Connect with us

Infrastrukturë

1.6 milion euro ndahen për projektim të ish ‘Gërmisë’ si qendër multikulturore

Published

on

Kryeqyteti ka në plan që ish-shtëpinë e mallrave ‘Gërmia’ ta kthejë në një qendër multikulturore, ku do akomodojë Sallën Koncertale dhe një Galeri të Qytetit.

Ditë më parë, kryeqyteti ka nënshkruar kontratën në vlerë 1.6 milion euro me operatorin “O.U.D -Architects Sh.P.K; Kengo Kuma and Associates”, sipas kontratës me titull “Hartimi i projektit të detajuar për qendrën multikulturore ‘Gërmia’ në Prishtinë”.

Sipas të dhënave në dosjen e tenderit, afati i fundit për finalizim të projektit është 240 ditë kalendarike, gjegjësit 8 muaj nga nënshkrimi i kontratës, shkruan Kallxo.com

Prishtina nuk ka objekt të përshtatshëm ku mund të akomodohen festivale të muzikës klasike, muzikës xhaz etj, por as hapësirë të përshtatshme për ekspozita të artistëve pamor.

Prandaj, ish-kompleksi Gërmia, i cili gjendet në sheshin Skënderbeu u propozua të përshtatet në Galeri të Arteve Bashkëkohore, ndërsa në pjesën e pasme të tij, ku aktualisht ndodhet parkingu, të vendoset sallë koncertesh simfonike me një kapacitet prej 1,200 spektatorësh dhe një sallë e vogël alternative me një kapacitet prej 400 spektatorësh.

Kompleksi në fjalë është nën mbrojtjen e shtetit, pjesë e Listës së Trashëgimisë për Mbrojtjen e Përkohshme të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe si i tillë duhet të trajtohet gjatë zhvillimit të konceptit të ndërhyrjes.

Kompleksi i ish-Gërmisë përfshine hapësirë prej rreth 10.000 m2 sipërfaqe. Ky kompleks ka shërbyer si qendër tregtare-administrative.

Kompleksi, ish-Shtëpia e Mallrave – Gërmia e ndërtuar në vitin 1972, paraqet vitet e zhvillimeve të rëndësishme në fushën kulturore, social-politike dhe ekonomike të Kosovës. I ndërtuar shumë afër Tregut të Vjetër të qytetit të Prishtinës, i cili u rrënua gjatë viteve të 50-ta në emër të ndërtimit të qytetit të ri socialist, paraqet hapat e parë në krijimin e hapësirave komerciale të vetëshërbimit, në qytetin e Prishtinës, si në qendrat e tjera të ish-Jugosllavisë.

Kompleksi “Gёrmia” ishte i pari dhe i vetmi objekt me shkallë lëvizëse, duke e bërë atë një atraksion për qytetarët./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Dy kompani marrin dritën jeshile për projektin më të madh të sinjalizimit në botë me vlerë 1.1 miliardë dollarë

Published

on

Firma inxhinierike dhe e ndërtimit DT Infrastructure dhe specialisti i mjeteve lëvizëse dhe sinjalizimeve Alstom kanë fituar një marrëveshje prej 1 miliard dollarësh Australianë (1.1 miliardë dollarë) për të zëvendësuar sistemet ekzistuese të sinjalizimit dhe kontrollit të trenave në Perth, Australia Perëndimore.

Do të jetë projekti më i gjatë i sinjalizimit në botë për nga gjatësia e rrugës dhe do të shfaqë teknologjinë e kontrollit të trenave të bazuar në komunikimet Urbalis të Alstom (CBTC) të instaluar nga fuqia punëtore lokale e DT Infrastructure sipas një kontrate për Autoritetin e Transportit Publik të Australisë Perëndimore (PTA).

Pasi të përfundojë, projekti do t’i sigurojë Perth një rritje prej 40% në kapacitetin e rrjetit.

Projekti i sinjalizimit me kapacitet të lartë është pjesë e programit Metronet dhe siguron 750 vende pune në Australinë Perëndimore me një sërë ekspertësh globalë të Alstom dhe DT Infrastructure që vendosen ndërkombëtarisht në Perth për projektin./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Fillon punën fabrika e parë në Gjermani për prodhimin e ‘asfaltit të gjelbër’

Published

on

Fabrika e “parë” e përzierjes së asfaltit pothuajse pa karbon në Gjermani filloi prodhimin në Bavari pas një bashkëpunimi midis Benninghoven dhe kompanisë së ndërtimit të rrugëve Altomünster.

Marka Wirtgen Group tha se objekti i ri – i vendosur në Aichach, Bavari, Gjermani – është një hap tjetër në krijimin e “asfaltit të gjelbër” në zero.

Hapja e rrugës për një produkt më të qëndrueshëm është përdorimi i pluhurit të drurit në vend të naftës si burim energjie. Më parë, uzina përdorte rreth 600,000 litra vaj ngrohjeje për të prodhuar një prodhim vjetor prej 60,000 litrash asfalti, i cili rezultoi në emetime prej 1,800 ton CO2.

Kontraktori dhe operatori i një fabrike përzierjeje në Aichach, Gjermani, Christian Schweiger iu afrua Benninghoven më shumë se katër vjet më parë për të bashkëpunuar në një plan për përdorimin e burimeve të rinovueshme si burim energjie.

Benninghoven instaloi një kufizues fuqie që ndihmon në uljen e performancës së djegësit në 12 MW/h. Nëse impianti zgjerohet, djegësi është projektuar me kapacitet të mjaftueshëm rezervë për të shkallëzuar performancën në përputhje – një aspekt që Schweiger i sinjalizoi Benninghoven si jetik për projektin.

Fabrika e “parë” e asfaltit të gjelbër në Gjermani kaloi vite në purgatorin rregullator

Pavarësisht nga qëllimi i bashkëpunimit i rrënjosur në reduktimin e emetimeve të CO2 – pra reduktimin e dëmit publik – Wirtgen Group vuri në dukje se afati kohor nga ideja në prodhim kërkonte vite miratimi rregullator.

 

 

Continue Reading

Infrastrukturë

Mos dhënia e lejeve ilustron rënien e vazhdueshme të ndërtimit të banesave në Gjermani

Published

on

Sipas statistikave të reja zyrtare, rënia e numrit të lejeve të ndërtimit të lëshuara për apartamente në Gjermani u rrit në maj.

Rënia prej 24% e lejeve në maj, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, nënvizoi një rënie të vazhdueshme të kërkesës në industrinë e ndërtimit dhe të pasurive të paluajtshme, sipas një raporti të Reuters.

Rreth 17,800 leje u dhanë në maj, treguan të dhënat. Rënia prej 24% e majit ishte më e madhe se rënia prej 17% e muajit të kaluar dhe duke sjellë një rënie prej 44% gjatë dy viteve të fundit, ndërsa Gjermania po përballet me krizën e saj më të keqe të pronave në dekada.

Shifrat pasojnë të dhënat e kësaj jave se ndërtimi po tkurret më tej, me ndërtesat e reja që nisin të bien 26% në gjysmën e parë të vitit, duke u krahasuar me rëniet e mëdha të mëparshme. Javën e kaluar, një nga pronarët më të mëdhenj të vendit, CEO i Vonovia, Rolf Buch, parashikoi se më shumë kompani pronash do të shkatërroheshin.

Për vite me radhë, normat e ulëta të interesit dhe një ekonomi e fortë mbajtën një bum në të gjithë sektorin gjerman të pronave, por ky bum përfundoi në vitin 2022 kur inflacioni i shfrenuar e detyroi Bankën Qendrore Evropiane të rriste me shpejtësi kostot e huamarrjes./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending