Time Out: 5 arkitektët më të mirë “ever”

0

Gazeta “Time Out” nëpërmes një artikulli ka nxjerr 5 arkitektët që me projektet e tyre kanë ndërruar konceptet arkitektonike dhe kanë ndryshuar mendimin e popullatës në lidhje me arkitekturën. Radha e tyre fillon nga Frank Lloyd Wright e deri tek Frank Gehry.

Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright, ishte njëri nga arkitektët më të mirë amerikanë, që punën e tij e shtriu në dizajn të invertarit të brendshëm të ndërtesave dhe shtëpive më të  veçanta, e prirë nga “Shtëpia ujëvarë”. Ai gjithashtu ka projektuar mbi 1 mijë ndërtesa, prej të cilave 532 janë të përfunduara.

Wright besonte në dizajnimin e ndërtesave në atë mënyrë të cilat do të ishin në përputhshmëri me intereresat e banorëve dhe me mjedisin në përgjithësi duke i kushtuar rëndësi të veçantë  këtij të fundit. Ky lloj plani u quajt si “arkitekturë organike”.

Wright revolucionarizoi arkitekturën e shekullit të 20-të, dhe edukimi i tij mes-perëndimor luajti një rol vendimtar në formësimin e ndjeshmërisë së tij. Frymëzuar nga ndërtesat e ulëta që shtriheshin në rrafshinat amerikane, Wright krijoi stilin “Prairie House” si një reaksion estetik mbizotërues viktorian, i cili theksoi dekor të errët brenda dhe jashtë. Në vend të saj, Wright përdorte gjeometri të pastra. Ndërtesa e tij më e famshme,  është “Water Falling” i projektuar për Edgar Kaufmann në 1935 ka ballkone drejtkëndore të pllakëzuara që duken të notojnë mbi ujëvarën natyrore të inkorporuar në shtëpi. Më vonë në karrierën e tij, Wright do të përqafonte elementë të tjerë, një ndryshim që gjeti shprehjen më të shquar në Muzeun Solomon R. Guggenheim.

 

Antoni Gaudi

Antoni Gaudi të gjithë karrierën e tij ia kushtoi Barcelonës, ku ndërtoi të gjitha projektet e tij. Projekti më i njohur i tij është Katedralja “La Sagrada Familia”, e cila vazhdon të ekzistojë edhe sot e kësaj dite, teksa ndërtimet ende nuk kanë përfunduar.

Stili i tij arkitektonik ishte me zbukurime të shumta me elemente nga baroku, gotiku dhe viktorian, të cilat paraqesin zbukurime punuese të pllakave dhe në përgjithësi të inventarit.

Një ndikim  të madh mund ta shohim edhe tek kolonat që mbajnë brendësinë e gjerë të katedrales së projektuar nga ai, si dhe fasadën të një krijese të tij të famshme, bllokun e apartamenteve të njohur si Casa Milla (frymëzuar nga mali me shumë pika pranë Barcelonës, i quajtur Montserrat).

Puna e Gaudit do të vazhdonte të kishte një ndikim të jashtëzakonshëm në gjeneratat e mëvonshme të modernistëve. Ai jetoi deri në vitin 1926.

 

Mies Van der Rohe

Duke mbajtur në mënyrë të famshme propozimin se “më pak është më shumë”, arkitekti gjerman Mies Van der Rohe hoqi arkitekturën nga forma elementare gjeometrike, duke treguar rrugën drejt minimalizmit.

Ai dëboi të gjitha gjurmët e zbukurimit, duke përdorur cilësitë e lindura të materialeve si çeliku dhe xhamat e pllakave për të përcaktuar pamjen e ndërtesave të tij. Kjo qasje erdhi nga një formë tjetër kredo e barabartë me funksionin e përkrahur në Bauhaus të Dessau, për të cilën ai shërbeu si drejtori i fundit përpara se nazistët ta mbyllnin.

Hartimet e tij theksuan racionalizmin dhe efikasitetin si rruga drejt bukurisë, një qasje e ilustruar nga Pavioni i Barcelonës, i ndërtuar për të vendosur ekspozitën e Gjermanisë për Ekspozitën Ndërkombëtare të vitit 1929 në Barcelonë. Në të, ju mund të shihni se Mies (emri me të cilin ai është më i njohur) i hiqte detajet dekorative, ai nuk ishte një pasuri e kundërt, siç dëshmon përdorimi liberal i mermerit, oniksit të kuq dhe travertinit në strukturë.

Kryevepra që rezulton përputhet, ndoshta, me kullën e Mies Seagram në Nju Jork.

 

Philip Johnson

Roli i Philip Johnson-it si drejtor themelues i Departamentit të Arkitektit të MMA-së pati një ndikim të madh në këtë fushë, duke e bërë atë një “portier” që ndihmoi në formimin e tendencave arkitekturore që nga viti 1935 e tutje.

E tij ishte gjithashtu një projektues në të drejtën e tij, edhe pse është e drejtë të thuhet se ai ishte më tepër një përpunues i ideve të njerëzve të tjerë sesa ai ishte novator.

Megjithatë, puna e tij arriti statusin portreti në një numër rastesh, sidomos në vendbanimin që ai ndërtoi për veten e tij në vitin 1949. Shtëpia është një distilim i qasjes së Mies Van der Rohe dhe në fakt vetë Johnson vuri në dukje se ishte më shumë “Mies Se Mie” (shq. Më pak është më shumë”.

 

Eero Saarinen

Gjatë epokës së pas Luftës së Dytë Botërore, filozofia e drejtpërdrejtë e Bauhaus evoluoi në stilin ndërkombëtar, në estetikë për hapësirat e reja të biznesit dhe ndërtesat e zyra administrative në mbarë botën.

Në thelb, ideali modernist i thjeshtësisë u bë formë e konformitetit të korporatës dhe është kundër këtij sfondi që dizajni i shekullit të mesëm i Eero Saarinen shërbeu si një korrektues i mirëpritur.

Në dallim nga kutia e standardizuar e adoptuar nga Stili Ndërkombëtar, Saarinen punoi me kthesa të shumta që i jepnin arkitekturës një ndjenjë tranendence fluturuese – më së shumti në terminalin e tij të 1962 JFK për linjat ajrore tashmë të pambuluara. Është kulmi i krahut të gurit dhe brendësia e ekstazës janë ende emocionuese, por ndjenja e arkitekturës që merr fluturimin është një markë e Saarinen, e dukshme në projekte të tjera të tilla si dizajni i tij i vitit 1947 për portën magjistrale të St Louis.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here