UP-ja akuzon Gjykata dhe politikën që “ia falën tokën” Kishës Ortodokse, nuk zmbrapsen

0

Hapësira e Kishës Ortodokse serbe në Prishtinë, në tokën me rreth 4 hektarë të Kampusit të UP-së, që pretendohet të jetë pronësi e Universitetit të Prishtinës, sot me vendim të Gjykatës së Apelit iu dha Kishës Ortodokse.

Këtë vendim e mori Gjykata e shkallë së dytë, pa prezencën e përfaqësueseve të Universitetit të Prishtinës, e cila edhe kishte bërë ankesë lidhur me vendimin e Gjykatës Themelore në Prishtinë për ta konsideruar të tërhequr padinë e UP-së për pronësinë e tokës ku gjendet kisha e pa funksionalizuar.

Vendimin e Gjykatës së Apelit po e sheh si mos vullnet sekretari i Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina”, Esat Klemendi, që foli për Ndërtimi.info.

Kelmendi në një deklaratë për Ndërtimi.info ka thënë se lidhur me këtë vendim do të marrin veprime, por që të gjitha janë të kota pa vullnetin politik.

Ne të shohim tani do ta përcjellim me avokatin tonë të ndërmerr veprimet çka është e mundshme pa vullnet politik të kota janë këto. Jo vetëm politika por edhe ndërkombëtarët edhe në përgjithësi nuk ka interesim për të lëviz njëherë. Ato ligje, ato vendime që janë marrë në periudhën e okopimit janë diskriminuese dhe janë në dëm të shqiptarëve dhe nuk mundet me legalizu në kohën e okupimit një vendim me pronën e komunës sado që i kanë bartë, ndreq letrat ata por sidoqoftë do ta konsultojmë avokatin tonë për veprimet e mëtutjeshme”, tha Kelmendi për Ndërtimi.info

Kelmendi ka treguar arsyen e mos pjesëmarrjes në seancën ku do të shqyrtohej ankesa e tyre për tokën e UP-së. Por që thotë se Gjykata nuk e mori parasysh dhe se hodhi poshtë kërkesën duke i jep të drejtë Kishës Ortodokse.

Madje këto veprime sipas Kelmendit të shpien në atë se as Gjykata e as instancat e shteti nuk e kanë vullnetin për të zgjidhjen e kësaj çështje.

Seanca ka nxjerr vendim pa prezencën tonë. Nuk ka pas mirëkuptim me shty seancën, që ndodh zakonisht kur nuk shkon pala, por kanë nxjerrë një vendim që hudhet poshtë për shkak mos pjesëmarrjes së përfaqësuesve të Universitetit dhe i jep të drejtë Kishës.  Ftesa ka ardh për me marr pjesë në seancë, mirëpo këtu ka pas protestë dhe shërbimi ka harru me përcjellë ndërkohë sepse është dorëzuar letra dhe duke e menaxhuar protestën është harruar me u përcjell. Dhe në këtë rast Gjykata, që nuk ndodh zakonisht kur nuk merr pjesë pala tjetër zakonisht shtyhet dhe njofton që është shtyrë seanca për shkak mos marrjes pjesë të njërës palë, dhe shtyn seancën për një datë tjetër. Në këtë rast nuk ka ndodh e që po bie me kuptu se veprime që nuk ka vullnet me u zgjidh kjo çështje as prej instancave të shtetit. Dhe madje kemi kërkuar nga Gjykata Themelore dhe Apelit ashtu siç e parasheh Ligji me marr konsideratë ankesën tonë për mos prezencë me arsyetimin  mos prezencës dy palët nuk e kanë marr parasysh këtë argument që nuk kemi mundur me marr pjesë për shkak rrethanave”, ka theksuar ai.

Tutje Kelmendi tha se në konsultim me avokatin e çështjes do të nisin procedurë të re.

“Ne do të rinisim procedurë të re prej fillimit kontekst gjyqësor për këtë pronë. Afatet nuk mund t’i them sepse lëndën do ia procedojmë avokatit tonë, se a do të fillojmë me padi të re”, ka përfunduar Kelmendi.

Kisha e pafunksionalizuar e cila u ndërtua në kohën e regjimit të Slobodan Millosheviq në vitet ’90-ta, duke ju vënë gurthemeli më 1992, u bë shkas i disa protestave dhe pakënaqësive, kryesisht nga studentët e Universitetit të Prishtinës./ndertimi.info/