Zgjedhja e materialeve më të mira për të ndërtuar

0

Çeliku, betoni dhe druri janë tre nga materialet më së shumti të përdorura në ndërtim por ka edhe materiale të tjera, duke përfshirë këtu edhe materialet plastike. Arkitektët dhe inxhinierët përdorin materiale të ndryshme në ndërtimet e tyre dhe zgjedhin një material në vend të një tjetri duke bërë kombinime për një sërë arsyesh.

Betoni është materiali i zgjedhur për strukturat e mëdha si ura dhe tunele, sepse është e fortë, e qëndrueshme, e papërshkueshme nga uji, e zjarrtë, relativisht e lirë dhe e lehtë për t’u formuar në forma të lakuara dhe të drejta.

Nëse ju po planifikoni të ndërtoni një ndërtesë të madhe së pari duhet të dini se sa i madh do të jetë objekti. Pastaj, mund të vlerësoni se sa do të peshojë dhe sa peshë do të duhet të mbështesë në çdo kat. Kështu që mund të filloni të dizajnoni një lloj strukture që do të mbështesë atë peshë për atë lartësi në ajër. Ndoshta ju do të përdorni çelik dhe beton për pjesët strukturore të ndërtesës ku pesha do të mbështetet, por ju nuk dëshironi të ndërtoni një bllok betoni të ngurtë!

Kështu që ju mund të fshihni pjesët strukturore në qendër të ndërtesës dhe t’i bëni pjesët e jashtme tërësisht të qelqit. Por qelqi është i rëndë, kështu që ju duhet të faturoni peshën e saj edhe në llogaritjet tuaja strukturore. Dhe do t’ju duhet të kuptoni se si pesha e qelqit do të mbështetet në dysheme ose në tavan, ose tek pjesa e jashtme e çelikut.

Ju gjithashtu do të duhet të mendoni për mbajtjen e banorëve në ndërtesën tuaj ngrohtë dhe të rehatshëm. Nëse jeni duke e bërë fasadën nga qelqi, ajo do të absorbojë sasi të mëdha të nxehtësisë diellore. Kjo mund të jetë përfekte për dimër, sepse kjo do të ndihmojë për të ulur kostot e ngrohjes, por në verë kjo mund ta bëjë qëndrimin në ndërtesë të padurueshme për shkak të nxehtësisë.

Pra, ndoshta ju do të dëshironi të përdorni një lloj xhami të lyer apo reflektues që pakëson fitimin diellor pak? Dritaret e mëdha të xhamit në një ndërtesë të gjerë prej druri ndihmojnë për të absorbuar energjinë e nxehtësisë nga Dielli.

Me vendosjen e strukturës bazë të ndërtesës, ju do të ktheni vëmendjen tuaj në detajet e brendshme. Ju mund të vendosni të bëni të gjitha muret e brendshme nga panelet e çelikut që mund të zhvendosen kur është e nevojshme për të krijuar hapësira fleksibile të zyrës. Apo, ndoshta dëshironi të përdorni dysheme druri apo veshje me dërrasa për të krijuar një ndjenjë më të ngrohtë dhe më miqësore? Shpresojmë që do të zgjidhni të përdorni furnizime drusore me burim të qëndrueshëm.

Siç mund ta shihni edhe vetë çdo aspekt i dizajnit të një ndërtese ka nevojë për konsideratë të përpiktë. Marrja e një ndërtese nuk është thjesht një çështje që vjen me diçka që duket e mirë. Bëhet fjalë për krijimin e një strukture që mund të mbijetojë në të gjitha llojet e botës moderne.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here