Connect with us

Tech

Tre mënyra se si teknologjia po ndryshon zinxhirin e furnizimit të ndërtimit

Published

on

Dixhitalizimi është i favorshëm për kontraktorët, por gjithashtu mund të ndryshojë zinxhirin e furnizimit – rritje të transparencës, më shumë fuqi tregu për ofruesit e shërbimeve të TI-së dhe më pak arkitektë të pavarur, sipas shërbimeve bankare dhe financiare shumëkombëshe, ING.

Pavarësisht nga fakti se dixhitalizimi mund të rrisë efikasitetin, ende nuk është diçka që mjedisi i ndërtuar e ka përqafuar. Sektori i ndërtimit është ende prapa sektorëve të tjerë, por ritmi i rritjes ka qenë më i lartë në 25 vitet e fundit me vlerën e softuerit që është katërfishuar gjatë kësaj periudhe.

Kur kontraktorët dhe partnerët e tjerë të zinxhirit të furnizimit dixhitalizojnë proceset e tyre, ING beson se ka mundësi për tre ndryshime të mëdha në zinxhirin e furnizimit.

Transparenca e zinxhirit të furnizimit

Dixhitalizimi bën që kompanitë e ndërtimit të shkëmbejnë më lehtë të dhënat dhe rrjedhimisht rritet transparenca.

Për shkak të shumë firmave që përdorin softuer të ndryshëm, çështjet e papajtueshmërisë nënkuptojnë se të dhënat nuk mund të shpërndahen siç duhet në zinxhirin e furnizimit. ING propozon që nëse sistemet e TI-së do të lidhen, atëherë të dhënat do të zhbllokohen dhe mund të përdoren nga shumë njerëz.

Mungesa e standardeve dixhitale do të thotë se jo çdo kompani po operon në të njëjtin nivel dixhital. Kjo mund të rezultojë në probleme me shkëmbimin e të dhënave dhe do të thotë që kompanitë janë më të varura nga partnerët kryesorë të zinxhirit të furnizimit pasi ata kanë krijuar një protokoll me ta për të shkëmbyer të dhënat e procesit të ndërtimit.

Kompanitë më dominuese të TIK-ut

Me dixhitalizimin, fuqia e tregut do të ndryshojë thotë ING. Kalimi drejt kompanive më të fuqishme të TI-së ka ndodhur tashmë në sektorë të tjerë që janë dixhitalizuar, ndërsa kompanitë e ndërtimit bëhen më të varura nga ofruesit e shërbimeve të teknologjisë së informacionit dhe komunikimit (TIK) nga të cilët blejnë softuer dhe shërbime të tjera IT.

Veçanërisht, nëse kompanitë e ndërtimit zgjedhin të blejnë softuer të jashtëm në vend që të zhvillojnë të tyren. Përfitimi është se kostot e blerjes së mjeteve dixhitale janë relativisht të kufizuara, por fatkeqësisht nuk mund të plotësojnë nevojat specifike të një kompanie.

Përfundimisht, ING beson se industria e ndërtimit do të bëhet gjithnjë e më dixhitale gjatë viteve të ardhshme – arkitektët do të favorizojnë dizajnet dixhitale dhe furnitorët/nënkontraktorët do të duan të shkëmbejnë të dhëna dixhitale. Lëvizja drejt dixhitalizimit është e pashmangshme.

Lëvizja në shtëpi

Dixhitalizimi është shpesh hapi i parë drejt ndërtimit industrial dhe pozicioni i arkitektit dhe konstruktorit gjithashtu do të ndryshojë kur industrializimi të rritet.

Një projektues duhet të dijë saktësisht se çfarë mund dhe çfarë nuk mund të përpunojë kompania e industrializuar e ndërtimit – me sisteme të ndryshme dhe industria që nuk ka përqafuar plotësisht dixhitalizimin, kjo mund të jetë e vështirë.

Prandaj, projektimi do të bëhet më shpesh brenda në firmën e ndërtimit në vend të një firme të pavarur arkitekturore, pasi aty njihen njohuritë për opsionet e standardizuara të ndërtesave industriale. Duke vepruar kështu, ING pranon se arkitekti bëhet më shumë një projektues industrial.

Kompanitë e ndërtimit sigurisht që mund të zgjedhin të mos dalin në dixhital, thotë ING, këto kompani mund të përqendrohen në vend ku kërkohet kontakt personal, personalizim për klientët e tyre dhe më pak standardizim.

Kjo ndoshta mund të funksionojë në afat të shkurtër, por këto kompani duhet të kenë parasysh që sektori i ndërtimit do të vazhdojë të dixhitalizohet, edhe nëse është me një ritëm pak më të ngadaltë./Media Ndërtimi.

Tech

Goodyear do të prodhojë goma për për automjetin lëvizës hënor

Published

on

Prodhuesi i gomave Goodyear ka njoftuar se do t’i bashkohet kompanisë së hapësirës ajrore Lockheed Martin dhe prodhuesit të makinave General Motors për të zhvilluar një automjet për uljen e ardhshme në Hënë të NASA-s, e caktuar për vitin 2025.

Goodyear do të zhvillojë një version të avancuar të gomave të saj pa ajër për automjetin lëvizës hënor, i cili do të duhet t’i rezistojë përdorimit të zgjatur në kushte ekstreme.

Automjeti është menduar për përdorim në programin Artemis të NASA-s, i cili synon të zbarkojë astronautët në Hënë për herë të parë që nga viti 1972, duke përfshirë gruan e parë dhe personin e parë me ngjyrë. Agjencia hapësinore amerikane nisi një kërkesë për ide për rovers hënor në 2020.

Goma e re hënore do të ndërtohet për të qëndruar me vite

Sipas Goodyear, ndërsa roverët e mëparshëm hënor u ndërtuan për vetëm disa ditë përdorim, gjithmonë brenda pesë milje nga vendet e tyre të uljes, automjeti i ri do të duhet të përshkojë distanca shumë më të gjata dhe potencialisht të ketë “vite qëndrueshmërie”.

Gjithashtu do të duhet të jetë në gjendje të trajtojë terrenin e thyer dhe të përballojë temperaturat që bien deri në -150 gradë Celsius gjatë natës dhe arrijnë deri në 120 gradë Celsius gjatë ditës. Automjeti ose do të drejtohet nga astronautë ose do të operohet në mënyrë autonome pa ekuipazh.

Për të zhvilluar gomat hënore, Goodyear do të përdorë gomat pa ajër – të njohura gjithashtu si goma jo pneumatike – të cilat i ka përdorur në Tokë dhe është testuar në automjete të tilla si robotët e dorëzimit dhe anijet autonome.

Goodyear ka një histori të gjatë pune me NASA-n, pasi ka zhvilluar më parë produkte për programin Apollo, duke përfshirë gomat e Transporterit Modular të Pajisjeve të tërhequr me dorë (MET) të Apollo 14, i cili kishte goma gome të mbushura me azot.

Automjeti i parë shëtitës hënor, ose “moon buggy”, i zhvilluar nga General Motors, doli me misionin Apollo 15 dhe kishte goma pa ajër të bëra nga rrjetë teli.

Programi Artemis i NASA-s do të përfshijë gjithashtu një tokëzues hënor të projektuar nga SpaceX, i cili fitoi kontratën për zhvillimin e anijes vitin e kaluar. Në planin afatgjatë, qëllimi i programit është të zbarkojë njerëzit e parë në Mars.

Gomat pa ajër janë zhvilluar gjithashtu nga rivali i Goodyear, Michelin, i cili më parë ka bashkëpunuar me General Motors për të sjellë produktet në automjetet rrugore deri në vitin 2024./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Tech

SHBA sfidon Kinën, investon 200 miliardë dollarë gjatë pesë viteve për prodhimin e çipave

Published

on

Presidenti Joe Biden nënshkroi të martën në ligj një projekt-ligj që synon nxitjen e prodhimit amerikan të çipave, ndërsa ai nisi një xhiro fitoreje për të festuar në Uashington.

Akti i CHIPS dhe Shkencës do të investojë më shumë se 200 miliardë dollarë gjatë pesë viteve të ardhshme në një përpjekje për të ndihmuar SHBA-në të rifitojë një pozicion udhëheqës në prodhimin e çipave gjysmëpërçues.

Ai synon të kundërshtojë ndikimin ekonomik në rritje të Kinës, uljen e kostos së mallrave, duke e bërë SHBA-në më pak të varur nga prodhimi i huaj dhe zbutjen e ndërprerjeve të zinxhirit të furnizimit në vazhdën e pandemisë Covid-19, raporton CNN.

Biden të martën e përshkroi ligjin si një “investim një herë në brez në vetë Amerikën”.

Presidenti, i cili kohët e fundit doli nga izolimi pas një rasti të rikuperimit të Covid-19, kollitej gjatë gjithë fjalimit të tij.

Fokusi kryesor i projekt-ligjit është të bëjë SHBA-në më konkurruese me Kinën.

SHBA-ja dikur ishte lider në prodhimin e gjysmëpërçuesve, por tani shumë prodhues amerikanë importojnë çipe të prodhuara diku tjetër, ndërsa vende të tjera si Kina rritin prodhimin.

Sipas Shoqatës së Industrisë së Gjysmëpërçuesve, pjesa e kapacitetit të prodhimit të gjysmëpërçuesve të vendosur në SHBA është ulur nga 37% në 1990 në 12% sot.

Legjislacioni do të përfaqësonte investimin më të madh klimatik në historinë e SHBA dhe do të bënte ndryshime të mëdha në politikën shëndetësore duke i dhënë Medicare fuqinë për herë të parë për të negociuar çmimet e disa barnave me recetë dhe zgjatjen e subvencioneve të kujdesit shëndetësor që skadojnë për tre vjet.

Legjislacioni do të zvogëlojë deficitin, do të paguhet nëpërmjet taksave të reja — duke përfshirë një taksë minimale prej 15% për korporatat e mëdha dhe një taksë 1% për blerjet e aksioneve — dhe do të rrisë aftësinë e Shërbimit të të Ardhurave të Brendshme për të mbledhur.

Do të mblidhte mbi 700 miliardë dollarë të ardhura të qeverisë gjatë 10 viteve dhe do të shpenzonte mbi 430 miliardë dollarë për të reduktuar emetimet e karbonit dhe për të zgjeruar subvencionet për sigurimet shëndetësore sipas Aktit të Kujdesit të Përballueshëm dhe do të përdorte pjesën tjetër të të ardhurave të reja për të reduktuar deficitin./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Tech

Krijohet aplikacioni për të reduktuar shkallën e aksidenteve në ndërtim

Published

on

viAct, një kompani e inteligjencës artificiale (AI) e fokusuar në mjedis, social dhe qeverisje korporative, ka bashkëpunuar me Innocom Technologies Pte Ltd për të përmirësuar sigurinë dhe produktivitetin brenda ndërtimit në Singapor.

ViAct dhe Innocom me bazë në Hong Kong thuhet se kanë bashkëpunuar për të miratuar teknologji për të reduktuar shkallën e aksidenteve dhe për të përmirësuar qëndrueshmërinë.

Kompania tha se, pavarësisht se Singapori bën përparim në bërjen e vendeve të punës më të sigurta, ka ende shqetësime për numrin e objekteve në vendin e punës që po ndodhin.

Është raportuar se, me këtë partneritet, Innocom bëhet partneri ekskluziv i shpërndarjes i viAct në Singapor dhe Malajzi. Innocom është i vetmi Partner Autodesk Platinum në rajonin e Azisë Juglindore, ndërsa, viAct është partneri i parë monitorues i AI i Autodesk në Azi me integrimin e Autodesk Forge dhe BIM360.

Aplikacionet dhe zgjidhjet softuerike të AI të viAct në Singapor do të funksionojnë në Singtel Paragon – një platformë gjithëpërfshirëse për 5G dhe Multi-access Edge Computing (MEC) dhe orkestrimin e shërbimeve.

Paragon thuhet se i lejon ndërmarrjet të aktivizojnë pjesët e rrjetit sipas kërkesës në rrjetin 5G të Singtel dhe të vendosin aplikacione të ndryshme viAct në MEC të Singtel.

Kjo u mundëson atyre të marrin ndërgjegjësimin e situatës në kohë reale në vendet e punës dhe të ndihmojnë në parandalimin e aksidenteve ose t’u përgjigjen menjëherë incidenteve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending