Connect with us

Infrastrukturë

Vjosa është Park Kombëtar vetëm në letër!

Published

on

Fushata propagandistike “Vjosa Park Kombëtar”, e orkestruar nga qeveria, u diskreditua në Vlorë fundjavën e shkuar, kur një grup banorësh të Labërisë protestuan kundër marrjes së ujit nga burimi i Lepushës, i planifikuar për të furnizuar ujësjellësin e ri të Himarës. Në një sallë me kapacitet disa herë më të vogël, krahasuar me volumin që kërkoi pjesëmarrja faktike, banorët bënë thirrje për ndalimin e punimeve. Përplasja ndodhi gjatë zhvillimit të dëgjesave në kuadër të hartimit të Planit të Menaxhimit të Vjosës, kjo e fundit e shpallur park kombëtar, qysh prej një viti, si i vetmi lumë i egër i madh në Europë.

“Kjo që bëni është krim”, – thirri Lela Qejvani nga Kallarati. “Ujë ka në Dhërmi, ka në Palasë, ka në Himarë; ka në Syrin e Kaltër. Pse merrni ujin e Kuçit? …”Nuk më duhet ku po vete uji, por ju po ma prisni këtu!”, – iu drejtua ajo përfaqësuesve të Administratës Kombëtare të Zonave të Mbrojtura që drejtonin takimin.

Burimi në fjalë shkarkon rreth 200 l/s në Shushicë. Por 70 përqind e prurjeve janë planifikuar të devijohen nga shtrati për t’u transferuar 20 kilometra më tutje në një rezervuar grumbullimi e më pas të shpërndahen për të përmbushur nevojat e fshatrave të Bregut matanë malit dhe një pjesë të mirë të industrisë turistike që ka shpërthyer gjatë dekadës së fundit përgjatë Rivierës. Si një prej degëve kryesore të Vjosës, Shushica është pjesë e Parkut Kombëtar, duke siguruar, të paktën në letër, një mbrojtje të lartë.

“Po ç’park mund të quhet kur i merrni ujin”?, – protestoi në sallë Vladimir Ganaj nga Tërbaçi.

Autoritetet u përpoqën ta shuajnë hovin, duke i ftuar banorët nëpër tryeza të vogla diskutimi, por pa rezultat. Ndonëse të ngarkuar me emocione, banorët nuk u tërhoqën nga kërkesa për të marrë përgjigje të drejtpërdrejt për pyetjet e bëra.

 

“Jemi duke e ndjekur. Qeveria ka hartuar strategjinë kombëtare të ujit dhe i duhet që të zgjidhë problemin e ujit nëpër territoret e tjera të Shqipërisë”, – iu përgjigj më në fund, drejtori i Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura (AKZM), znj. Daniel  Pirushi.

“Ajo nuk është, as çezma juaj, as e imja. Por ju po merrni nga çezma jonë për çezmën e të gjithëve”, i kthehet znj. Qejvani.

Shqipëria është vend me ujëshmëri të lartë: e treta për frymë në Europë. Por kriza për ujë vijon të jetë e pranishme. Ndërkaq, betejat për ujin po shënojnë një situatë të re. Lebërit e Lumit të Vlorës nuk janë të vetmit. Në Zall Çoçaj, mirditorët kundërshtojnë ujësjellësin e Matit; në Kërçisht të Epërm, dibranët protestojnë kundër planeve për kalimin e ujit në Maqellarë.

Në bregdet, shtimi i turistëve të huaj po rrit presionin për furnizimin me ujë të vijës bregore. Këshilli Kombëtar i Territorit (KKT) sapo ka miratuar edhe njëzet projekte të tjera të mëdha turistike. Vëmendja po spostohet drejt turizmit, industria e së cilës ka nevojë për ujë dhe për energji. Vetë energjia ka nevojë për akoma më shumë ujë…

Shumë pak njerëz janë të ndërgjegjshëm se vetëm 0,007 përqind e sasisë së përgjithshme të vlefshme të ujit të ëmbël të planetit, ushqen tetë miliardë banorët e tij. Pjesa tjetër e vlefshme shërben për prodhimin ushqimor, bujqësor dhe industrial.

Por sidoqoftë, kriza e ujit të këtyre banorëve nuk ndodh për shkak të ndryshimeve klimatike, ndonëse rreziqet nga ngrohja janë të mëdha. Kriza e ujit është së pari, krizë politike e shkaktuar, përposh të tjerash, nga mungesa e vizionit të planifikimit urban dhe lëvizjet e pakontrolluara të popullsisë. Nën presionin e ndryshimeve klimatike ajo thellohet edhe më shumë.

Kaluan 30 minutat e para, por gjendja vijoi të ishte e nderë. Një grup i vogël me kombësi të ndryshme, të cilët znj. Pirushi i quajti ekspertë, qëndroi në krye të sallës, në pritje të nisnin diskutimin më të pranishmit. Por situata u bllokua. Njerëzit qëndruan përballë tyre në këmbë me kamerat e ndezura të celularëve dhe regjistruan gjithçka.

Dikur, më të flaktit shpalosën nja banderolë të bardhë ku shkruhej kuq e zi: “Pa lumin e Shushicës, pa Buronjat e Kuçit, Vjosa Park Kombëtar Fallco”.

Në Shqipëri, autoritetet nuk e përmbajnë entuziazmin për shifrat. Natyrisht, shumica e qeverive do të silleshin në mënyrë të ngjashme. Por shifrat mund të arrihen edhe nëse nuk ke fare qeveri. Por të synosh ndryshimin e cilësisë së turistëve dhe jo inkurajimin për më shumë turistë, kërkon një vizion dhe një strategji të orientuar. Të nxitësh dhe të ushqesh me burime të sforcuara turizmin e resorteve të rezidencave private do të thotë që t’i shndërrosh komunitetet bregdetare në kamerierë të këtyre strukturave. Përkundrazi, ekoturizmi dhe i tërë spektri i tij i gjelbër, po bëhet një turizëm i kushtueshëm, por edhe më i preferueshëm. Kësisoj, anëtarët e komuniteteve mund të shndërroheshin lehtësisht në pronarë dhe në menaxherë të bizneseve dhe të burimeve të tyre. Në këtë mënyrë nuk do t’ua shisnin tokat të huajve, por do të vazhdonin të qëndronin pranë trojeve dhe do të ishin akoma më shumë të motivuar për t’i mbrojtur ato nga çdo përpjekje e qeverive të ardhshme.

Takimi u mbyll pas pak. Ishte takimi i katërt që shënonte fundin e ciklit të dëgjesave për Vjosën. U tentua të promovohej një model diskutimi emancipues, ku palët do të shpërndaheshin rreth tryezave në grupe të vogla, në një format të përshtatshëm në varësi të nevojave të palëve. Por revolta e banorëve i ndryshoi planet. Ajo tregoi të vërtetën që fshihet pas fasadës estetike të organizimit që mbrojtja në terren dhe ajo në letër nuk kanë përputhshmëri.

Kur do të zbresë mbrojtja në terren? Askush nuk mund ta pohojë këtë. Sidoqoftë, një gjë e dimë me siguri: se sa të pasigurta janë fitoret mjedisore, kur çështja dhe interesat e komunitetit konfiskohen nga qeveria.

Për aq kohë që Vjosa Park Kombëtar është ende në letër, beteja për të nuk ka përfunduar…/Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Arkitekti Shigeru Ban ‘zbarkon’ prototipin e shtëpive të përkohshme nw Marok pas tërmetit shkatërrues

Published

on

Arkitekti fitues i çmimit Pritzker Architecture Shigeru Ban ka krijuar një prototip për një shtëpi të përkohshme që ai planifikon të hapë në Marok pas tërmetit shkatërrues të këtij muaji.

Struktura është përsëritja më e fundit e modelit të Shtëpisë së Dretë të Banit, të cilin ai e zhvilloi si një strehë e shpejtë dhe e përballueshme për viktimat e fatkeqësive natyrore.

Paper Log House u krijua nga Shigeru Ban Architects with Voluntary Architects’ Network, organizata joqeveritare (OJQ) që ai themeloi në 1995.

Ai do të hapet në Marok pas tërmetit me magnitudë 6.8 më 8 shtator, i cili mori mbi 3,000 jetë dhe shkaktoi dëme të konsiderueshme në ndërtesa, duke përfshirë shkollat ​​dhe monumentet e trashëgimisë.

Ban e prezantoi projektin dje në Shkollën Kombëtare të Arkitekturës në Marrakech, ku dha gjithashtu një leksion për të ndarë ekspertizën e tij në ofrimin e ndihmës në fatkeqësi.

Ai qëndron sot në Marrakech me synimin për të vizituar dhe vlerësuar zonat e prekura nga fatkeqësia dhe për të identifikuar vendet e mundshme për instalimin e strukturave.

Ban ka punuar në vendet e fatkeqësive natyrore për më shumë se 30 vjet dhe ai themeloi VAN në 1995 për të mbështetur projektet e tij të ndihmës ndaj fatkeqësive.

Modeli Paper Log House u krijua fillimisht në vazhdën e tërmetit të madh Hanshin në 1995 në Kobe, Japoni dhe së fundmi është instaluar gjithashtu në Antakya për t’u përdorur si një ndërtesë shkolle pas tërmetit Turqi-Siri të vitit 2023.

VAN është gjithashtu i njohur për sistemin e tij të ndarjes së letrës që ofron privatësi për njerëzit që jetojnë në strehimore të përkohshme. Ngjashëm me Paper Log House, ai përdor tuba kartoni dhe është projektuar të jetë i shpejtë dhe i lirë për t’u ndërtuar.

Ajo u instalua kohët e fundit nëpër strehimore të përkohshme në Evropë ku strehohen ukrainasit që ikin nga pushtimi rus, si dhe në strehimin për viktimat e tërmetit Turqi-Siri.

Pas tërmetit në Marok në fillim të këtij muaji, UNESCO tha se po mbështet autoritetet lokale në përpjekjet e saj për të rindërtuar shkollat ​​dhe monumentet e trashëgimisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Nënshkruhet marrëveshja për ndërtimin e Rrugëve të Fshatrave ndërkufitarë mes Kosovës dhe Shqipërisë

Published

on

Është nënshkruar protokolli për zbatimin e marrëveshjes për ndërtimin e Rrugëve të Fshatrave ndërkufitarë që ndërlidhin fshatrat ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë, nga zëvendësministri i MMPHI-së,  Hysen Durmishi, dhe Drejtori i Fondit Shqiptar të Zhvillimit,  Dritan Agolli.

“Nëpërmjet kësaj marrëveshje përveç se do të ndërlidhemi më afër me njëri tjetrin ekonomikisht, bashkarisht do të kontribuojmë në vlerësimin e gjendjes dhe përmirësimin e rrugëve të fshatrave ndërkufitare që lidhin zonat kufitare Shqipëri-Kosovë.”, deklaroi zv.ministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi.

Zona e përbashkët në mes të Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Kosovës, e cila do të mbulohet me këtë program zhvillimi, është e përbërë nga Bashkia e Hasit dhe Kukësit në Republikën e Shqipërisë, si dhe Komunat e Prizrenit dhe Dragashit në Republikën e Kosovës.

Zonat e bashkëpunimit, siç përcaktohen në raportin mbi shqyrtimin dhe vlerësimin e gjendjes së rrugëve të fshatrave ndërkufitarë që lidhin zonat kufitare Kosovë – Shqipëri, janë fshatrat si më poshtë:

Zapod (🇦🇱) – Kërstec (🇽🇰 )

Pogaj (🇦🇱) – Gorozhup (🇽🇰) dhe

Dobrunë (🇦🇱) – Blinishtë (🇽🇰).

Continue Reading

Infrastrukturë

Prezantohet një alternativë ekologjike ndaj betonit tradicional në Bienalen e Arkitekturës së Çikagos

Published

on

Për hapjen e edicionit të 5-të Bienales së Arkitekturës së Çikagos, Skidmore, Owings & Merrill (SOM) prezantoi një alternativë ekologjike ndaj betonit tradicional. I quajtur “Bio-Block Spiral”, instalimi është në The Mews në Fulton Market në Çikago. Krijimi u zhvillua me Prometheus Material, një kompani materialesh që ofron materiale ndërtimi të qëndrueshme për një të ardhme me karbon negativ.

Alternativa inovative u krijua duke përdorur mikroalga natyrale që thithin karbonin, të cilat i nënshtrohen një procesi bioçimentimi fotosintetik. Bio Block u krijua si një alternativë ndaj betonit dhe potencialisht mund të zvogëlojë emetimet globale të CO2 deri në 8%. Materiali aktualisht po i nënshtrohet testimit të performancës dhe është i disponueshëm për projekte të ndryshme për të zëvendësuar Njësitë e Masonerisë së Betonit me intensitet karboni (CMU) që përdoren zakonisht në ndërtimet moderne sot.

“The Spiral” ul emetimet e karbonit me një ton metrikë vetëm duke përdorur Bio-Blocks në vend të blloqeve konvencionale të betonit. Në fakt, ajo u ndërtua duke përdorur metodat tradicionale të muraturës nga punëtorë të aftë të sindikatave. Instalimi i lejon pjesëmarrësit e Bienales të vëzhgojnë dhe prekin Bio-Blloqet, por gjithashtu inkurajon vizitorët të dëshmojnë se si materiali reagon ndaj ndryshimeve në erë, lagështi dhe temperaturë gjatë muajve të vjeshtës në Çikago. I krijuar posaçërisht për temën e Bienales të këtij viti: “Kjo është një provë”, ekrani shënon një pikë kthese në udhëtimin drejt një industrie ndërtimi neutrale ndaj karbonit.

Instalimi fillimisht u frymëzua nga përbërja e ngjashme me guaskën e bio-çimentos. I ndodhur në zemër të Tregut Fulton, ai inkurajon vizitorët të largohen nga rrugët e ngarkuara dhe të eksplorojnë prezantimin. Hapësira qendrore e The Spiral ofron pamje të rrugës Halsted, me blloqe të rrotulluara në intervale të rregullta duke krijuar hapje, duke theksuar thjeshtësinë e ndërtimit të bllokut dhe llaçit. Fundet e palosur nxjerrin në pah përshtatshmërinë e formës së bllokut dhe forcojnë integritetin strukturor të instalimit, duke e lejuar atë të qëndrojë më vete. Për më tepër, metodat e patentuara të prodhimit të The Bio-Block Spiral tregohen dhe shpjegohen në një film të montuar në mur që projektohet pas instalimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending