë vitit 2021, taksapaguesit shpenzuan afro 16 miliardë lekë për të ndërtuar 42 kilometra rrugë, nga të cilat, 28 km janë rrugë fshati. Këto janë kostot e rrugëve shqiptare.

Taksapaguesit shqiptarë shpenzuan afro 16 miliardë lekë gjatë vitit 2021 për të marrë në shkëmbim afro 42 kilometra rrugë, nga të cilat, 8.8 Km janë autostrada dhe pjesa tjetër janë rrugë të kategorisë B1 ose C2, kategori këto që përshkruajnë rrugë me dy korsi dytësore ose rrugë fshati, shkruan Reporter.al.

Raporti vjetor i Ministrisë së Transportit, [link] tregon se punimet e kryera në ndërtim rrugës përfshijnë unazën e shumëpërfolur të Tiranës, Rruga Kardhiq – Delvinë, e cila duhej të kishte përfunduar para dy vjetësh si dhe disa segmente rurale.

Projekti më i kushtueshëm është rindërtimi i Unazës së Madhe të Tiranës në segmentin Pallati me Shigjeta – Sheshi Shqiponja, një projekt të cilit qeveria i referohet si “Rrugë Tip A (2×2) sipas standardeve të reja.” Ministria raporton se për një segment prej 1.49 kilometrash janë shpenzuar gjatë vitit të kaluar 4.5 miliardë lekë, ose afërsisht 3 miliardë lekë apo 25 milionë euro për kilometër. Të trija tenderët kontroversë të këtij segmenti, kanë përfunduar me kërkesa për shtesa fondesh pavarësisht se kanë qenë sakaq rrugët më të shtrenjta në historinë e vendit.

Qeveria ka një kategori tjetër rrugës, të cilave u referohet si Rrugë A2 me katër korsi (pa standardet e reja), për të cilën janë shpenzuar 2.7 miliardë lekë për 4.46 kilometra rrugë, me një kosto mesatare prej 6 miliardë lekësh ose 5 milionë eurosh. Qeveria rendit 1. “përfundimin e punimeve të mbetura dhe plotësimi me rrugë dytësore të nyjes së Milotit,” një projekt i nisur mbi një dekadë më parë për një mbikalim dhe disa rrugë lidhëse me mbikalimin; 2. Unazën e jashtme të Tiranës, segmenti kthesa e Saukut deri te Bregu i Lumit, Unaza lindore lotet 2 dhe 3 dhe Bypassi i Shkodrës.

Gjatë vitit të kaluar u shpenzuan 4.1 miliardë lekë për rrugë të tipit B1, ku përfshihet rruga Kardhiq  – Delvinë. Ministria raporton se këto para kanë mjaftuar për të ndërtuar 5.12 kilometra rrugë, gjë që tregon se këto rrugë kanë kushtuar mesatarisht 800 milionë lekë ose 6.7 milionë euro për kilometër. Rrugët B1 janë me dy korsi me gjerësi tipike 9-11 metra. Punimet në to përfshijnë një shtresë çakëlli 30 centimetra si dhe shtresat asfaltike plus mure mbajtëse kur është e nevojshme.

Rruga Kardhiq-Delvinë u tenderua në disa lote shumë vite më parë, në tenderë që u fituan nga një numër kompanish me oferta fare pranë fondit limit. Punimet duhej të përfundonin brenda 24 muajsh sipas kushteve të tenderimit, por kanë kaluar sakaq tre vjet e gjysmë ndërsa kontraktorët kanë kërkuar fonde shtesë nga qeveria.

Qeveria ka qenë relativisht më e suksesshme në realizimin e rrugëve të tipit C2, për të cilat janë shpenzuar 4.1 miliardë lekë për 28 kilometra linearë. Këto rrugë janë me dy korsi dhe përfshihen kryesisht rrugë fshati. Shifra prej 28 kilometrash mund të jetë jo shumë informuese në këtë rast pasi në këtë kategori qeveria ka përfshirë edhe ndërhyrje dytësore në rrugë ekzistuese si ndërtim tombinosh apo stabilizim rrëshqitjesh. Gjithsesi, kjo kategori rrugësh i ka kushtuar taksapaguesve afro 1.2 milionë euro për kilometër.

Gjatë vitit 2020, taksapaguesit shpenzuan 10 miliardë lekë për ndërtimin e 16.56 kilometrave rrugë./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Ndërtimi i objektit kërkimor nënujor, akomodon 20 banorë

Published

on

Proteus Ocean Group, një sipërmarrje sociale e sektorit privat, ka zgjedhur firmën inxhinierike me bazë në Itali Drass Group si partnerin e saj në Ndërtimin e Prokurimit Inxhinierik (EPC) për ndërtimin e Proteus, një objekt kërkimi nënujor.

Drass Group është i specializuar në teknologjitë nënujore dhe hiperbarike dhe do të ndihmojë në konsultimin e Proteus Ocean Group për projektimin, ndërtimin dhe instalimin në vend të projektit.

Thuhet se objekti përmban laboratorë kërkimi për eksperimente në vend, një strukturë të prodhimit video në shkallë të plotë për media dhe programe edukative të transmetimit të vazhdueshëm të drejtpërdrejtë, dhe një pishinë hëne për t’u ofruar studiuesve qasje të pandërprerë në oqean.

Ai do të përfshijë gjithashtu serën e parë nënujore dhe zonat sociale, hapësirat e punës dhe dhomat e gjumit për deri në 20 banorë.

“Frymëzuar nga puna e eksploruesve dhe ndërtuesve para nesh, Proteus do të luajë një rol jetësor në ruajtjen dhe kuptimin e oqeaneve tona, duke çuar më tej shkencën e oqeanit, duke mundësuar eksplorimin dhe vendosjen e lidhjes njerëzore të oqeanit të nevojshëm për të frymëzuar brezat e ardhshëm për të mbrojtur burimin e njerëzimit. jeta,” tha Fabien Cousteau, themeluesi i Proteus Ocean Group.

E vendosur në brigjet e Curaçao, një ishull në veri të Venezuelës, objekti kërkimor synon t’u mundësojë studiuesve, akademikëve, qeverive dhe industrive private, mediave dhe aquanautëve privatë të kalojnë më shumë kohë në thellësi.

Instalimi i Proteus pritet të fillojë në vitin 2025./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Bëhet një zgjidhje e qëndrueshme për ndërtimin detar

Published

on

Aty ku strukturat e betonit nënujorë shihen shpesh si pushtues që dëmtojnë biologjinë detare, krijuesit e ECOconcrete këmbëngulin se përzierja e tyre ka potencialin për të sjellë jetë të re në zonat përreth porteve, valëve të valëve dhe zhvillimeve ujore.

Në një pyetje dhe përgjigje me Construction Europe, Andrew Rella i kompanisë, PHD, përshkruan produktin dhe procesin.

Si e zvogëlon ECOconcrete sasinë e kërkuar të çimentos? Gjithashtu, si prodhohet pa pasur nevojë për kimikatet e pranishme në shumicën e betoneve të përdorura në porte?

Përgjigje: Përzierja jonë, e bërë nga mbi 50% materiale të ricikluara dhe nënprodukte, mund të përfshihet drejtpërdrejt në përzierjen e betonit në një sasi të barabartë me 10% të përmbajtjes së materialeve çimento. Në varësi të dizajnit të përzierjes, shtimi i përzierjes do të rrisë rezistencën në shtypje deri në 10%, gjë që në projekte të ndryshme ka rezultuar në një mundësi për të reduktuar përmbajtjen origjinale të materialeve çimento. Përzierja shtohet krahas përzierjeve të tjera të kërkuara (si superplastifikuesit, futësit e ajrit, ngadalësuesit, përshpejtuesit) për të neutralizuar një sërë faktorësh negativë të betonit standard dhe për ta bërë betonin më mikpritës për jetën detare.

Teknologjia ECOconcrete promovon rekrutimin e specieve kalcitike si barnacles, koralet, gocat e detit dhe algat korale që ngërthejnë betonin dhe krijojnë një shtresë mbrojtëse bio-mbrojtjeje. Bio-mbrojtja mund të zbut forcat hidrodinamike dhe kimike dhe të rrisë më tej jetëgjatësinë e betonit.

Krahasuar me betonin tradicional, teknologjia e ECOncrete ka treguar aftësinë për të dyfishuar biodiversitetin dhe bollëkun e specieve detare, për të siguruar një lavaman aktiv të karbonit gjatë jetëgjatësisë së strukturës dhe për të përmirësuar ndjeshëm cilësinë e ujit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Projektohet për t’u ndërtuar ura më e gjatë prej 2 km në Skandinavi

Published

on

Arup ka nënshkruar një kontratë me Administratën Norvegjeze të Rrugëve Publike (NPRA) për të projektuar kalimin 2 km të gjatë Julsundet në Norvegji.

Kur të përfundojë, Arup thotë se struktura do të jetë ura më e gjatë e varur në Skandinavi dhe një nga më të gjatat në botë.

Kompania do të punojë në partneritet me firmën norvegjeze inxhinierike Aas-Jakobsen në projektin për të ofruar dizajn të detajuar për urën, e cila pritet të ketë një hapësirë ​​kryesore prej 1,625 m.

Një ekip inxhinierësh të Arup pritet të udhëheqin dizajnin e kuvertës së çelikut ortotropik të urës dhe do të kryejnë një analizë të lodhjes, duke përdorur teknika modelimi dhe nxjerrjeje stresi për të provuar në të ardhmen strukturën.

Projekti i urës bie në kuadër të përmirësimit E39 Ålesund to Molde, i cili në fund synon të krijojë një autostradë bregdetare pa traget në vend.

Jesper Jensen, menaxher i zhvillimit të biznesit të Arup për Skandinavinë, tha: “Në bazë të marrëdhënieve tona të biznesit me Administratën Norvegjeze të Rrugëve Publike dhe Aas-Jakobsen, ky projekt është një hap drejt zhvillimit të projekteve të tjera të mëdha infrastrukturore në Skandinavi.

“Ne po angazhojmë ekspertët tanë globalë për të mbështetur shpërndarjen e suksesshme të këtij dizajni teknikisht sfidues dhe ambicioz, një nga urat më të gjata të varura në botë.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending