Connect with us

Aktuale

Takime të fshehta mes NPB-së e AKP-së në përpjekje për aktivizimin e projektit multi-milionësh afaristo banesor në Lakrishtë

Published

on

Kreu i AKP-së paguhet 4 mijë euro në muaj nga qytetarët, refuzon t’u ofrojë qasje atyre në dokumente publike

Kreu i Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP), Avni J. Jashari, po refuzon kundërligjshëm t’u ofrojë qytetarëve qasje në informacion dhe në dokumente publike, ndonëse paguhet prej taksave të tyre 4 mijë euro neto në muaj.

Tash e disa javë, Jashari nuk po pranon të deklarohet lidhur me dokumentet e prodhuara dhe të pranuara pas një takimi të fshehtë për publikun që ka mbajtur më 14 dhjetor 2021, me kryeshefin e Ndërmarrja Publike Banesore SH.A. Prishtinë (NPB), Hajdar Hoxha.

Sipas burimeve nga NPB-ja, takimi është realizuar në kuadër të përpjekjeve për të shtyrë përpara çështjet që lidhen me realizimin e projektit të dyshimtë 120-milionësh afaristo-banesor në Lakrishtë, që u ndërpre fundvitin e kaluar si rezultat i reagimit të banorëve pas skandalit mjedisor të shkatërrimit të azbestit kancerogjen që nxori në shesh dhjetëra pretendime të bazuara për shkelje dhe keqpërdorime të tjera. Rasti po hetohet nga Prokuroria Speciale.

I kontaktuar përmes telefonit disa ditë pasi i kishte pranuar pyetjet me e-mail, zëvendësi i drejtorit menaxhues që aktualisht drejton AKP-në, Avni J. Jashari, duke përdorur qasje diskriminuese e selektive nuk ka pranuar të ofrojë informacion që i garantohet sipas ligjit secilit qytetar, pavarësisht profesionit ose statusit të tij.

“Pyetjet i keni dërgu si qytetar e jo si gazetar i RTK-së. Nëse i dërgon si gazetar i RTK-së me kopje qysh i kini po besoj që dikush prej AKP-së ju përgjigjet”, ka deklaruar Jashari më 31 dhjetor 2021 ndërkohë që më nuk është lajmëruar në thirrjet telefonike. (VIDEO)⤵️

Përgjigjja e Jasharit është në kundërshtim të plotë me ligji nr. 06/l-081 për qasje në dokumente publike që specifikisht në nenin 1  “garanton të drejtën e secilit person, pa diskriminim mbi çfarëdo baze, për të pasur qasje në dokumente publike, të prodhuara, pranuara, mbajtura apo kontrolluara nga institucionet publike, si dhe të drejtën për ripërdorimin e dokumenteve të sektorit publik”.

Neni 4 paragrafi 5 i këtij ligji poashtu specifikon se “e drejta për qasje në dokumente publike i takon secilit person në mënyrë të njëjtë dhe të barabartë. Institucionet publike nuk favorizojnë askënd në ushtrimin e të drejtës për qasje në dokumente në krahasim me të tjerët”.

Lidhur me takimin e mbajtur pa njoftim të medieve, nuk ka pranuar të deklarohet as kryeshefi ekzekutiv i Ndërmarrjes Publike Banesore, Hajdar Hoxhaj.  Sikurse çdo herë tjetër kur është i është kërkuar të përgjigjet rreth projektit të dyshimtë afaristo-banesor, Hoxhaj edhe kësaj radhe ka refuzuar të deklarohet me arsyetimin se është i zënë teksa e ka mbyllur telefonin. (VIDEO)⤵️

Kujtojmë se telefonatat janë realizuar 9 ditë pasi në e-mailet zyrtare të Jasharit e Hoxhajt dhe të agjencive që drejtojnë u janë dërguar pyetjet në formë të shkruar.

Dy drejtuesit e agjencive nuk  janë përgjigjur brenda afatit ligjor as pas kërkesave të tjera për qasje në dokumentet publike, drejtuar përmes e-mailit më 05 janar 2022.

Ligji për qasje në dokumente publike, specifikon se institucioni publik detyrohet që brenda shtatë (7) ditëve prej kohës së regjistrimit të kërkesës, të nxjerrë vendim për lejimin e qasjes në dokumentin e kërkuar ose të nxjerrë vendim të arsyetuar për refuzimin e plotë apo të pjesshëm dhe informon kërkuesin për të drejtën që ai ka për të kërkuar rishqyrtimin e kërkesës si dhe kur dhe ku të paraqitet kërkesa e tillë.

Në shkrimet e radhës:

Si po tentojnë AKP-ja dhe NPB-ja ta ndryshojë gjendjen kadastrale në terren ku planifikohet ndërtimi i projektit afaristo- banesor përkundër parregullsive pronësore dhe faktit se kjo lëndë po hetohet për keqpërdorime dhe nuk ka marr epilog nga Prokuroria Speciale.

(Artikull i shkruar nga gazetari Arsim Halili)./Media Ndërtimi.

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending